Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li stvarno verujete u postojanje svetske ekonomske krize?  (Pročitano 33485 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b7
@BF Hahaha sta kazes da je za krizu kriv nastanak fed-a i ukidanje zlata kao podloge za dolar? I evro je u krizi a funtu kontrolisu rotshildi? Ah da i jevrejske banke su umesane. Mislim da si zaboravio Sorosa, komitet 300 i cistokrvne porodice.

To uopšte nije nemoguće. Američke federalne rezerve su jedine državne rezerve novca koje su u privatnom vlasništvu.  Teorije zavera kažu da je Kenedi ubijen zbog toga što je hteo da ih stavi pod državnu kontrolu. Znači "neki tamo" Smile MORGAN odlučuje o tome koliko će se dolara štampati na fiktivnoj osnovi ( pošto ne postoji nikakva, recimo, zlatna podloga ) .Snaga američke ekonomije preliva tu krizu na ceo svet. I naravno, u banana državama sa korumpiranim političarima i "vrhunskim" stručnjacima kao što je Dinkić, Đelić.. ( dodajte po svom izboru, ne možete da pogrešite.. Smile:) , ta kriza dobija katastrofalne razmere po stanovništvo. Na sreću tih političara, obično su to zemlje gde je narod relativno neobrazovan...pa možeš da ga zamajavaš pričama o "nebeskom narodu", Kosovu koje nikada nećemo dati i sl....Teme se već nalaze, zavisno od države....I pozicija i opozicija gledaju da što više ukradu, i opozicija uvek uvek poziva na NACIONALNI INTERES, kod (ras)prodaje državnih sistema, kao što je sada Telekom, ali ne zbog nacionalnih nego materijalnih interesa ( što lova neće pripasti njima )
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
@bf Evo ti link pa nauci cemu sluzi FED, koja je njegova svrha i sta sme da radi a sta ne sme. Scenario da dodje neki bradati cikica sa kamionom u fed, odstampa par milijardi/triliona dolara i ubaci u kamion je moguc samo u paralelnom univerzumu u kome vladaju veverice i na stormfront-u i slicnim forumima.
Zlatni standard nije ukinut zbog neke tamo zavere vez zbog toga sto je taj mehanizam postao ekonomski besmislen.
BTW Ekonimija a narocito americka ekonomija je veoma komleksna i sastoji se od mnogo cinilaca: od imucnih pojedinaca, kompanija, investicionih fondova, banaka, raznih interesnih grupa, pa i od drugih drzava poput Kine, Japana, EU drzava pa cak i od drzava bliskog istoka koje u zadnje vreme sa svojim investcionim fondovima pocinju ozbiljnije da ucestvuju u americkoj ekonomiji itd.. tako da, tvrditi da tom ekonomijom moze da upravlja jedan narod poput jevreja ili jos gore da s'njome mogu da upravljaju odredjeni pojedinci je apsolutno besmisleno.
Ah da, ko zna, mozda jevreji ili neki Rothschild upravlja i Kinom i Japanom itd. Evo bf dacu ti ja moj telefon da pozoves seika i njegov investicioni fond i da mu kazes da sa njime upravlja neki jevrej. Sta znas, mozda se covek obraduje pa ti se i "zahvali".

@djooka Ma nije zbog toga ubijen Kenedi. On je ubijen zbog toga sto je saznao da ce "oni" lazirati elvisovu smrt.
« Poslednja izmena: 09. Dec 2010, 00:09:26 od noob_saibot »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b7

...Zlatni standard nije ukinut zbog neke tamo zavere vez zbog toga sto je taj mehanizam postao ekonomski besmislen...

hmmm

objasni mi ekonomsku besmislenost zlatne podloge.....ne sa stanovišta državno-bankarsko-finansijskih hohštaplera...nego sa stanovišta ekonomije....

i zašto onda banke traže podlogu tj, garancije kada daju kredite... Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12

...Zlatni standard nije ukinut zbog neke tamo zavere vez zbog toga sto je taj mehanizam postao ekonomski besmislen...

hmmm

objasni mi ekonomsku besmislenost zlatne podloge.....ne sa stanovišta državno-bankarsko-finansijskih hohštaplera...nego sa stanovišta ekonomije....

Vrlo jednostavno, imas jednu polugu zlata koja vredi recimo 20000 $. E, sada, imas te pare u opticaju nekih par godina. U medjuvremenu deca se rodila, odrasla, oce svoju kucu, nece da zive kod matoraca, oce i oni poso i pare. Ali ti imas samo tih 20000 $ u opticaju. Jedno od resenja je da pojeftinis kuce da bi uopste neko mogao da ih kupi jer para ima ogranicen broj, kao i da smanjis plate. Sada, onaj ko pravi te kuce, nece recimo da radi za manje, a onaj u firmi nece da mu se smanji plata. Resenje je sta - stampaj vise novca i automatski se odvajas od zlatne podloge. A sada recimo moja kuca vredi 2000 $ zlatu sto je 2000 $ u novcanicama. A nece mi biti drago sada da mi kuca vredi i dalje 2000 $ ali samo 1500 $ u zlatu jer ima vise novca u opticaju a zlata nema vise posto je retko.
Zlatna podloga je bio samo prelaz iz srednjek veka kada se trgovalo zlatom a novac za svakodnevnu upotrebu je isto imao udeo zlata ili srebra posto tada nije bilo centralnih banaka, berzi, bezgotovinskog placanja, cekova i slicno. A danas je zlato pomalo neprakticno za trgovinu. Ne znam ko bi mi primio grumen zlata da meri da recimo napunim rezervoar vec placam karticom sto se nije moglo recimo pre 100-200 godina...
« Poslednja izmena: 09. Dec 2010, 20:32:03 od Maradic »
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12

Ugrubo receno: zato sto je kolicina zlata tj. njegova vrednost manja od cele valute koja se nalazi u opticaju i zato sto vrednost zlata veoma varira gore-dole i podlozna je spekulacijama. Okacicu sliku koja pokazuje kako se kretala vrednost zlata u proslih 30-tak godina.
Pa i ti kada bi sad zamenio svoju valutu ili npr. 3 tone krompira za novcanicu od 1000 dolara imas odredjene garancije da ta novcanica nece sutra postati samo obican bezvredni papir. Ne treba ti garancija u obliku odredbe da tu novcanicu mozes u svakom trenutku da zamenis za xy unci zlata.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

monthly_dollar.gif
(9.35 KB, 520x352)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Ili jos jednostavnije, ne iskopa se toliko zlata da bi pokrilo porast materijalnih dobara, znaci, svake godine imas x novih kuca, automobila, lap topova, telefona i slicno a nemas toliki porast zlatnih rezervi da pokrijes tu proizvedenu vrednost.
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b7

hmmm

Vrlo jednostavno, imas jednu polugu zlata koja vredi recimo 20000 $. E, sada, imas te pare u opticaju nekih par godina. U medjuvremenu deca se rodila, odrasla, oce svoju kucu, nece da zive kod matoraca, oce i oni poso i pare. Ali ti imas samo tih 20000 $ u opticaju. Jedno od resenja je da pojeftinis kuce da bi uopste neko mogao da ih kupi jer para ima ogranicen broj, kao i da smanjis plate. Sada, onaj ko pravi te kuce, nece recimo da radi za manje, a onaj u firmi nece da mu se smanji plata. Resenje je sta - stampaj vise novca i automatski se odvajas od zlatne podloge. A sada recimo moja kuca vredi 2000 $ zlatu sto je 2000 $ u novcanicama. A nece mi biti drago sada da mi kuca vredi i dalje 2000 $ ali samo 1500 $ u zlatu jer ima vise novca u opticaju a zlata nema vise posto je retko.
Zlatna podloga je bio samo prelaz iz srednjek veka kada se trgovalo zlatom a novac za svakodnevnu upotrebu je isto imao udeo zlata ili srebra posto tada nije bilo centralnih banaka, berzi, bezgotovinskog placanja, cekova i slicno. A danas je zlato pomalo neprakticno za trgovinu. Ne znam ko bi mi primio grumen zlata da meri da recimo napunim rezervoar vec placam karticom sto se nije moglo recimo pre 100-200 godina...

Uh..pitanje oko zlatne podloge sam samo naveo kao primeri, čijim napuštanjem je, uz dobre strane,  nastao i veliki problem, stvaranjem zelenaša koji se u normalnim ekonomijama zovu bankari.... Smile
Znaš kako kažu: ako hoćeš da budeš mali lopov opljačkaš trafiku , ako hoćeš da budeš veći lopov, opljačkaš banku, a ako želiš da postaneš stvarno veliki lopov otvoriš banku Smile Smile
Jasno je meni šta si ti rekao.....ali...nije to poenta.....pričali smo o tome da nema "čikica" koji dođu i štampaju novac po želji....O tome se radi....Čikica ipak postoji.....naravno NE BUKVALNO - JEDAN....i taj čikica MOŽE da generiše ekonomsku krizu po svojoj volji. Priča u kojoj su FED kontrolisane od strane naroda ( preko svojih predstavnika ) je slična priči o  radnicima -samoupravljačima.

Bankari su napravili sistem koji bez njih ne može da funcioniše....i naravno potkrepili ga ekonomskom teorijom. Da se razumemo, ne glumim ja ovde Marxa Smile Smile Smile, ali sam definitivno pristalica teorija u kojoj relativno mali broj ljudi "vedri i oblači" svetskom ekonomijom.
« Poslednja izmena: 10. Dec 2010, 12:05:44 od djooka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.12
Pa naravno da je sistem izgradjen na bankama. I u SFRJ su postojale banke iz kojih su firme dizale kredite, ako ga ne vrate, objavljuje se konkurs. Mislim, ja eto imam nekog kesha pa da mi ne stoji kuci odem u banku i orocim i jos dobijam neku kintu godisnje. A banka pozajmi tu lovu nekoj firmi koja to ulaze i ostvaruje profit, vraca kredit i kamate od kojih i ja dobijam deo. Sada, ako su kamate 1,5% a neko dodje da mi soli pamet da mi pare trunu i da mogu da dobijem 7 i vise procenata, e tu mu tolko ne verujem. Ali drugi pohlepniji poveruju pa pocnu tu da ulazu pare pa se nasade.
U Rumuniji valjda pedesetih objavi vlada da otkupljuje zlato po nenormalno visokim cenama. Posle valjda par nedelja, kad su svi skoro prodali zlato, jednostavno valda odstampala nove novcanice a stare prestale preko noci da vaze. E, to se vec zove pljacka.
A inace, bez banaka ne bi bilo ni privrede ni ekonomije.
IP sačuvana
social share

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1369
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
@djoka E vidis bas te banke guraju ekonomiju napred. Da nije njih ti bi danas slao goluba pismonosu da se javis svojima i isao bi kocijom do grada. Nije ni da su bankari sasvim nevini ali daleko su od kriminala i zelenasenja. Vecina kamata na zapadu je ispod 5% sto je smesno malo. Kod nas su vrlo velike ali to je druga prica (visok rizik i pradoksalno imas golmilu ljudi koji dizu kredite uprkos velikim kamatama pa zato banke zabole ona stvar da ih smanjuju). Ne vidim sta vidis lose u biznisu da kada ti neko pozajmi pare hoce da uzme kamatu? Ako ti se ne svidja ti otvori banku koja ce da daje kredite sa 0% kamate pa nam javi kako ide.
Vec sam ti rekao: NE POSTOJI entitet koji bi mogao da generise krizu ili koji bi mogao da upravlja ekonomijom. Ekonomiju cini veliki broj cinilaca. Evo ti grub primer: Dodje neka ekipa u Americi i pocne da stampa pare. Sta mislis sta bi kinezi uradili sa svojim drzavnim rezervama u dolarima? Pa ameri bi tim potezom pucali sami sebi u koleno.
« Poslednja izmena: 10. Dec 2010, 18:21:53 od noob_saibot »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 109
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0b7
Činjenica je da su banke i to uglavnom Američke izazvale tekuću ekonomsku krizu...i činjenica je da su za "kaznu" dobile novac da se oporave...Praktično su glavni krivci i spašeni od propasti, čak nagrađeni...Znam, znam Smile tako funkcioniše sistem i da su one morale da budu spašene da ne bi došlo do još većeg urušavanja sistema...
I sve zemlje osim Srbije ( hint Dinkić  Smile) spašavaju svoje banke zarad opstanka ostatka privrede...ali i dalje smatram da su banke iinstitucionalizovano zelenašenje...To što su postojale i u SFRJ ne vidim kao olakšavajuću okolnost Smile Smile
A to što su kamate na zapadu 5% ne govori o njihovom altruizmu, već o nemogućnosti da podignu taj procenat, zbog konkurencije, recimo Smile a i  zbog toga što ni profitne stope nisu velike.

Ja i mislim da "ekipa u Americi" štampa pare.....ali, pretpostavljam da ta ekipa zna a i da ima mehanizme da potkopava i evro, što se trenutno i događa...tek toliko da Kinezi i Rusi ne počnu da se preispituju... Smile

p.s. Veruj mi, da mogu sigurno bih otvorio banku Smile i nikako uz 0% Smile...lako bih se uklopio.... Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.403 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.