Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
banner
Trenutno vreme je: 27. Okt 2020, 05:09:29
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Da li Srbi i Hrvati govore isti jezik  (Pročitano 19117 puta)
03. Jul 2019, 14:02:24
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Da li Srbi i Hrvati govore isti jezik

Petar Guberina i Krunoslav Krstić su autori lingvističke studije „Razlike između hrvatskoga i srpskoga književnog jezika“, objavljene u Zagrebu, 1940. godine.

Na početku studije, nekon početnih postavki o jeziku uopšte, Petar Guberina se usredsredio na razlike „između hrvatskoga i srpskoga književnog jezika“.

JAT. Guberina tvrdi da hrvatski književni jezik poznaje tri refleksa jata: -ije, -je, -i, dok srpski književni jezik poznaje samo -e: mlijeko–mleko, djeca–deca, bio–beo.

Dodaje da i Hrvati imaju ekavicu, ali kod njih je ona dijalekatskog karaktera.

Izgleda da Vuk Karadžić nije znao da je, u stvari, bio reformator hrvatskog, a ne srpskog jezika.

A šta kaže Pravopis Matice srpske? „Srpski književni (standardni) jezik ima dva ravnopravna izgovora: ekavski i ijekavski.“

BARABA. Guberina dalje pominje mnoga imena grčkog ili hebrejskog porekla koja su u hrvatskom sa fonemom b, a u srpskom sa fonemom v: Babilon–Vavilon, Baraba–Varava.

Zatim da je u hrvatskom ć gde je u srpskom št: općina–opština, svećenik–sveštenik.

I to, kako tvrdi maestralni Guberina, dokazuje da su hrvatski i srpski različiti jezici kao što su različiti, na primer, francuski i italijanski. Kako?

„Latinska riječ patrem dala je u francuskom pere, a u talijanskom padre, a danas nitko ne pomišlja da bi ove riječi mogle pripadati istom jeziku“, veli Guberina.

Eto, sve nam je lepo objasnio.

INTERNACIONALIZMI. Dalje Guberina primećuje da takozvani internacionalizmi u srpskom jeziku imaju nastavak -isati, a u hrvatskom -irati.

A onda to ilustruje primerom: u srpskom je izolisati (!!!), a u hrvatskom izolirati.

Briljantni jezički stručnjak Guberina.

U Rečniku Matice srpske stoji sledeće: izolovati (izolirati).

SINTAKSA. Guberina tvrdi da Hrvati mnogo više od Srba vode računa o sintaksi, pa će tako kod njih u rečenici sa više vršilaca radnje glagol biti u množini, a kod nas u jednini.

Navodi i primer kako je u srpskom: „Otac, stric i ded stanuje, hrani se i noćiva.“

Tipično srpski, zar ne?

ECCE HOMO. Ti Srbi baš ništa ne znaju, nemaju nikakve jezičke kulture.

Zamislite, Srbi kažu: „Evo ga otac“, za razliku od Hrvata, kod kojih je pravilno: „Evo oca“. Jeste, stvarno je tako, rekao mi Guberina.

Ali Vladimir Ćorović je prevodio Ničea, a zaista nigde nisam našao da je Ecce Homo preveo sa „evo ga čovek“. Možda mu je Guberina došapnuo kako je pravilno.

BUDAK. Velemajstor na polju jezika Petar Guberina ističe da se u primerima „Ja ću da dođem“ i „Ja ću doći“ uočava da prvi pripada srpskom, a drugi hrvatskom jeziku.

Evo šta o tome kažu srpski lingvisti: „U hrvatskoj standardizaciji infinitiv se upotrebljava češće nego u srpskom jeziku.

To je neupućene navelo na pogrešan zaključak: da je infinitiv hrvatski oblik.“ (M. Telebak)

A Guberina svoje teze potkrepljuje primerima iz dela Mile Budaka.

STAV. Dalje tvrdi da je konstrukcija „da+prezent“ kod Hrvata izuzetak (primer za taj izuzetak uzima od hrvatskog dramaturga Milana Begovića – „Neću da ih čitam“), a infinitiv pravilo.

A jezički genije nije svestan da rečenice „Neću da dođem“ i „Neću doći“ ne znače isto.

„Neću da dođem“ znači (približno) „ne želim da dođem“, ima značenje suprotno od „hoću da dođem“, a iskazuje se stav onoga ko govori prema nerealizovanoj radnji.

„Neću doći“ je buduće vreme (futur), označava radnju koja će se (iz)vršiti u budućnosti, bez obzira na nečiji stav, želju i sl.

Izgleda da je Guberini stav zamaglila ideologija protkana mržnjom.

POJAČANjE. U poglavlju o leksici, Guberini je pomagao Krunoslav Krstić. A šta tu piše?

Da je pravilno reći krhkost, kako inače kažu Hrvati, a ne srpski – krtost. A ni ta krtost nije srpska reč, nego je hrvatski dijalektizam.

A šta kaže Rečnik MS: obe reči ne samo što nisu kroatizmi nego im se ni značenje u potpunosti ne podudara. Zabeležene su u starijoj srpskoj književnosti sa mnoštvom primera.

LUĐAK. Isto tako ovaj dvojac tvrdi da je pravilno reći luđak, a oblik ludak, koji upotrebljavaju Srbi, u stvari je hrvatski arhaizam.

Šta se sve može naučiti od Guberine i Krstića...

KRIŽIĆ. Baš sam se pitao zašto Krunoslav Krstić nije promenio prezime u Križić, neko bi mogao pomisliti da je (daleko bilo) Srbin, kad u Razlikama nalazim odgovor.

Pored pravilnog križ, i krst je hrvatska reč, samo arhaična.

Pobogu, da li je neka reč srpska.

APPENDIX I. Posle Razlika, Petar Guberina 1941. godine postaje član Državnog ureda za hrvatski jezik, a u jesen 1942. odlazi na Milanski univerzitet da radi kao lektor za hrvatski jezik.

APPENDIX II. Krunoslav Krstić u Zagrebu 1943. izdaje knjigu „Filozofija u Hrvatskoj“, koja je te godine štampana i u Nemačkoj. Autor je i knjige „Narod, država, nacionalizam“ (Zagreb, 1944).

Posle rata, 1950. godine, zapošljava se u zadarskom arhivu. Tu nalazi podatke o Albancima i njihovom govoru, što postaje predmet njegovog interesovanja jer je i sam bio poreklom iz porodice albanskih doseljenika.

APPENDIX III. Posle Drugog svetskog rata, studija „Razlike između hrvatskoga i srpskoga književnog jezika“ našla se na listi zabranjenih knjiga. Objavljena je ponovo 1997.

Hrvatski lingvista i akademik Stjepan Babić je povodom ponovnog objavljivanja knjige istakao da je „Guberinin tekst najbolji i najiscrpniji tekst napisan do sada o hrvatsko-srpskim jezičnim razlikama...“

Izvor: RTS
IP sačuvana
social share
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” - Daniel J. Boorstin

Zivot u doba Korone - spisak stvari koje besplatno mozete koristiti online - spisak u prvoj poruci [link]
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 8957
Citat
JAT. Guberina tvrdi da hrvatski književni jezik poznaje tri refleksa jata: -ije, -je, -i, dok srpski književni jezik poznaje samo -e: mlijeko–mleko, djeca–deca, bio–beo.

Овде сам престао с читањем, мада је могло и раније комотно. 1940. године писано у Загребу, јбт... Нисам стручан, ово је питање за (озбиљне) лингвисте и уопште људе који се баве језиком, било српским било хрватским. Језик је јебена ствар, дијалекти, локализми и слично. Негде сам прочитао, и то мислим да свакако има смисла, да многе речи из хрватског језика, којима се ми из ето ривалског разлога смејемо, су заправо старе српске речи. Опет, хрватски језик не постоји од јуче, бар на пописима, у АУ су га изједначавали са нашим итд. То што су они (Туђман и ко.) узели да праве нове речи, то се није ни примило, а мислим да чак није ни прошло. Лаик ће рећи да су то исти језици, и можда ће бити у праву. И опет ћу узети класичан пример и парадокс у њиховом, а можда и у нашем језику. Они за домаћицу кажу кућаница, иако за кућу ће чешће рећи дом (постоји реч кућа код њих). А опет, како се зове један од најпознатијих Крашових производа? Домаћица... И обрнуто, ми кад бисмо чули реч кућаница то би било ааа усташка реч јебем им матер, а више приличи нашем језику. Па опет ту су речи ступ, која није (само) њихова, па реч тисућа која је словенскија од мађарске хиљаде (Руси кажу тисјач, а чак сам чуо да се за време Цара Душана користила реч тисућа) итд.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Kad si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 20535
Zastava
Jedna od zanimljivosti vezanih uz djela Ante Starčevića jest kako je on svoje knjige pisao na ekavici. Iako je bio Ličanin i izvorno ikavac, Starčević je bio za ekavicu, budući se Vuk Karadžić zalagao za jekavicu kao zajednički standard Hrvata i Srba što su preko tzv. "hrvatskih vukovaca" prihvatili samo Hrvati. Starčević se htio tomu usprotiviti i uvesti u hrvatski jezik ekavicu (što je govor Hrvata kajkavaca i dijela čakavaca) kako bi se hrvatski jezik razlikovao od srpskoga, za koji se u danom trenutku činilo da će u potpunosti preuzeti jekavicu.
IP sačuvana
social share
Da li i u političkoj sferi postoji kolonijalno potčinjavanje? Nekome se može i to pričiniti. Ali, kada Šreder ili Bler savetuju vladu, to nikako nije čin najcrnjeg ponižavanja nacije i ruganje žrtvama iz 1999. To nije ni tragična slika države koja je izgubila svako samopoštovanje. Ne, to je manifestacija mudrosti, dubokog političkog uvida i afirmacija realpolitike kakva nije viđena još od vremena kneza Miloša. Srbija je, nema sumnje, na pravom putu.
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

...члан секције младих трезвењака...

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 37216
Citat
да многе речи из хрватског језика, којима се ми из ето ривалског разлога смејемо, су заправо старе српске речи.
Словенске.
IP sačuvana
social share
Prefer a feast of friends to the giant family
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34328
mob
Samsung 111111
Pa sa logicne tacke gledista, da.
Ima tu i tamo neke reci kojima ne baratamo zajedno..ali generalno gledano pricamo istim jezikom.

Nazalost.
IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

"Ponekad je svet oko mene beskrajan, savršeno lep a trajan, sav u skladu sa mojim snagama i mojim željama, ili mojim odsustvom želja. Samo postojanje po sebi znači i sreću bez prekida.
A ponekad se sav svet ispreči preda mnom kao nedogledan mračan tesnac, ne širi od iglenih ušiju, kroz koji mi valja proći ili tu pred njim jadno propasti. A znam dobro da proći ne mogu, ali i da propasti ne smem!"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma


Penzioner

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 74959
Zastava
mob
I-mate 30 Pro
 :P :P :P
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 6073
У Србији користе латинске називе за месеце у години, јануар-децембар, а у Хрватској, на пример, што би могло неке да изненади- словенске називе, сијечањ-просинац, и још низ парадоксалних примера, који се могу пронаћи.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Jerbo su Srbi uvek bili poznati po prihvatanju tudjih uticaja.
IP sačuvana
social share
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” - Daniel J. Boorstin

Zivot u doba Korone - spisak stvari koje besplatno mozete koristiti online - spisak u prvoj poruci [link]
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma


Ne ostavljajte nista nedovrse

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 34328
mob
Samsung 111111
Pa vidisi i Srbi su ljudi (mada nas zapad tako ne tretira), a ljudi su skloni da prihvataju raznorazne izraze i reci.

IP sačuvana
social share
“Držite se svog osećanja ispravnosti, svoje unutrašnje etike, čak i kada je teško ili opasno, ili kada ljudi smatraju da ste čudni. Ta čudnovatost vas izdvaja!"

"Ponekad je svet oko mene beskrajan, savršeno lep a trajan, sav u skladu sa mojim snagama i mojim željama, ili mojim odsustvom želja. Samo postojanje po sebi znači i sreću bez prekida.
A ponekad se sav svet ispreči preda mnom kao nedogledan mračan tesnac, ne širi od iglenih ušiju, kroz koji mi valja proći ili tu pred njim jadno propasti. A znam dobro da proći ne mogu, ali i da propasti ne smem!"
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple iPhone SE 2020
Da, ali ovo je gotovo asimilacija.
IP sačuvana
social share
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” - Daniel J. Boorstin

Zivot u doba Korone - spisak stvari koje besplatno mozete koristiti online - spisak u prvoj poruci [link]
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 27. Okt 2020, 05:09:29
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.