Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Sta bi smo trebali da pisemo
Ћирилица
75.7%  (312)
Latinica
24.3%  (100)
Ukupno glasova: 412
Idi dole
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 131
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ћирилица vs. Latinica  (Pročitano 421894 puta)
Poznata licnost

Ми ништа не обећавамо - и то испуњавамо!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4672
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
Када је у нашој држави "српскохрватска" односно данас хрватска латиница први пут уведена у службену употребу?

То се десило у периоду Аустро-Угарске окупације Србије, од 1915. до 1918. године. Тако је хрватска латиница у Србију дошла заједно са окупаторским топовима, а надамо се да ће из ње отићи применом закона и права, светских језичких стандарда и принципа Европске Заједнице, наравно изузев у оним општинама где представља законско право наших суграђана хрватске националности.

Да ли постоји потреба да "српскохрватска" односно хрватска латиница ,поред ћирилице ,има статус службеног писма у раду локалних органа власти

Нема никакве потребе, изузев у општинама где у већем броју живе грађани хрватске националности. Овакво решење је у складу са домаћим законодавством, свим светским и европским стандардима везаних за службену употребу језика и писма. Такође и са ставовима који се наводе у документу МОДЕЛ СТАТУТА ОПШТИНЕ, а који је донела "Стална конференција градова и општина Југославије" у сарадњи са Министарством правде и локалне самоуправе, "ПАЛГО центра", "Програма за реформу локалне самоуправе", "Агенције за међународни развој САД" и "Националног Демократског Института". У свим овим документима се јасно наводи да службена употреба српског језика подразумева само ћирилицу као службено писмо. Такође, службена употреба латинице подразумева службену употребу хрватског или бошњачког језика.
IP sačuvana
social share
И данас кад дође до последњег боја, неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот,  отаџбино моја, знајући шта дајем и зашто га дајем.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6
 Pošteno da kažem nemam pojma jer meni su oba pisma extra samo latinica je na tastaturi.Ćirilica je lepa stvarno,pisali smo u školi...Latinica mi legla zbog Engleskog...
Obe stvari su ok za pisanje.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ја се навико да куцкам на ћирилици, а и пишем на ћирилици, рукопис ми је много читкији, а и лепши.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
@ccaterpillar

Samo ukratko malo istorijskih činjenica. Smatra se da je glagoljica sastavljena oko 855. godine (sredinom IX veka), i da se široko rasprostranila na Balkanu, i u srednjoj Evropi.

Što se tiče ćirilice, poznato je da je sastavljena nešto kasnije od glagoljice u regionu Preslava (Preslavska literarna škola) u podunavskoj Bugarskoj. Dokaz da je ćirilica autohtono bugarsko pismo je u tome da je u severoistočnoj (podunavskoj) Bugarskoj ćirilica potpuno istisnula glagoljicu iz upotrebe već u drugoj polovini X veka (940. god) tj. svi spisi iz tog perioda pa na dalje su pisani isključivo na ćirilici, u Preslavskom regionu severoistočne Bugarske.
To je slučaj samo kod Bugara, kod Srba i ostalih naroda glagoljica se upotrebljavala sve do kraja XI veka, kod Hrvata čak do XVII veka (pogotovo u Istri).
Čak i u Ohridskoj literarnoj školi, koja je u X i početkom XI veka bila centar bugarske kulture i države (Samuilovo carstvo), glagoljica se predominantno upotrebljavala sve do kraja XII veka.

Znači, ćirilica je autohtono bugarsko pismo, a svako ima pravo da tvrdi da "Bugari nemaju nikakve veze sa ćirilicom". Tako kaže istorija, još da dodam da Sveti Ćirilo nema nikakve veze sa stvaranjem ćirilice, već se zasluge za sastavljanje ćirilice pripisuju bugarskom svecu sv. Klimentu Ohridskom, ali ni to nije tačno iz razloga što se u Ohridu dominantno koristila glagoljica, a ćirilica u Preslavu, na krajnjem severoistoku današnje Bugarske.

IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 209
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
A шта би са оном праћирилицом која је настала у Бугара пре глагољице?

Što se tiče ćirilice, poznato je da je sastavljena nešto kasnije od glagoljice u regionu Preslava (Preslavska literarna škola) u podunavskoj Bugarskoj.
Није познато, у свим релевантним историјским књигама ћеш прочитати да није поуздано утврђено ни место ни година, ни имена састављача ћирилице. Да је бар једно утврђено, нпр. место, било би лакше утврдити остала два, годину и људе...

Dokaz da je ćirilica autohtono bugarsko pismo je u tome da je u severoistočnoj (podunavskoj) Bugarskoj ćirilica potpuno istisnula glagoljicu iz upotrebe već u drugoj polovini X veka (940. god) tj. svi spisi iz tog perioda pa na dalje su pisani isključivo na ćirilici, u Preslavskom regionu severoistočne Bugarske.
Ово је само доказ, што је и историјски познато, да су у том периоду на Балкану од јужних Словена једино Бугари (рачунају се у Словене иако бла бла...) имали јаку, организовану и централизовану државну управу, те је двор бугарског цара Симеона окупио велики број писмених људи. Зато је ћирилица код Бугара најпре истиснула глагољицу, а не зато што су је направили Бугари или је направљена за Бугаре. Уосталом, шта су Бугари? Бугари су малобројно турско-моголско-аварско племе које се утопило у словенску масу и примило словенски језик, Грци су дуго Бугарима звали све Словене са којима су били у додиру, а видим да и ти имаш сличне намере, као да си школован у Софији.
Наравно, бугарски извори угл. својатају ћирилицу, иако признају да за то нема поузданих доказа, као што ћете понегде наћи да својатају и Македонију, делове Србије. Па у време српског кнеза Вишеслава граница између Србије и Бугарске је била код Новог Пазара, по тој логици ако је ћирилица аутохтоно бугарско писмо ја сам аутохтони Бугарин, јер потичем из крајева југоисточно од Новог Пазара.

Znači, ćirilica je autohtono bugarsko pismo, a svako ima pravo da tvrdi da "Bugari nemaju nikakve veze sa ćirilicom". Tako kaže istorija..
Ја сам рекао да Бугари имају везе са ћирилицом колико и Срби, ако имају Бугари везе имају и Срби. Поготово ако се зна да су тада говорили једним језиком, а и данас је лако споразумети се с њима јер је језик јако сличан.
Проф.-и др.-и историје у својим књигама су по овом питању много уздржанији, и износе само мишљење о томе где и како је могла настати ћирилица, а још нигде нисам прочитао ову тврдњу о аутохтоном бугарском писму.
Узгред, знаш ли да су се у време настанка ћирилице Словени и Бугари још увек одвајали као етноси, Бугари су кренули на Балкан тамнопути, косих очију и јаких јагодица, прешли Дунав 681. под каном Аспарухом, наметнули власт Словенима, и требало им је више од 2 века да се утопе и помешају са Словенима. За распрострањеност имена Бугари велику заслугу имају Грци, који су као што рекох све Словене с којима су били у контакту звали Бугарима... И да, ти Протобугари који се се кретали ка Балкану су заиста имали своје аутохтоно писмо, а то су биле тзв. бугарске руне. Руне су иначе некада имали и Немци, тј. германска племена, Словени и многи други народи... Ћирилица наравно нема везе с тим...

...već se zasluge za sastavljanje ćirilice pripisuju bugarskom svecu sv. Klimentu Ohridskom, ali ni to nije tačno iz razloga što se u Ohridu dominantno koristila glagoljica, a ćirilica u Preslavu, na krajnjem severoistoku današnje Bugarske.
У Охриду се тада користила глагољица па је то доказ да је ћирилица настала у Преславу??? Па глагољица је настала у Солуну и Цариграду, иако се тамо никад није користила...

Удаљили смо се од теме, не видим какве ово везе има са нашим коришћењем хрватске верзије латинице...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Zvezda u usponu

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 1804
Zastava Zemun
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.6;M
@ccaterpillar

Tačna je etnogeneza Bugara kako si je naveo, ali opet postoji činjenica koju ni ti nisi mogao (logično) da osporiš. Kako to da se ćirilica prvo pojavila u severoistočnoj Bugarskoj, sredinom X veka (940. god), a ne recimo u okolini Soluna ili u okolini Ohrida. Da ne pričam o srpskim zemljicama (u to vreme) Raškoj ili Duklji.

Vrlo je bitno da je nukleus današnje bugarske nacije nastao upravo u podunavskoj Bugarskoj, tj. pomenuti Asparuh je prešao Dunav i pokorio 7 slovenskih plemena koji su živeli u podunavlju. Tu je došlo do simbioze turkoidnih Bugara sa pokorenim slovenima i stvaranja nukleusa slavjanobugarske nacije. I upravo na toj teritoriji se posle 250 godina prvi put pojavljuje ćirilica.

Što se tiče pisma koje sam ja uslovno nazvao "praćirilica", to je pismo na osnovi grčkog alfabeta redaktiran za upotrebu na staroslovenskom jeziku, postoje sačuvani spisi (u atoskom manastiru Vatoped) još iz prvih dekada IX veka, čini mi se da je u pitanju žitje nekog sveca. Očigledno je hristijanizacija lokalnih slovenskih plemena (u Makedoniji i Trakiji) započeo mnogo pre nego što zvanična istoriografija beleži ( kraj IX i početak X veka).
IP sačuvana
social share

Dok je budala, biće i radikala
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 209
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Па рекох ти већ, не вреди да ја и ти овде лицитирамо о нечему што није научно доказано, ја не могу ни да тврдим ни да се сложим са неком тврдњом за коју они који су специјализовани за то износе само мишљења...
А чињеница је нпр. да је најстарији ћирилични натпис досад пронађен Самуилов натпис из 993 год. нађен на обалама преспанског језера, далеко од Преслава. Неки мањи недатирани натписи нађени су и у Преслави, престоници Симеона... Негде сам чак прочитао да је нађен натпис у околини Љубушког за који се сматра да је најстарији од свих досад нађених, али нисам схватио на основу чега...
Кад се на све то надовеже чињеница да је ћирилица настала из глагољице и да се њоме као и глагољицом могло општити на целом словенском простору, и да доста касније настају редакције за поједине условно речено језике, јасно је да је почетак масовног коришћења ћирилице  овде или онде само питање боље или лошије организације државе.
У сваком случају, ништа не може да промени чињеницу да су Срби на преласку из племенске у државну организацију описмењени уз ћирилицу и да је она уткана у саме корене наше нације.
Пошто пуно дискутујем на ову тему, имао сам прилике да доста пута чујем како су Срби долазећи на Балкан најпре почели да пишу латиницом, јер су овде затекли романизовано становништво које је користило латиницу. И то је наиме тачно, само што се изоставља чињеница да су пишући латиницом, писали и на латинском језику, постоји гомила докумената о томе, јер се наравно, писмо увек везивало за језик. А почеци наше писмености везани су за глагољицу, и у време настајања српске државе за ћирилицу.
Латиницом, овом каквом данас пишемо почели смо да пишемо добровољно тек после настанка заједничке државе 1918. год, кад је то наређено "одозго", и када је државна администрација почела да је користи (оно, по печатима, натписима на жел. станицама, итд...). Али заједничке државе више нема...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Say hello to my "little" friend!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 5337
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0
Treba koristiti cirilicu, bez daljeg. Zgadi mi se kada vidim da neko pise latinicom u privatnom zivotu bez ikakve potrebe  Smile
Kazu "navika"  Smile

e sad, moj laptop ima latinicnu tastaturu pa je ja zato ovde koristim  Smile
IP sačuvana
social share
I danas kad dođe do poslednjeg boja,.
neozaren starog oreola sjajem,.
ja ću dati život, otadžbino moja,                                                                 
znajući šta dajem i zašto ga dajem!

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Има мој комп енглеску тастатуру, па без проблема "типкам" на ћирилици, ствар навике.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 209
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Оно што је најбитније је да људи схвате да се ништа не дешава случајно, па ни све ово што се дешавало и дешава с нама Србима. Зар је случајно то што су Хрвати 1992. укинули ћирилицу, избацили је из употребе, а ми и даље у школама настављамо да учимо нашу децу хрватској латиници, пишемо и даље саставе једном ћирилицом, други пут латиницом, а слова x, y, q, w учимо на часовима математике. Публицистика нам је сва на гајевици, зар је то случајно? Не, то је смишљено...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 20 21 23 24 ... 131
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.