Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 295 296 298 299 ... 511
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: BUSPLUS sistem kontrole karata u BG - ustvari sistem za praćenje ljudi!  (Pročitano 370435 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
mob
HTC One
Snimice se oni sami a onda nas smarati po drustvenim mrezama da pogledamo kako su ispali lepi na snimcima... k'i upisani... 2 minuta "slave".  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1289
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Đilasov sistemski Frankenštajn
BusPlus kao slika sistema
Piše: Vladimir Milutinović
Veličina slova:   

Otpor sistemskoj prevari: Sa jednog od protesta protiv BusPlus-a
Photo: Tanjug
Iako se naši ekonomisti na pitanje o neoliberalizmu obično čude da ne razumeju o čemu se radi ili tvrde da su neoliberalizam i liberalizam jedno isto, u stvari se radi o suprotnim sistemima. Ukratko, neoliberalizam je ideologija privatizacije, a liberalizam ideologija tržišta. Zar to nije isto? – možda ćete pitati vi. Nije – i mi imamo u našoj svakodnevici jedan primer na kome se to može jasno pokazati. Reč je o BusPlusu, sistemu koji je baš ovih dana doveden u pitanje

Da vidimo o čemu se radi. Kada je uvođen, BusPlus sistem je prikazivan kao neoliberalno čudo: uvešće privatnu efikasnost u javni sektor, povećaće disciplinu i omogućiti gradu da smanji subvencije koje daje za gradski prevoz. Međutim, godinu dana kasnije pokazalo se da se izdvajanje za gradski prevoz povećalo za 3 milijarde dinara u odnosu na 2011. godinu, pre BusPlusa. Jedna “strukturna reforma” i privatizacija nije dovela do smanjenja javnih troškova nego do njihovog povećanja. To je samo prva osobina BusPlusa koja je kontradiktorna projekcijama o koristima koje će doći od privatizacije.
Kada se privatizuje neka firma koja je ranije bila državna, obično se govori da je to način da se uvede tržište tamo gde je ranije bio državni monopol, što bi trebalo da dovede do smanjenja cena i rasterećenja državnog budžeta. U neoliberalnom idealnom modelu, privatna firma od sada posluje na tržištu i sama odgovara za svoje uspehe i neuspehe. Država više sa tim nema ništa, što je velika korist.

BusPlus je noseći stub Đilastauna: Beogradski Führer u delirijumu
Dragan Đilas, Đitler
Verovatno već primećujete da BusPlus, iako predstavlja privatizaciju, u stvari nema ništa sa ovim liberalnim modelom. Kupovinom prodaje karata, privatno preduzeće nije počelo da posluje na tržištu, nego je dobilo monopol u sferi gradskog prevoza. Kada uđe u bilo koji autobus objedinjenog gradskog prevoza, svaki putnik mora da 8,53 procenata od svoje karte da jednom privatnom preduzeću. To ovo privatno preduzeće stavlja u poziciju drugih javnih ustanova, poput škola i bolnica, za koje svi preko poreza odvajamo sredstva, a da to nije stvar izbora. Poput javnog poreza i prihod ovog preduzeća vezan je za ukupne prihode, tako da je nemoguće da njegovi prihodi padaju u zavisnosti od kvaliteta njegovih usluga, jer ako padaju njegovi prihodi, onda pada i ukupan prihod GSP i privatnih prevoznika. Dakle, ako želi da ostvari svoj prihod država mora da brine i o prihodu BusPlusa. To se ovih dana i pokazalo, zbog navodnog opadanja kupovine karata, grad je angažovao dodatnih 700 kontrolora, sa perspektivom da se broj popne na 2000 kontrolora, suprotno ugovoru sa privatnim firmama koje je bile dužne da obezbede i naplatu i kontrolu.

BusPlus je, dakle, privatna firma koja ima monopol, koristi usluge države da bi ostvarila profit, ne može da propadne i u poziciji je javnog dobra. Sve je to suprotno bilo kakvom liberalnom modelu, a sasvim u skladu sa neoliberalnim. Ali tu nije kraj. U celom sistemu gradskog prevoza osim GSP, posluju i privatni prevoznici. Kako je pokazalo istraživanje CINS, ovi prevoznici takođe nisu na tržištu. Osim što imaju monopol na svojim linijama, oni godišnje iz budžeta dobijaju 2-4 milijarde dinara dotacija, srazmerno koliko i GSP.
Još jedna karakteristika neoliberalizma ogleda se u tome što je ceo sistem potpuno netransparentan. Obične novine, koje su nekim čudom u poslovnim vezama sa akterima ove priče, o celoj temi ćute, a novinari CINS kažu da su imali problema da dođu do bilo kakvih podataka o poslovanju sistema. Radnici GSP u neformalnim razgovorima kažu da GSP sada dobija mnogo manje sredstava nego ranije, ali niko ne zna precizne podatke o tome. Već je pisano o tome da su posao prodaje karata dobile firme na neregularnom konkursu (zahtevi su bili samo na srpskom jeziku), koje ranije nisu radile slične poslove.
Ako sada naša dva ekonomska sistema uporedimo, vidimo da Bus Plus sistem nema ništa sa liberalizmom:

Liberalizam

Neoliberalizam (Bus Plus)

tržište

monopol

uspeh i neuspeh u zavisnosti od kvaliteta

vezanost za javni servis

odsustvo intervencije države

intervencija države

odsustvo subvencija

skrivene subvencije države

smanjenje cena

povećanje cena

transparentnost

netransparentnost

nekorumpiranost

moguća korupcija

Iako se sa BusPlusom dogodila privatizacija, sistem se ni za jotu nije pomakao ka tržištu, između ostalog i zbog toga što se radi o objedinjenom prevozu. Jedino što smo dobili je privatni rentijer javnih potreba, smešten u centar sistema gde se nalazi novac. U stvari smo dali da javnim novcem raspolaže jedan privatni subjekt. BusPlus tako može biti metafora za neoliberalni sistem uopšte – u položaju u kome je on u odnosu na javni prevoz, verovatno stoje banke u odnosu na ukupan ekonomski sistem.

I samo posle godinu dana pojavili su se problemi. Ušteda o kojima se govorilo nema. Grad mora da angažuje dodatnih 700 kontrolora. Subvencije su duplo veće. Međutim, koliko je meni poznato, niko od naših neoliberalnih ekonomista ništa ne govori o ovoj temi. Za njih je svaka privatizacija put napred.

Ako stvari sa našim ekonomskim sistemom stoje ovako, to dosta govori i o tome koliko je DS socijaldemokratska stranka. Pošto je njen trenutni lider i gradonačelnik Beograda istovremeno i zaslužan za BusPlus sistem, to pokazuje da se radi o neoliberalnoj stranci. Neće se oni zbog toga uzbuditi. Sve naše stranke su neoliberalnog usmerenja. Glasajući za njih glasamo za puno BusPluseva smeštenih tamo gde je nekada bio državni i strukturni monopol.

*Tekst prenosimo sa prijateljskog portala Dvogled.rs
IP sačuvana
social share
Mi ti nudimo a to sto ti ne koristis sam si kriv-RTS
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 338
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Citat
Odakle se sada izrodiše ti sa kontrola na leđima i šta sprečava mene da odštampam tu istu majciu uzmem jedan onaj uređaj i naplaćujem doplatne karte po busu, naravno pare sebi u džep?

Pa ne sprecava te nista ni obuci pandursku uniformu, uzeti lizalicu i kupiti od ljudi mito ako cemo tako  Smile

Upravo o tome govorim. Zbog toga služi policijska značka i legitimacija. Dakle, bez obzira što sam u uniformi neke firme ja moram imati odgovarajuću legitimaciju i svi oni su dužni da nam pokažu, ne zato što mi tražimo dlaku u jajetu nego baš zbog činjenice da ne budemo obmanuti.

Ovde je očito situacija, obučem majicu kontrolor i idem da naplaćujem karte. Ko će meni da garantujem da mangupi iz BusPlusa neće van radnog vremena obući te iste majice kontrolor i ako uspeju da naplate koju kartu stave sebi u džep?  Smile

Da ne gledam takve situacije i prevare svakog dana možda ne bih ni pomišljao na to, al mi Srbi se u svakoj situaciji pravimo pošten i naivan narod i zato nas i guze na svakom koraku. Tako da vi slobodno kupujte karte i plaćajte doplatne, neko će vam možda tražiti i 500din pa ćete misliti da ste ekstra prošli...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Covjece legitimacija ( ili neki drugi nacin identifikacije jednak tome) ce biti potrebna bez obzira sto oblace obicne majice.

Jebem ti ljeb jel mozes tako razmisljat!  Smile Da "samo obuku majice i sjebase nas". Znaci tragikomicno.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 11457
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Јакуза,

па ваљда за паре које даш добијеш и некакву карту (или признаницу за доплатну)...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
LG Frizider
Citat
protest protiv bus+ je u ponedeljak u 18 sati ispred skupstine grada.

Parada ponosa Smile

Јакуза,

па ваљда за паре које даш добијеш и некакву карту (или признаницу за доплатну)...

Naravno da dobijes.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 338
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Slagvort-a ne razumem. Nisu nas sjebali zbog majice nego sam postavio pitanje da li ti sa drugačijim majicama imaju zakonsko pravo da kontrolišu putnike-to je poenta. Možda i imaju, al javnost nije obaveštena o tome, ja nisam video niti čuo da je Direkcija sopštila da je još nekoj firmi dodelila pravo kontrole i naplate karata. Mora postojati dokument o tome.

@panini
da uprostimo, gledaj samo doplatnu kartu. Legitimni kontrolori ti izdaju nekakvu potvrdu na onom čitaču. Ali šta misliš da on na priznanici napiše iznos i da ti to-da li bi se neko od putnika bunio? Verovatno ne, a on svakom tom što se buni može da kaže da mu ne radi štampač na uređaju. I pare sebi u džep.  Smile
Da se razumemo neće se to dešavati ni u promilima, ali postoji šansa i vrlo lako može da se desi, a njih niko ne kontroliše.
Da ja kao putnik ne bi razmišljao, tražim da mi pokaže svoju legitimaciju, nema tu niakkve drame, ako ima legitimaciju sve je OK-platiš doplatnu kartu i to je to.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

А у к*ц

Zodijak
Pol
Poruke 34619
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 21.0
mob
LG Frizider
Citat
a njih niko ne kontroliše.

Znaci zaposliti jos kontrlora koji kontrolisu kontrolore? Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
OS
Windows 7
Browser
Chrome 27.0.1453.116
Gdje ce imat samo sa majicama  Smile

Majice su samo manja promjena, sta ja znam zbog vrucine, *urca palca...

Svako moze odstampat majicu.. sama - bez legitimacije ne vrijedi nista.

-
I ne mogu nac validatore one njihove,  koji su kodirani (enkriptovani sa znam) softver.. to je jos teze falsifikovati.
I plus ima sad toliko regularnih kontrolora da se ne moze lazni ni prosvercovat.
« Poslednja izmena: 28. Jun 2013, 13:39:25 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 338
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 21.0
Ako je procena da kontrolori muljaju i pljačkaju građane na štetu celokupnog prihoda od prodaje karata onda da, treba da postoji i unutrašnja kontrola tj. još kontrolora, al to sve plaća onaj koji je pogodio posao, dakle BusPlus od svojih 8,53%. Unutrašnje kontrole imaš i u regularnom autobuskom prevozu da vozači ne bi muljali sa kartama-nikakva novina.
Sada sam ličnog mišljenja da kontrolori ne muljaju, ali kad se pojave ovi sa majicama kontrolor možda BusPlusovci pomisle što ne bi odradili koju turu posle radnog vremena i te pare u džep.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 295 296 298 299 ... 511
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.