Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 35 36 38 39 ... 46
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Burkini je u stvari simbol slobode...  (Pročitano 41003 puta)
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
 imao  sam priliku da vidim i tursku  Smile tako da znam kako izgledaju turkinje..sta nose..i sta piju..i sta puse.... Smile

a o bosni je glpupo da pricam..odrasatao sam sa muslimanima..kao dijete se igrao s njima...isao u skolu s njima...druzio se s njima ...zivio s njima...zivim i dan danas...
tu su svi...od prijatelja iz djetinstva... do komsija...i  sugradjana itd...
i imao sam i nekolicinu djevojaka muslimanki... od prvih ljubavi do relativno ozbiljnih veza...mislim upitno je koliko su mogle da budu ozbiiljne u to vrijeme... Smile
cak i posle sam kao odrastao covjek bio sa par muslimanki...i u srbiji i u bosni... Smile

i ja ti garantujem da nijedno to bice s kojim sam odrastao i druzio se
ili djevojka koju sam ...ljubio  Smile
nikad tu krpu ne bi stavile na glavu  Smile

i njima je to sve strano.. isto kao i nama... Smile

pa jbt ja se i sada iznenadim nekim srpskim obicajima i stvarima na nekim mjestima gdje me zivot nanese....

pocetkom godine sam bio na jednoj slavi...
i susreo se sa obicajem kakav stvarno nisam imo prilike da sretnem...
a godisnje odem  na x slava...i za zivota nemam pojma na koliko sam bio....niti se to moze izracunati...
i gledao sam u ljude ovako  Smile

tako da....ima i mnogo muslimana koji gledaju isto tako ove budaletine sa krpama na glavama i u haljinama i sa bradurinama do prsa i u po decembra u kratkim hlacicama i paucama i nekim  kapetinama ili zavojima na glavama   Smile

Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50107
Zastava Босна
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 49.0
mob
Samsung Galaxy S24
to nije tacno..
ni turci ni bosanci ne tumace islam ni na silican nacin ...
cak i u iranu je drugacije...

druga je stvar sto 'arapi' vrse pritisak i na bosance i na turke da se okrenu tradicionalnom islamu...
i uce ih da je islam jedan i da se moze tumaciti samo na jedan nacin....
naravno ...vecina i jednih i drugih ne jebu to ni jedan posto... Smile

Ко има право да тумачи ислам? Како изгледају разлике између "босанског" и "турског" тумачења ислама? Како изгледа "босански ислам"? Хајде да не причамо напамет. Ево конкретна фетва као аргумент да не причам напамет.

Fetva Vijeća muftija o obaveznosti nošenja hidžaba

Published in Februar 26, 2016
    Štampa, El. pošta   

Razmatrajući implikacije zaključka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, kojim se daje tumačenje zakonskih odredbi o sudovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu te odredbi o sudačkim i tužilačkim kodeksima, aktueliziranog u dopisu poslanom svim sudovima i tužilaštvima u Bosni i Hercegovini, kojim se rukovodiocima pravosudnih institucija skreće pažnja na zabranu nošenja vjerskih simbola i obilježja svim uposlenim u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine, na vjerske slobode i prava žena muslimanki koje nose hidžab, odnosno mahramu na glavi, posebno imajući u vidu pokušaje nekih članova VSTV-a da vlastitim tumačenjem opće zakonske odredbe podvedu hidžab/mahramu pod ovu zabranu, upuštajući se pri tome u tumačenje islamskih simbola i obilježja, a što nije u njihovoj nadležnosti niti kompetenciji, Vijeće muftija je na svojoj Šestoj redovnoj sjednici održanoj 16. džumade-l-ula, 1437. god. po H./25. februara 2016. godine u Sarajevu donijelo sljedeću

F E T V U

Hidžab, odnosno mahrama koju nose muslimanke, jeste vjerska obaveza i odjevna praksa muslimanke propisana osnovnim izvorima islama, Kur'anom i Sunnetom te idžmaom. Svevišnji Allah, dž.š., u Kur'anu kaže:

O Vjerovjesniče, reci ženama svojim i kćerima svojim i ženama vjernika neka spuste haljine svoje niza se... (El-Ahzab, 59);

29 01 2016 04 hutba hidzab 1

A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje... (En-Nur, 31).

Znameniti komentator Kur'ana Ibn Abbas, r.a., protumačio je da se riječi osim onoga što je ionako spoljašnje odnose na lice i šake.

Na obaveznost hidžaba ukazuje i hadis Božijeg Poslanika, a.s., koga je zabilježio Ebu Davud u svom Sunenu od Aiše, r.a., u kome se navodi da je Vjerovjesnik, a.s., rekao Esmi, kćeri Ebu Bekrovoj: „Esma, kada žensko postane punoljetno, nije dozvoljeno da joj se vidi išta drugo osim ovoga i ovoga, pokazavši na lice i šake.“

Općepoznato je da su muslimanke u vrijeme Poslanika, a.s., i kasnijih generacija, slijedeći spomenutu kur'ansku naredbu i Poslanikovu, a.s., uputu, nosile hidžab.

U fikhskim djelima se spominje idžma' – jednoglasnost uleme o obaveznosti hidžaba za ženu muslimanku.

U užem značenju pojam hidžab se koristi kao sinonim za pokrivanje glave mahramom, a u širem smislu kao poseban stil odijevanja koji je u skladu s islamskim normama. U odnosu na međunarodne kodifikacije ljudskih prava hidžab spada u domen ispovijedanja vjere.

Prema tumačenju naše (hanefijske) pravne škole te većine ostalih pravnih škola i samostalnih mudžtehida, hidžab u širem smislu podrazumijeva pokrivanje cijelog tijela izuzev lica i šaka. Pokrivanje lica (nikab, burka, feredža) ne spada u vjerske obaveze muslimanke.

Hidžab, odnosno mahrama u islamskoj tradiciji, ne tretira se kao poseban vjerski simbol i obilježje, kao što to nisu ni ostali odjevni predmeti kojima se pokrivaju drugi dijelovi ljudskog tijela a koji, također, čine sastavni dio odjevne prakse muslimanke, te stoga ne mogu biti obuhvaćeni zakonskom odredbom o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama.

Podržavajući načelno zakonsku odredbu o zabrani isticanja vjerskih simbola i obilježja u pravosudnim institucijama, kao i princip odvojenosti vjerskih institucija i države, te uzimajući u obzir činjenicu da mahrama koju nose muslimanke ne predstavlja simbol i obilježje islama, Vijeće muftija smatra da bi zabrana nošenja mahrame ženama muslimankama u pravosudnim i drugim institucijama predstavljala flagrantan oblik diskriminacije i kršenje njihovih vjerskih i ljudskih prava.

Uzimajući u obzir činjenicu da Kur'an na više mjesta izričito naređuje da se prilikom suđenja i svjedočenja primjenjuje princip istine i pravde, makar to bilo i protiv bližnje rodbine, jasno je da nema mjesta bojazni da bi nošenje mahrame, kao manifestacije prava na slobodu vjere, moglo uzrokovati vjerski motiviranu pristrasnost. Nekorektno je i nepravedno pripisivati nekome pristrasnost na osnovu Ustavom i zakonom zagarantiranog manifestiranja prava na slobodu vjere.

Husein-ef. Kavazović

Reisu-l-ulema

Izvor: islamskazajednica.ba
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
Ako niko nema pravo da tumači islam, što je onda Kuran uopšte napisan?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 8218
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
Што би нас у Србији болело уво за њихове бурке, шаторе и сл одевне трендове шестог века.
IP sačuvana
social share
Ко те воли данас, тај те воли. Јер зна да си мати; јер пре нас ни поља ни кршеви голи не могаше другом свесну љубав дати.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
Zato što će takvi sutra da ti kroje sudbinu i državu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 8218
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
Како да не, дајте мало реалности и статистике.
IP sačuvana
social share
Ко те воли данас, тај те воли. Јер зна да си мати; јер пре нас ни поља ни кршеви голи не могаше другом свесну љубав дати.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Chrome 52.0.2743.116
To su i Francuzi govorili nekad davno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50107
Zastava Босна
OS
Windows
Browser
Mozilla Firefox 49.0
mob
Samsung Galaxy S24
Зна се ко тумачи свете књиге - врховни вјерски ауторитети. У православном хришћанству смисао библије тумачи Свеправославни Сабор и Сабор СПЦ. Вијеће муфтија се пита у исламу. Код катлоика одлуке доноси један човјек - због чега се и сматра да је папа непогрешив, бар када се ради о вјерским питањима.  

« Poslednja izmena: 22. Sep 2016, 14:46:57 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 8218
OS
Windows XP
Browser
Chrome 49.0.2623.112
Србија је срећом просперитена финансијски тако да ћемо остати бенефицирани и поштеђени присуства тих драгих људи, трајно даће Бог.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 16.0
to su ti upavo ti debili ..o kojima sam pisao...koje arapi debelo placaju da 'uce' bosanca sta je islam... Smile

pisao sam na onoj jednoj temi o invaziji arapa...
i o slucaju sa jednom  bakom...nenom - sto bi rekli bosnjaci...
na jednom tradicionalno vecinski  muslimanskom selu..

ta nena govori i turski izmedjuostalog..pored nekog tipicnog bosanskog jezika ( dijallekt - srpskohrvatskg...tipican za muslimanska sela u bosni) koja je vjernica...

koja je smrtno bila uplasena nekim likovima sa bradurinama u hlacicama..i nekim zenama zamotanim od glave do pete..
koji su tu dosli da se raspituju za komsije srbe...i trazili njihov kontakt..jer zele da kupe kucu i zemlju...

baka je rekla...policajcima...draga djeco...nema veze sto ste vi srpska policija...
i uhvatila za ruku srpskog policajca...i kroz suzne oci  rekla..samo nek ste vi dosli nama... Smile

te price o muslimanima iz bosne...i islamu iz bosne ja ne pusim..
ja imam dovoljno godina ....i prozivjeh  dvoljno zivota i onog iz juge....i onog iz rata..i onog tek posle rata pa i ovog 20 godina nakon rata... Smile

i vidio sam svasta i izvan bosne...

i da nema ove djubradi politicke bakira i dodika...i govana iz hrvatske..kao sto je plenkovic..kolinda i onaj smrad milanovic...muslimani i srbi i hrvati bi u bosni zivjeli ko bogovi...

a i ovako svadjaju se samo te budaletine politicke..
vecina raje ni ne gleda niti slusa te njihove gluposti i ne obracaju paznju na te njihove medjusobne borbe za fotelje tj za - novac... Smile

IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 35 36 38 39 ... 46
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.059 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.