Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 01:37:16
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 38 39 41 42 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166726 puta)
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
da me nerazumes pogresno, nemam ja nista protiv budizma!  koliko znam, kada covek promeni religiju, ne moze da ide dalje od cetvrtog nivoa. smatram da treba svako da ostane ono sto jeste. dakle da ne menja veru. ako je neko rodjen u narodu koji se smatra pravoslavnim, ne treba da menja veru. treba

Nemoj ni ti mene da razumeš ppogrešno, da nešto imam protiv "nebudista". Takva je tema, pa onda o njoj i pitam.
Inače, ova "geografska teorija", da je tako nazovem, gde si se rodio takav i budi, nikad mi nije bila nešto bliska. Uvek pomislim, da sam se rodio 100 km zapadnije trebalo bi da sam katolik. Da sam se rodio 100 km juznije mozda bih bio musliman. A da sam se rodio na istom mestu ali pre 10 vekova možda bih bio paganin. Nekako mi je vaznije od mesta rodjenja to da li neke ideje imaju odjeka u meni ili ne, pa da onda pocnem detaljnije da ih proucavam. Naravno da razni ljudi imaju razlicit pristup svemu tome i to je potpuno OK.

A što se tiče mog pitanja šta znači biti budista, postavio sam ga zato što, po meni, to što neko praktikuje Budine savete o mentalnom pročišćavanju ne mora uopšte da se kosi sa pripadanjem bilo kojoj religiji. Svi imamo isti um. I svi imamo isti bes, taštinu ili ljubav. Ne postoji hrišćanski bes, islamski bes ili hinduistički bes. Hoću da kažem da za nas Zapadnjake budizam može biti više neka vrsta psihologije, nego religije. I opet, to je samo moje mišljenje koje nikog ni na šta ne obavezuje.

Želim ti prijatan dan.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
statue bude sa plavim ochima nisu retkost i prilichno su stare ,npr ova :

takve statue su vrlo cheste medju zutim narodima ,kojima su ochi ljudi koji su im doneli budizam izgledale chudno (ponekad demonski) . vec sam pomenuo da je chovek koji je doneo zen u kinu (bodhidharma ) bio poznat medju svojim kineskim uchenicima kao plavooki demon.

iz kastinske pripadnosti bude mozemo izvuci zakljuchak da je bio arijevac (ili barem vecinski arijevac) .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Inače, ova "geografska teorija", da je tako nazovem, gde si se rodio takav i budi, nikad mi nije bila nešto bliska. Uvek pomislim, da sam se rodio 100 km zapadnije trebalo bi da sam katolik. Da sam se rodio 100 km juznije mozda bih bio musliman..
eto vidis  Smile nista nije slucajno. rodio si se tu gde jesi.
Citat
A da sam se rodio na istom mestu ali pre 10 vekova možda bih bio paganin
to smo sigurno svi mi bili nekada. cilj ponovnog radjanja i jeste da se covek dovede do savrsenstva.
Citat
Nekako mi je vaznije od mesta rodjenja to da li neke ideje imaju odjeka u meni ili ne, pa da onda pocnem detaljnije da ih proucavam.
da shvatam. budizam bas puno radi na propagandi (mene licno nervira ofucani ricard gir kada vrti perlice/brojanicu). pravoslavlje nema nikakav marketing, osim ako se nekada negde neukaze nesto.  medjutim u knjizi "svetlosna formula" ispada da su hriscanstvo i budizam veoma slicni (kada su energije i pojedine molitve/meditacije u pitanju)
Citat
budizam može biti više neka vrsta psihologije, nego religije.
to da. pogotovo u danasnje vreme kada se na ultra zagadjenoj zemlji svi nesto loze na zdrav zivot i "zdravu hranu". mislim ne mogu da verujem da neko misli za "musli" koji se prodaje na meru, da je zdrava hrana. pa to je stajalo u magacinima. po tome su pacovi orgijali.  Smile  drugo, ja ne bih mogao da radim ceo dan na shaci pirinca, ja bez holesterola ne mogu. drugo su kinezi, oni zive na shaci pirinca dnevno vec  vise od 5000 godina, i to im je zapisano u DNK.
mozes slobodno da postavljas sva pitanja koja te interesuju. drago mi je kada mogu sa nekim normalno da pricam bez provokacija.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
@ bf_109_g_6
he, he. Da li treba da sad kačim sliku na kojoj je Buda prikazan sa crnim očima?
Dobro, pošto si se deklarisao kao nacionalsocijalista, jasno mi je zašto je boja očiju bitna.
Nadam se da negde nemaš i sliku Bude kao zgodnog plavušana Smiley

I šta ti to znači "prilično" je stara? 50 godina, 100 godina?
Nego, što se stidiš da navedeš izvor svojih informacija?

@ gottago

"eto vidis  nista nije slucajno. rodio si se tu gde jesi. "

Ha, ovo je "dokaz" tipa: jeste ono što jeste i to zato što jeste. Meni se čini malo klimavim Smiley
Tačno je, rodio sam se tu gde jesam. I?
Zaključci koji se iz toga izvode mi izgledaju neutemeljeni.

O tome da smo ranije svi bili pagani, ti kažeš: "to smo sigurno svi mi bili nekada. cilj ponovnog radjanja i jeste da se covek dovede do savrsenstva."
Ovo je zanimljivo u svetlu tvoje ranije tvrdnje: "smatram da treba svako da ostane ono sto jeste. dakle da ne menja veru." Jer onda ispada da mi već nismo ono što je navodno trebalo da budemo. Možda bi trebalo da se vratimo korenima Smiley
I ovo o neprekidnom rađanju i usavršavanju mi nije jasno kako se uklapa u tvoj hrišćanski pogled na svet. Koliko znam, hriščani veruju da postoji jedan jedini život. Pa ko šta tokom njega uradi, uradio je. Nema popravnog Smiley

"mene licno nervira ofucani ricard gir kada vrti perlice/brojanicu). pravoslavlje nema nikakav marketing, osim ako se nekada negde neukaze nesto. 
medjutim u knjizi "svetlosna formula" ispada da su hriscanstvo i budizam veoma slicni (kada su energije i pojedine molitve/meditacije u pitanju)"

Ovde se (najzad! Smiley ) potpuno slažem sa tobom. Ričard Gir nije baš najbolji promoter ideja budizma,
Za pravoslavlje i marketing mogu da kažem samo da mi je uvek žao što je to toliko često zapravo negativan marketing. Zato mi je kao melem legao intervju koj isam pre nekoliko meseci gledao na TV sa jednim vladikom, zaboravih mu ime, koji je bio u SAD, pa je došao u Srbiju. Koliko topao i razložan čovek. Pravi dragilj Srpske pravoslavne crkve.

Što se tiče "Svetlosne formule", nisam čitao, ali se ne bih na nju oslonio kao na izvor informacija o budizmu. A i o htišćanstvu, da budem iskren.

I eto, da ne dužim više. Nadam se da ti je jasno da i ja podjednako uživam u dijalogu.
Prijatan dan ti želim  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
 postoji matematicki obrazac za izracunavanje da li je nesto slucajnost ili chudo. nemogu sada da ga trazim.
Citat
I ovo o neprekidnom rađanju i usavršavanju mi nije jasno kako se uklapa u tvoj hrišćanski pogled na svet. Koliko znam, hriščani veruju da postoji jedan jedini život. Pa ko šta tokom njega uradi, uradio je. Nema popravnog
htedoh da kazem da smo svi mi u nekom od predhodnih zivota bili pagani. a mozda i nesto rugo.
reinkarnacija nije priznata u hriscanstvu zato sto "tada" svestenici nisu mogli da razumeju sta i kako to.
Citat
Ovde se (najzad! Smiley ) potpuno slažem sa tobom. Ričard Gir nije baš najbolji promoter ideja budizma,
mislim samo da se previse folira. jevreji su se odrekli pevacice madone.
Citat
Što se tiče "Svetlosne formule", nisam čitao, ali se ne bih na nju oslonio kao na izvor informacija o budizmu. A i o htišćanstvu, da budem iskren.
nije nikakav izvor. knjiga je na naucnoj osnovi. izmislio je nas covek 70-ih godina. naravno kako to biva bio je ismejan zbog "babskih prica i urokljivih ociju". ukratko: svako slovo, svaka rec ima svoju energiju. energija moze biti pozitivna ili negativna.  odredjen redosled slova i reci odredjuje da li ce recenica imati pozitivne ili negativne vibracije. dakle mislio sam na molitve koje su stvorene tako da sva slova i reci imaju pozitivno zracenje koje utice na smirivanje mozdanih talasa, dusevni mir.
znaci htedoh da kazem da hriscanske molitve i budisticke mantre imaju veoma slicno energetsko zracenje.
 takodje prijatan dan  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
@ bf_109_g_6
he, he. Da li treba da sad kačim sliku na kojoj je Buda prikazan sa crnim očima?
Dobro, pošto si se deklarisao kao nacionalsocijalista, jasno mi je zašto je boja očiju bitna.
Nadam se da negde nemaš i sliku Bude kao zgodnog plavušana Smiley

I šta ti to znači "prilično" je stara? 50 godina, 100 godina?
Nego, što se stidiš da navedeš izvor svojih informacija?

statue bude sa crnim ochima su razumljive ,jer tamo velika vecina ljudi ima crne ochi. ali zashto bi neko pravio tolike statue sa plavim ochima ?  Smile (odgovor sledi) .

Historical Buddha as recorded in the Pali canon:[citation needed]

* The Buddha had an elongated, lengthy body with long appendices (long arms with a span equal to body length, long fingers, long hands, elongated face, protruding and well-formed nose).
    * His hair was fine, black and with soft curls.
    * His eyes were wide, and strongly blue or bluish.
    * His body was golden-colored.

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_characteristics_of_the_Buddha

p.s. statua sa slike je sa tajlanda , starost sr.vek (ne znam tachniju informaciju)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Sony xperia
Citat
nije nikakav izvor. knjiga je na naucnoj osnovi. izmislio je nas covek 70-ih godina. naravno kako to biva bio je ismejan zbog "babskih prica i urokljivih ociju". ukratko: svako slovo, svaka rec ima svoju energiju. energija moze biti pozitivna ili negativna.  odredjen redosled slova i reci odredjuje da li ce recenica imati pozitivne ili negativne vibracije. dakle mislio sam na molitve koje su stvorene tako da sva slova i reci imaju pozitivno zracenje koje utice na smirivanje mozdanih talasa, dusevni mir.
znaci htedoh da kazem da hriscanske molitve i budisticke mantre imaju veoma slicno energetsko zracenje.

Svetlosna formula  Smile

Link
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.16
[i]Historical Buddha as recorded in the Pali canon: [citation needed]
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_characteristics_of_the_Buddha

p.s. statua sa slike je sa tajlanda , starost sr.vek (ne znam tachniju informaciju)

Znači Wikipedia. Pa tamo može da piše ko šta hoće. Vidiš da lepo kaže [citation needed]
tako da mož da bidne al ne mora da znači.

Uostalom na tom linku što si dao piše
"His eyes were wide, and characteristically black."
Ne znam gde si ti našao da su plave.  Smile

@ gottago

A sa tim se potpuno slažem da zvuci, pa i reči imaju svoju energiju, koja i na nas utiče.
Zato i nije slučajno da su smišljene i molitve i mantre.
Doduše, u theravada budizmu se u meditaciji ne koriste toliko mnogo mantre kao u mahayani, ali se zato redovno recituje i to na jeziku pali, rezervisanom isključivo za zapisivanje budističkog kanona.
I danas me obuzme prijatan osećaj kad se setim kako to zvuči kad grupa monaha u večernji suton krene da recituje neki Budin govor.
Sigurno je tako i u pravoslavnim manastirima tokom službe. Tu čovek ne može da ostane ravnodušan.

Nego mi i dalje ništa nije jasno to što si pominjao prethodne živote. Jesi li ti pravoslavac? Da li veruješ da nam ovo nije prvi život?

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.13
Citat
Nego mi i dalje ništa nije jasno to što si pominjao prethodne živote. Jesi li ti pravoslavac? Da li veruješ da nam ovo nije prvi život?
da pravoslavni sam vernik. mada, da je srednji vek verovatno bih bio spaljen na lomaci ili anatemisan. jednostavno rodjen sam u takvoj porodici (ma da mi je cale i dan danas zesci komunista & ateista) i smatram da to treba da ostanem. uopste nemam lepo misljenje o svestenicima i "vernicima".  ali necu da dozvolim da mi oni uzdrmaju veru.
verujem da nam ovo nije ni prvi, ni poslednji, ni jedini zivot. imao sam razna zivotna iskustva dok sam bio nevernik. kroz dosta toga sam prosao i znam da nesto postoji. kako (mislim) budisti kazu "ucitelj ce se pojaviti kada budes spreman", tako sam se ja pre nekoliko godina upoznao sa covekom koji je bio u grupi za parapsiholosko ratovanje.
Citat
Sigurno je tako i u pravoslavnim manastirima tokom službe. Tu čovek ne može da ostane ravnodušan.
ne nemoze nikako da ostane ravnodusan. puno nekih zlih baba koje jedva cekaju da se zavrsi vecernje pevanje, da bi im pop ocitao neku molitvu, jer im je vracara tako rekla.  Smile neznam kako je sada. dugo nisam bio u crkvi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.1
mob
Sony xperia
Citat
neznam kako je sada. dugo nisam bio u crkvi
Sad' su poceli i da klece.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 38 39 41 42 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 01:37:16
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.06 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.