Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 22:03:53
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam u Srbiji  (Pročitano 166915 puta)
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50042
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24
А, видео сам то у НГ... добра је паралела.
По духовности имамо доста заједничког. Мислим да је отац Николај рекао да су Хиндуси и Китајци наша духовна браћа, а не "Запад који је некада био православан".

паралела би била боља да је будистички монах поређен са православним;

А са оцем Николајем се у потпуности слажем...

« Poslednja izmena: 18. Sep 2007, 20:54:27 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Govor je moćna sila

Govor je moćna sila. Ali koliko pažnje poklanjamo onome što
govorimo?... Unosimo li imalo mudrosti i osećajnosti u svoje reči?
Šta je iza našeg govora, šta ga motiviše? Da li je zaista bilo
neophodno da kažemo to što smo upravo rekli. Kada sam počinjao da
razmišljam i učim o govoru, napravio sam jedan eksperiment. Odlučio
sam da tokom nekoliko meseci nikada ne govorim o nekoj trećoj osobi;
tako nikome u razgovoru ne bih pominjao nekog drugog. Nema ogovaranja.
I 90% mog govora bilo je eliminisano. Pre toga nije mi ni padalo na
pamet da trošim toliko mnogo vremena i energija na takvu vrstu govora.
Moj govor nije bio nešto posebno zlonameran, već je pre dobrim delom
bio beskoristan. Bilo mi je neverovatno zanimljivo da posmatram uticaj
koji je taj eksperiment imao na moj um. Prestavši da tako govorim
shvatio sam da su, na ovaj ili onaj način, velik deo onoga što sam do
tada govorio bili komentari o nekom drugom. Prestavši tako da govorim,
i moj um je postao manje sklon da kritikuje, ne samo druge, vec i mene
samog. I bilo je to veliko olakšanje.

Joseph Goldstein: Transforming the Mind, Healing the World

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Evo nađoh još nešto o ranije pominjanoj paraleli budizam-hrišćanstvo:

• Neki ljudi kažu: "Sve su religije zapravo iste." Da li biste se složili sa njima?

• Religija je pojava suviše kompleksna i raznovrsna da bi mogla biti obuhvaćena jednom takvom tvrdnjom. Budisti bi mogli reći da takva tvrdnja sadrži u sebi element i netačnosti i istine. Budizam uči da ne postoji vrhovni bog, dok hrišćanstvo, na primer, uči da postoji. Po meni je to vrlo važna razlika. Međutim, jedan od najlepših odlomaka u Bibliji kaže:

"Ako jezike čovečije i anđeoske govorim a ljubavi nemam, onda sam kao zvono koje zvoni, ili praporac koji zveči. I ako imam proroštvo i znam sve tajne i sva znanja, i ako imam svu vjeru da i gore premještam, a ljubavi nemam, ništa nisam. I ako razdam sve imanje svoje, i ako predam tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemam, ništa mi ne pomaže. Ljubav dugo trpi, malokrvna je; ljubav ne zavidi; ljubav se ne veliča; ne nadima se. Ne čini što ne valja, ne traži svoje, ne srdi se, ne misli o zlu. Ne raduje se nepravdi, a raduje se istini. Sve snosi, sve vjeruje, svemu se nada, sve trpi." (Poslanica Korinćanima, 13:1-7)

To je upravo ono što podučava budizam -- da je kvalitet našeg srca važniji od bilo kakve natprirodne moći koju bismo mogli steći, sposobnosti da proričemo budućnost, snage naše vere ili bilo kakvog ekstravagantnog gesta koji bismo mogli učiniti. Zato, kad se povede reč o teološkim pojmovima i teorijama, budizam i hrišćanstvo se sigurno razlikuju. Ali kada dođe do kvaliteta srca, etika i ponašanje su vrlo slični.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50042
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24
u kojoj to državi budistički monasi protestuju protiv vojske ??  (sumljam da su izašli iz iluzija čim se na nju obaziru)
« Poslednja izmena: 24. Sep 2007, 00:38:34 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
u kojoj to državi budistički monasi protestuju protiv vojske ??  (sumljam da su izašli iz iluzija čim se na nju obaziru)

u mijamaru,tj burmi - protestvuju protiv vojne hunte i poskupljenja benzina  Smile koliki je njihov duhovni nivo ne znam ,ali izaci iz sveta iluzija ne znachi biti mrtav  Smile

uostalom to je hinajanski budizam ,pa nek ti trubuntu objasni ... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
Verujem da biste se uzdržali od sarkazma ako biste znali činjenice (koje zvuče nekako neprijatno poznato). Dakle, da je zahvaljujući višedecenijskom teroru vojne hunte Burma od nekada najbogatije zemlje jugoistočne Azije došla u grupu od 20 najsiromašnijih na svetu. Velika većina ljudi živi na ivici gladi. zdravstvena zaštita ne postoji, pa je i smrtnost novorođenih medju najvećom u svetu. Zemlja je ogrezla u korupciji i nepotizmu, za račun pomućenih generalskih umova preseljavaju se čitava sela kako bi se slomio otpor pokrajina centralnoj vlasti itd. Često se ljudi prisiljavaju na ropski rad na vladinim gradjevinskim projektima.

Na izborima 1990. partija vojne hunte je dobila 5% glasova, dok je Nacionalna liga za demokratiju, na čijem čelu je Aung San Su Ći, dobitnica Nobelove nagrade za mir, dobio 85%. No režim je poništio izbore i nastao je novi talas terora. Desetine hiljada ljudi su pobegli iz zemlje, a Su Ći je u poslednjih 18 godina, skoro 12 godina provela u kućnom u pritvoru. Poslednji put je uhapšena maja 2003. i od tada nije ni oslobađana.

I na kraju o benzinu. Hunta je podigla cenu za 500%. To znači da Burmanac koji živi na periferiji glavnog grada i odlazi u grad da bi zaradio svoju dnevnu nadnicu od 1000 kjata (oko 1$) sada mora za povratnu kartu da odvoji 800 kjata. Ostaje mu 20 centi za sav ostali život. Nadam se da su stvari sada malo jasnije.   

Meni kraj svega toga ne izgleda čudno da su monasi stali na stranu naroda.

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
 nismo mi raspravljali o tome da li se u mijanmaru zivi dobro ili loshe (sigurno nije zlatno kad se ljudi bune  Smile) nego da li budistichki monah ,ako je dohao do odredjenog nivoa svesti , treba da se uplice u "svetovne" poslove  Smile

inache , koliko  ja vidim , od protesta nema nishta ,monasi ce morati da postanu warrior-monks ako zele neshto da promene ... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 637
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
nismo mi raspravljali o tome da li se u mijanmaru zivi dobro ili loshe (sigurno nije zlatno kad se ljudi bune  Smile) nego da li budistichki monah ,ako je dohao do odredjenog nivoa svesti , treba da se uplice u "svetovne" poslove  Smile
inache , koliko  ja vidim , od protesta nema nishta ,monasi ce morati da postanu warrior-monks ako zele neshto da promene ... Smile
Ja to ne vidim kao uplitanje u "svetovne" stvari, već kao jednostavnu želju da se pomogne bližnjem koji je na ivici istrebljenja.
Oprosti, ali mi tvoji komentari ipak izgledaju kao puko intelektualiziranje sa sigurne daljine. Malo saosećanja, to je ono što nas čini ljudima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
 u poslovima ovakve vrste (rushenje vlasti) saosecanje ne pomaze mnogo - vishe vredi jedan koji udara ,nego 10 koji govore  Smile

glavno pitanje je dakle ,da li budistichki monah sme da dopusti sebi da se vezuje za jednu stranu u bilo kom sukobu ,odnosno kako da sprechi da njegovo uceshce u politichkim dogadjajima ne postane ono shto je buda nazivao prijanjanjem i odbijanjem u svetu chula.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50042
Zastava Босна
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
mob
Samsung Galaxy S24

u mijamaru,tj burmi - protestvuju protiv vojne hunte i poskupljenja benzina  Smile koliki je njihov duhovni nivo ne znam ,ali izaci iz sveta iluzija ne znachi biti mrtav  Smile

uostalom to je hinajanski budizam ,pa nek ti trubuntu objasni ... Smile

ma budisti  tamo ratuju  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 15 16 18 19 ... 127
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Sep 2025, 22:03:53
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.