Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Budizam-Hriscanstvo: slicnosti i razlike  (Pročitano 34314 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
zashto su zen-uchitelji chesto devetali uchenike koji bi postavljali ovakva "intelektualna" pitanja - o bogu,budi,suhtini .....  ti uchenici su bili isuvishe vezani za jedan aspekat svoje lichnosti (tj razum) . razum nije losha ni nekorisna stvar,ali ima svoja ogranichenja - a ta ogranichenja se ne mogu shvatiti razumom.
kao shto oko ne moze da vidi samo sebe ,vec samo svoju sliku u npr ogledalu,tako i razum ne moze potpuno da shvati svoju ogranichenost,vec samo ima njene naznake . logichari su odavno utvrdili shta se moze saznati razumom . da bi se videlo dalje - mora se na neki nachin zaustaviti tok misli - iznenadnim udarcem, psovkom uchitelja ,besmislenim odgovorom ili jednostavno cutanjem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu

... bas tako mada ima i extremnijih primera "razbijanja maske opsene". Ipak to nije neophodno - Zen je uvek propagirao takozvano trenutno prosvetljenje i shvatanje istine - iako je to ponekad neophodno, cesce do realizacije dolazi postepeno kroz promatranje sebe, svog misaonog toka i razvijanja svesnosti da je um alat - srafciger i cekic za obavljanje posal u materijalnom svetu ali da nije nasa sustina . Nasa sutina - bice koje ne razmislja, ne sudi, ne procenjuje je nasa besmrtnost, nas Buda, nas Bog - i jos tacnije - jedino sto ikada mozemo spoznati a sto nije prolazno i lazno u svojoj sustini.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Ovaj bf bi samo nekog da lema ! Ovo čudo još nisam vidio !

Ma gledaj to sam pitao jer non stop udarate u istu žicu . Želja izaziva patnju . Patnja = greh . S time bi mogo da se složim . Stvarno , greh proizilazi iz požude srca . To je istina .

Ali moj bog je čovjekolik . Ima slične osobine kao i mi , ljudi . On je strastven . Ako kažeš da je strast = greh onda se ne slažemo .

Eto , u tom smislu mi distinkcija ta dva pojma pomaže na upoznavanju onoga koji postoji (za razliku od nas koji i postojimo i ne postojimo ) .

I još nešto . On nije daleko od nikoga . Pruži ruku i - evo ga !

Ali ako mu braniš da radi svoj posao , ne puštaš ga misleći da je nedohvatljiv - e onda on neće . Iz čistog respekta prema tvojoj sloodnoj volji . Radi čovječe šta oćeš ! To ti je najveće bogatstvo !

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
ti ochigledno gradish boga koji treba da lichi na tebe ,ali da nema tvoje mane.tvoja stvar,ali na kraju cesh uvideti da je tvoj bog ipak samo obmana.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
A čuj , ja se nadam . Ljepše je nego de se ne nadam . A jesam li u pravu - vidićemo !
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol Žena
Poruke 3460
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.00
Hm- nada... Slepa nada, koja je jedina ostala u Pandorinom vrcu...  (malo mitologije)

Pa, mozda njen epitet "slepa" predstavlja najlepse objasnjenje, najpogodnije.         Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu

Pinot

Tvoj Bog je covjekolik - rece ti - a kakav je moj Bog onda? Mozda je tacnije da kazemo da je covek bogolik. Kako god - u toj recenici koju si rekao postoji strasno mnogo istine ali isto tako strasno mnogo lazi - u zavisnosti kako ti razumes tu recenicu. Ja u njoj vidim istinu na svoj nacin a ti na svoj - imamo jednu recenicu - identicnu - a kada bi je objasnili imali bi slike dve razlicite stvarnosti od kojih ni jedna nije tacna. U cemu je onda vrednost covekolikosti Boga - nikakva - u cemu je vrednost toga da je on strastven ili ne - nikakva i nistavna. Strast - kao mehanizam ispoljavanja covekove volje - odnosno volje njegovog ega je veoma bitna i neohodna ali u trenutku spoznaje i ona mora da se odbaci jer ne moze da postoji kao volja jedinke - ona mora da postane Bozija volja. Samim tim sve dok ne odbacis svoju volju neces upoznati Boziju volju ali nesto mozes odbaciti tek kada ga upoznas. Samim tim radi na sebi i svojoj strasti - prati je bez pogovora i docices tamo gde treba da dodjes.
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.54
da bi dostigli jednu stvar (prosvetljenje) ,morate postati jedan chovek (buda) Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 337
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.0
Mi ovdje raspravljamo o razlikama između budizma i kršćanstva . Ja realno o budizmu ne znam puno pa da vam pravo kažem malo sam radoznao . Nastojim da moji postovi budu u okviru teme i da pridonesu razvoju teme . Ne gajim iluziju da ću nekoga da preobratim . Nadam se da tako i vi .

Euridicat , moram da ti kažem : Kršćanstvo nije slijepa vjera . Evo ti opcije pa mi napiši u postotcima za koju opciju smatraš da zaslužuje koji postotak :

Opcija broj 1 : Božji jedinorođeni sin je stvarno bio s nama , u ovome vremenu i prostoru . Objasnio je volju svoga oca . Ljudi su ga osudili na najgoru moguću smrt . Ono što je kod turaka bilo nabijanje na kolac . On je nakon smrti oživio . Na temelju toga , već 2000 godina ljudi slijede njegov nauk . Mnogi su bili spremni da polože svoj život kao garanciju za ovu opciju ( Sami nauk u ovom postu nije tema ) .

Opcija broj 2 : Pagani i barbari onoga vremena su izmislili taj lik . ( Nadam se da imaš predođbu kakve misli mogu da izađu iz glave barbara i paganina )

Opcija broj 3 : On je bio nešto ala Osama bin Laden . Njegovi sljedbenici su sve izmislili da bi opravdali to što su ispali budale jer su ga slijedili . E, sad kad nesretni Osama umre vidićemo oće li neko da mu digne crkvu Notr-dam ili će da kažu : E , Osama jes bio budala .

Molim te , imaj još u vidu da Krist nije došao niti odjednom niti od nikuda . Već je Mojsije "pripremao put gospodnji".

Molim te napiši mi postotke vjerojatnoće za svaku od ovih opcija ili ako imaš , napiši soju opciju .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Bez prava na potpis
Poznata licnost

Zodijak Taurus
Pol
Poruke 2641
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
Nadam se da imaš predođbu kakve misli mogu da izađu iz glave barbara i paganina

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 13 14 16 17 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.068 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.