Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 12:36:27
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Brak, put bez povratka...  (Pročitano 14682 puta)
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Ovaj tekst je ocigledno prejudiciranje (pisala ga ogorcena razvedena zena, svesna cinjenice da dete pripada majci, maltene po automatizmu), sto opravdava celu ovu temu.

Dobro misliš. Ali dosta toga nije za javno objavljivanje.

Excuse me?!  Smile

Citat
Sigurno je da žene nisu dovoljno zaštićene zakonom, da ne kažem, skoro uopšte.. Uostalom, probaj da nazoveš neke od SOS centara.. Za sada je to sve samo šminka.. po mom skromnom mišljenju.

Niko ne spori da bi ugrozene zene trebale biti zasticenije, ali o njima se barem polemise i raspreda. Ko polemise o ugrozenim muskarcima? Niko.

Jejo, definitivno imas femkaste stavove... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
Prvo treba resiti problem onih cija su prava i zivote vise i duze ugrozeni, a kada se stvori zdrava osnova, krenuti dalje...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 

U Bosni i Hercegovini po prvi put su se udružili očevi, koji su razvedeni, i traže svoja prava. Inicijativu je pokrenuo, kroz web portal otac.ba, stranac čija su djeca u Sarajevu.

Iz San Francisca u Sarajevo

Morgan Sowden, otac je dvoje djece: sedmogodišnjeg sina i petogodišnje kćerke. Oni su rođeni u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje su se on, i njegova supruga, bosanskohercegovačka državljanka, preselili.

- Moja supruga je povela djecu na odmor iz San Francisca, gdje smo živjeli, u Sarajevo. Nakon dva tjedna me je nazvala i rekla, brak je gotov, ja se više ne vraćam u Ameriku. Što sam mogao? Pokušao sam, prema Haaškoj konvenciji o građanskim aspektima međunarodne otmice djece, koju je BiH potpisala, prijaviti otmicu. No moj me je odvjetnik savjetovao da to ne radim, jer je sudstvo u BiH jako sporo, a konvencija se može primijeniti samo u prvih godinu dana - rekao je Morgan, Britanac koji je odrastao u Milanu.

Morgan je tada odlučio ostaviti sve i doći u Sarajevo. Prodao je kuću, firmu, i preselio se u BiH kako bi mogao biti blizu svoje djece. Viđa ih par sati tjedno poslije škole, opremio im je sobe u svom stanu, ali njihovi kreveti ostaju prazni.

- Plaćam im školovanje, preselio sam se tu, sve sam podredio njima. Ja bih volio da oni nekad spavaju kod mene, ali majka ne da. Vodim ih na odmor kada ona to dopusti, ali se moram boriti za svaku minutu s njima – ispričao nam je Morgan koji radi kao programer i posao obavlja kod kuće.

Sustav ima ugrađene predrasude

Tri i pol godine je prošlo od kako je on u BiH, a još nije dobio ni datum ročišta za razvod braka.  Tražit će zajedničko starateljstvo, jer smatra da na to ima pravo.

- Cijeli sustav nije fer, ima ugrađene predrasude. Kada sam posjećivao socijalne ustanove i rekao da želim tražiti starateljstvo, oni su mi se smijali. Jer, majka će dobiti dijete. Jedino ako je narkoman ona neće dobiti starateljstvo. Nakon četiri godine iskrenosti i poštene igre, i nade za razumijevanjem od strane pravnih i socijalnih djelatnika, mojoj djeci i meni nije ostalo puno nade da će nam dozvoliti da budemo zajedno onoliko koliko to zaslužujemo - ispričao je. 

Stoga je odlučio napraviti web stranicu www.otac.ba, koja je početak inicijative da se očevi koji su u takvim situacijama udruže, pomognu, informiraju i bore za ravnopravnost. Svi se oni nalaze nekoliko puta mjesečno na piću, gdje razgovaraju o svojim problemima. Adam Boys također stranac, a iako njegova djeca s majkom žive u Beogradu, on s njom ima dobre odnose i viđa ih jednom mjesečno.

- Zakon diskriminira kada se primjenjuje. U tom sustavu procjenjuju očevu ljubav. A ja želim da se razbije krug u kojem se očevi prosuđuju kao nesposobni da vole svoju djecu. Kako to jedan socijalni radnik može odrediti? – pita Adam.

Želim biti otac, a ne banka

Ranko Milanović iz Sarajeva ima djevojčicu od sedam i pol godina, a vidio ju je samo dva puta u zadnje dvije godine. Njegova supruga dijete je odvela u Njemačku.

- Nazove me i kaže, dođi za tri dana u Hrvatsku da vidiš dijete. Ali to je tako rijetko. Ja ne mogu utjecati na odgoj svog djeteta, ja ga ne mogu viđati. Zadovoljan sam ona napreduje, ali ona napreduje bez mene, ne mogu uživati u njoj, ne mogu doprinijeti tom odgoju, osim financijski. A ja želim doprinijeti kao čovjek, a ne kao banka - ogorčen je Ranko.

Očevima koji žele sudjelovati to je otežano

Točno je da veliki broj očeva ne želi sudjelovati nikako drugačije, i da su rjeđi oni koji žele biti prisutni u odgoju djeteta što je više moguće. No, njima je to otežano, kažu u Vijeću za djecu Bosne i Hercegovine, koje je savjetodavno tijelo Vijeća ministara.   

- Činjenica je da neki zanemaruju svoju ulogu, da ne govorim o podršci, ali je i činjenica da su očevi koji bi željeli sudjelovati u odgoju svog djeteta često spriječeni od svog partnera zato što se on ponaša tako da udaljuje svoje dijete od drugog roditelja. Praksu da dominantnu ulogu ima samo jedan od roditelja treba na neki način približiti potrebama oba roditelja, iako je činjenica da bh. sudovi najčešće dodjeljuju dijete samo jednom od roditelja, a onaj drugi se gubi – rekla nam je Saliha Đuderija iz Vijeća za djecu BiH.

Stoga, kako poručuju očevi okupljeni oko portala otac.ba, svaki zahtjev treba rješavati individualno.

Morganu se svaki dan e-mailom javi nekoliko očeva, iz BiH, Hrvatske i Srbije, a na stotine ih je do sada posjetilo stranicu.
Tatjana Ljubić
Objavljeno: 09.03.2007. u 08:45h
« Poslednja izmena: 19. Jul 2007, 14:38:22 od Livingston »
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

То сам ја.

Zodijak
Pol
Poruke 3256
Zastava
OS
Windows NT 4.0
Browser
Mozilla
Ovaj tekst je ocigledno prejudiciranje (pisala ga ogorcena razvedena zena, svesna cinjenice da dete pripada majci, maltene po automatizmu), sto opravdava celu ovu temu.
HAHAHA Sad si ga preterao.. Dopada mi se kako lomiš zaključke preko kolena..i naprečac. Tvoja tema je sigurno opravdana, ali to jos ne govori o tome da si u pravu! Mislim da bi propištao da ti sud dodeli makar i jedno dete..iako to ne govori o tome da si neodgovoran ili već ..
Niko ne spori da bi ugrozene zene trebale biti zasticenije, ali o njima se barem polemise i raspreda. Ko polemise o ugrozenim muskarcima? Niko.
Jadni... Pa ti si smešan!  Muškarci imaju sami sebe, pa što onda ne štite svoje porodice i žene, devojke, ljubavnice, a ne da razmišljaju kako da se, ŠTA?,
Citat
zaštite od njih(?)
.  Stvarno si smešan! Žene treba zaštititi zakonom kao bele medvede. Znači neće skoro biti dovoljno(po zakonu). Ali zato imamo svoje muškarce koji se nadam se, po sve druge dame koje poznajem, razlikuju malko od tebe. ..
Jejo, definitivno imas femkaste stavove... Smile
Smile
Samo sam realna, ni slučajno nisam femkasta. Tako nešto može da ti padne na pamet samo kad poželiš da se izlupetaš.
Citat
ruka koja ljulja kolevku je ruka koja vlada svetom
  Mislite o tome.... kako da sačuvate ruku, a kolevka ide u paru.
IP sačuvana
social share
"Ljubav je mnogo vise od običnih osjećanja, ljubav je pozitivan elektroimpuls.
Ne postoji razdaljina koju ljubav ne moze premostiti, ne postoji bolest, koju snažno projektovana ljubav ne moze izlečiti, Ljubav može izvojevati sve pobede. Ona je koncentrisana kinetička energija, najjača sila u Prirodi. I samo kad biste mogli održati ljubav celog života, ne bi bilo sna koji ne biste mogli pretvoriti u stvarnost."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Mislim da bi bilo suvisno bilo sta reci posle ovoga. Tacnije, ovo sto si napisala govori sve...nazalost.

Inace, jedino sto je trebalo da napises, nisi...a to je: Zbog cega "dosta toga" (i cega?) nije za javno objavljivanje?

Supermoderator,

svaka cast na clanku i trudu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Žena
Poruke 25336
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ja sam cula, tj procitala da je taj covek koji je osnovao stranicu otac.ba neki sajko menijek.

Koliko je to tacno, ne znam  Smile
IP sačuvana
social share

*Most gods throw dice, but Fate plays chess, and you don't find out til too late that She's been playing with two queens all along. *
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
Mozda i jeste, ali mozda je i SF sajko menijek....pa ne znaci da ovaj sajt treba izbegavati, tj. da nema korisnih stvari na njemu.  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Krajnje beznadezan

Пустињу краси то што се у њој скрива бунар!!!

Zodijak
Pol Žena
Poruke 12617
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Мислим да су приче аутентичне. Знам и сама неколико сличних.
IP sačuvana
social share

Ко не  жели да чује плач сиромашних, плакаће и сам, али га нико неће чути.

Ви  сте сви плодови истог стабла. Не поносите се љубављу према својој земљи, радије се поносите  љубављу за цели људски род.

Мудар  човек ништа не сакупља: што више направи  за друге то више има.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

The worst vice is advice

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 9076
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
DJECA KAO BRAČNA IMOVINA Majke sve češće očevima uskraćuju susrete s djecom:

susrete s djecom:
Odeš li k tati, ubit ću se
Autor DIJANA JURASIĆ

Bila je to naizgled normalna rastava. Dijete je ostalo živjeti sa suprugom, a ja sam sudski dobio pravo da ga mogu viđati dva puta u tjednu i provoditi s njim svaki drugi vikend. No, moje pravo vrijedi samo na papiru jer mi supruga ne dopušta da vodim dijete k baki i djedu, ne da mi da ga vikendom odvedem na izlet izvan grada ili na more ako poželim, što bi bilo normalno, zar ne? Uvijek ima opravdanje da to nije dobro za dijete  žali se jedan otac na ono  što ga je snašlo nakon rastave.

Kod nas se, kaže Gordana Buljan Flander, rađa nova kategorija djece emocionalno zlostavljane konfliktnim rastavama roditelja. Riječ je o "normalnim" bračnim partnerima koji su se rastali zbog razlika u karakteru, novog partnera...

Mrze nove partnere
 Kroz Polikliniku za zaštitu djece u četiri godine prošlo je 4000 djece, a polovica njih iz obitelji je s konfliktnim rastavama. Godišnje ih u polikliniku dođe između 400 i 500. Sve češće događa se da roditelj kojemu je povjereno da dijete živi s njim uvjetuje susrete s drugim roditeljem. Češće to rade majke jer u 85 posto slučajeva dijete rastavljenih roditelja živi s majkom.

Rastavljene majke zabranjuju očevima da djecu vode kući, osobito ako otac ima novu partnericu, izmišljaju razloge zbog kojih nije dobro za djecu da ih očevi vode k bakama i djedovima. Takvih slučajeva ima više jer su danas očevi s kojima djeca ne žive svjesniji svojih prava. Prije bi se pomirili sa sudbinom, ostavili dijete majci i sve zaboravili  kaže Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.
Napominje da i rastavljeni očevi s kojima žive njihova djeca stvaraju slične probleme svojim bivšim suprugama.

Sve za ljubav
 Događa se da nam dijete utrči u polikliniku i već s vrata kaže da ne želi viđati tatu ili mamu. Dijete želi zadržati ljubav roditelja s kojim živi pa govori ono što taj roditelj želi čuti. Ima sve više slučajeva u kojima se roditelji normalno rastave, dogovore se o skrbi nad djetetom i nema nikakvih problema u vezi s djetetom. No, ako, primjerice, otac nađe novu partnericu, majka počinje ucjenjivati dijete govoreći da će se ubiti ako ono posjeti oca. Majka to ne mora ni reći, dovoljno je da sa šakom punom tableta nagovijesti djetetu da bi se mogla ubiti ne udovolji li ono njezinim željama. Čine to i očevi  svjedoči G. Buljan Flander.

Što je više odvjetnika upleteno, dijete se tretira kao bračna imovina. Roditelj najprije želi dobiti dokument koji bi potvrdio da će dijete živjeti s njim. Tu pisanu potvrdu smatra dokazom da je bolji čovjek od svog bivšeg bračnog partnera. Usto želi da mu dijete kaže da voli samo njega. Kada djeca dođu k nama i osjete da će jedan roditelj početi optuživati drugog, sjednu mu u krilo i počnu ga maziti ili postanu agresivni kako bi roditelje odvratili od svađe  kaže G. Buljan Flander.

Dodatak:

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

DANI_01_Small.jpg
(578.5 KB, 2013x1400)
DANI_02_Small.jpg
(343.32 KB, 1008x1400)
« Poslednja izmena: 19. Jul 2007, 15:22:42 od vrcomm »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
Ima bolesnih muskaraca i bolesnih zena ... oprostices mi , ali ako se ozenis sa takvom , zasto mislis da zasluzujes nesto bolje od svega toga ? Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 6 7 9 10 ... 17
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Avg 2025, 12:36:27
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.082 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.