Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 05:13:40
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 3 4 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Bozija svrha i nas?  (Pročitano 12885 puta)
Poznata licnost

Liberté, égalité, fraternité!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
Zastava Vozdovac - Republika
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
mob
Samsung S7
dete, pazi od toliko razmisljanja mozes da dobijes potres mozga.

idi igraj se negde drugde, ovde je opasno za tebe mukice. Moze neka jaka misao da te spici u glavicu, pa sta smo onda uladili, bububu.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
Citat
1) Svakako. Naukom moze da se bavi svako, cak i deca u osnovnoj skoli. Sto smo i radili kad su nam roditelji kupili one drndalice, zaboravih kako se zovu. Nauka je jednostvano materijalna provera misaonih ekperimenata.
ali to mi deluje kao tvoja licna definicija, a to je neprihvatljivo. nauka je po definiciji rezultat dijaloga

Citat
2) Kao sto rekoh, imamo dva paradoksa. Beskonacnost i nista/prazninu. Iz oba ova pojma za sada, nikakvom logikom ne mozemo doci u materijalnu sadasnjost.

Cak i da je bog postojao pre bilo cega drugog, njegova svest je morala da bude materijalna. Zasto? Pa jednostavno zato sto sama rec "postojati" se odnosi na materijalnu postojanost. Osim ako sam nistavni prostor poseduje svest. Sto je cak bizarno i najvecim zadrtim vernicima. Dakle i slucaju boga, materija ga prethodi. I nastavimo li tim putem bog bi morao nekako da utice na prazan prostor koji ga okruzuje, jer je za materiju potreban prostor, to su dva neodvojiva bica, to bi opet znacilo da sam prostor ima nesto u sebi sto bog pomocu magije, fizickih zakona ili cega god moze dovesti u egsistenciju. Posto postoji zakon o odrzanju mase i neunistivosti energije, bog bi morao prvo da iskljuci nekako taj zakon, napravi energiju ni iz cega i onda nacini energiju neunistivom. Iduci dalje, postaje sve gluplje
apofaticka teologija govori sta bog nije da bi naglasila svest o tome da ne mozemo reci sta jeste. stvoritelj materije ne moze biti materijalan, niti za njega vaze zakoni prirode. ideja prostora itd se ne odnose na njega, ali to je sve filozofiranje o bogu. i to apofaticko

Citat
3) Mislim da je naucni metod univerzalna alatka.
i ja verujem da jeste sto se tice prirodnih nauka, ali nisam siguran

pa vera i nauka nisu ista kategorija. ende. sta tu ima da se raspravlja?
ovo nije potpuno tacno. i vera i nauka imaju sta da kazu na odredjene iste teme
« Poslednja izmena: 04. Jan 2016, 20:36:45 od dabisha »
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
mob
Samsung S7
>> stvoritelj materije ne moze biti materijalan, niti za njega vaze zakoni prirode.

Onda takav nematerijalni entitet ne postoji. Tj, postoji kao ideja u mozgovima vecine ljudi, ali to nije sustina postojanja.

Zakoni prirode su dati. Dacu ti jedan prost primer, uzecemo Njutna.

Da li bog moze da napravi takav zakon da opovrgne zakon akcije i reakcije?

Naravno da ne moze.

I jos prostiji primer: Moze li bog da upotrebi neki drugi broj sem broja pi da definishe obim kruga?

Naravno da ne moze. Jer onda to ne bi bio krug.

Postoje apsolutne istine bez obzira postoji li materijalni bog ili ne. Iduci datom analogijom, izvesno je da bog nije neophodan da bi univerzum funkcionisao ovako kako funkcionise.

Ako je bog ipak neophodan da odrzava univerzum u nekom zeljenom stanju (mi sad primecujemo da se konstantno siri i da energija biva rasplinuta) onda taj bog nije napravio dobru stvar. Onda i nije neki programer.

Sve sto postoji - postoji tako sto sadrzi neku energiju/materiju i zauzima neki prostor. Apsolutno je besmisleno pricati o paradoksalno nemogucim stvarima tipa koje si ti naveo.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
Apsolutno je besmisleno pricati o paradoksalno nemogucim stvarima tipa koje si ti naveo.
slazem se
ali ipak zvucis kao da se nikada nisi drogirao

pored toga, zakon akcije i reakcije striktno govoreci nije zakon prirode nego jedan od nacina na koji misli ljudsko bice
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
mob
Samsung S7
Pa i nisam se nikad drogirao, sem mozda jednom jedan space brownie

Znaci kad ne bi bilo ljudskih bica, zakon akcije i reakcije ne bi postojao?

Nece biti.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
nesto drugo je tu u pitanju: Kantovo razlikovanje sveta po sebi i sveta kao pojave. Sta je i kakav je svet po sebi, ne mozemo znati, imamo na uvid samo svet kao pojavu, sto je odredjeno nasim saznajnim mogucnostima i svetom po sebi u isto vreme

odredjen relativizam i skepticizam je lekovit i zapravo jedina puna istina koja bi nam mogla pomoci da i svoje tvrdnje razumemo potpunije.

primer: pri bavljenju kvantnom fizikom neophodno je da se odreknemo nacina misljenja karakteristicnog za makrosvet u kojem zivimo, a koji smo stekli evoulirajuci tokom vise miliona godina. nismo evoulirali u kvantnom svetu i zato niko zapravo ne razume kvantni svet. merenj, analiza podataka i matematika nam omgucavaju da se u tom svetu donekle snalazimo, ali ne intuitivno nego prema odredjenim pravilima koje smo primorani cak i da formiramo u hodu.
imali smo mnogo manje problema u nasem makrosvetu da zasnujemo odgovarajucu fiziku jer je nasa intuicija, snalazenje u prostoru, rukovanje teskim objektima nesto sto odgovara tom svetu, ali smo ipak imali problema.
bilo je potrebno mnogo vremena da se odbaci aristotelova fizika, koja danas zvuci besmisleno:
-zasto kamen pada?
-da bi dosao u svoj prirodni polozaj u centru sveta.
slicno za plamen koji se dize u vis.
fizika nastaje kada su fizicari prestali da pitaju zasto i poceli da mere. prvi njutnov zakon, zakon inercije nije bas potpuno intuitivan, zar ne? to nam je vec bio veliki problem zbog predispozicija sa kojima krecemo u saznavanje, genetikom nasledjene motorike i td

niz drugih nacina misljenja je do sada odbaceno jer su bili neodgovarajuci ali su svejedno nasi, sa njima se radjamo i u odredjenoj meri su dobri, samo ih treba znati koristiti. od nekih je npr nastala magija: zakon slicnosti i zakon blizine, ako si cuo za to
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
mob
Samsung S7
Slazem se. Kvantna fizika se ne moze intuitivno shvatiti. Interpretacija cuvene shrodigerova macke i super pozicije njenih mogucih stanja nisu dati da bi ljudi lomili glavu kako moze macka da bude istovremeno ziva i mrtva, nego je covek hteo da nam na jednostavan nacin docara svu nelogicnost kvantne fizike.

Svakako u pogledu mikro sveta a tu spada i vatra, nama jos uvek nije jasno kako se to cestice pojavljuju ni od kuda, ni kako odjednom nestaju. Verovatno nam nece biti jasno jos neko vreme. Kao ni svest jednog fotona/elektrona kroz koju rupicu da prodje, cak i pre nego sto se ona otvori.

Ali to je sve ako upotrebimo intuiciju na mikro svet, sa logikom makro sveta, stvari postaju jasnije.

Ako mislis na klasicnu magiju, onda takva ne postoji. Covek je svojevremeno davao (mozda ponuda jos uvek vazi) milion dolara za demonstraciju bilo kakvog magijskog rituala u laboratorijskim uslovima i jos uvek niko nije dobio te pare, evo vec vise od 20 godina.

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
naravno da ne postoji o tome i govorim.

stizemo opremljeni misaonim aparatom stvorenim u sustini u paleolitu a sposobni smo da saljemo rakete u svemir i cepamo atome.
e pa usput ima nas i dosta religioznih.
sve to stize iz istog mozga

nadam se da si shvatio zasto sam naveo kvantnu fiziku i magiju. cilj mi je bio da potkrepim svoju izjavu da su mnoge od stvari koje smatramo zakonima prirode zapravo nacini na koje covek misli. nauka je najvelicanstvenija upravo kada odbacuje te principe suocena sa dokazima da su pod odredjenim uslovima neprimeljivi.
« Poslednja izmena: 04. Jan 2016, 22:32:58 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 4891
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
mob
Samsung S7
Usput sto vas ima religioznih, je proizvod prastarog straha od nepoznatog i straha od smrti.

Ne slazem se sa tobom. Zakoni prirode postoje bez obzira na nacin na koji covek misli. Mislim na makro fizicke zakone.

(U stvari i atomi funkcionisu i bez ljudi)

Mislim da poredjenje magije ( i magijskih rituala) i kvantne fizike je besmisleno, iako moze izgledati privlacno laickom umu, tipa e jel vidis kako je nelogicno ponasanje fotona, sto onda ne bi mogli da upotrebimo so i krv da sjebemo nesto? Super a? Tinejdz bullshit.

« Poslednja izmena: 04. Jan 2016, 22:51:32 od bluesoniq »
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
OS
Windows 7
Browser
Chrome 47.0.2526.106
nisam religiozan, samo pripadam ljudskom rodu, pa sam upotrebio zamenicu u mnozini

ne kapiras sta pokusavam da kazem
zakone prirode smo mi izmislili posmatrajuci prirodu.
zakon prirode je nesto sto covek formulise i eventualno izgovara na osnovu eksperimenata i drugih vrsta naucnog istrazivanja
bez coveka, bez covekovih sredstava komunikacije nema ni zakona prirode.
time ne tvrdim da priroda ne funkcionise po nekim zakonitostima
shvatas li me sad?

mada je to samo deo onoga sto sam pokusao da kazem
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 3 4 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 01. Sep 2025, 05:13:40
nazadnapred
Prebaci se na:  
Oznake: nas Bozija svrha

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.042 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.