"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Нико не зна тачно када је Исус Хрис рођен. По описима из Библије, многи историчари су закњучили да се рођење заправо десило у септембру. Не треба занемарити ни истраживање израелског метеоролошког института који је утврдио да је пре 2000 година време у Бетлехему било отприлике овакво као и данас, што значи од +5 С до -7 С, а то је, признаћете, неуобичајена температура при којој бисте видели стада оваца напољу, на мразу, а такође је веома неповољна температура за опстнак тек рођеног детета. 350., Папа Јулије I одлучио je да се Христов рођендан слави 25.децембра. Нема сумње да се за тај датум одлучио не би ли олакшао муке паганским Римљанима који су тада још увек чинили већину и тако их лакше преобратио у Хришћанство. Зашто баш тај датум? Врло је једноставно. Одговор лежи у паганском пореклу Божића. У Вавилону, празник сина богиње природе Исис, славио се баш 25.децембра. Славилно се уз обилно јело и пиће и размену дарова. Римљани нису ни по коју цену желели да се одрекну својих празника које су празновали много пре рођења Христа. Они су славили зимски солстициј, тј Сатурналију, славећи Сатурна, бога земљорадње. Јануаррске календе су представљале победу живота над смрћу. Читав овај период се називао Dies Natali Invicti Solis, Рођендан непобеђеног сунца. у том периоду је било највише склапања бракова. Глумачке трупе су су ишле од куће до куће забављајући укућане. Одатле обичај певања божићних песма (Christmas Carols) или кукуринђање у Србији.
Не треба занемарити ни истраживање израелског метеоролошког института који је утврдио да је пре 2000 година време у Бетлехему било отприлике овакво као и данас, што значи од +5 С до -7 С, а то је, признаћете, неуобичајена температура при којој бисте видели стада оваца напољу, на мразу, а такође је веома неповољна температура за опстнак тек рођеног детета.
Добро кажеш, премда Христос се родио у штали. А одмах потом је пребачен у кућу где су га и источни мудраци видели. Али то и није примарно.
350., Папа Јулије I одлучио je да се Христов рођендан слави 25. Децембра. Нема сумње да се за тај датум одлучио не би ли олакшао муке паганским Римљанима који су тада још увек чинили већину и тако их лакше преобратио у Хришћанство.
Лако је могуће да си у праву. Лако је могуће и да су ондашњи хришћани почели славити Божић, Христов рођендан, из љубави према Њему а не да би се комшија преобратио.
Зашто баш тај датум? Врло је једноставно. Одговор лежи у паганском пореклу Божића. У Вавилону, празник сина богиње природе Исис, славио се баш 25. Децембра. Славилно се уз обилно јело и пиће и размену дарова.
Да ли заиста мислиш да је толико био велики и јак утицај Вавилонаца на одлуку хришћана (само у Европи у почетку) да славе Христа и Његово рођење баш 25. Дец.? Е да; видим да су људи славећи кога год и шта год, увек то радили и уз храну. Па и данас.
Римљани нису ни по коју цену желели да се одрекну својих празника које су празновали много пре рођења Христа. Они су славили зимски солстициј, тј Сатурналију, славећи Сатурна, бога земљорадње. Јануаррске календе су представљале победу живота над смрћу. Читав овај период се називао Dies Natali Invicti Solis, Рођендан непобеђеног сунца. У том периоду је било највише склапања бракова. Глумачке трупе су су ишле од куће до куће забављајући укућане. Одатле обичај певања божићних песма (Christmas Carols) или кукуринђање у Србији.
Ово нисам знао. Хвала ти.
Још нешто. Интересантно ми је како када се поведе разговор (тема) о Христовом рођењу, алијас Божићу, како људи лако и радо одлазе на другу тему - када се то збило и са чиме се тај дан поклапа.
Имао сам деда-течу који је био рођен 29. Феб. 1923 те је стога славио рођендан сваке четврте године, док му неко није рекао да 1923. није била преступна! И да је то грешка у књигама. Шта рећи?! Почео је да слави рођендан 1. Марта и ником ништа. И он и фамилија су били радосни јер ... је он рођен! Верујем да си и ти небројено пута била на рођенданима који су били слављени онда када се та особа није заиста родила већ начешће славље буде 'викендом'.
A да ли знаш да су хришћани некад славили Божић тако што су Јевреје скидали до голе коже, терали их да једу до бесвести, а потом их онако голе терали да трче по улицама док их је руља бичевала?
A да ли знаш да су хришћани некад славили Божић тако што су Јевреје скидали до голе коже, терали их да једу до бесвести, а потом их онако голе терали да трче по улицама док их је руља бичевала?
Знаш .... Како да ти кажем...?
Овако: Нпр. ја муслиманом називам онога који под Џихадом подразумева борбу против себе и који живи по принципу: "Чувајте друге од себе а вас ће чувати Бог!"
Те тако, и те убице јевреја, небих називао именом Христовим.
Мислим, такође, да има још једна ствар коју Бог не опрашта (већина наиме мисли да је само једна да је то нешто што се назива "хула на Духа Светога"), а то је део једне од заповести: "Не узимај узалуд Име Божеије, јер Бог неће опростити ономе који узалуд узима Име Његово..." (парафразирам, не знам напамет).
Што се мене лично тиче, не мораш ми писати шта су људи (било који) ружно, гадно, гнусно и одвратно радили по белом свету.
Pise se Srbski?!?!??!?!I ja sam tako mislio dok sam bio u vrticu,al posle sam malo porastao pa shvatio da postoje pravopis i tako to...mislim ne onaj iz cigan-male nego onaj prosvetni i priznati.