Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Богдана преживела абортус  (Pročitano 23906 puta)
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
Aj sad, niste baš fer. Crkva je napravila svoj doprinos nauci, pogotovo u tkz. "mračnom dobu". Tada je torturologija cvetala kao nikad pre ili posle.
Otprilike to.

Mnogi zaboravljaju zasto se Srednji Vek zvao i Mracno Doba.  Smile

Ah... jos jedna od onih zanimljivih zabluda koja je posledica neadekvatnog sistema obrazovanja...

Sto to mislis?  Smile
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Apple 15
Pa za pocetak Invizicija je bila orudje protiv neprijatelja krune i crkve, a ne nauke...
Nauka se sasvim fino krckala tih vekova... postavljene su osnove danasnje hemije u vidu alhemije...
Radjene su autopsije, proucavano je kao funkcionise ljudsko telo...
Stav katolicke crkve (a i ostalih hriscanskih) na brak i predbracni seks, razmnozavanje nije bio toliko rigidan... Sta vise, do zaokreta dolazi teko pocetkom 20. veka i moze se reci da su Vojtila i njegov prethodnik
Na kraju, Kopernik je bio samo jedan od naucnika koje je finansirala crkva, Galileo takodje... Mikelandjelo i da Vinci... takodje...
Katolicka crkva je prodavale oproste i tutle i sticala bogatstvo, koje je kasnije distribuirala... Moze se reci da su osnove danasnje nauke zasnovane na cistom ljudskom grehu..
A tek protestanti... Isak Njutn i Darvin... uuuu... Smile

Onda par vekova fast forward i naseljavanje Amerike u cijim su prvim redovima bili puritanci... poznati i po tome da im predbracni seks nije bio stran... 70-80% devojaka se u to vreme udavalo sa stomakom do zuba... Da se ne lazemo... tako je bilo i kod nas... Zivotni vek je bio kratak cak i u slucajevima da se dobro zivelo... Bilo je vazno stvoriti potomstvo, a nema boljeg dokaza plodnosti od stomaka do zuba...
Salemske vestice su verovatno spaljene iz politickih razloga, ne zbog vesticarenja... a neki smatraju da je su te navodne vradzbine posledica halucinacija nastalih usled konzumacija ubudjale razi, jecma i drugih zitarica ... tj. da je ta budj delovala kao halucogena droga...

S druge strane, ja zaista ne znam kakav se prosveceni duh ocekuje od Evrope koja se u tom trenutku oporavljala od mesavine raspada oba Rimska carstva, doseljavanja varvarskih naroda, stvaranja novih drzava i sistema... A onda kada se sve primirilo, udarili su Turci...
Tako da, pravi razlog zasto se srednji vek oznavaca kao "mracni" je ta kolicina haosa i previranja, a ne neki zastrasujuci uticaj hriscanskih crkvi...

Uticaj crkve je uvek bio... kako da kazem... finansijski... velika banka...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Јер, Они нису Ми.

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 16344
Zastava Sirte
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 7.0.1
mob
Nokia 

ЗАШТО НЕ ВЕШТАЧКОЈ ОПЛОДЊИ:

....

Саборна Црква Београдска

Je l' ovo zvanični stav SPC, ili su neki popovi naškrabali svoj lični stav? Ako jeste zvanični, razmisliću dobro da li ću ikad više ući u crkvu. Dok je Pavle vodio SPC, ovakve gluposti nisu se pojavljivale, naprotiv.
Лекар који је ово рекао је Хирург из Славонске Пожеге (Република Србска Крајина).
Човек је јеретик, али продуховљен.
Отац је петоро деце!
Његов став се базира на његов лекарском искуству и верском учењу!
Сигуран сам да од њега Срби могу много да науче!
Од Патријарх Павла? Мало!

Абортус је – мушки грех

Разговор са свештеником Кирилом Ивановим,
духовником медицинско-просветитељског центра „Живот“ и кардиологом

Повратак традиционалним породичним вредностима... И сама ова формулација могла би данас да изазове протест код многих од нас, па чак и код оних који себе сматрају верујућима. Међутим, управо је тако дефинисало своју делатност петроградско одељење медицинско-просветитељског центра „Живот“, које већ пет година делује при Новодевичком манастиру Васкрсења Христовог.

Центар се бави просветитељском делатношћу и помаже женама које се налазе у кризној ситуацији или, конкретније и суровије речено, које се двоуме по питању абортуса. Сваке прве недеље у месецу, у Казањској цркви Новодевичког манастира служи се молебан пред иконом светих Витлејемских младенаца. Присутни на овом молебану моле се за спасење зачете и већ рођене деце, за срећно разрешење од бременитости, за опроштај греха абортуса. О томе, како се може помоћи деци да преживе, а њиховим мајкама да се уздрже од греха, разговарамо с духовником центра „Живот“, иначе кардиологом, свештеником Кирилом Ивановим.

- Оче Кирило, на сајту вашег Центра читала сам да, према анкетама, 85% жена које се спремају да насилно прекину трудноћу није свесно да се у њима налази живо дете, које оне осуђују на страшну смрт. Сматрате ли да су ове жене биле искрене?

- Ако узмемо у обзир она сазнања која нам пружа медицина и ултразвучни снимци којима се прати развој детета, могли бисмо да кажемо да је већина жена које су се одлучиле на абортус потпуно свесна онога што чини. Жена, међутим, неће да размишља, нити да говори о томе, она хоће да буде роб такозваног јавног мнења. Јавно мнење је, опет, овакво: жена мора сама да одабере, јер је ембрион – део њеног тела. Жена се хвата за ове речи као за сламку и, у суштини, бежи од решавања овог проблема.

- Како Ваши сарадници, који раде у саветовалиштима за жене, воде разговор са таквим женама?

- Као прво, ми не стављамо акценат на религиозне теме: на веру и грех. Наиме, оцрквењене жене ће се веома ретко одлучити на абортус, мада се, нажалост, и то догађа. У већини случајева, међутим, имамо посла са људима који су далеко од Бога и од Цркве, и зато о вери говоримо тек на крају, уколико се код жене појави какво-такво интересовање за духовна питања. Ми чак не наглашавамо ни чињеницу да је дете у њеној утроби живо, јер на ту мисао наводимо саму жену.Обично почињемо од тога што покушавамо да дознамо какав је проблем те жене јер, са нашег становишта, ниједна жена се, уколико живи у повољним условима, неће одлучити на абортус. Она се одлучује на абортус када се испостави да у некој кризној ситуацији нема подршку, а посебно – подршку мушкарца.

Данас се, нажалост, мушкарци често понашају као жене и зато жене морају да поступају на „мушки“ начин, посебно уколико, у датом случају, мушкарац каже: „Ето, на теби је да одлучиш...“ У таквим случајевима требало би да одлучује глава породице, а то је муж. После речи „одлучи сама“, жена на себе преузима мушку улогу и све што се с њом даље догађа – догађа јој се због мушкарчеве кривице. Због тога је абортус - мушки грех. На тај начин, ми се превасходно трудимо да дознамо какав је то проблем који мучи жену, а онда покушавамо да јој помогнемо да тај проблем и реши. Нудимо јој правну, психолошку, социјалну, па чак, ако је потребно, и материјалну помоћ. Наше искуство показује да није потребно да жени говоримо много китњастих речи о греху или о животу који се зачео у њој - довољно је да јој упутимо топлу реч подршке - да јој обећамо да неће остати сама и да ћемо је, уколико јој буду потребне пелене, одећа за дете или нека озбиљна помоћ, ми подржати.

Пре две године разговарао сам са једном 18-годишњом девојком. Она се посвађала са својим момком и спремала се за абортус. Она се, заправо, припремала да абортира у сваком случају, а онда је, поврх свега, момак дошао кући, направио „лом“ и начинио штету процењену на 24000 рубаља - разбио је прозоре, демолирао намештај... Ја сам јој одмах рекао: „Можда бисмо ми могли да вам надокнадимо материјалну штету? Ми смо спремни на то, али уз услов да задржите дете!“ Она је на то поштено одговорила: „Не, ми не оскудевамо, снаћи ћемо се!“ Нека друга, на њеном месту, можда се не би одрекла новца, посебно што је у питању била значајна сума. Није нам се више обраћала ни за какву помоћ и задржала је дете, иако ју је мајка грдила и говорила: „Што ти је то требало? И што се попови мешају у наш живот? Иди и абортирај... Девојка је родила то детенце, и сада је то за њену мајку - најмилије биће на свету.

- Оче, недавно сам прочитала књижицу грчког архимандрита Николаоса Аркаса, посвећену проблему рађања деце. Тамо се, између осталог, каже да смртни грех није само абортус, него и контрацепција у браку. Како Ви гледате на овај проблем?

- Овај проблем би се могао рашчланити на два дела. Као прво, када се супружници штите, они се не штите од бременитости (трудноће), него од Бога, јер је бременитост (трудноћа) - резултат Божијег стваралачког деловања. О томе сведоче украси које можете да видите на нашој икони светог Давида Гареџинског, која се налази у Казањском храму. Преподобни Давид Гареџински је један од оснивача грузијског монаштва, а живео је у IV веку и био ученик Јована Зедазнијског. Њему је дата посебна благодат - да помаже код неплодности и, уопштено, у случајевима женских проблема и трудноће. Много неплодних парова обраћа нам се с питањем да ли би за разрешење неплодности могли да се моле Витлејемским младенцима. У почетку смо тако и чинили, а онда смо од иконописаца, који су нам живописали икону Витлејемских младенаца, затражили да нам живопишу и икону преподобног Давида. Током три године, колико служимо молебан Давиду Гареџинском, догодило се да је већ десет-дванаест парова, од којих су понеки били и са дијагнозом „неплодност“, зачело децу. То сведочи о чињеници да супружницима децу даје Господ.

И зато, када се супружници штите, они као да говоре Богу: „Господе, ми боље од Тебе знамо да ли су нам сада потребна деца или нису, и зато ћемо сада живети за  своје задовољство, наслађиваћемо се радостима супружничке присности. Кад нам буду потребна деца, ми ћемо Те позвати, а сада остани пред вратима“. Због тога, наравно, благодат напушта такву породицу. Било да је то смртни грех или не - супружници дословно Богу кажу „одлази“. Као друго, ако се удаљимо од духовне стране овог проблема, остаје питање начина на који се супружници штите. Уколико је реч о механичкој заштити, онда то и није тако страшно као што су хормонска контрацептивна средства. Уколико жена узима хормонска контрацептивна средства, онда она, као прво, чини грех самоубиства. На консултацијама се не говори о томе, али сваки гинеколог зна да свако хормонско контрацептивно средство има многа пропратна дејства.

На Западу је одржано неколико судских процеса повезаних с тим што су хормонална контрацептивна средства изазвала неке компликације, а посебно тешка оштећења јетре и тромбоемболију, која је завршила смрћу. Осим тога, постоје и подаци да жене, које узимају хормонална контрацептивна средства, наносе штету здрављу своје будуће деце. Код такве деце се много чешће сусрећу хромозомске аномалије, а посебно Даунов синдром. Поред тога, хормонска контрацептивна средства су у читавом низу случајева показала да имају абортивно дејство. О овом питању разговарао сам са специјалистима, а један од њих учествовао је у писању књиге „У чекаоници женског саветовалишта. Питања и одговори, коментари свештеника“. Писци ове књиге су двојица гинеколога и моја маленкост. У њој се налази и поглавље о хормоналним контрацептивним средствима; ту се износи да механизам њиховог деловања није до краја проучен и да се, и у случају њиховог узимања, у јајнику може видети фоликул који се нормално развија. Јајна ћелија нормално сазрева, у читавом низу случајева наступа овулација, односно, излазак те јајне ћелије, а понекад и - зачеће. Осим што непосредно делују на јајнике, хормони мењају и особине зида материце, тако да она постаје неспособна за имплантацију, ембрион не може да се укорени у њој. Због тога зачето детенце бива избачено убрзо после зачећа, а жена чак и не зна да је извршила микроабортус. Због тога се за жену, која узима хормонска контрацептивна средства током годину дана, са великом вероватноћом може рећи да је убила бар једно своје дете.

Постоји још читав низ других средстава - на пример, унутарматерична спирала. На позадини унутарматеричне спирале не долази до заштите од зачећа, него од трудноће. Спирала изазива избацивање ембриона, она спречава да се он укорени у зид материце. Описани су чак и случајеви изношења трудноће уз коришћење унутарматеричне спирале. Мени је сам Борис Николајевич Новиков, главни петроградски гинеколог-акушер, говорио о случају када су га позвали на консултације приликом једног порођаја. Најпре није могао да схвати шта је то руком напипао. Утврђено је да се код детета, током порођаја, у костима главе нашла спирала. Дете се тако и родило, са том спиралом коју су, хвала Богу, касније извадили, и дете је остало живо.

- Оче Кирило, какав став према Вашој делатности имају други лекари? Они, сигурно, прихватају абортус као нешто сасвим уобичајено...

- Када се упознамо са њима, они прихватају наш предлог - можда нису одушевљени, али нас бар подржавају. Ми не осуђујемо лекаре и не говоримо да су сви они убице. Разговор са њима водимо на други начин: „Ми разумемо да ви нисте присталица абортуса, и да томе приступате тек у крајњем случају, када не успете да наговорите жену да одустане од тога. И ви и ми имамо исти циљ: ми желимо да наше жене рађају здраву децу. Из тог разлога желимо да сарађујемо са вама. Ви женама говорите о штетности абортуса, али не можете да им понудите стварну помоћ, уколико се налазе у кризној ситуацији. Ми покушавамо да решимо женин проблем и да јој понудимо конкретну помоћ“. Када се упознају са нашим гледиштем, лекари нас, као по правилу, подрже, зато што то није осуђивање, него допуна и подршка њиховој делатности.

- Шта Ви мислите, оче Кирило, како би се у наше време жени могла вратити њена традиционална свест, жеља да рађа децу, без обзира на сва остала интересовања?

- Као прво, требало би да мушкарци промене свој однос према животу и према жени. Да се понашају као мушкарци и да буду ослонац за жену. Сећате ли се почетка нашег разговора? Муж каже: „Одлучи сама. Ти ћеш га родити, а ти ћеш га и одгајати“. Жена схвата да остаје без ослонца и да муж у сваком тренутку може да јој каже: „Знаш, драга, сама си тако одлучила!“ Ако се тако догодило већ са првим дететом, хоће ли жена пожелети да и по други пут затрудни? Чак и ако нису верујући, мушкарци би једноставно морали да одбаце пиће и да почну да раде. У том случају, жена неће морати да гради каријеру, него ће моћи да буде са децом. Жена може с тим да се сагласи или да се не сагласи, али њена природа почиње да се изопачује када она почне да ради. Жена је предодређена за нешто друго - да даје живот. Она би морала да се помири са тим да има другу функцију. У противном, прекратиће се живот на земљи уколико мушкарци постану жене и ако буду покушавали да буду бременити и ако жене, са своје стране, постану мушкарци и посвете се стварању каријере.

Потребне су, наравно, и законске мере. Као прво, неопходно је да се абортуси забране, и то је оно што се налази на површини. Сви ти повици о криминалним абортусима немају никакву основу. Постоје истраживања спроведена у вези с тим питањем, и она показују да проценат криминалних абортуса неће у том случају значајно порасти. Чак и ако се они процентуално увећају, смртност жена неће се повећати него ће се, напротив, умањити - као прво, зато што се као један од главних узрока женске смртности појављују абортуси сами по себи, легални; као друго, нелегалне абортусе ће вршити исти они гинеколози који врше и легалне, и користиће оне исте антибиотике који су свима приступачни. За нелегалне абортусе везивао се висок проценат смртности у оно време, када није било антибиотика.

- Да ли заиста мислите да се абортус може законом забранити?

- Богу је све могуће.

http://www.saborna-crkva.com/index.php?option=com_content&task=view&id=366&Itemid=289

Smile Smile Smile Smile
Пријатно сам изненађен текстовима на сајту Саборне Цркве!!!

Можда за тај град има наде?

Лепо је што стаљинова Црква има овакве свештенике, који дају наду у Васкрс Свете Русије!!!

Верујмо у Бога и Србство!
Живела Русија!
Живела Србија!
Слава Богу!!!
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 12:55:26 od Nksamsj »
IP sačuvana
social share
Вуковар је коштао хиљаде српских живота – добрим делом управо оних наочитих момака који су 10. марта 1991. у колонама пристигли на Теразијску чесму са Звездаре, Карабурме, Чубуре, Чукарице, и из разних приграђа.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Јер, све до слома „Шездесет осме“ у Београду би се и пролазници на улици умешали у тучу, јачему вичући: „Шта си навалио на слабијега!“
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 11.60
Pa za pocetak Invizicija je bila orudje protiv neprijatelja krune i crkve, a ne nauke...
Nauka se sasvim fino krckala tih vekova... postavljene su osnove danasnje hemije u vidu alhemije...
Stav katolicke crkve (a i ostalih hriscanskih) na brak i predbracni seks, razmnozavanje nije bio toliko rigidan... Sta vise, do zaokreta dolazi teko pocetkom 20. veka i moze se reci da su Vojtila i njegov prethodnik
Na kraju, Kopernik je bio samo jedan od naucnika koje je finansirala crkva, Galileo takodje... Mikelandjelo i da Vinci... takodje...
Katolicka crkva je prodavale oproste i tutle i sticala bogatstvo, koje je kasnije distribuirala... Moze se reci da su osnove danasnje nauke zasnovane na cistom ljudskom grehu..
A tek protestanti... Isak Njutn i Darvin... uuuu... Smile

Onda par vekova fast forward i naseljavanje Amerike u cijim su prvim redovima bili puritanci... poznati i po tome da im predbracni seks nije bio stran... 70-80% devojaka se u to vreme udavalo sa stomakom do zuba... Da se ne lazemo... tako je bilo i kod nas... Zivotni vek je bio kratak cak i u slucajevima da se dobro zivelo... Bilo je vazno stvoriti potomstvo, a nema boljeg dokaza plodnosti od stomaka do zuba...
Salemske vestice su verovatno spaljene iz politickih razloga, ne zbog vesticarenja... a neki smatraju da je su te navodne vradzbine posledica halucinacija nastalih usled konzumacija ubudjale razi, jecma i drugih zitarica ... tj. da je ta budj delovala kao halucogena droga...

S druge strane, ja zaista ne znam kakav se prosveceni duh ocekuje od Evrope koja se u tom trenutku oporavljala od mesavine raspada oba Rimska carstva, doseljavanja varvarskih naroda, stvaranja novih drzava i sistema... A onda kada se sve primirilo, udarili su Turci...
Tako da, pravi razlog zasto se srednji vek oznavaca kao "mracni" je ta kolicina haosa i previranja, a ne neki zastrasujuci uticaj hriscanskih crkvi...

Uticaj crkve je uvek bio... kako da kazem... finansijski... velika banka...
Pa pazi, to je tacno, ali periodom Srednjeg Veka se naziva razdoblje od 5-15 Veka kada je Crkva imala monopol na neke stvari kao sto su skole i nauka. Daleko od toga da nije bilo naucnih dostignuca i prosvecenih ljudi koji su doprineli necemu samo sto se smatra da je tek posle toga sama nauka i ceo svet sa njom "buknuo"(period humanizma i renesense itd.) i da su tada doziveli procvat jer je sam uticaj Crkve splasnuo u nekoj meri.
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 13:06:21 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Bolje je ne imati dete nego ga tretirati kao teret na grbaci citav zivot. Ipak sam pod utiskom da omladina danas precesto stupa u nezasticene sexualne odnose, sto, verovatno, najcesce vodi ka abortusu. I samo da se razumemo, bioloski gledano, oplodjena jajna celija nije isto sto i jajna celija/spermatozoid ponaosob. Pretpostavljam da se cesto stavlja znak jednakosti izmedju ta 2 kako bi se zene koje abortiraju osecale bolje zbog toga sto su uradile (s' tim u vezi je i ona cuvena fora "Ako je abortus ubistvo, onda je drkanje genocid"). Nije sve sto nije sposobno da vristi pred klanje mrtvo (nezivo), ali je svakako bolje ubiti (znam da se nekima nece svideti ovaj termin, ali ni jedan drugi nije adekvatan) zivot u zacecu, nego imati dete, koje ce citav zivot patiti zbog jedne lose odluke. Ako zena ne zeli da rodi, to se ne tice ni drzave, a ni drugih ljudi, jer niti ce drzava, niti ti drugi ljudi voditi racuna o tom detetu. Ono sto mnogo utice na broj abortusa danas je cinjenica da je danas imanje dece luksuz, sto ima direktan uticaj na pad nataliteta globalno, pa i u Srbiji. Oni koji krive zene koje abortiraju za pad nataliteta ima problem u glavi. Abortus je posledica, a ne problem. S' druge strane, sex je postao previse komercijalan. Prodaje se na svakom koraku, preko televizije, interneta, novina(...). Ljudi ga nesvesno kupuju. Mozda je to moj licni utisak, ali mi se cini da danas ljudi previse razmisljaju na tu temu i doslovce su optereceni sexom. Glavni problem je u tome sto je sex i dan danas na neki nacin taboo tema ili mu se pristupa pogresno, zbog cega novi narastaji sticu pogresan utisak.
Sto se tice deteta kome je tema namenjena, videti ovo kao nesto vise od pobede nauke je... pogresno, ali svako bi trebalo da moze da veruje u sta god zeli, sve dok ta vera ne ugrozava okolinu.

Da, ali koliko je pre toga sve to prvi put uradjeno? Mislim da se ovde govori o tome da je nauka znacajno usporena, ne da je prestala da postoji. Medicina je tapkala u mestu do renesanse, kada je, posle mnogo godina, bukvalno vaskrsla, kao i sama svest kod ljudi. Katolicka crkva se resavala svojih neprijatelja i u poznoj renesansi, ali tada, posle teske kuge, nije imala toliku podrsku stanovnistva (naravno, ovde govorim o otvorenom progonu ljudi. katolicka crkva se i danas obracunava sa svojim neprijateljima na svoj nacin.). Covecanstvo je u srednjem veku, pre svega zahvaljujuci crkvi, izgubilo par vekova nauke, koji su mogli mnogo da znace danas. Jednostavno je uzlazna putanja nauke iz vremena pre srednjeg veka naglo prekinuta.
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 13:24:48 od Skiner_X »
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 7
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Apple 15
Citat
Pa pazi, to je tacno, ali periodom Srednjeg Veka se naziva razdoblje od 5-15 Veka kada je Crkva imala monopol na neke stvari kao sto su skole i nauka. Daleko od toga da nije bilo naucnih dostignuca i prosvecenih ljudi koji su doprineli necemu samo sto se smatra da je tek posle toga sama nauka i ceo svet sa njom "buknuo"(period humanizma i renesense itd.) i da su tada doziveli procvat jer je sam uticaj Crkve splasnuo u nekoj meri.

Sama podela na vekove je krajnje proizvoljna... a i donekle smesna, jer se i dalje oslanja na to da je Kolumbo "otkrio" Ameriku...
Takodje, do procvata je doslo zato sto je upumpavano jos vise para kao posledica prekookeansih istrazivanja i trgovine, pa je stvoren novi sloj - burzoazija...
Inace, besplatno skolovanje je isto novotarija... a i samog Darvina su vise pljuvale kolege naucnici, nego crkva...

Sta vise... stice se uticaj da su naucnici zadrti vise nego svestenici... primer za to je Ajnstajn koji je skoro do pred smrt tvrdio da je svemir statican (jer je jedino tako njegova teorija ispravna)...

I opet cu da kazem... najpogubniji uticaj katolicke crkve je bio u 20. veku...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.24
Citat
Данас се, нажалост, мушкарци често понашају као жене и зато жене морају да поступају на „мушки“ начин, посебно уколико, у датом случају, мушкарац каже: „Ето, на теби је да одлучиш...“ У таквим случајевима требало би да одлучује глава породице, а то је муж. После речи „одлучи сама“, жена на себе преузима мушку улогу и све што се с њом даље догађа – догађа јој се због мушкарчеве кривице. Због тога је абортус - мушки грех.

gulag je za tebe  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

I sometimes wish I'd never been born at all

Zodijak Pisces
Pol
Poruke 14665
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 8.0
MunkaZe, Sotono. Ne slušaš božanske reči Svetog Nksamsja Srbskog, koji je napravio 58 sinova i 63 ćerke (od čega su 10 parova blizanaca i 3 trojke) i time doprineo porastu nataliteta u Srbiji. Jer gore pomenuti ima redak dar da čim pogleda ženu, ona zatrudni. Zato svi mi Srbski muškarci treba da molimo Svevišnjeg da i nama da taj blagosloveni dar da rađamo, pa i da nas može preosvećeni Nksamsj da pogleda. A može i on u tom slučaju da se samooplodi samim pogledom u ogledalo.

Nksamsj, oplodi me!
Živela Sveta Rusija!
Živela Srbija!
Smrt fašizmu!
Bog na nebu, Rad na zemlji!
Munka Lucifer! Smile
Allahu Akbar!
« Poslednja izmena: 15. Dec 2011, 18:54:23 od RASMC »
IP sačuvana
social share
Uostalom, smatram da Kartaginu treba razoriti!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma

Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.24
saooplodjava se kao puz  Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
Citat
Nksamsj, oplodi me!
Živela Sveta Rusija!
Živela Srbija!
Smrt fašizmu!
Bog na nebu, Rad na zemlji!
Munka Lucifer!
Allahu Akbar!

Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 14
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.137 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.