Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 06:00:14
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 12 13 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Black Swan  (Pročitano 44838 puta)
Svedok stvaranja istorije

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
gledam trejlere onoga što nisam do sad gledala... uf, mrsko mi je.  Smile

Stvarno jbt  Smile

Zamisli da moraš cele filmove  Smile

Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 8.0.552.237
Ma ne zajebavaj, bre.  Smile Htela sam da kažem da ima stvari koje nisam gledala, a onda treba da ih stavim rame uz rame sa stvarima koje jesam gledala i onda na osnovu toga da glasam. Nije realno, a nemoguće je da odgledam sve (to, na kraju krajeva, i ne želim) do kraja glasanja. You, plonker!  Smile
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Nek si ti poslala 4 trilera  Smile

Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 8.0.552.237
Mrš, jednog dana ću te iseckati na komade zbog toga, da znaš, nemoj da se iznenadiš.  Smile

Smile

Elem, tema:
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
E da, koliko se Mila Kunis promenila ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Damn Mad Cows !

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 21466
Zastava Trstenik, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 10.63
mob
Samsung Galaxy Kevoje8ac
Darren Aronofsky, čovek koji je iskoristio jeftinoću profesionalnog rvanja kao pozadinu za moćnu studiju karaktera, sada je stao iza zavese još jedne vrste nastupa. Balet sa svim svojim gracioznim pokretima i nedodirljivom senzualnošću ne dovodimo često u vezu sa krvavim sportom, ali perspektiva Aronofskog nas uverava da rvanje i nije tako daleko od baleta.

Black Swan je osmišljen kao psihološki triler sa preokretom: publika gleda film iz perspektive glavne junakinje i dovodi u pitanje njen zdrav razum. Kao posledica toga, osećaj realnosti u filmu nije najjasniji. Razdvajanje fantazije, noćne more i halucinacija od stvarnosti zahteva gledanje iz više puta i izuzetnu pažnju. Aronofsky je kreirao uvrnuto umetničko delo - neku vrstu filma kojim će obožavaoci podžanra "mind fuck" biti oduševljeni.

Nina Sayers (Natalie Portman) je vrhunska balerina u usponu. Najviše od svega želi ulogu Labudove kraljice u baletu "Labudovo jezero" impresarija Thomasa Leroya (Vincent Cassel). Međutim, iako je tehničke sposobnosti čine savršenim izborom za Belog labuda, nedostaju joj spontanost i zavodljivost neophodne za Crnog labuda. Dobar izbor za tu ulogu je Lily (Mila Kunis), nova balerina prebačena iz San Franciska koja zrači seksualnošću.

Na kraju, Leroy bira Ninu i nada se da će se nova balerina uklopiti u ulogu. Međutim, Nina je psihološka olupina. Ne samo što paranoiše da Lily pokušava da je potkopa, već ulazi u sukob i sa Leroyevom prethodnom štićenicom, jednako tragičnom Bet Macintyre (Winona Ryder) a osim toga, živi pod gvozdenom rukom prezabrinute majke (Barbara Hershey). Ninini pokušaji da dođe u dodir sa svojom mračnom stranom vrše dodatni pritisak na njenu, već nestabilnu psihu.

Da je Black Swan ispričan iz neutralne perspektive, ne bi se mnogo razlikovao od, recimo, The Red Shoes ili Flashdance. Međutim, prikazujući događaje iz unutrašnjosti nestabilnog uma glavne junakinje, uspeva da postigne sličnost sa nekim ranijim radovima Romana Polanskog - The Tenant ili Repulsion. Na momente, Black Swan se čini psihološkim trilerom, ali takođe sadrži elemente nasilne melodrame i horora. I, iako nema golotinje, očigledna seksualnost filma gura ga ka soft-core erotici. Sve u svemu, uprkos svojim mnogostrukim ličnostima, Black Swan je u svom srcu umetnički - i mračni - film. Kada je reč o konkretnoj akciji i ekspoziciji, nudi malo, ali jednako kao posle jedne sekunde ili trećeg gledanja, ostaje pitanje šta je realnost a šta ne.

Predviđa se da će Natalie Portman biti favorit za Oskara 2011 za ulogu u ovom filmu i ta očekivanja su opravdana. Ovo je najbolji primer Natalienog glumačkog umeća u dosadašnjoj karijeri, primer u koji je sve unela u glumu i dozvolila joj i sposobnost transformacije. Tumačenje Nine zahteva dubinu emocija i Natalie ni u jednom momentu ne greši notu. Iako me je više dirnula glumom u Closer, ovo je vrsta riskantne i izazovne glume na koju glasači Akademije često gledaju blagonaklono. Osim toga, napor koji je uložila u intenzivne baletske pripreme nekoliko meseci sada se isplatio - Aronofsky je rekao da je "dublerku" morao da angažuje samo u širim kadrovima. Većinu Nininog plesa izvodi Natalie i, iako je teško reći da je bez mane, bolja je od "kredibilne".

Kao Lily, Mila Kunis dokazuje da ima kapacitet i za zahtevnije uloge od komedija i lakih drama. S obzirom da je narativni pristup od nje zahtevao da otelotvori dva ili tri različita lika, Kunisova uspeva u tome dok istovremeno održava vezu između njih. Njena uloga je u senci Portmanove, ali je na svoj način i impresivna. U međuvremenu, Vincent Cassel, svež posle filmova Mesrine, predstavlja savršen izbor za Leroya, dodajući malo mračnog svojoj šarmantnoj ličnosti.

Izgled i osećaj filma Black Swan, koji uspeva da uhvati srž velike njujorške baletske produkcije, jedni su od najvećih uspeha reditelja Darrena Aronofskog. Ali nije sve u autentičnosti - koja je postignuta ne samo kroz neumorne napore glumica, već i kroz rediteljevu studiju odgovarajućih likova iz stvarnog života. Kinematografija je izazovna, koristi čudne uglove i jake kontraste između crnog i belog, i ubacuje snimke koji bi odgovarali bilo kom horor filmu.

Kao i u The Wrestler-u, kraj je otvoren za diskusiju. Poredeći ova dva filma, lako je videti sličnosti u putanjama dva glavna lika, iako njihove izvedbe predstavljaju sušte suprotnosti - pri čemu je balet "visoka umetnost" a rvanje "niska umenost". Međutim, The Wrestler je tradicionalna tragedija i izaziva mnogo jači emotivni odjek. Black Swan nije manje upečatljiv, ali metoda naracije paradoksalno drži gledaoca podalje od Nine dok nudi intimni pogled u njenu perspektivu. Pa tako, iako je Black Swan ambiciozniji film, moglo bi se reći da je The Wrestler mnogo "isplativiji" u emotivnom smislu. Sve u svemu, mogu slobodno da tvrdim da se oba filma nalaze među najkvalitetnijim filmovima u svojim godinama pojavljivanja.

Presuda: 4.5/5

(James Berardinelli)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows Vista
Browser
Chrome 9.0.597.98
Sviđa mi se kritika. Pozitivna je, a opet realna, iz moje perspektive. Smile
Posebno mi se sviđa poređenje sa Repulsion-om, koje sam i sama napravila. Bravo ja, znala sam da u meni čuči genije.  Smile

Evo nečeg zanimljivog za sve neverne tome koje smatraju da Natali ''leže'' samo uloge paćenica i plačljivica.
Znam da ima i njena tema, ali mi na ovoj nekako više paše. Smile

IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Meni je ona tu totalno smesna...Kao jedno od onih malih prgavih pasa sto kevcu i nasrcu vecito  Smile
Uopste mi nije uverljiva, she's trying too hard  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 4146
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Meni je ona tu totalno smesna...Kao jedno od onih malih prgavih pasa sto kevcu i nasrcu vecito  Smile
Uopste mi nije uverljiva, she's trying too hard  Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Nokia 
Hahhahahahahahahahhahahahaha kako uvek, ali UVEK nadjes savrseni gif  Smile

Otkinula sam od smeha  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 12 13 15 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Avg 2025, 06:00:14
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.