Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 11:19:58
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Beograd i Srbija, nekada i sada  (Pročitano 166337 puta)
Poznata licnost

ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
IP sačuvana
social share
Ogranicenja su iluziona ideoloska prepreka ljudskog uma.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Ima lepih gradjevina u Vojvodini i Beogradu. U ostatku Srbije od lepih gradjevina imas samo crkve i u ponekom gradu neku lepu zgradu koja je malo starija.

U Uzicu je bila Sokolana ali su je komunisti srusili. Tako da sada jedina stvarno lepa gradjevina jeste Crkva Sv. Marka.
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Ja sam recimo zadivljena opstinama po malim gradovima. I uredjenim parkovima oko njih koji imaju cak zakonom zasticena jako stara stabla. E to su detalji koje treba negovati.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Imamo, tj. imali smo mi neke svoje svetle primere urbanizma kroz istoriju. Pričam dakle samo o urbanizmu i planiranju, ne o građvinarstvu. Predratni primeri u BG su delovi Dorćola, Zemuna, Vračara, Savskog Venca, a u Srbiji prvi primer kog se setim su vojvođanski gradovi. A posle rata - Cerak Vinogradi, Novi Beograd, Rakovica i druga planska naselja.Sigurno ima i po ostatku Srbije ali pošto ne poznajem nijedan drugi grad kompletno, neću da navodim. Ali ima ih, pola Srbije je nekad živelo u planskim naseljima.

E al problem je što je sve to pravljeno u vreme kad se malo mislilo i držalo do nekih kriterijuma. A onda su došli svakakvi na vlast i za šaku para dozvoljavali sve što bi im se ponudilo i zato danas imamo takav urbanistički pičvajz koji ne bismo mogli da sredimo ni za 20 godina sve da imamo i neograničen budžet. Samo regulisanje jedne kanalizacije, vode, podzemnih voda i zemljišta bi trajalo 10 godina, čak i kad bismo imali sve pare sveta. A kamoli ovako.
« Poslednja izmena: 28. Feb 2016, 14:08:18 od hkj »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Sta ubrajas u manje gradove? Sve osim Beograda? Sve osim Bg, Ni, NS i KG? Ili kako vec?

Mene zgrade opstina ne odusevljavaju, mada ova nasa stvarno izgleda pristojno. I gimnazije su naprimer pristojnog izgleda ali su u skoro svim gradovima vrlo vrlo slicne.

U mom gradu ima dosta klasicne sive komunisticke arhitekture. Cak i one zgrade koje su prvobitno bile lepe sada su dosta oronule i niko ih ne odrzava. Od nekih lepsih zgrada i objekata izdvojio bih obe gradske crkve, zeleznicku i autobusku stanicu, zgradu gimnazije/ekonomske i zgradu saobracajne/gradjevine, arhitektonski sklop oko trga partizanai jos mozda par novih zgrada koje su pristojne arhitekture. Smile

A mnogo vise ima neprekidnih nizova sivih zgrada nekoliko zgrada sa 20 spratova koje su takodje sive, hotel od 20 spratova koji lici na 'onoj" Smile i tako Smile

Novi Beograd jeste lepo isplaniran saobracajno ali nije narucito lep. Ima i po ostatku Srbije tako po jedno naselje koje je ok isplanirano ali dzaba kada je 90% grada nelegalno i neplanski napravili objekte.
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ArijA

Zodijak
Pol Žena
Poruke 4195
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Pa recimo sve gradice koje imaju preko 5 hilj stanovnika. Takvih ima mnogo i uglavnom su slicni, po oblastima naravno.

Komunisticka "stroga"gradnja jeste malo poremetila neka mesta ali dobra strana toga je sto je bukvalno svaka MZ u to vreme dobila centar kulture i omladine, obdaniste, skole i park sa fontanom  Smile

Samo Uzice, mozda Kraljevo, Krusevac itd je moralo da se "overi" komunistickom gradnjom strogog oblika zbog psiholoskog efekta stanovnistva u njemu, iz poznatih nam razloga.  Titograd takodje, recimo  Smile

Novi Beograd, iako "komunisticki"jako je dobro organozovan i moderan ali on nema primesu kulturne bastine vec je prosto urbano, prakticno i mnogoljudno naselje.

Sam Beograd u uzem i sirem centru je jako praktican za zivot. Svuda se brzo stize i javnim prevozem i sopstvenim vozilom iako postoje jos mnogo deonica koje treba "preraditi"i omoguciti jos lakse kretanje.

Meni licno NBGD odgovara, tu sam i odrasla i zivim ali volim beogradski smek starih arhitekata  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Da, kad kažem manji gradovi, mislim na sve što ima ispod 100.000 stanovnika. Al ne mislim to ni na kakav podrugljiv način.

Iskreno, kad sam se prisećao ostalih gradova po Srbiji kao dobrih primera, prvo sam se setio Vrbasa i Šida. I onda i drugih vojvođanskih gradova.

Slažem se za Novi Beograd i uopšte arhitekturu iz socijalističkog doba. Mada takvo je vreme bilo, takav tip arhitekture, a i dosta toga je plranirano kao privremeno rešenje. Da se reši problem posleratne obnove, da se reše stambena pitanja i da se udare temelji za dalji razvoj. E sad, to što je sve to ostalo trajno rešenje koje se krpi kako znamo i umemo... zo je već posebna priča. I slažem se za nelegalne objekte, naravno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 48.0.2564.116
Ma sam centar Beograda je toliko oronuo i propao da je to strasno. Imas svega par ulica koje su reprezentativne, kada malo zadjes po sokacima vidis bukvalno ruine.

Mislim da je Uzice najvise ubijeno komunistickom gradnjom, nigde nema ovoliko sivih i ogromnih zgrada. Ni u Kraljevu ni u Krusevcu, mada i tamo ih ima. Mada sa druge strane uzicke stanice autobuska i zeleznicka su sigurno najbolje u drzavi. Trg je medju 3 najlepsa itd. Nije sve tako lose.
« Poslednja izmena: 28. Feb 2016, 14:26:09 od Orfanelin »
IP sačuvana
social share
Que me gusta lo mejor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Naravno da je oronuo. Jedno je kad se stavlja mreža na neku stambenu zgradu koja nije došla na red za sređivanje pa ajde, al kad vidiš da stavljaju mreže odnosno da nemaju para da srede ni zgrade koje su reperi i turističke atrakcije (npr. SANU) ili čak i državne institucije, jasno je da je u pitanju veliki problem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 8957
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 44.0
Citat
ako stanari odluče da odjebu Gradsko stambeno i nešto urade sami, onda nailaze na novu jebačinu

Ovako nesto ni slucajno da ne pada na pamet nikome. Znaci nikad sam nista ne treba raditi. Odmah se setim onog momka sto je morao da placa 70 000 valjda jer je sam uredio okretnicu tramvaja na Ustanickoj, u smislu postavio novu tablu gde je sve uredno pisalo koji tramvaj kad krece i sve to. Ali ne, to nije njegov posao vec posao od GSP-a (ili koga vec) koji bi to ko zna kad uradili, a sama ta njihova tabla na stanici je bila nepotpuna i raspadala se... Malo je ovo van teme, ali jbg.

@ Orfanelin

Ako ti nije problem, postavi neke slike Uzica, a mogao bi bas tu Sokolanu da je vidimo. Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 07. Avg 2025, 11:19:58
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.066 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.