Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 109 110 112 113 ... 119
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Апологетика - докази за постојање Божије  (Pročitano 219882 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Citat
Ako posadimo biljku, koja ne raste dovoljno brzo, koja nema dovoljno dobre prinose, sigurno necemo kriviti biljku zato sto je odabrala da bude takva kakva jeste. To nije njena slobodna volja.
To sto ti sebe smatras na umnom nivou biljke, to je tvoj problem. Ja svoju slobodnu volju i te kako koristim.

Citat
Znaci da su svi nasi postupci i sve ono sto smo uradili izazvani bez uticaja okoline i bez ikakvog uzroka.
To uopste ne znaci to. Znaci da postoji "ja" koje moze da bira svoje uticaje. Ako imam dva uticaja nisam predodredjen da idem za najjacim, nego imam slobodnu volju da sam sebe formiram prema kojim god uticajima, principima i idejama hocu.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 12:57:08 od Papirius »
IP sačuvana
social share
Suum cuique
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 12.0
mob
Sony xperia
Vau, "mozak" razmislja cak i do tri sekunde unapred. Kakvo otkrivenje.
Nigde nisam napisao, razmislja.

Ako mislis da okreces i izvrces receno, onda od dijaloga nema nista.

Radjeni su eksperimenti. Postavljani ispitanici ispred monitora, na kome je kompjuter menjao slike nasumicno. Niko nije znao redosled. Izazivale su razlicite vrste emocija kod ljudi. Od raznih grozota pa do predivnih pejzaza itd. Na ispitanicima su prikacene elektrode encefalografa. 3 sec pre nego je kompjuter izbacio sliku, encefalograf je reagovao u skladu sa emocijama koje je taj ispitanik pokazivao.
Kompjuter, naravno ne sprema unapred "odluku" koju ce sliku izbaciti. Vec u delicu sekunde to odredjuje. Ostalo je da se kao zakljucak izvede ... mozak je kao vremeplov, 3 sec unapred znao sta ce komp izbaciti. Sliku koja ce izazvati odredjenu reakciju.

Tako da o tvojoj "konstataciji" i sa te strane nema ni reci. Posebno sto si jos stavio mozak pod znake navoda.

Sto se vremena tice. Jos ne znamo sta je vreme. Iz Ajnstajnovih teorija znamo da su vreme i prostor jedno isto. Da na kvantnom nivou, samom tkanju Univerzuma, vreme ne postoji. Sta vise, vec se pojavljuju glasine da se izbaci iz jednacina vreme. Jer te jednacine bi isto "radile" i da vreme "protice" unazad. Zasto mi imamo osecaj linearnosti vremena, "kretanja" vremena unapred, jos ne znamo. Vreme, prostor i brzina su u jednoj medjuzavisnosti. Po dosadasnjim saznanjima, prostor i vreme su jedno isto.

Po najnovijim teorijama na osnovu istrazivanja, nas Univerzum je nastao medjudimenzionalnim sudarom membrana dva druga Univerzuma.

Logikom, se ne mogu nadomestiti stvari u fizici. Nasa dosadasnja percepcija je nedovoljna za iznosenje nekih logickih zakonitosti. Jer novija istrazivanja, radovi teoretskih fizicara, okrecu nasa dosadasnja saznanja naglavacke.

Logika ti govori da ne moze jedna stvar istovremeno biti na dva razlicita mesta. Fizika je pokazala da moze.

Pitanje slobodne volje, se u ovom trenutku moze svesti na ono, radis sve ono sta je u okviru fizickih zakona. To je pitanje koje se postavlja od pamtiveka pa i danas u nauci. I o kome se vode mnoge polemike.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 13:55:14 od Lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7243
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 10.0.2
Mislio sam da nastavim raspravu, ali ste Papirusu kazali dovoljno na ovu temu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Citat
Postavljani ispitanici ispred monitora, na kome je kompjuter menjao slike nasumicno. Niko nije znao redosled. Izazivale su razlicite vrste emocija kod ljudi. Od raznih grozota pa do predivnih pejzaza itd. Na ispitanicima su prikacene elektrode encefalografa. 3 sec pre nego je kompjuter izbacio sliku, encefalograf je reagovao u skladu sa emocijama koje je taj ispitanik pokazivao.
Kompjuter, naravno ne sprema unapred "odluku" koju ce sliku izbaciti. Vec u delicu sekunde to odredjuje. Ostalo je da se kao zakljucak izvede ... mozak je kao vremeplov, 3 sec unapred znao sta ce komp izbaciti.
Vau, mozak predvidja buducnost 3 sekunde unapred.

Citat
Sto se vremena tice. Jos ne znamo sta je vreme. Iz Ajnstajnovih teorija znamo da su vreme i prostor jedno isto.
Glupost. To sto je Ajnstajn to rekao ne znaci da je tacno. Pozivanje na autoritet je logicka greska. Vreme i prostor ne mogu da budu jedno.

Citat
Da na kvantnom nivou, samom tkanju Univerzuma, vreme ne postoji.
Vreme ne moze da ne postoji, jer je vreme odlika stvarnosti, a posto je odlika stvarnosti, mora da bude stvarno. Kvantna fizika je u kontradikciji sa osnovama logike, i samim tim- glupost.

Citat
nas Univerzum je nastao medjudimenzionalnim sudarom membrana dva druga Univerzuma.
Postoje 3 dimenzije- duzina, sirina i visina. Ne postoje nikakve druge dimenzije, niti bilo kakve slicne nebulozne dogme.

Citat
Logika ti govori da ne moze jedna stvar istovremeno biti na dva razlicita mesta. Fizika je pokazala da moze.
Fizika nije dokazala da moze, nego je moderna zvanicna fizika rekla da moze. I pogresila je, jer su Tri zakona misli aksiomi stvarnosti.

Citat
Mislio sam da nastavim raspravu, ali ste Papirusu kazali dovoljno na ovu temu.
Ti prvo nauci da citas.

« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 20:23:29 od Papirius »
IP sačuvana
social share
Suum cuique
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.46
To sto ti sebe smatras na umnom nivou biljke, to je tvoj problem. Ja svoju slobodnu volju i te kako koristim.
Ja u celoj prici uopste nisam bitan, niti sam sebe spomenuo bilo gde. Zasto pricu spustati na licni nivo, ako postoje argumenti?

Ono sto jesam rekao je sledece: Kada biljka raste na nepozeljan nacin, kada daje manje prinose, covek ne krivi biljku za to sto "odbija da raste i da se razvija" na nacin na koji smo mi to zamislili. U zavinsoti od sorte biljke, covek u napred, odprilike zna koliko prinosa ce ocekivati i kakav plod. Ako biljka podbaci, moramo da vidimo sta je to sto biljci nedostaje!? A to su pre svega spoljni uticaji!

Takodje, ono sto je bila moja poenta, ali se ocigledno nismo razumeli je sto se ovakav nacin tretiranja retko kad primenjuje u medjuljudskim odnosima, pre svega kod vaspitavanja dece, ali i kod "odraslih". Svaki podbacaj se gleda sa prekorom, a neprihvatljivo ponasanje se sankcionise.

Poenta, da skratim: Nista se ne cini da se promeni okruzenje u kom se razvijamo. Niti jedan covek nije odgovoran za svoje ponasanje! Mi smo savrsena refleksija okruzenja u kom zivimo.

Citat
To uopste ne znaci to. Znaci da postoji "ja" koje moze da bira svoje uticaje. Ako imam dva uticaja nisam predodredjen da idem za najjacim, nego imam slobodnu volju da sam sebe formiram prema kojim god uticajima, principima i idejama hocu.
Ne, ti ne mozes da biras put (ili, kako kazes uticaj)! Ti biras mogucnosti koje su ti ponudjene. To nema veze sa slobodnom voljom.
Da pitas Eskima "Sta bi pozeleo da imas?", koje su sanse da ti kaze "zeleo bih da imam frizider"? Jako male. Da li taj isti Eskim moze da kaze "zeleo bih da imam pescanu plazu, palme i vocni koktel"? Tesko, jer nikad to nije ni video (naravno, pricam hipoteticki, uzeo sam slikovit primer). Svako se rukovodi svojim iskustvima, mi postajemo ono sto zivimo.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 20:37:09 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Citat
Ja u celoj prici uopste nisam bitan, niti sam sebe spomenuo bilo gde.
Uporedjujes biljku sa ljudima u prici o prirodi uma. Zato kazem, ako se ti osecam na umnom nivou biljke, to je tvoj problem, ja sam covek- razumno i slobodnovoljno bice.

Citat
Ne, ti ne mozes da biras put
Da, mogu. Ako imam izbor na raskrsnici da skrenem levo ili desno, imam savrsenu slobodu da izaberem da li cu da skrenem levo ili desno, ili da se vratim u rikverc, ili da krenem autom po njivi nevezano za put. Zato sto imam slobodnu volju.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 20:47:24 od Papirius »
IP sačuvana
social share
Suum cuique
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Papirus, naučnici koje si prozvao su veliki rad uložili u svoje teze i mnoge od njih su se u praksi više puta pokazale kao tačne.
Sa tvoje strane osim pozivanja na logiku, i tvrdje tipa greška i glupost nema ničeg konkretno. Uzmi u obzir da logika, kad ne raspolaže sa dovoljno podataka može da zajebe. Nekad je bilo logično pretpostaviti da Sunce kruži oko Zemlje i da je ona centar svemira, danas znamo da je to bila zabluda.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 30
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 11.0
Citat
u praksi više puta pokazale kao tačne.
Navedi jedan primer. Ali budi posten prema sebi, imaj malo integriteta i to uradi napamet, bez trazenja po internetu. Ako mozes- ako ne lupetas gluposti i iznosis tvrdnje bez da i sam imas pojma zasto.

Citat
Nekad je bilo logično pretpostaviti da Sunce kruži oko Zemlje
Kad je to bilo dovoljno logicno? Nije nikad. Pitagora u petom veku pre nove ere, i Aristarh u trecem su na osnovu posmatranja golim okom i logike pricali da je Zemlja okrugla i da se okrece oko Sunca.
« Poslednja izmena: 20. Maj 2012, 21:08:48 od Papirius »
IP sačuvana
social share
Suum cuique
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 6227
Browser
Nokia 070
mob
Samsung 
Potraži malo koliko puta je Ajnštajnova teorija, koju si nazvao greškom eksperimentalno potvđena.
Što se grčkih filozofa tiče, sa stanovišta prosečnog čoveka tog vremena, oni su bili čudaci koji su nešto piskarali i računali i prkosili onom što je očigledno. Isto je bilo i sa Ajnštajnom na početku prošlog stoleća. Danas u teoriju relativnosti skoro niko ne sumnja.
IP sačuvana
social share
"Na putu ka istini čovjek može da
napravi samo dvije greške. Da ne
prodje cijelim putem, ili - da ni ne
krene."  Buda
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 19.0.1084.46
Uporedjujes biljku sa ljudima u prici o prirodi uma.
Ne postoji priroda uma! Da li je tebi jasno da kada bi sutra 5% flore i faune iscezlo da bi 60% ljudske populacije planete Zemlje takodje iscezlo. Flora i fauna moze bez coveka, a covek bez flore i faune ne moze.

Citat
ja sam covek- razumno i slobodnovoljno bice.
Svi smo mi ljudi. A to sto mislis da imas slobodnu volju, to je tvoja iliuzija. Naveo sam ti primere, pa sam odluci.

Citat
Da, mogu. Ako imam izbor na raskrsnici da skrenem levo ili desno, imam savrsenu slobodu da izaberem da li cu da skrenem levo ili desno, ili da se vratim u rikverc, ili da krenem autom po njivi nevezano za put. Zato sto imam slobodnu volju.
Ali to nije slobodna volja. To je odabir mogucnosti. Okruzenje diktira raskrsnicu, broj ulica itd, a ne ti. Okruzenje ti namece mogucnosti,  a ti mozes samo da biras. Da li si ti imao slobodnu volju da odlucis da se rodis?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 109 110 112 113 ... 119
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.052 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.