Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 23:09:03
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Air Srbija  (Pročitano 7955 puta)
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 31.0.1650.63
Prve dame piloti u “Er Srbiji“

Beograd -- Prvi put u istoriji srpske nacionalne avio-kompanije avionima će upravljati i žene piloti - Biljana Savić, Danijela Miletić i Ivana Milojević, pišu "Novosti".

Za njih je "Er Srbija“ otvorila vrata kokpita. Primljene su na konkursu. Znanjem o vazduhoplovstvu, umećem na simulatoru, položenim raznim testovima, oduševile su komisiju i dokazale da su podjednako dobre, pa možda i bolje od kolega muškaraca.

Profesionalne dozvole već imaju. Letačko iskustvo, takođe. Imaju i dozvole za različite tipove aviona, a dobiće i za one kojima će ubuduće upravljati. Tako je Biljani i Danijeli već počela šestonedeljna obuka za "erbasove“ u trening-centru "Er Berlina“ u Nemačkoj. Ivana "startuje“ sredinom februara sa obukom u Beogradu za tip aviona ATR-72, koja traje osam nedelja.

Nakon toga, kada završe i formalnosti oko upisa tipa letelice u dozvole, sledi linijska obuka za komandama u avionima pod budnim okom instruktora. A, susret sa putnicima očekuje ih već tokom ove letnje sezone.

"Ponosni smo što ćemo imati tri žene pilota, koje će upravljati našim avionima. Dve dame pilotiraće vazduhoplovima A319, ali takođe i 'erbasovima' A320 kada nam 2018. budu isporučene te letelice. Jedna žena pilot će upravljati ATR 72", kaže za "Novosti“ Dane Kondić, generalni direktor "Er Srbije“.

"Ovo je važan trenutak u istoriji srpskog nacionalnog avio-prevoznika i pokazuje našu posvećenost pružanju jednakih mogućnosti, što je jedna od osnovnih vrednosti 'Er Srbije'. Ovo je nova 'Er Srbija'", ocenjuje on.

Najmlađa, dvadesetsedmogodišnja Biljana Savić, sanja liniju Beograd - Abu Dabi. Za partnerstvo "Er Srbije“ i "Etihada“ kaže da je dobitna kombinacija, pa zato za svoj prvi let u uniformi nacionalne avio-kompanije i priželjkuje Emirate.

"Čast je leteti za 'Er Srbiju'. Nacionalna avio-kompanija je uradila veliku stvar. Konkurs je bio javni, ko zaslužuje, taj prolazi. I to mi se sviđa, jer sam u Australiji odrasla u jednom takvom sistemu", kaže Biljana.

"Drago mi je što ću raditi u modernoj avio-kompaniji, koja je lider u regionu, koja otvara veliki broj novih destinacija, imaće nove avione... Sviđa mi se i uniforma, jedva čekam da mi krojači uzmu meru. A, za nas pilote, pantalone i ravne cipele", navodi ona.

Biljana je rođena u Valjevu, ali se porodica, dok je još bila beba, preselila u Australiju. Prva poseta Srbiji i izabrala je zanimanje. Seća se, bilo joj je sedam godina. "Aeroflot“. Sidnej - Moskva - Beograd. Zamolila je mama stjuardesu da uvede Biljanu u kokpit.

"Niko u mojoj porodici nema veze sa avijacijom, ali znala sam da ću biti pilot onog trenutka kada sam prvi put ušla u kabinu i ugledala tu gomilu dugmića. Svi su mi govorili ma daj, žena pilot. Videćete vi, rekla sam i pokazala", priča Biljana.

"Tokom školovanja birala sam one predmete koji su imali veze sa vazduhoplovstvom. Letim od svoje 16. godine. Prvo su to bili sportski avioni u Australiji, a onda sam 2004. godine upisala Pilotsku akademiju u Vršcu i tu sam stekla zvanje profesionalnog pilota krajem 2007. Ostala sam u Srbiji. Prošla sam obuke za nekoliko tipova aviona, biznis džetove. A to su isto mlaznjaci", navodi ona.

"Tri godine pilotirala sam avionima jedne privatne avio-kompanije u Srbiji. A, onda je 'Er Srbija' raspisala konkurs, javila sam se i položila. Kada su me obavestili da sam primljena, sreći nije bilo kraja. Vratila sam se tu gde sam rođena, i to je posebna emocija", objašnjava Biljana.

"Jat“ je ranije imao uslov za pilote, prolazili su samo oni koji su služili vojsku, zato i nije bilo žena.

"Ali, znala sam da će i srpska nacionalna avio-kompanija jednog dana zaposliti i žene pilote i strpljivo sam čekala", priča Biljana.

Sagovornica "Novosti" kaže da se svaki put oduševi kada na svetskim aerodromima vidi dve žene, jedna kapetan, a druga kopilot.

"Mogu da zamislim kako se putnici iznenade kada im avionom upravljaju samo žene. Nekome nije svejedno. Ali, mislim da žene mogu i bolje od muškaraca da upravljaju letelicama. Izdržljivije su. Zapravo, nema razlike, ako znaš da radiš taj posao, to je to", ističe Biljana.

"Biti pilot ne znači da treba da imaš snagu, avioni su slični ženama, traže nežnost, da putnici ne osete poletanje, sletanje... To jeste zahtevan posao koji traži odricanja, stalno mora da se uči, da se pilot usavršava. Imala sam i kritične situacije, ali mi nije bila frka. Jednostavno, u vazduhoplovstvu postoje procedure za svaku moguću situaciju i, kada se pojavi problem, rutinski ga rešavam. Dok sam bila u školi za pilote, najviše sam volela akrobacije, čak sam i sestru jednom provozala i više me nikada nije zadirkivala. Fantastičan je osećaj kada letite noću, kada blešte svetla gradova...", ističe ona.

Iz Belgije, gde živi, Danijela Miletić je direktno otputovala u Nemačku na obuku za "erbas“. Kako kaže za "Novosti“, zvanje profesionalnog pilota stekla je u "Ostender koledžu“ u Belgiji. Radila je za nemačku avio-kompaniju na biznis džet avionu.

"Teško je ženama da dođu do pilotskog zvanja i baš zbog toga one koje se bave ovim poslom su verovatno najviše motivisani piloti koji se mogu naći", kaže Danijela. Ona u tome vidi jedinu razliku između žena i muškaraca pilota.

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 26.0
Ja sam opet cuo da su se pokazali kao velike stipse kada su u pitanju uniforme, cipele i sl.  Uzeli neka najjeftinija sranja. Opet neki muljatori bre. A i piloti nemaju iste plate, oni strani koji lete na Airbusovima imaju mnogo vece od nasih pilota. More, tu neko ubire kajmak na neciju stetu, onako "zdravo" kapitalisticki.  Ima dosta klinaca na raznim "direktorskim" funkcijama, a trazi se od raznih "komisija" oformljenih od zaposlenih da "donose" i potpisu neke odluke. Smrdljive rabote tipa "nisam ja odgovoran, vec komisija". Nista mi se to ne svidja  Smile
Sticem utisak da ti ljudi nemaju mnogo iskustva sa vodjenjem aerokompanije, vec da ih samo profit zanima, po svaku cenu. Ako je tako, to se moze veoma lose , da ne kazem cak i kobno odraziti (ne daj Boze). Jat je imao stare avione, sve staro, propadao je, ali nije bilo onog najgoreg.
Desavalo se u USA da su oni koji su vodili pojedine kompanije toliko zanemarivali stvari, vec ih samo zanimao profit, da je to bilo i uzrok nekoliko katastrofa tj. avionskih nesreca.

Treba uskoro da letim tim Entihadom za Abud Dabi i dalje za Sidney pa opet isto nazad, valjda cu se ziv vratiti, jebo ih profit!  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

"It never rains, but it pours."

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 2563
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
VIP Xiaomi Note 10 P
ne brini vratices se ziv. radim na aerodromu, Arapi su mnogo strogi i zahtevni a pogotovu za taj let za Adu Dabi i sto se tice usluge i samog kvaliteta leta i hrane i svega. opusti se i uzivaj.   Smile
IP sačuvana
social share
Who is Kaiser Soze???

Merovingian: You see, there is only one constant, one universal, it is the only real truth: causality. Action, reaction. Cause, effect.
Morpheus: Everything begins with choice.
Merovingian: No. Wrong. Choice is an illusion, created between those with power and those without.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Zvezda u usponu

Ko visoko leti nisko pada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1196
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Nokia 6267
 Smile

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

12.jpg
(23.67 KB, 960x636)
13.jpg
(54.62 KB, 800x482)
15.jpg
(362.33 KB, 1200x812)
16.jpg
(158.55 KB, 1024x683)
A6-SAB-Air-Serbia-Airbus-A319-100_PlanespottersNet_430009.jpg
(594.93 KB, 1280x867)
air-serbia.jpg
(140.71 KB, 1024x661)
air-serbia-06.jpg
(589.74 KB, 1600x1200)
IP sačuvana
social share
Edit by Lightsoft:  Link uklonjen
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 26.0
hvala Aconja  Smile Smile

Woodpeckeru  Smile Smile Smile Smile Smile Smile

danas se vratih sa puta, pa cu i ja polako da cesljam neke fotke, pa da stavim Smile  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Доживотни оптимиста :))P

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1605
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Samsung 
Er Srbija plaća nemačke pilote od 9 do 17 hiljada evra

Prema kopiji ugovora potpisanog između srpske (potpisane kao Jat Ervejz) i nemačke kompanije, koja je dostavljena nevladinoj organizaciji GLASNO, Jat Ervejz (odnosno Er Srbija) se obavezao da mesečno isplati sledeće zarade:

Trener - 16.784 evra
Kapetan aviona A320 - 13.139 evra
Prvi oficir aviona A320 - 9.423 evra

Takođe, srpska avio-kompanija preuzela je obavezu da po blok satu isplati 186,96 evra kapetanu aviona A320, a 108.94 prvom oficiru aviona A320.

Udruženje GLASNO pokušalo je da preko zvaničnih kontakata stupi u vezu sa predstavnicima PR službe Er Srbija i zatraži odgovore na pitanja u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali do zaklučenja ovog teksta odgovora nije bilo.

Takođe, iako se Er Srbija kao preduzeće u većinskim državnom vlasništvu finansira novcem građana Srbije, zbog čega javnost u Srbiji ima pravo na uvid u ugovor, dokument koji možete videti na kraju ovog teksta do sada se nije pojavio u srpskim medijima, niti je predstavnicima Er Srbije ili Vlade Srbije postavljeno pitanje o razlozima za ovakvo trošenje budžetskog novca.

Mejl poruku sa pitanjima na koje je GLASNO tražio odgovore, prenosimo u celosti:

Kao registrovano udruženje građana koje se bavi promocijom profesionalnog i slobodnog novinarstva, kao i građanskog novinarstva, želeli bismo da proverimo tačnost navoda iz dostavljene nam kopije ugovora između JAT AIRWAYS-a A. D. Beograd i Air Berlin PLC & Co, kao i da postavimo još nekoliko pitanja.

Poštovani, Molimo vas da nam kao kompanija koja je većinski u državnom vlasništvu, u skladu sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dostavite odgovore na sledeća pitanja:

- Zbog čega je JAT AIRWAYS, kao preduzeće u većinski državnom vlasništvu, angažovao nemačke pilote obučene za upravljanje letelicama Airbus 320A i zbog čega je preuzeo obavezu da rad pilota plati mesečno sa preko devet, preko 13 i preko 16 hiljada evra (plus 1.000 evra po angažovanom za potrebe iznajmljivanja stanova), ukoliko se zna da je JAT AIRWAYS raspolagao velikim brojem visoko cenjenih i iskusnih pilota čija je cena rada višestruko manja?

- Ukoliko je razlog angažovanja nemačkih pilota obuka domaćih pilota za upravljanje avionima Airbus A319 i A320, koji su novitet u našoj floti, zbog čega je 2013. obustavljena već doneta odluka da se piloti upute u London, Tuluz i Majami na obuku za upravljanje Airbasovim avionima sa preciznim terminima obuke?

- Da li je tačna tvrdnja sindikata da poslovodstvo JAT AIRWAYSA, danas Air Serbia, nije odgovorilo na pitanje sindikata kako je izabrana agencija za testiranje zaposlenih i da li je istina da je po zaposlenom plaćeno 1.000 evra (što za 1.100 zaposlenih iznosi 1,1 milion evra)?

- Zbog čega je prekršen zakon imenovanjem gospodina Daneta Kondića, generalnog direktora Air Serbia, za predsednika Odbora direktora, iako je to članom 400 Zakona o privrednim društvima to zabranjeno?

S poštovanjem,

Veljko Popović,
Udruženje građana za odgovorno novinarstvo GLASNO

tekst preuzet sa
« Poslednja izmena: 18. Jan 2014, 23:06:58 od zilezvezdas048 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Krajnje beznadezan

Fly Baby, fly...

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 11585
Zastava Serbia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 26.0
Ima tu velike mutljavine. Drzava se tu ponasa, cini mi se, sumanuto. Pa gde su ti bogati inestitori, neka oni izvade iz kese i placaju te strane pilote. Osim toga cuo sam da su avioni iznajmljeni i da nisu uopste mladjahni! Dakle, ista fora malo drugacije pakovanje. Dobro, ima toga po svetu, nemaju svi nove-novcate avione; ali zasto se onda pomepezno najvljivala kupovina novih (ili su to mislili da su to "novi" avioni za kompaniju, a da u stvari nisu novoproizvedeni, vec rabljeni) aviona; cemu tolika graja... na kraju ce biti "tresla se gora rodio se mis", a bice i dobro ako se ne uleti u jos vece dugove, te na kraju Arapi pokupe prnje, a sve ode lepo u 3 pm.
Videcemo, voleo bih ipak da sve podje na dobro!
Takodje izgleda da samo jedan avion ima nase oznake  Smile , da li je to istina  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Violence solves everything!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Samsung XYZ1004
Glavni obrok na letu za Milano (Air Serbia)

Prijatno  Smile

Edit: nece da linkuje sliku....  Smile
« Poslednja izmena: 20. Jan 2014, 23:20:49 od I Posle Mene JAA »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Chrome 32.0.1700.76
pa stavi je u atačment ili bar opiši šta si jeo.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Violence solves everything!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7616
Zastava Niš
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 26.0
mob
Samsung XYZ1004
Mudro zboris Smiley

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

1546295_693995513978763_425696658_n.jpg
(29.03 KB, 588x352)
airserbia2.jpg
(73.23 KB, 588x352)
airserbia3.jpg
(60.16 KB, 588x352)
airserbia4.jpg
(48.72 KB, 588x352)
airserbia5.jpg
(58.04 KB, 588x352)
airseriba.jpg
(39.98 KB, 352x588)
airseriba1.jpg
(51.51 KB, 588x352)
« Poslednja izmena: 21. Jan 2014, 02:44:30 od I Posle Mene JAA »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3 4 ... 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Sep 2025, 23:09:03
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.166 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.