Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 09:31:46
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: aero miting u batajnici - 13.09.2009  (Pročitano 34254 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
@sasa92

Ko je pominjao jedan jedini Gripen? To nikome ni ne moze da padne na pamet jer nema smisla. Ako se bude kupovao novi avion barata se ciframa od 16 - 24 aviona, kako vreme prolazi ide se na ovu vecu (pre koju godinu su neki pominjali 12, ali su shvatili da sa 12 modernih aviona je isto kao i da ih nemas).

priche o gripenu su glupost koju ne bi ni pas sa maslom pojeo  Smile ... cena aviona je od 40-60 miliona $ (a porasce jer je dolar drastichno opao)  . te pare mi da skupimo ne mozemo nikad ,pogotovo shto bi bilo potrebno i svu infrastrukturu prilagoditi novom standardu (od komunikacija ,preko alata za odrzavanje ,do obuke ljudi koji bi odrzavali avione)

jedini avion koji bi mogli da kupimo nov je kineski JF-17 sa cenom od 15-20 miliona $ ,ali i to opet nazalost svega nekoliko komada .

podsecam , vojni budzet za celokupnu vojsku je neshto malo preko milijardu dolara ,a i to ce morati da se kreshe zbog ekonomske krize.

Juznoafricka republika je dobila 3,3 puta vise ulaganja od vrednosti nabavljenih Gripena. 16-24 Gripena ne kostaju ispod milijarde USD, a mogu i na duzi period da se kupe, bilo kreditom ili na lizing (kao Cesi i Madjari) pa se vidi da to nije mala para u ulaganjima, a na zajednickim vezbama je u BVR borbi preslisao dobar deo zapadnih aviona.

eh kad bi to tako ishlo  Smile Smile pola sveta bi vozilo gripene . uzajmish 5 milijardi dolara , uzmesh gripene , svedjani ti izgrade industriju za 15 milijardi i za par godina otplatish kredit ,a ostane ti avijacija i industrija  Smile

nazalost , ulaganja se svode na ono shto je svedjanima korisno . u JAR su "ulozili" u rudnike zlata i dijamanata. hrvatima su obecavali neka ulaganja ,ali se sve svelo na otkup vec postojecih firmi . kod nas vishe nema shta da se proda  Smile  ...
« Poslednja izmena: 19. Sep 2009, 19:03:38 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Sto se tice infrastrukture ona mora da se prilagodjava koji god novi avion da uzmemo. Cak i MIG-35 samo spolja lici na MIG-29.

Sto se tice nabavki, lizing nije lose resenje ili kredit kada kriza prodje, ionako nabavka tesko da ce biti skorije. Odnosno tender oko 2012. pregovori itd. nema pojma da novi avion stigne pre 2015, a do tada je dosta godina.

A pare ce do tada naci, nama su ti avioni jednostavno nepophodni koji god da je tip. Stavimo na stranu vojne razloge (iako su primarni). Godisnje uzimamo preko 320 miliona USD od kontrole letenja a cifra ce godinama samo rasti, tih prihoda nece biti ako nismo u stanju da obezbedjujemo vazdusni prostor avionima ili da ga nekome platimo. Bugarima i sl. bi placali oko 180 miliona USD godisnje za uslugu sumnjive vrednosti, a nabavka aviona oko 100-120 miliona godisnje na 10 godina.
Racunica je jasna, ukoliko ne poradimo na tome gubimo veliki novac, prosto.

Povoljni medjudrzavni ugovori se mogu sklopiti i sa Rusijom i sa Francuskom. Narocito sa Francuskom se moze sklopiti ugovor o barter aranzmanu gde bi se njima isporucivala odredjena roba u zamenu za avione. Francuzi su dolazili pre neki mesec i inace oko spora JAT-a i ERBAS-a oko nabavke novih aviona i bili su zainteresovani za slicno, dakle hidraulika iz Prve petoletke (tako je JAT platio avione Boingu 80-ih i posle su i Petoletka i Utva ostali kooperanti Boinga do sankcija), neki infrastrukturni radovi itd. Mogucnosti ima puno.

PS.

Hrvati nisu nista ni uzeli, kako onda mozemo da pricamo ofsetu, njihov tender je odlozen do 2011. A u Ceskoj i Madjarskoj su ih ispostovali, znam iz kontakata sa Cesima.

Ofset postoji ali ti niko ne daje fabrike u vlasnistvo vec recimo kao u Madjarskoj Elektroluks itd. otvore fabriku i zaposle odredjeni broj ljudi i izvoze. Ofset moze biti i transfer tehnologije, kao sto Francuzi nude Brazilu uz Rafal itd.
« Poslednja izmena: 19. Sep 2009, 19:21:06 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Ko uci znace,ko krade imace.

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
Sto se tice infrastrukture ona mora da se prilagodjava koji god novi avion da uzmemo. Cak i MIG-35 samo spolja lici na MIG-29.

Sto se tice nabavki, lizing nije lose resenje ili kredit kada kriza prodje, ionako nabavka tesko da ce biti skorije. Odnosno tender oko 2012. pregovori itd. nema pojma da novi avion stigne pre 2015, a do tada je dosta godina.

A pare ce do tada naci, nama su ti avioni jednostavno nepophodni koji god da je tip. Stavimo na stranu vojne razloge (iako su primarni). Godisnje uzimamo preko 320 miliona USD od kontrole letenja a cifra ce godinama samo rasti, tih prihoda nece biti ako nismo u stanju da obezbedjujemo vazdusni prostor avionima ili da ga nekome platimo. Bugarima i sl. bi placali oko 180 miliona USD godisnje za uslugu sumnjive vrednosti, a nabavka aviona oko 100-120 miliona godisnje na 10 godina.
Racunica je jasna, ukoliko ne poradimo na tome gubimo veliki novac, prosto.

uf.kad bi to bilo tako.........od tih 320 mil koje mi uzmemo ok letenja preko naseg vazd.prostora....300 mil pokupe tajkuni,lopovi,premijeri i ostala govna!tako da......
mi smo i ovako u dugovima preko glave...cisto sumnjam da ce nama nekod a da 5 milijardi USA da kupimo 24 gripena....a od mmf-a uzimamo 3 milijarde.....i za te 3 milijarde cemo morati da otpustimo 16000 dzabalebarosa u drzavnoj administraciji...a zamisli kad bu uzeli 5 milijardi za 24 gripena...
morali bi da otpustimo i ovo malo radnika sto radi.........
IP sačuvana
social share
Ljudska glupost nema granice!

Na svedskoj motornoj testeri:
"Ne pokusavajte da zaustavite testeru rukama ili genitalijama."

-Na decijem kostimu "Supermen":
"Nosenje ovog kostima vam ne daje moc da letite.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
ispravi me ako nisam upravu..bar delimicno.....
iako smo mi uvek bili kao nacija koja se bori za svaki pedalj zemlje......tesko je opravdati kod ove bedne raje...kupivinu 24 aviona.....i orpustiti 24000 radnika....hm...
nismo mi ameri da nam to prodje.
iako ce biti pompe da smo kupili najbolje avione na svetu...
a po svetskoj stampi ce da se pise "srbi opet zveckaju oruzjem(avionima)"..
i opet mi losi momci!!!
a u dugovima preko glaveeee
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14

pa ne mora bash sve da se prilagodjava . mig-35 npr koristi iste rakete kao mig-29 + r-27re i te i r-77 . takodje dobar deo delova je kompatibilan . sam nacin servisiranja je slican . JF-17 s druge strane koristi komercijalnu opremu koju vec npr koristi JAT i.t.d.

Citat
A pare ce do tada naci, nama su ti avioni jednostavno nepophodni koji god da je tip.

Smile ... avioni jesu neophodni ,ali svakako nisu na listi prioriteta ove vlade ,pogotovo shto kriza ne samo da ne prolazi nego se pogorshava .

Citat
Stavimo na stranu vojne razloge (iako su primarni). Godisnje uzimamo preko 320 miliona USD od kontrole letenja a cifra ce godinama samo rasti, tih prihoda nece biti ako nismo u stanju da obezbedjujemo vazdusni prostor avionima ili da ga nekome platimo.

za kontrolu leta u miru je dovoljno imati 3-4 operativna lovca ,a to su nazalost planovi NATO za nashu zemlju . cisto da neko ne ugrozi njihove interese .  dakle , imacemo max 10 modernijih lovaca + josh neshto starijih i to je sve.

Citat

Narocito sa Francuskom se moze sklopiti ugovor o barter aranzmanu gde bi se njima isporucivala odredjena roba u zamenu za avione. Francuzi su dolazili pre neki mesec i inace oko spora JAT-a i ERBAS-a oko nabavke novih aviona i bili su zainteresovani za slicno, dakle hidraulika iz Prve petoletke (tako je JAT platio avione Boingu 80-ih i posle su i Petoletka i Utva ostali kooperanti Boinga do sankcija), neki infrastrukturni radovi itd. Mogucnosti ima puno.

ne budi smeshan  Smile pogledaj cenu rafala a onda uzmi u obzir mogucnosti domace industrije . daleko smo mi od 80-ih  i tadashnjeg polozaja drzave. da mi stvarno imamo kompetetivnu industriju ne bi problem ni bio finansiranje vojske.

Citat
Hrvati nisu nista ni uzeli, kako onda mozemo da pricamo ofsetu, njihov tender je odlozen do 2011. A u Ceskoj i Madjarskoj su ih ispostovali, znam iz kontakata sa Cesima.

pa nisu jer to shto su im svedjani nudili nije ni izbliza tako ruzicasto kao shto ti mislish . ceshka § madjarska su morale neshto da uzmu iz politichkih razloga ,a ovo je bilo najjeftinije ( gripen je mnogo povoljniji od novih f-16 i.t.d.) . da ne pominjem da su industrije tih zemalja realno mnogo jache nego nasha .

Citat
Ofset postoji ali ti niko ne daje fabrike u vlasnistvo vec recimo kao u Madjarskoj Elektroluks itd. otvore fabriku i zaposle odredjeni broj ljudi i izvoze. Ofset moze biti i transfer tehnologije, kao sto Francuzi nude Brazilu uz Rafal itd.

ajde ...  Smile  pa ko ne bi pristao da mu svedjani otvore fabrike i zaposle narod i to u 3 puta vecoj vrednosti od cene aviona. al ne biva to tako . niti svedjani imaju toliko para , niti su ludi da zidaju fabrike tamo gde nema finansijskog interesa.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Ajde, ja naveo primer JAR gde ofset jeste nekoliko puta veci, ali to nije pravilo - dobijes ofseta koliko se dogovoris, on je toliko puta veci jer to trziste ima velikog potencijala. Ofset je Ceskoj i Madjarskoj bio OK, a namucile su se da izvrdaju Amere i njihove F-16 (kad vec organski ne podnose Ruse), a to politicki mi bas ne ide jer je Svedska neutralna zemlja, al' dobro kad ti kazes.

Sto se tice bartera sa Franuzima naveo sam kao primer, ne mora u celosti... ima tu i onaj drugi deo kada sam pominjao infrastrukturu, dakle nagodba oko modernizacije zeleznice, sledece decenije sleduje ulaganje 5-7 milijardi USD u energetski kompleks (ne toliko nasih para, vec investitora), sigurno ce Francuzi imedju ostalih hteti da naprave neku elektranu a da ne moraju da idu na tender itd. To vazi i za ostale drzave, Ruse pre svega, oni vole energetski sektor... A i nesto ne mislim da ne bi Rusi zeleli da nam prodaju avione.

Nego, bf_109_g_6 ti to presao u NATO tabor, predlazes cak i manje aviona od njih, a i ovoj vladi dajes jos minimum 5-6 godina na vlasti (ja im sigurno ne dajem toliko a mislim i da ce izbori za koju godinu)?

A finansijski interes za ofset postoji, inace zasto bi ga nudili??? Srbija ima ugovor o bescarinskoj razmeni sa Rusijom, moze da izvozi u Eu, moze u jos nekoliko zemalja sa zbirno oko 100 miliona stanovnika bez carine itd. Malo li je to?
Inace, Hrvati nisu uzeli nista zato sto je kriza, kao sto su i mnogi odlozili tendere a ne iz nekih misterioznih razloga koji su samo tebi jasni.

@sasa92

Ne brini, niti je ta cifra u pitanju, niti je otpustanje u opticaju, to je mesanje baba i zaba. Strukturalne kredite (i realne probleme drzave sa viskom zaposlenih u drzavnoj upravi) ne treba mesati sa medjudrzavnim dogovorima. Rusi, Francuzi i Svedjani sigurno ne bi trazili tako nesto jer ih bas briga za nas budzet, trazili bi nesto u kompenzaciju ako ne mozemo da platimo punu cenu.
Tih 14.000 je minimum i ima ih jos koje treba otpustiti. Sve rodjake  i politicke igracke koje ne rade nista po opstinama a to je svaka vlada odlagala i zaposljavala svoje nove radnike. Vise ne moze tako jer drzava ne moze da dise od njih...
« Poslednja izmena: 19. Sep 2009, 20:39:10 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak Leo
Pol
Poruke 4294
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5
mob
Nokia N70
@stegonosa
da ...apsolutno se slazemo da treba otpustiti sve te "administratore..."...cisto bacanje p-ara koje smo moze iskoristiti npr...na nove avione...
aliiiiiii....
ovih 14000 radnika...to je ono sto je ostalo iz vremena slobe.....i ponesto od tita..veruj mi da tadic & co nece otpustati svoje DS-ovce...to im ne treba...ne treba im razdor u stranci..pogotovu kad je opstanak na vlasti u pitanju!
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
To me bas ne interesuje, interesuje me samo visak koji mora da se skrese i kojeg ima jos dosta (a samo da se zna ne drzi vlast u svim opstinama DS, odletece i dosta njihovih), ali to nije tema rasprave i necu vise u tom pravcu ovo je ipak tema o mitingu.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Ajde, ja naveo primer JAR gde ofset jeste nekoliko puta veci, ali to nije pravilo - dobijes ofseta koliko se dogovoris, on je toliko puta veci jer to trziste ima velikog potencijala.

jao ...  Smile ajde budi ti pametan pa predlozi gde bi to svedski biznis mogao da ulozi milijardu-dve dolara u srbiju ,pa da i oni imaju profit i da mi imamo prihode od poreza i zaposlene ljude ....

Citat
Sto se tice bartera sa Franuzima naveo sam kao primer, ne mora u celosti... ima tu i onaj drugi deo kada sam pominjao infrastrukturu, dakle nagodba oko modernizacije zeleznice, sledece decenije sleduje ulaganje 5-7 milijardi USD u energetski kompleks (ne toliko nasih para, vec investitora), sigurno ce Francuzi imedju ostalih hteti da naprave neku elektranu a da ne moraju da idu na tender itd.

brate , zar ti mislish da ce privatni investitor koji ulaze pare u energetski kompleks (naravno ne toliko koliko ti tvrdish) da kupuje robu od francuza zato shto smo mi reshili da kupimo rafale  Smile ...

Citat
To vazi i za ostale drzave, Ruse pre svega, oni vole energetski sektor... A i nesto ne mislim da ne bi Rusi zeleli da nam prodaju avione.

rusi nam ionako cine uslugu sa energetskim sektorom ,a sad bi hteo da nam i avione plate ...  Smile a josh smo ih shutnuli na ovom mitingu ...

Citat
Nego, bf_109_g_6 ti to presao u NATO tabor, predlazes cak i manje aviona od njih, a i ovoj vladi dajes jos minimum 5-6 godina na vlasti (ja im sigurno ne dajem toliko a mislim i da ce izbori za koju godinu)?

pre svega , treba biti realan . chak i da ova vlada padne sutra ,shteta je vec uchinjena. osim toga , i sledeca vlada ce po svoj prilici biti judeo-liberalna. u ekonomskom modelu koji mi imamo (a nazalost menjati se nece  Smile ) , mi maximalno mozemo da izdvojimo 20-30 miliona $ godishnje za nov vojni hardver ,a ima puno rupa koje treba popuniti.

Citat
A finansijski interes za ofset postoji, inace zasto bi ga nudili??? Srbija ima ugovor o bescarinskoj razmeni sa Rusijom, moze da izvozi u Eu, moze u jos nekoliko zemalja sa zbirno oko 100 miliona stanovnika bez carine itd. Malo li je to?

to su jeftine floskule . da je to stvarno tako vec bi kod nas dolazili investitori i bez kupovine aviona . potrebna je struchna radna snaga ,nekorumpirana vlast i niski porezi . svega toga kod nas nema ...  Smile

Citat
Inace, Hrvati nisu uzeli nista zato sto je kriza, kao sto su i mnogi odlozili tendere a ne iz nekih misterioznih razloga koji su samo tebi jasni.

pa kriza je i u hrvatskoj , i u srbiji ,ali i u svedskoj . prema tome , sigurno nece biti razbacivanja ulaganjim kao shto ti mislish .
« Poslednja izmena: 19. Sep 2009, 21:06:09 od bf_109_g_6 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Ма госин амбасадор је већ рекао да нама не требају авиони него само хеликоптери за мировне мисије тако да је све јасно.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 ... 26
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 30. Avg 2025, 09:31:46
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.073 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.