Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: 46 odsto građana Srbije išlo samo u osnovnu školu  (Pročitano 33628 puta)
Poznata licnost

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 3324
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung 
Хрватски полицајац у српском уџбенику

Завод за уџбенике и наставна средства оптужио друге издаваче школских књига да преузимају њихова идејна решења, као и да преузимају делове уџбеника који се користе у Хрватској, Словенији, Немачкој…

Надлежни из Завода за уџбенике и наставна средства оптужили су на јучерашњој конференцији за новинаре друге издаваче школских књига да преузимају њихова идејна решења, због чега су најавили да ће ускоро поднети и тужбе против несавесних колега.

Речено је и да се одомаћило преузимање делова уџбеника који се користе у иностраним државама, попут Хрватске, Словеније или Немачке.

– Нови издавачи пресликавају концепцијска и појединачна решења, од редоследа наставних садржаја, преко наслова поглавља и илустрација, до текстова који нису у програму – рекао је Радош Љушић, директор и главни уредник, додавши да Завод не жали што је изгубио монопол на издавање уџбеника и да сматра да је конкуренција позитивна уколико доприноси побољшању квалитета.

Он је навео да је очигледан пример крађе ауторског дела кратка музичка композиција Зориславе Васиљевић „Звук-тон”, која је наменски писана за Заводов уџбеник из музичког и није садржана у програму за први разред, а коју, по његовим речима, неовлашћено преузимају аутори уџбеника из „Креативног центра”.

– Изненађена сам оптужбом људи из Завода, јер нисам чула да је музичка композиција резервисана искључиво за једног издавача. Чуди ме што колеге из Завода нису реаговале раније, јер уџбеник се користи већ годину дана, као ни зашто се нису обратили нама – одговара на ове оптужбе Слађана Илић, уредник у издавачкој кући „Креативни центар”.

Љушић је нагласио да водећи хрватски издавач уџбеника, „Школска књига”, наступа под именом БИГЗ-а и да су поједини уџбеници, као на пример Техничко образовање за пети разред, ова два издавача – истоветни.

– Овлашни увид у књиге из математике за други и четврти разред показао је да су БИГЗ-ови уџбеници буквално пресликани уз незнатне измене у географским и личним именима, на пример Жаре уместо Мркоње или Лазаревац уместо Жупање – каже Љушић.

У пресликавању и преписивању ауторима се поткрадају грешке, истичу уредници из Завода за уџбенике. Тако је у БИГЗ-овом уџбенику за техничко образовање за пети разред саобраћајац који је приказан на илустрацији у хрватској униформи, док је трака времена која је пресликана из Заводовог уџбеника за природу и друштво у издању „Едуке” нацртана наопако – од 21. века до 12. века, уместо обрнуто.

Мирјана Милорадовић, директор „БИГЗ паблишинга”, каже да за сада не жели да коментарише примедбе које су изнеле колеге из Завода за уџбенике, као и да ће сва евентуална разјашњења њиховог начина рада изнети на конференцији за новинаре која ће бити одржана сутра.

Уредници и аутори из Завода истакли су, такође, да се у школама користе и уџбеници који нису одобрени од Министарства просвете и да их издавачи нуде професорима уверавајући их да су књиге у процедури одобравања.

– Посебна је тема чињеница да је на терет државног издавача остао сав фонд непрофитних уџбеника, као што су они за националне мањине, средње стручне школе, децу са посебним потребама. Завод на њима годишње губи око 30 милиона динара. Нико од приватних издавача није се прихватио тог посла – каже Љушић.

Јелена Беоковић

———————————————————–

До 5. маја предаја рукописа за уџбенике

Министарство просвете расписало је конкурс за издавање уџбеника од првог до петог разреда основне школе и издавачи имају времена да до 5. маја предају новоприпремљене рукописе, али и примерке раније одобрених књига.

Пријаве и конкурсни материјал достављају се Министарству просвете, а списак одобрених уџбеника и наставних средстава школама ће бити достављен до половине јуна, рекла је Танјугу помоћник министра просвете Милка Андрић.

За разлику од претходних година, издавачи су дужни да на конкурс предају осим нових рукописа и раније одобрене уџбенике, који се већ користе у настави, јер се сада уџбеничка литература одобрава на годину дана.

Ранијих година одобрени уџбеници су по аутоматизму добијали ново одобрење, без поновне провере.

Одобрене и нове школске уџбенике прегледа комисија сачињена од представника Министарства просвете, саветника Завода за унапређивање образовања и васпитања и професора одређених факултета. Комисија предлаже министру да одобри или не одобри уџбеник, друго наставно средство, у року од два месеца од дана истека рока за подношење пријаве, предвиђено је конкурсом, али у Министарству просвете истичу да ће се потрудити да списак уџбеника буде познат половином јуна.

Школе бирају уџбенике на основу понуда издавачких кућа и одлуку о избору књига доносе стручни органи школе, а издавачи су обавезни да, по добијању решења министра, штампају уџбенике.

Танјуг
IP sačuvana
social share
Citat
Po sopstvenom priznanju,Tomislav Nikolić svoj politički život duguje Vojislavu Šešelju. Na njegovim delima vaspitavao se osamdesetih godina. Oduševljeno je čitao sve što je napisao.

Citat
Kad je Tomislav, član Narodne radikalne stranke, čuo Šešelja iz Četničkog pokreta uživo, uverio se da je to „najveći srpski intelektualac”.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Apple 15
Kao osoba koja se skolovala Hrvatskoj i Srbiji, moram da kazem da to nije ni cudo...
Knjige za osnovce u Srbiji su toliko zastarele da je to strasno... suvoparne, nerpilagodjene uzrastu, gradivo je pretesko, nepotrebno...
Mislim, koga briga koliko se ovaca proizvodilo u zadnjih 15 godina na Novom Zelandu i koja je sorta tih ovaca?
S druge strane, jednom recenicom su objasnjeni sistemi jednacina ili kako sve moze da se primeni Pitagorina teorema....  Smile
Moj brat je prosle godine zavrsio OS i totalno je sludjen... Sestricina moje drugarice je sada cetvrti razred i jos je vise sludjena jer su je zakacile razne DSS reforme...  Smile Jednu drugu devojcicu je uciteljica htela da smesti u posebno odeljenje jer nije znala sva slova na pocetku prvog razreda... obaska sto joj je govorila kako je glupa i to nece savladati ako se ne bude vise trudila... Smile Sestric mog druga je prvi razred i ide okolo i ko papagaj ponavlja: "Ako Bog da! To je stvorio Bog!" jer ima radikalnog veroucitelja koji ih uci nesto sto nije u skladu sa njihovim godinama... sta ce tek biti kad budu ucili Darvinovu teoriju... dete ima da poludi...  Smile
Ako se na sve to da je u skolama sve vise dece koja pate od poremecaja paznje, buducnost nam nije nimalo lepa... vecina te dece ce biti propustana kroz osnovnu skolu i bice sreca ako zavrse zanat...
Mi imamo sistem koji od dece stvara debile...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Ko ponese kajace se a ko ne ponese kajace se vise!

Zodijak Taurus
Pol Muškarac
Poruke 6301
Zastava Nis
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Nokia E
@Anea
Kad procitah tvoj post, zahvalih se Bogu sto sam zavrsio skolu u nekom komunizmu, a ne danas Smiley 1

Zaboravila sam jednu stvar... Moja majka, inzenjer, pre 30 godina trazila je skoro godinu i po dana posao... trazila bi ga i duze, ali sasvim slucajno je saznala za jednu ponudu... i to 200km od kuce, 300km od mesta gde se skolovala... radila je u struci sledecih 16 godina, dosla do rukovodeceg mesta...
Koliko je pojedinaca danas spremno da ode van svog mesta prebivalista u potrazi za poslom?

Da se ne lazemo... jako malo....

Znas kako uzmimo moj primer, ja sam gradjevinski inzenjer imam jos 3 drugara svi smo zajedno zavrsili ni jedan od nas nema stalno zaposlenje u gradjevinskoj firmi, neki od njih staziraju jedan radi honorarno dok ja radim sta god stignem ne bih li zaradio neki dinar. Meni nije problem da napustim svoj grad za nekih 200-250 kilometara i odem na primer u Beograd gde kako sam cuo ima dosta posla za gradjevince, problem je druge prirode pored toga sto ja ne volim Beograd, sa platom od recimo 300-350e trebao bih da platim stan, hranu, tekuce troskove, prevoz o garderobi i izlascima necu ni da pricam to otpisujemo u startu, i onda meni ne ostane takoreci nista... ako na sve to dodamo i gradjevinsku sezonu koja najvise traje do 9.5 meseci godisnje, nije dobro nikako.
Ako vec moram da napustim svoj grad da bih nasao posao u struci promenicu onda drzavu, mislim da je to pametnije!
« Poslednja izmena: 23. Apr 2008, 12:10:48 od Dominick »
IP sačuvana
social share
„Tromo se vreme vuče i ničeg novog nema, danas sve ko juče sutra se isto sprema."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Kao osoba koja se skolovala Hrvatskoj i Srbiji, moram da kazem da to nije ni cudo...
Knjige za osnovce u Srbiji su toliko zastarele da je to strasno... suvoparne, nerpilagodjene uzrastu, gradivo je pretesko, nepotrebno...
Mislim, koga briga koliko se ovaca proizvodilo u zadnjih 15 godina na Novom Zelandu i koja je sorta tih ovaca?

То је ствар прошлости. И ја сам учио из таквих књига, мада ми је фактографија често била занимљива.
Имао сам прилике да видим уџбенике за средњу и основну школу и баш су "модерно" написани - богато су илустровани, извучено је најбитније... Деци би требало да буде задовољство да уче из такве литературе.
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.26
mob
Apple 15
Citat
Znas kako uzmimo moj primer, ja sam gradjevinski inzenjer imam jos 3 drugara svi smo zajedno zavrsili ni jedan od nas nema stalno zaposlenje u gradjevinskoj firmi, neki od njih staziraju jedan radi honorarno dok ja radim sta god stignem ne bih li zaradio neki dinar. Meni nije problem da napustim svoj grad za nekih 200-250 kilometara i odem na primer u Beograd gde kako sam cuo ima dosta posla za gradjevince, problem je druge prirode pored toga sto ja ne volim Beograd, sa platom od recimo 300-350e trebao bih da platim stan, hranu, tekuce troskove, prevoz o garderobi i izlascima necu ni da pricam to otpisujemo u startu, i onda meni ne ostane takoreci nista... ako na sve to dodamo i gradjevinsku sezonu koja najvise traje do 9.5 meseci godisnje, nije dobro nikako.
Ako vec moram da napustim svoj grad da bih nasao posao u struci promenicu onda drzavu, mislim da je to pametnije!

Ja sam pre ciljala na one koji nece da mrdnu iz tog Beograda po cenu zivota...
A, takvih je puno... najvise medju onima koji su ovde rodjeni, ali i medju onima koji dolaze i nikad se ne vrate u zavicaj...
Da se razumemo... ja nemam nista protiv da neko dodje u Beograd, zavrsi fakultet ili visu skolu i nadje dobro placen posao... To je zaista odlicno...
Ali mi nisu jasni koji ce doci ovde, skolovati se, postati socijalni slucajevi i kukati nad sudbinom...
A, jos su mi gadniji oni koji misle da samo zbog toga sto su im mama i tata dobili stan solidarnosti u Beogradu, pa su oni rodjeni ovde... imaju veca prava od onih koji dolaze na skolovanje...

Da podvucem... najveci problem nastaje zbog toga sto ljudi ne zele da idu za poslom, vec cekaju da posao dodje kod njih...

То је ствар прошлости. И ја сам учио из таквих књига, мада ми је фактографија често била занимљива.
Имао сам прилике да видим уџбенике за средњу и основну школу и баш су "модерно" написани - богато су илустровани, извучено је најбитније... Деци би требало да буде задовољство да уче из такве литературе.

Napredak postoji, ali daleko smo mi od udzbenika koji su i zaista prilagodjeni uzrastu...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4404
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.10
То што толико људи неће да заврши средњу школу је ствар њиховог избора. Средње образовање није обавезно.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol Žena
Poruke 151
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
S druge strane, jednom recenicom su objasnjeni sistemi jednacina ili kako sve moze da se primeni Pitagorina teorema....  Smile
Moj brat je prosle godine zavrsio OS i totalno je sludjen... Sestricina moje drugarice je sada cetvrti razred i jos je vise sludjena jer su je zakacile razne DSS reforme...  Smile Jednu drugu devojcicu je uciteljica htela da smesti u posebno odeljenje jer nije znala sva slova na pocetku prvog razreda... obaska sto joj je govorila kako je glupa i to nece savladati ako se ne bude vise trudila... Smile Sestric mog druga je prvi razred i ide okolo i ko papagaj ponavlja: "Ako Bog da! To je stvorio Bog!" jer ima radikalnog veroucitelja koji ih uci nesto sto nije u skladu sa njihovim godinama... sta ce tek biti kad budu ucili Darvinovu teoriju... dete ima da poludi...  Smile
Ako se na sve to da je u skolama sve vise dece koja pate od poremecaja paznje, buducnost nam nije nimalo lepa... vecina te dece ce biti propustana kroz osnovnu skolu i bice sreca ako zavrse zanat...
Mi imamo sistem koji od dece stvara debile...

Gresis u vezi knjiga za osnovce, mnogo se promenilo, daleko su od suvoparnih... znam iz iskustva.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1223
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
mob
Apple iPhone 5
Тиме ускраћујеш основно људско право на образовање, јер богаташ има већа права од сиромаха. исто важи и за здравствену заштиту.
Jel ti razumeš da neko treba da plati zgradu, plati učitelje? Odakle zamišljaš da se to obezbedi, ako to ne plati onaj koji se i školuje.

Tvoj odgovor je pretpostavljam: "Treba oteti novac od onih koji ga već imaju,"
ali to naravno nije dobro rešenje.

Ovako:
Škole nek traže koliko god hoće para, a na vama je da odbijete sve ponude koje vam se čine preskupim.

Evo recimo mene uopšte ne sekiraju školarine, jer me savršeno ne zanima da upisujem fakultet. Što se mene tiče mogu da traže milijardu ojro za semestar,
a od mene će dobiti samo Fuck you.

Србија у образовање издваја годишње 1 милијарду и 200 милиона евра. Да ли је то много или мало процените сами.
Mnogo je, treba da bude 0.

Šta se ti bre žališ na sadašnje stanje, kada je u vaše vreme tema bila "Vazdušna opasnost" a ne milijarde dolara za školstvo...

c c c... kakva gomila nebuloza niko ne zeli da te prijavi i kad to rade, rade na minimalac i nikakvi ugovori se ne podpisuju
privatnici imaju sva prava da te ne plate i najure a za to je kriva vlast koja ne sprovodi zakon i to niko ne moze da pobije!
Neverovatno... Ti radiš protivzakonito, i još se žališ što ti "vlast" ne priskače u pomoć...

Ako ne plaćaš porez, kako zamišljaš da radikali sebi dele stanove, imaj malo osećaja za zajednicu.

Gledaj ovako: Dok god ideš na posao, time šalješ signal da si dovoljno zadovoljan uslovima rada i platom.

Njihov cilj je da te ugnjetavaju maksimalno, a ti biraš u kojoj meri to dozvoljavaš.

Tako da, dok god ti dobrovoljno nastavljaš da ideš na taj posao, ja ti ne mogu pomoći.

А одакле мислиш да се издвоји додатних милијарду и двеста милиона евра?
To je lako:
Tako što ćemo da vratimo radikale na vlast i ruiniramo ekonomiju...

Jebo vas Slobodan Antonić.

« Poslednja izmena: 23. Apr 2008, 20:38:28 od Jaguar b. p. »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2227
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Univerziteti treba da budu privatni, ali ne na nivou Megatrenda i BK Smile ... to je vrlo funny. Od drzavnih Univerziteta nema 'leba  Smile
IP sačuvana
social share
Interview - Bebi Dol: Skoro me je gospođa iz komšiluka koju stalno pozdravljam sa dobar dan pitala: „Je li, je l’ ti to mene provociraš?“
nidzo, svaka cast Smile
Edit by latifovich: Potpis uklonjen zbog duzine!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Heh moj burazer je magistritao na BK univerzitetu, itekako je ta diploma prihvacena u Svajcarskoj gde je radio kao menadzer.  Smile
« Poslednja izmena: 23. Apr 2008, 21:05:28 od cg_ac »
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11 ... 13
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 7.374 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.