С развојем интернета дошло је до промене у начину на који тражимо решења за своје личне проблеме. Док смо раније о својим животним тешкоћама разговарали само с најинтимнијим пријатељима данас своју интимност делимо с потпуним незнанцима који се крију иза надимака на форумима. То није нужно лоша ствар. Јер на тај начин можемо чути друго, треће па и стото мишљење од особа које су потпуно другачије од нас и неутралне су. На форумима можемо брзо доћи до добрих савета, можемо сазнати врло корисне информације, а понекад нам форум може послужити као својеврсна група за подршку. Али постоје ситуације када је нужно престати долазити на одређени форум јер је за нас постао деструктиван:
1. Више вам не треба тај тип подршке какав нуди одређена група на форуму. 2. Више не верујете особама с којима комуницирате и сумњате у тачност онога што вам говоре. 3. Једна особа доминира групом и потпуно контролише смер разговора. Ако поставите теме о којима желите разговарати или потпуно уништи разговор или скрене тему на неки други проблем. 4. Већина чланова је фрустрирано и уместо подршкеони вас осуђују. 5. Теме су вам постале незанимљиве. 6. Дошло је до разилажења мишљења и чланови су присиљени пристати уз нечију страну. 7. Примећујете како вас други чланови све чешће узрујавају својим постовима. 8. Када проверавате поруке понекад осећате напетост и није вам лако их отворити јер не знате што вас очекује и како ће утицати на вас. 9. Неки чланови користе форум за промовисање сопствених идеја. 10. Бојите се како сте открили превише личних информација и као резултат тога осећате рањивост. 11. На форумима се понашате како се никад не бисте понашали у стварном животу и не би вам било пријатно да се сазна да сте ви особа која стоји иза ваших постова на форуму. Често пожелите да промените постове или једноставно да одете и никад се више не вратите на тај форум. 12. Пријатељи и породица се жале како превише емотивно схватате коментаре или сте постали опседнути неким чланом .
Ако се три или четири од наведених изјава односе на вас можда бисте требали размислити о својој активности на форуму, јер на вас има супротан учинак, уместо да вам буде забаван и група за подршку постао је деструктиван део вашег живота.
Prvi razlog za napuštanje foruma je sukob koji prelazi meru debate i postaje lični obračun. Drugi razlog može biti zamor učesnika, ili zamor samog foruma koji prestane da bude interesantan. Treći razlog mogu biti neke nove obaveze koje ne ostavljaju dovoljno vremena za bavljenje forumom.
Prvi razlog za napuštanje foruma je sukob koji prelazi meru debate i postaje lični obračun. Drugi razlog može biti zamor učesnika, ili zamor samog foruma koji prestane da bude interesantan. Treći razlog mogu biti neke nove obaveze koje ne ostavljaju dovoljno vremena za bavljenje forumom.
Kako god bilo, forum treba shvatiti kao način zabave, a i način da se nešto novo nauči. Ipak, koliko sam primetila, veliki broj ljudi prosto ne mogu da se "skinu" sa foruma, od jutra do večeri, pa čak i na radnom mestu, idu na forume - kao da im je to postao smisao života. I ja sama ulazim često u debate i rasprave, ali to ne shvatam lično, osim ako me neko uvredi, mene ili moju porodicu, ali ipak, imam i drugih stvari u životu kojima se bavim (studiram, radim, imam hobije...). Nažalost, veliki je broj onih koji svoj život bukvalno žive na forumu, sve im se svodi na forum i mislim da su ti ljudi jako usamljeni i nesretni na neki način, ili neispunjeni. Sve ovo treba shvatiti kao zabavu i posvetiti se više realnom životu. Ok, i ovde se mogu sresti prijatelji, i to prijateljstvo se može proširiti i na realan život (možda i ljubav)...ali je takvih slučajeva jako malo.
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo "Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.
Ne dozvolite da Vas iko uvuce u sukob, jer forum bi trebao da bude mesto za opustanje, daleko od svakodnevice, mesto za razonodu, razmenu misljenja, ucenje, otvaranje vidika i na kraju krajeva mozda menjanje sebe. Kao i sve ostalo i forum moze da dovede do prezasicenja, slazem se (ali probajte da ne provodite vise vremena od moderatora na forumu pa cete uvek naci nesto interesantno). Sa ovim trecim se u potpunosti slazem.
Sto se tice ikakve debate,nemoguca je jer ljudi su cesto 1.nekulturni 2. frljakaju se nepouzdanim cinjenicama sa TV-a, interneta (niti studiraju, niti se bave)... ... cast izuzecima.
kada sam se uclanio na ovaj forum - dosao sam iskljucivo zbog mobilne telefonije i PC klinike. dakle da nesto naucim i dam svoj komentar. kada budem video da nista vise ne mogu da naucim sa ovoga foruma - prestacu da dolazim. naravno, interesovanja su se sirila i na druge podforume...
U poslednje vreme, razlog mog razmišljanja napuštanja foruma su pojedine osobe koje me love i uhode, i svaki moj post gledaju da izvrnu i da me izvređaju. Ali, inat u meni radi, tako da me se neće lako otarasiti.
Ništa nije samo po sebi dobro, ni loše, zavisi samo šta o njemu mislimo "Jučer sam bio pametan. Stoga sam želio mijenjati svijet. Danas sam mudar. Stoga mijenjam sebe.