Ok, vidim da si osoba sa kojom se moze mirno i normalno diskutovati bez obzira na razlicite stavove po odredjenim pitanjima...
Kada kazes "srbija i srbi su trebali da zauzmu konstruktivniji stav"...tu bih mogao da se donekle saglasim. Ako govorimo o prilazu mi metodu za resavanje tadasnjih medju etnickih problema.
Ali nemoj zaboraviti da su rukovodstva Hrvatske je nudila konfederaciju samo pod uslovom da hrvatski srbi i prihvate gubitak statusa konstitutivnosti koji su imali do 1990-91, da prihvate nametanje statusa nacionalne manjine. Uz niz drugih oblika diskriminacije narocito u Tudjmanovoj Hrvatskoj.
Ne razume zasto smatras da je taj zahtev hrvatskih vlasti bio "opravdan"???
Veruj mi da ja to prilicno dobro znam jer sam najblize rodjake imao tamo do 1995.
Dobar deo hrvatskih srba/na Baniji, Kordunu, Lici/ je bio izrazito jugoslovenski orjentisan.
Veliko-srba je bilo najvise na podrucju uze kniske krajine, zaledje dalmatinske zagore, Slavonije.
To su bili najzesci marticevci.
Ali zapitaj se da li bi iko toliko bas mogao da "huska" srbe na pobunu, da su hrvatske vlasti imale takodje konstruktivan odnos???
OK ja takodje smatram da se nije trebalo ici na stvaranje "velike srbije", na rat. Ali, smatram da su zahtevi hrvatskih srba za autonomijom unutar Hrvatske bilo opravdani.
Osim toga...u BIH je Izetbegovic najpre prihvatio Kutiljerov plan u Lisabonu za ostanak u tzv skracenoj Jugoslavijiaonda je sam to pogazio, zar ne??? U BiH su srbe koji je bilo po popisu iz 1991 31% proglasili "nacionalnom manjinom" i protiv ustavno im oduzeli konstitutivnost, zar ne???
A da ne govorim o sovinistickim incidentima od strane SDA i Patriotske Lige prema Srbima, sirom BIH.
Sve to se desava 1991, pre izbijanja neposrednih ratnih sukoba u BiH, zar ne???
Da se razumemo oldmah jasno i precizno: ja ne opravdavam projekat VS, ni rat kao metod. Samo smatram da su Hrvati i Bosnjaci takodje morali da budu konstruktivni, ali nisu.
A sto se tice odnosa Srba prema Jugoslaviji kao drzavnoj zajednici... to je kompleksno istorijsko pitanje. Smatram da je svaki narod u Jugoslaviji iz razlicitih razloga i uglova dozivljavao tu drzavnu zajednicu. Nije tu bilo velike apologetske, poetske ni bratske" ljubavi".
Tu je bilo pre svega interesa.
Za Hrvate npr Titova Jugoslavija je bila prilika da dobiju ono sto nisu imali u kraljevini Jugoslaviji.
Za Srbe prilika da speru ljagu diktature Karadjordjevica sa svog imena i da ipak zive u jednoj drzavi.
Dragi Shogun,
Apsolutno se slazem da je za svadju & rat uvek potrebno dvoje (troje)...
Ne smatram da je Srbija i Milosevica politika jedina kriva za rat...sukobu i podregajavanju strasti je itekako doprinela i tadasnja hrvatska vlast i ultradesni foklor sa primesama ustastva koji je doprineo izazivanju zebnje kod srpske populacije u Hrvatskoj. Takodje svoj deo istorijske odgovornosti snosi i sama SFRJ koja je pod devizom bratstva i jedinstva pod tepih gurala sve one frustracije i probleme iz II svetskog rata ali i sve one mitove juznoslovenskih naroda koji su cinili Jugoslaviju.
Komunisticke elite i u Srbiji i u Hrvatskoj svoj opstanak na vlasti videle su u uzimanju nacionalisticke odore i saradnji sa salonskom nacionalisticko--megalomanskom intelektualnom elitom. U Srbiji je to pitanje bilo jos slozenije - jer je vec bilo otvoreno pitanje sta raditi sa velikim brojem Srba van Srbije. Milosevicev stav je prvobitno bio - tvrdoglavo insistiranje na ocuvanju centralisticke Jugoslavije, da bi se potom preokrenuo na stvaranje srpskih mini drzava u Hrvatskoj i Bosni.
Sigurno se secate uzasne nacionalne opijenosti koju je svesno medijski podgrevala i elita u Beogradu i elita u Zagrebu - masovno iskopavanje kostiju iz II svetskog rata, svakodnevno podsecanje na ratne zlocine koje je cinila druga strana pre 50 i vise godine, pozivanje na velike istorijske nepravde i druga vrsta folkolora koja je aktivno raspirivala nacionalnu histeriju.
Zahvaljujuci prvobitnom insistiranju da ocuva Jugoslaviju - Milosevic je pridobio podrsku tadasnje vrhuske JNA koja je nepomirljivo insistirala na ocuvanju Jugoslavije po ideoloskom modelu uz ocuvanje kulta licnosti Josipa Broza Tita (zapravo je bio rec o nepomirljivom insistiranju na ocuvanju sopstvenih povlastica koje je vojska i vojni vrh uzivao u SFRJ).
Tendencije u SFRJ po padu Berlinskog zida su bile sledece:
- Slovenija je jasno pokazivala ambiciju da istupi iz Jugoslavije - Hrvatski stav se protezao od ideje konfederacije do punog istupanja iz zajednicke drzave - Bosna i Hercegovina zbog slozenog nacionalnog sastava i nesto snaznije izrazenog osecanja za Jugoslaviju kod Bosnjaka predlagala je konfederaciju - Makedonija je takodje stajala na ideji konfederacije - Srbija sa glasovima autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova, kao i Crna Gora insistirali su na ocuvanju Jugoslovenske federacije, Milosevic je takodje - JNA kao institutucija sa monopolom nad oruzanom silom insistirala je na ocuvanju Jugoslavije i ocuvanju komunistickog uredjenja sa Titovim nasledjem
Svoj stav temeljim na tome da je Srbija imala mogucnost da izabere alternativnu opciju: Ocuvanje interesa Srba van Srbije putem ocuvanja Jugoslavije nije bilo moguce jer nije postojala vecinska podrska svih konstutitivnih naroda. Ocuvanje tih interesa putem stvaranja mini drzava sa oruzjem na koje se Milosevic na kraju odlucio zajedno sa liderima Srba u Bosni i Hrvatskoj smo svi videli kako se katastrofalno lose zavrsilo.
Da je Srbija podrzala ideju konfederacije/razdvajanja uz uvodjenje unutrasnje demokratije i povezivanje sa Evropskom unijom, NATO i SAD - verujem da je mnogo bolje mogla da stiti svoje interese i interese srpske zajednice u Hrvatskoj i Bosni. Kroz internacionalizaciju pitanja Srba van Srbije i jasno svrstavanje uz vrednosti zapadne demokratije - Srbi u Hrvatskoj bi dobili zastitu svojih prava a Srbija bi kao matica nastavila da ide napred i sa relativno pristojnom ekonomijom mogla lako da se integrise u tadasnju Evropsku zajednicu i priblizi se NATO-u.
Umesto toga Milosevic je uradio najgoru mogucu opciju: u eri pada Berlinskog zida on je koketirao sa propalom ideologijom komunizma (u knjizi `Godine Raspleta` on ukazuje da je jednopartijski sistem za Srbiju najbolje resenje, SPS je na prvim visestranackim izborima izasao sa petokrakom) i uveo totalnu kontrolu nad medijima, policijom i tajnom sluzbom, a paralelno sa tim krenulo je naouruzavanje eskstremnih elemenata medju Srbima preko tajne sluzbe i kriminalaca koji su radili za te iste sluzbe. Protiv sopstvenog naroda podigao je tenkove 9.marta 1991. godine - 1.oklopna brigada izvedena je na ulice Beograda po naredjenju Borisava Jovica...Da ne govorimo o promasajima na polju spoljne politike (ignorisanje i drzak stav prema Vasingtonu, podrska prosovjetskim pucistima u Moskvi itd)
Ono sto hocu da kazem - autokratska Srbija u praksi je pokazala da nije u stanju da unapredjuje samu sebe (ni na polju ekonomije, ni na polju politike, ni na polju ukupnog drustvenog napretka) niti da zastupa interese Srba van Srbije...Sve sto su radili bio je promasaj do promasaja.
Da je umesto svega toga u Srbiji bilo vise mudrosti, razumevanja realnosti promena u svetu posle pada Berlinskog zida i zelje da se krene putem demokratije...istorija Balkana 90tih bi izgledala posve drugacije.
« Poslednja izmena: 12. Mar 2007, 16:50:05 od danilobg »
Srbija nije imala toliki uticaj na RS i RSK i na njihovo nastajanje. jeste imala uticaj, ali ne toliki kakav prikazujes. najveci uticaj koji je slobodan i citava srbija imala na nas srbe van srbije bio je onaj mit - nece dati sloba i vjerovao ili ne to je bilo to. ako si pratio desavanja, sloba nije imao ama bas nikakav uticaj na rukovodstvo SDS-a u pocetku, pa sve do negdje 1993. godine. naravno, uticaj nisu ni tenkovi, ni nafta ni oruzje, kao ni cete dobrovoljaca i razni vidovi pomoci, za koje cak i sumnjam da je SM licno zasluzan. a to za EU i SAD, malo provjeri njihove stavove i poteze koje (ni)su vukli u vrijeme dok su pocinjali sukobi - citaj napadi na jna, prva ubistva civila, pritvaranja i pokusaji preuzimanja opstina od strane patriotske lige. i onda to sve stavi u vrijeme u koje se i desavalo, najveca greska koja se moze napraviti je posmatranje rata a pogotovo njegovog pocetka sa danasnjim pogledom na svijet.
ma taj eduardo je cigan obicni. bilo bi super da mu je noga ostala u terenu. ili jos bolje, taylor trci, a eduardova noga se zapetljala u pertle u vuce se za njim... ili da je ostala na stadionu, pa da se igra umjesto charity shielda, Kup eduardove noge... da pobjednik u finalu dobija nogu
Jasno mi je da zbog geografije imamo drugacije poglede na ovo pitanje i da ulazimo u prilicno hipoteticku raspravu. Medjutim imajuci u vidu neke detalje mislim da nisi u pravu...Milosevic je direktno stajao iza oruzane pobune - to je bio njegov politicki projekat.
Oruzana pobuna Srba u istocnoj Slavoniji organizovana je sa oruzjem iz magacina teritorijalne odbrane Srbije. Sigurno se secas se puski tompson koji su se nosile na barikadama po Dalju i sl..neko je morao da izda naredjenje u Beogradu da se magacini otvore i oruzje podeli. Organizator elitnih jedinica paravojne formacije krajiskih Srba `milicije Krajine`bio je covek cije je ime svima poznato i koga je angazovala srpska drzavna bezbednost i tadasnji srpski ministar unutrasnjih poslova....
Pa sta je trebalo Milosevic da uradi? Da pusti goloruk narod da ponovo ceka '41. godinu? Nesto ne verujem da im je Sloba silom gurao oruzje u ruke! Pre bih rekao da su sami trazili!
Poenta je upravo u toj manipulaciji strahom od reprize `41 godine...iz koga se izrodila oruzana pobuna.
Koliko god postojala secanja na II svetski rat i koliko je Titov rezim zabasurivao probleme iz proslosti bilo kakva repriza `41 bila je potpuno nerealna...Cela Evropa je slavila pad Berlinskog zida, rusenje komunizma i kraj sovjetske okupacije Istocne Evrope..
Jasno mi je da zbog geografije imamo drugacije poglede na ovo pitanje i da ulazimo u prilicno hipoteticku raspravu. Medjutim imajuci u vidu neke detalje mislim da nisi u pravu...Milosevic je direktno stajao iza oruzane pobune - to je bio njegov politicki projekat.
Oruzana pobuna Srba u istocnoj Slavoniji organizovana je sa oruzjem iz magacina teritorijalne odbrane Srbije. Sigurno se secas se puski tompson koji su se nosile na barikadama po Dalju i sl..neko je morao da izda naredjenje u Beogradu da se magacini otvore i oruzje podeli. Organizator elitnih jedinica paravojne formacije krajiskih Srba `milicije Krajine`bio je covek cije je ime svima poznato i koga je angazovala srpska drzavna bezbednost i tadasnji srpski ministar unutrasnjih poslova....
i hronologija nam se malo ne podudara.. kao i terminologija... ma u pravu si nema smisla. ti znas ono sto si, nadam se, vidio a ja znam ono sto sam ja vidio...i obojica znamo, ali eto, ubi nas jedino ta geografija...
ma taj eduardo je cigan obicni. bilo bi super da mu je noga ostala u terenu. ili jos bolje, taylor trci, a eduardova noga se zapetljala u pertle u vuce se za njim... ili da je ostala na stadionu, pa da se igra umjesto charity shielda, Kup eduardove noge... da pobjednik u finalu dobija nogu
i hronologija nam se malo ne podudara.. kao i terminologija... ma u pravu si nema smisla. ti znas ono sto si, nadam se, vidio a ja znam ono sto sam ja vidio...i obojica znamo, ali eto, ubi nas jedino ta geografija...
Nemoj tako... on je sa Lovćena sigurno vidjeo bolje...
Neko ko godinama gradi politiku na nekoj izmisljenoj srpskoj krivici ne moze da promeni pricu ma sta sud u Hagu utvrdio. A LSDove apologete su tu ko neke lude muve bez glave, jurisaju da dokazuju ocigledno demantovane neistine. Sta Dubrovnik? Palili hrvati gume u gradu pa zvali novinare da snime vatru i kazu: "evo Srbi bombarduju" Latini su stare varalice, a neki Srbi stare budale
da i kopali kolektor u vukovaru a u gospicu skinuli krovove jer je tamo vruce a u sarajevu na markali neko bacio petardu a u srebrenici se ljudi sami poubijali a na ovcari ranjenici krenuli u proboj