Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Žene su još daleko od ravnopravnosti s muškarcima  (Pročitano 17285 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
"... devojcice se vaspitavaju kao da su pale s marsa, iscekuju princa na belom konju i zivot kao u serijama... 'moj problem su repa, ti samo budi lepa' sta je to, puste zelje ili beg od stvarnosti... 'bem ti roditelje" 

Kamo srece da je istina da se devojcice vaspitavaju da iscekuju svoje princeve na belim konjima, onda bi se verovatno i decaci vaspitavali za ulogu bajkovitih "princeva"... ovako... sve je potpuno suprotno, jer roditelji nemaju previse vremena za svoje devojcice i svoje decake, te ih prepustaju ulicama koja ih vaspitava... znamo svi kako, mada mozda ne zelimo da priznamo, ali je to realno stanje pred kojim svi zmure i prave se kao da je sve apsolutno u savrsenom redu, propraceno korakom vremena koje je prisutno i koje tek dolazi...
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
Zanima me jedno....Devojke : Da muskarac zaradjuje i vise nego sto treba i da vam kaze da date otkaz i da ostanete kuci da se brinete o deci/domacinstvu , da li bi ste ga poslusale ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Ne Diraj Tigra Dok Se Igra!

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 23881
Zastava Izgubljena u vremenu i prostoru
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja ne. Pre tri godine i kusur meseci sam upravo zbog slicnog zahteva, sest dana pred sudbonosno "da", vratila prsten i rekla "mozda u nekom drugom zivotu". Mada je to samo jedan od razloga, ali definitivno jeste razlog koji mi je sirom otvorio oci. Nisam sebe mogla da "vidim" samo u ulozi koju je on odjednom pozeleo da mi dodeli, bez prava glasa. Da, na moje veliko zaprepascenje, jer definitivno nikada nije bio u fazonu da me sputava u bilo cemu.
IP sačuvana
social share
Ja sam andjeo sa neba i bezobrazna kad hocu, ja cutim, al` kad treba pevam danju pevam nocu, zahtevna k`o dete, a u dusi sam romantik, ja se klonim svake stete, al` za frkom sam fanatik

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Tako, tako, tako ... samo plivaj !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10648
Zastava Leva strana kreveta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
Nokia N97
 Smile
IP sačuvana
social share
"Brian: You're drunk.
Stewie: You're sexy."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 73
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Oblachak: Ja sam zbog vrlo slicnih razloga isto vratila prsten... Jer se odjedared neko za koga sam mislila da me nece ni u cemu sputavati pretvorio u patrijahalnog muskarca (kad smo poceli da zivimo zajedno)... neverovatno ali istinioto, i sigurno znam da ti i ja nismo usamljeni primeri.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
Kuku mene grdan zlo i naopako - pa ovde bre pune diskusije razocharanih devojaka. Pokrenuo sam ja ovo pitanje "neo-patrijahalizma" (uf, jel ga napisa dobro Smile_ ) ali sam ga nesrecno povezao sa tradicijom i religijom pa najebah ko zuti (ima tome mesec dva). Pitanje je doslo iz nekih prica koje sam chuo da je "trend" mladjih generacija da se vracaju tradiciji. Da se ne zajebem ko prosli put, sta god bila "tradicija" ispada da je njen vrlo bitan deo ta neka vrsta patrijahalnog duha porodice. Nemam ja nista protiv toga ako se obe strane dogovore  i saglase oko toga - svako bira svoju srecu. Ali mi je fascinantno kada cujem ove price - on je bio divan i sirokih shvatanja na svet a onda mi je dao kecelju i varjachu i pokazao pravac kuhinje. Odakle dolazi ti stavovi to mi nije jasno. Ne razumem (ali zaista ne razumem) kako neko moze da zivi sa drugim ljudskim bicem i ocekuje da ono mora da bude u podredjenom i pasivnom polozaju ceo zivot. Neka vrsta edipovog komplekas gde muskarac traga za zenom koja ce da mu zameni majku? Stvarno ne razumem.

Sad stvarno bez ikakve zelje da ulazim u konflikt bilo kakve vrste i bez ikakvog cinizma - da li ljudi koji imaju takve stavove mogu da mi racionalno objasne zasto tako gledaju na svet. Ja mozda pogresno i glupavo zastupam neke principe ljudske ravnopravnosti - mozda ti principi nisu dobri, mozda ljudi nisu ravnopravni, da li to znaci da treba da se vratimo u robovlasnichko drustvo, da zabranimo zenama da rade van kuce i idu u skolu. Mislim muslimani to rade - i kazu njima je super - zene se ne bune - muskarci cak sta vise imaju pravo na vise zena. Mozda je to put idealnog drustva i ljudskih odnosa?
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 73
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Decky: ja prvo mislim ti ljudi koji se tako ponasaju prvo ne vide to na nacin na koji ti vide -- kao sputavanje sloboda itd. oni to vide kao nesto sto je 'normalno'. A odakle dolazi ova normalnost zapitaces se ti. Ja mislim da ne dolazi samo iz najnovijeg budjenja nacionalnog (patrijahalnog) identiteta -- to je oduvek kod nas postojalo. Ako pogledas porodice ljudi s akojima si isao u skolu -- sigurna sam da su bili retki oni u kojima su i otac i majka delili poslove, i u kojima je zena bila intelektualac itd (bilo ih je sigurno, ali su sigurna sam bile u manjini).

Sta se desava sa nekim mladjim muskarcima, zbog obrazovanja i progresivnijih shvatanja medjupolnih odnosa njihova 'patrijahalnost' ne dodje do izrazaja tokom veze, ali ako dodje do 'zajednickog zivota', mnogi ljudi jednostavno imitiraju svoje roditelje. Ne pitaj me zasto - ne razumem.  (neki opet pokusavaju da budu sto  je moguce vise razliciti od svojih roditelja i naravno svi no koji upadaju negde izmedju ovih kategorija).

Medjutim postoji jos nesto, sto ja mislim da je mnogo vazno: ocekivanje drustvene dredine koja produkuje i reprodukuje (na mnogo razlicitih nacina) stereotipe u kojim su muskarci zastitnici porodice, 'nosaci uglja', stabilni i jaki i da ne ponavljam sve ostale stereotipe vec pomenute u ovoj diskusiji.  vecina ovih ljudi nesvesno ima jaku potrebu da se pokaze i dokaze kao takvim: pred svojim roditeljima, pred svojim drugovima itd... to je odraz 'ocekivane muskosti', 'pravog muskarca'. Oni koji nisu takvi mogu biti ismejani, odbaceni itd.... naravno ima ljudi koji su suprotni tome i koji mogu i zele da stand out .. ali koliko je takvih?? 

Opet ja sam sklona da verujem da ovo ima veze i sa obrazovnim i socijalnim statusom. Pitanje prihvatljive i pozeljne muskosti (i od strane muskaraca i od strane zena) imaju velike veze sa socijanim poreklom, ocekivanjima i socijanim i obrazovnim statusom u trenutnoj situaciji u kojim se individua nalazi. 
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

The true method is no method.

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 6103
Zastava Starship Enterprize
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Bosch ima centrifugu
E jebiga opet ja ispado vanzemaljac.  Smile

Ja mogu da govorim za sebe - ja jesam iz porodice bazirane na tim "patrijahalnim" osnovama. Dobra stvar sa mojim roditeljima - i zato sam im najvise zahvalan - sto bez obzira sto su imali ocekivanja (kao i ssvi roditelji), uvek podredjivali ta ocekivanja onome sto sam ja zeleo da radim i prihvatali to bez ikakvih teskih reci ili ne slaganja. Nije cak ni to da sam ja ispao takav da sve radim suprotno - mada mozda ima i toga - jednostavno sam uvek birao svoj put i razvijao svoje shvatanje sta je dobro a sta nije. Ali to sam ja i sve to nije bitno.

I sve to sto si rekla si veoma lepo rekla - i ja znam cemu toliko neslaganja na tu temu - ali postoji jedna vrlo bitna i jednostavna vodilja koju sam uvek sebi ponavljao - ne radi drugima sto ne zelis tebi da se radi! Jedna od najvecih mudrosti ovog sveta - ne postoji i jedno pravilo, zakon, ocekivanje ili bilo sta koje bih prihvatio a da krsi ovo prosto pravilo. Ja ne ogranicavam jer ne zelim mene da ogranicavaju - cist racun druga ljubav. Nikad me nisu zanimale zene  koje su imale pasivan polozaj naspram mene i prihvatale sve sto sam govorio. Zato najverovatnije ne bi n mogao da zivim sa nekim ko bi eventualno pristao na svoj podredjeni polozaj u braku. I to je ono sto sam ustvari hteo da pokrenem prvi put - razumem musku stranu - dokazivanje velicine, naslednik krvne loze ili sta ti ja znam. Ali zasto zene to voljno prihvataju. Jer da se razumemo - jedna strana nije dovoljna za zajednicki zivot. Znaci postoje devojke koje voljno to prihvataju i smatraju normalnim. A postoji i treca vrlo zanimljiva vrsta - one koje prihvataju pasivnu ullogu na povrsini - dajuci muskarcu lazni osecaj moci - a ustvari ljigavim pozadinskim igricama manipulisu zajednickim zivotom ne bi li uvek dobile ono sto zele (fazon - jao kuco maco itd itd). Cak sta vise - nekima to izgleda kao sinonim prave zenstvenosti - izigrava sveticu u javnosti ko da nema ni jedne rupe na telu - a ustvari .... Mislim kako neko moze da zivi sam sa sobom a da mu je ceo zivot jedna velika laz i balon sapunice??? Smile Smile I da je prva osoba koju laze ona sa kojom deli taj zivot. Iskren da budem - pre bi otisao u manastir ili ziveo sam nego ziveo sa tako nekim. Sad sam extreman - to je zbog kafe samo sto sam posrkao dugacki esspresso  Smile Smile
IP sačuvana
social share

"I mourn the loss of thousands of precious lives, but I will not rejoice in the death of one, not even an enemy. Returning hate for hate multiplies hate, adding deeper darkness to a night already devoid of stars. Darkness cannot drive out darkness: only light can do that. Hate cannot drive out hate: Only love can do that."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak Gemini
Pol Žena
Poruke 73
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Decky uopste nisi ispao vanzemaljac, naprotiv !!! Ja mislim da su tvoji komnetari ovde medju najzrelijima  Smile

U potpunosti razumem tvoje stavove valjda i zato sto su moji jako slicni, ja samo pokusavam da sagledam neke drustveno-ekonomce uzrocno-posledicne razloge ovih konflikata. Ali postoji nesto sto nisam spomenula a na sta ti aludiras svo vreme: ljudks subjektivnost i individualni karatkeri. Mislim da oni igraju veliku ulogu u ovim nazovi 'musko-zenskim' binarizmu.  Mnogo toga zavisi od toga kako ce individua da prihvati razlicite drustvene diskurse - o muzevnosti ili zenstvenosti, tradiciji, nacionalnoj-ethnickoj pripadnosti itd.  A tu i muskarci i zene zuzimaju razlicite uloge.

Ja znam ne samo zene nego i muskarce koji se udaju i zene a kukaju na svakom cosku iza ledja svog supruznika (tipa zivot si mi upropastio/la); znam i one koji imaju slatko lice i slatke reci (vecinu vremena) za svog partnera a onda pred svojim drugovima se prave macho i sepure na nacine na koje se to od njih ocekuje (ali oni ne razmisljaju da se to od njih ocekuje  -- ne -- oni duboko veruju da je to ono sto oni jesu!!!); Zene isto tako imaju cuvene zalopoljke o glupom muzu kome ona sve mora da objasnjava, pa cuvena teorija  'konstruisi situaciju da on prihvati nesto sto ti hoces ali da njemu izgleda kao da je on to odlucio' --- pa to je na film stavljeno jos 50ih godina. Znam i muskarce u Srbiji koji imaju zenu i decu i muskarce ljubavnike....

Ali ljudi su razliciti, i nisu svi ljudi intelektualci kao ti da pokusavaju da dekonstruisu stereotipe, da kriticki sagledavaju sebe i druge -- ima mnogo, mnogo ljudi koji zive stereotipe!!! I na zalost nisu svi ljudi humanisti kao ti -- da jesu ne bi bilo nasilja i ratova ....

Sta mislis ti i ostali koliko ima nasilja u porodicama u Srbiji nad zenom i decom!!??? To je strasno, ali da bi se to zaustavilo, predupredilo potrebne su psiholoske, socijanle studije i lokalno organizovane aktivnosti. Jer to su problemi koji postoje u realnosti, mi ne mozemo samo da se pitamo (teorijski) kako ljudi mogu da zele da dominiraju nad drugima vec da ako mi nismo takvi i ako vidimo problem u tome pomognemo onima koji su u problemu!!! Zar ne mislis tako?

prijateljski kiss
« Poslednja izmena: 31. Avg 2006, 06:36:23 od DuginaKci »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12846
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.01
Pozurite, buducnost naseg nacina zivota lezi na vama !  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 17 18 20 21 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.