Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:41:43
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 193 194 196 197 ... 317
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zeitgeist,The movie (Srpski subtitle)  (Pročitano 528663 puta)
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Citat
Dakle, prva stvar je (ako me pamcenje dobro sluzi, a nadam se da da) korumpirati ljude (ili samo jednog coveka - i to je dovoljno) na vlasti. Ako to propadne, drugi korak je ubistvo tog istog coveka. Ako sve to propadne, treci korak - slanje vojnih trupa.

Ja se izvinjavam, ali sta je tu revolucionarno? Smiley

Meni se sve vise cini da je ovo samo recikliranje starih ideja u novom sjajnom pakovanju... Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Iščeznuće problema kroz poricanje stvarnosti.

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Ne zaboravi da dosta fabrika je automatizovano. Sa po nekih 10-ak radnika. A kibernetika i vestacka inteligencija, cepaju napred. Nije daleko dan, kada ce masine same stvarati masine. Za pocetak je dovoljno jednu nauciti da stvara.
Medjutim tu se postavlja pitanje, da ljudi ne postanu robovi masina.
Danas se ekonomija svodi na ekonomsku zavisnost. Prividno onaj ko je dobro situiran, dok radi, ima posao, .. je ekonomski nezavistan. Sve do momenta dok ne izgubi posao. A onda, ta nezavisnost najednom ispari. Samo sto vecina ljudi ne shvata da im se u tim trenucima, predstavlja u punoj snazi ekonomska zavisnost.
Od malena se ljudi uce kako se treba "krvavo" raditi, da se treba muciti, ... zasto se mora "krvavo" zaraditi, muciti, ... da bi ziveo ??
Jednostavno, od malena se ucimo, kako biti robovi i zavisnici od mocnika.
Naravno, to je sve tacno.

Ali...  Smile postoji i jos problematicnih tacaka.

Na primer, kako bi uopste izgledao taj prelaz sa ovog na takav svet?
Meni se, recimo, namece utisak da bi svakako morao pasti odredjen broj ljudskih zrtava.
Nece se sigurno onaj mali postotak bogatih na svetu dobrovoljno ''predati'' u fazonu: ''E dosta smo mi ovako, hajmo sad malo da zivimo drugacije.'' Djavola...  Smile

Sa druge strane, a kao sto sam vec i govorila... nije svaki covek pogodan za zivot u takvom svetu. Plus - previse nas je na svetu da bi takav mogao funkcionisati.

I jos jedna bitna stvar... Mislim da je Venus projekat ipak nastao u zapadnoj civilizaciji, i da se pretezno i na nju odnosi. Kako bi, recimo, jedan tibetanac pristao na to?

U principu, zakljucila bih da je Venus i te kako elitisticki orijentisan.
Zasto? Pa, kao prvo - morala bi se odigrati upravo neka vrsta kratkopotezne prirodne selekcije. S obzirom na to da mi ne prirodnu selekciju ne mozemo uticati, te kad bismo je mi potakli, to vise uopste ne bi ni bila prirodna selekcija, nego bi njome upravljao covek. A znamo kakve su posledice covekovog mesanja u posao prirode.

Dakle, samo kada bismo svi bili pametni, humani, zdravi i puni entuzijazma, Venus bi bio moguc. Kao sto rekoh, jako lepa misao, ali jako malo verovatna, u danasnjem svetlu onoga cemu civilizacija stremi.
Citat
Dakle, prva stvar je (ako me pamcenje dobro sluzi, a nadam se da da) korumpirati ljude (ili samo jednog coveka - i to je dovoljno) na vlasti. Ako to propadne, drugi korak je ubistvo tog istog coveka. Ako sve to propadne, treci korak - slanje vojnih trupa.

Ja se izvinjavam, ali sta je tu revolucionarno? Smiley

Meni se sve vise cini da je ovo samo recikliranje starih ideja u novom sjajnom pakovanju... Smiley

Naravno, ali... opet je promena perspektive, pogled iz drugog ugla. Smiley
IP sačuvana
social share
"I find your lack of faith disturbing". Darth Vader
Pogledaj profil WWW Twitter

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Pa, ne bas... mislim da bih na ovom mestu preporucila "Zivotinjsku farmu" Smiley

Doduse... ja sam malko starija, pa nisam vise idealista (hvala bogu Smile ) Smiley
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Citala sam ''Zivotinjsku farmu'', ali hvala na preporuci, u svakom slucaju, odlicna je.  Smile

A to da sam idealista... Pa, moram priznati da jesam. Mozda i mene prodje kad porastem. Ali, ima jos vremena, pusti me sad da uzivam.  Smile
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

I Express My Uniqueness

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 11691
Zastava Lost Heaven
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Nokia N70
Da li neko stvarno misli da ovakav truli sistem,može još dugo da opstane?
IP sačuvana
social share

Euphoric Vibes Episodes
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Pa, divno... vecina ljudi se zaustavi na skolskoj lektiri "1984" i propusti pravu satiru  Smile

Citat
Da li neko stvarno misli da ovakav truli sistem,može još dugo da opstane?

Eto.. npr. on... Smiley
« Poslednja izmena: 08. Maj 2009, 12:47:27 od Anea »
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Legenda foruma

Zodijak Taurus
Pol Žena
Poruke 30885
Zastava Tatooine
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
Sistem je oduvek bio truo, samo danas dobija nove oblike, ali nije to nista sto nije vec vidjeno, kako vec Anea rece.
Razlika je u tome sto se ovo desava u nasem, realnom vremenu.
Da smo ziveli 30-ih i 40-ih (ili nebitno kad - pa i za vreme rimske imperije, recimo), isto bismo mislili da je sistem vec toliko truo i da ce se pod sopstvenim pritiskom raspasti.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Sony xperia
Citat
Meni se, recimo, namece utisak da bi svakako morao pasti odredjen broj ljudskih zrtava.
Nece se sigurno onaj mali postotak bogatih na svetu dobrovoljno ''predati'' u fazonu: ''E dosta smo mi ovako, hajmo sad malo da zivimo drugacije.'' Djavola...   Smile

Sa druge strane, a kao sto sam vec i govorila... nije svaki covek pogodan za zivot u takvom svetu. Plus - previse nas je na svetu da bi takav mogao funkcionisati.
Pa oko toga se i raspredaju razne price. Mali milion verzija ovako ili onako, i svako od njih pokusava predstaviti svoju kao ispravnu. A treba samo da citnu, sto rece Anea, "Zivotinjsku farmu".
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6179
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
To je vec druga stvar, i to je ono sto ne propagira (cak naprotiv) Venus projekat, da. Smiley
Imam problema sa ovom rečenicom. Ili je neka greška u pitanju ili ja ne poznajem srpski jezik dovoljno dobro.

Citat
Jer, nismo svi predodredjeni da budemo filozofi, mislioci, nosioci napretka. Nekima je krajnji domet upravo neka vrsta fizickog, ili lakog manualnog rada.
Trenutno nismo, ali i to naukom možemo promeniti. Nešto kau eugenika, samo mnogo humanije. Umesto zabranjivanja da odredjeni ljudi iz bilo kog razloga imaju dete, sve greške u našem DNK koje izazivaju bilo kakve negativne mutacije bih mogli pre ili kasnije rešiti bioinženjerstvom. Može se to smatrati kao evolucija.
Citat
S druge strane, kad bismo isli ka tom toliko zeljenom tehnoloskom napretku, ne bi za to bili odgovorni samo inzinjeri, koji bi u toj ravni bili ekvivalentni filozofima.
Opet, zar je to nešto loše? Takođe postoji i zamisao o veštačkoj inteligenciji, mada ni ja nisam nešto siguran da bih ona kako treba brinula o ljudskim problemima.
Citat
Ko bi oko tih masina radio ''prljave'' poslove? Ko bi drzao pogone cistim, recimo?
Kao što lightsoft kaže, radile bih sve to same mašine. Mašine mogu stvoriti još mašina i njih održavati same.
Citat
Sigurno da nikome nije ideal da cisti hodnike ili kuva kafe inzinjerima, ali i takav neko bi morao postojati.
(I to ne samo u sferi tehnologije; ko bi se inace bavio takvim poslovima, kao sto su ciscenje ulica, odnosenje smeca, duga i zamorna papirologija, itd.)
Sumljam da bih nekome u takvom društvu to bio ideal (pogotovo ako se bioinžinjering pita), ali ako neko baš želi to da radi, pre bih do bili iz čiste zabave, tj. hobija. Niko bi mu to ne bi branio da radi, ali takav neko ne mora da postoji, jer sve te stvari mogu bez problema i mašine da rade.

Citat
A kako bismo njega motivisali, ako ne novcem (izuzev malog broja entuzijasticnih dobrovoljaca)?
Kako, ako ne nagradom? I to ne mora biti novac, ali opet je zarada.
Opet, u takvom svetu, svetu solidarnosti, gde svi na sebe gledamo kao jedno, motivacija bih bila napredak celog roda.

Citat
Na primer, kako bi uopste izgledao taj prelaz sa ovog na takav svet?
Svaka velika promena je bila krvava, ne vidim zašto bih i ova bila drugačija.

Citat
Nece se sigurno onaj mali postotak bogatih na svetu dobrovoljno ''predati'' u fazonu: ''E dosta smo mi ovako, hajmo sad malo da zivimo drugacije.'' Djavola...
Neki možda i hoće, ustvari već i ima bogatih koji podržavaju Venus Projekat. Oni to rade jer im nije stalo do moći i svesnu su da bih čak i najbogatiji ljudi mnogo bolje živeli u takvom društvu. Oni koji samo žele moć su druga sorta, od njih se može očekivati otpor iz svakog atoma njihovog bića.

Citat
I jos jedna bitna stvar... Mislim da je Venus projekat ipak nastao u zapadnoj civilizaciji, i da se pretezno i na nju odnosi. Kako bi, recimo, jedan tibetanac pristao na to?
Zašto bih tibetanac bio nesposoban da primeti da je humano društvo u simbiozi sa prirodom nešto što bih i on trebao da pripada? Kroz generacije ne bih trebalo da ostane ni jednog čoveka koji se ne bih pridružio takvom društvu.

Inače današnji sistem je osuđen na propast, jednostavno nije dizajniran da večno traje jer je to logički nemoguće. Samo je pitanje vremena, mi možemo samo biti katalist.
« Poslednja izmena: 08. Maj 2009, 15:09:29 od CvijaFaQ »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

Zodijak Pisces
Pol Žena
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.0.10
mob
Apple 15
Citat
Nešto kau eugenika, samo mnogo humanije. Umesto zabranjivanja da odredjeni ljudi iz bilo kog razloga imaju dete, sve greške u našem DNK koje izazivaju bilo kakve negativne mutacije bih mogli pre ili kasnije rešiti bioinženjerstvom. Može se to smatrati kao evolucija.

Nije sija, nego vrat... a to sto ti spominjes nije eugenika, vec cisto neeticko silovanje Majke prirode...
Cek pogodi da li ce ona da ti se dobrovoljno rasreci i dozvoli da unostis milijarde godina evolucije Wink

Citat
Kao što lightsoft kaže, radile bih sve to same mašine. Mašine mogu stvoriti još mašina i njih održavati same.

Ja ovde moram da se umesam i da primeti da je tesko verovati da ce ovo biti ikad moguce...
Zasto?
Postoje tri razloga - zovu se Tri zakona robotike Smiley

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 193 194 196 197 ... 317
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Avg 2025, 20:41:43
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.069 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.