Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 13. Jul 2024, 04:15:00
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zdravlje zena  (Pročitano 731658 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Nokia the best
Kondilomi (condylomata), bradavičaste izrasline u blizini anusa i perigenitalno koje se u većini slučajeva prenose polnim putem. Bolest se pojavljuje pretežno kod odraslih muškaraca i žena ali ponekad i kod dece. Ravni kondilomi izazvani su najčešće onkogenim tipovima HPV  (tipovi 16/18 i 31/33/35) i uglavnom se nalaze na grliću materice, ponekada sa propagacijom na svodove vagine, u introitusu vagine i na perineumu. Manifestuju se kao beličaste promene u nivou epitela sa polimorfnim kolposkopskim slikama: punktacijom, mozaikom i acetobelim (AW) poljima.  U opisanim slučajevima obavezno se radi biopsija radi histološkog određivanja stepena lezije, zbog česte udruženosti sa skvamoznim intraepitelijalnim lezijama.

HPV tipizacija je obavezna radi određivanja tipa virusa i onkogenog potencijala.  Ovi kondilomi se obično jednostavno dijagnostikuju. Najčešće se nalaze u introitusu vagine (sa unutrašnje strane polnih usana), čunastoj jami, medici, bočnim zidovima vagine i na grliću materice (ukoliko je pre infekcije postojala ektopija ili neka druga promena na epitelu grlića materice). Papilarne su površine sa uglavnom izraženom keratinizacijom. Obojeni su belo ili, ako su bez keratinizacije, boje se roze pod dejstvom sirćetne kiseline. Resičasti kondilomi na grliću materice na prvi pogled liče na ektopiju, ali se razlikuju po tome što su kondilomatozne resice različite dužine, pravca i svaka ima karakterističan krvni sud, koji se na vrhu završava malom ''omčom''. Karakteristika resičastih kondiloma je i to da po premazivanju grlića materice Lugolovim rastvorom među resicama ostaju tragovi joda, dok  ektopija uvek ostaje potpuno neobojena. Ukoliko promene perzistiraju duže vremena, viđaju se manji ili veći karfiolasti izraštaji.

Poslednjih godina veoma je povećana učestalost infekcija Humanim papiloma virusima i premalignih promena epitela grlića materice, vagine i vulve. Sama HPV infekcija dovela je do izmenjene morfologije patoloških promena i samim tim došlo je do promene klasifikacije i nomenklature premalignih lezija. Prvobitna podela premalignih lezija epitela na displazije, a zatim na cervikalne intraepitelijalne neoplazije (CIN), pokazala se nedovoljnom, pa je usvojena nova terminologija po kojoj  su sve intraepitelijalne promene podeljene na skvamozne intraepitelijalne lezije (SIL) niskog (L SIL) i visokog (H SIL) stepena. Pošto najčešće obolevaju mlade žene u generativnom dobu, nova nomenklatura po Bethesda sistemu daje nam mogućnost da pratimo promene niskog stepena i na vreme sprovedemo adekvatno lečenje. Devojke sa HPV lezijama kontrolišu se po sprovedenom lečenju kolposkopski i citološki na 6-8 nedelja, a ukoliko je neophodno ponavlja se biopsija i radi HPV tipizacija. Obolevanje uglavnom mladih žena i devojaka, stoji u vezi sa ranom seksualnom aktivnošću. Što se tiče faktora rizika, broj seksualnih partnera nije od presudnog značaja za pojavu HPV infekcije, pošto je dovoljan jedan partner koji je prenosilac bolesti, ali sa  povećanjem  broja partnera raste i mogućnost za  infekciju. 

Kod svih devojaka i žena sa resičastim i ravnim kondilomima istovremeno se mora pregledati i lečiti partner. Preko 90% muškaraca inficiranih humanim papiloma virusima imaju subkliničku formu bolesti, što znaci da je običnim pregledom nemoguće postaviti pravu dijagnozu. Kod muškaraca se pregled mora izvršiti uz upotrebu 6% rastvora sirćetne kiseline, lupom ili kolposkopom (peniskopom).

Metoda izbora u lečenju promena izazvanih nekim od tipova Humanog papiloma virusa je hirurški laser, zbog virucidnog dejstva laserskog zraka. U slučaju resičastih kondiloma i intraepitelijalnih lezija blažeg stepena (L SIL) dovoljna je lokalna destrukcija obolelog tkiva (laserska vaporizacija), a u slučaju skvamoznih intraepitelijalnih lezija težeg stepena (H SIL), neophodna je eksciziona metoda (laserska konizacija grlića materice).

Obzirom da obolevaju uglavnom mlade osobe, veoma je važno da bez obzira koju od navedenih metoda lečenja primenimo, ne dolazi do značajnijeg oštećenja tkiva i reproduktivna funkcija je potpuno očuvana. Kondilomi se često nalaze kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku graviditeta, bez obzira na starost trudnoće. Tokom cele trudnoće moguće je raditi laserske vaporizacije kondiloma vagine i vulve, a u slučaju izraženih promena i grlića materice. Ukoliko na grliću materice nema ozbiljnijih kondilomatoznih promena, koje nemaju tendenciju brzog širenja, laserska vaporizacija grlića materice radi se 15-20 dana pre termina porođaja, bez rizika za majku i plod.

Masovna pojava infekcije humanim papiloma virusima koji izazivaju kondilome, ukazuje da je neophodna na prvom mestu prevencija seksualno prenosivih bolesti, a najsigurnije sredstvo je kondom. Pošto se najčešće radi o mladim osobama, važna je rana detekcija promena, zbog opasnosti od maligne alteracije i mogućeg steriliteta. Pored zdravstvenog prosvećivanja, najvažniji su redovni sistematski kolposkopski i citološki pregledi jednom godišnje (kod zdravih žena), od prvog seksualnog odnosa. U slučaju bilo kakvih patoloških promena neophodno je ekspeditivno lečenje i češće kontrole.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Nokia the best
HPV infekcija

*
Kako je moguće da mi je rezultat HPV tipizacije negativan uz istovremeno prisustvo kondiloma na koži? Za koliko vremena bih trebala ponoviti tipizaciju da bih znala da je virus nestao? Ako je rezultat i drugi put negativan, znači li to da nisam niti nositelj virusa i da ga ne mogu prenijeti partneru?

*
Kod izvođenja bilo kojeg testa, postoji mogućnost dobivanja 4 vrste rezultata: točno pozitivan, točno negativan, lažno pozitivan i lažno negativan rezultat. Ukoliko imate genitalne kondilome, onda zasigurno imate i humani papiloma virus.

Kod nalaza negativnog HPV testa nažalost, ne može se s apsolutnom sigurnosti smatrati da virusa zbilja i nema. Naime, negativan HPV test se dobiva u dva slučaja: kada virus zbilja nije prisutan i kada je virus prisutan, ali je broj DNK kopija tako mali, da test ne registrira ovaj broj kopija, odnosno test je negativan. Također je potrebno uzeti u razmatranje i mogućnost postojanja "prolazne", kao i "trajne" HPV infekcije. Ipak, u slučaju ponavljanih negativnih nalaza za HPV, može se smatrati da virusa vjerojatno nema. Intervali ponavljanja HPV testa su 4 - 6 mjeseci.


*
Da li je moguće izliječiti HPV i učiniti ga neprenosivim?


*
HPV infekcija jeste izlječiva infekcija, pri čemu najvažniju ulogu igra vlastiti imunološki sustav. Procjenjuje se kako je 80 - 100% djevojaka dobi 15 - 25 godina u nekom trenutku svog života bilo u kontaktu s humanim papiloma virusom. Obolijevanje se procjenjuje na oko 30%, što znači da ipak 50 - 70% djevojaka i nakon kontakta s HPV-om ne obolijeva, što ukazuje na postojanje dva tipa HPV infekcije: "prolazna" i "trajna" HPV infekcija. Problem je što u slučaju negativnog HPV nalaza nikada ne znamo da li je virus zbilja iščezao ili je broj DNK kopija virusa veoma mali, te je nalaz negativan. Obično ponavljani nalazi rješavaju ovu dilemu.


*
Prije 5 godina su mi se pojavili kondilomi. Prepisana mi je terapija interferonom, međutim nikada nisam koristila interferon, jer nisam ni mogla doći do njega. Nakon 8 mjeseci, otprilike, kondilomi su nestali i nikada se više nisu pojavili. Nikada nisam testirana na HPV, odnosno nije mi rađena genotipizacija. Kako sam upoznata da virus miruje i da je uvijek tu zanima me da li postoje slučajevi samoizlječenja i da li postoji mogućnost da je to i slučaj kod mene, ili virus čuči i čeka pogodan trenutak za napad. I kojom metodom bi se sve to trebalo dokazati, tj. da li bi trebala raditi neke testove i koje?


*
Prije svega nemate razloga za zabrinutost, čak i u slučaju perzistencije HPV infekcije, ovaj virus ne posjeduje embriotoksično niti fetotoksično djelovanje. Klinička pojava kondiloma govori da ste zasigurno u to vrijeme imali HPV infekciju, i to su u najmanju ruku bili prisutni samo "low" risk tipovi (6,10,11). Spontano izlječenje kondiloma govori u prilog dobrog oporavka funkcije imunološkog sustava i potvrđuje one znanstvene zaključke koji govore da na prvom mjestu stoji funkcija imunološkog sustava, a tek onda dolazi virusna infekcija. Bez obzira da li planirate trudnoću ili ne, daljnji orijentir neka vam bude rezultat vašeg PAPA testa. Ako je PAPA test besprijekoran, niste obvezni dalje ispitivati imate li HPV infekciju. I obrnuto, ako PAPA test pokazuje bilo kakve abnormalnosti, napravite HPV tipizaciju.

*
Da li se može dobiti HPV ako nije došlo do "potpunog" spolnog odnosa?


*
Kako se humani papiloma virus nalazi u stanicama kože i/ili sluznica, to se prenosi izravnim dodirom kože i/ili sluznica. Za prijenos ove infekcije nije nužan potpuni spolni odnos, već je dovoljan i kontakt kože vanjskog spolovila, a spominje se čak i prijenos infekcije preko plahte i kožnih ljuspica . Pri tome uopće nije bitno da li je virus "aktivan" (prisutne manifestacije infekcije na koži u smislu kondiloma) ili je "neaktivan" (uopće nema promjena na koži vanjskog spolovila).


*
Da li se može zaraziti HPV virusom i kad je virus u fazi mirovanja ili samo kad je aktivan (ako muškarac ima HPV)? Dakle, da li je zarazan samo tada ili uvijek, bez obzira na prisutnost ili odsutnost simptoma, npr. kondiloma??*
Bez obzira da li postoje ili ne postoje klinički znaci HPV infekcije (kondilomi) nažalost uvijek postoji mogućnost prijenosa infekcije, ukoliko jedan od partnera ima HPV infekciju. Obratite pozornost da se HPV izolira po nekim statistikama kod 80 - 100% djevojaka u dobi između 15 - 25 godina, pri čemu od cervikalne displazije (abnormalne stanice u PAPA testu) obolijeva tek oko 30% djevojaka s pozitivnim nalazom HPV. U nastanku štetnih posljedica HPV infekcije osim samog virusa izuzetnu ulogu igru imunološki sustav. Najznačajnije u cijeloj priči je redovita kontrola PAPA testa. Dobru funkciju imunološkog sustava osigurati ćete svim onim "sitnicama" u svakodnevnom životu koje većinom zaobilazimo: zdrava prehrana bogata antioksidativnim vitaminima, pravilan raspored dnevne aktivnosti i odmora, smanjenje stresa.

*
Može li se HPV prenijeti oralno?


*
HPV se može prenijeti i oralnim, i osobito oro-genitalnim putem.

*
Prije godinu dana otkriven mi je i zaliječen HPV visokog rizika. Na internetu sam naišla na mnogo članaka koji govore o tome da HPV može biti prisutan i u usnoj šupljini. Molim Vas da mi rečete da li Vi savjetujete Vašim pacijenticama da naprave i preglede usne šupljine i da li možda znate koji su to pregledi kojim bi se mogao HPV dokazati u usnoj šupljini i gdje se mogu napraviti?


*
Na sličan način kako se uzima bris vrata maternice ili uretre kod muškaraca, može se uzeti i bris ždrijela, koji se potom šalje na HPV tipizaciju. Ovo je pretraga (obrisak ždrijela) koju vam može obaviti svaki liječnik.

*
Koje je djelovanje aciklovira na HPV?

Aciklovir nema djelovanje na humani papiloma virus. Ovo je izvrstan lijek protiv herpes simplex virusa. Ove tablete vam u ovom slučaju ne mogu pomoći, a ako ne pomažu onda nema razloga da ih uzimate jer "ne odmažu".


*
Obzirom na mogućnost spontanog clearance-a humanog papiloma virusa što je praćeno visokim stupnjem samoizlječenja, u svrhu sprječavanja ping-pong efekta preporučuje se svakako zaštićeni spolni odnos (kondom). Brojna znanstvena istraživanja upućuju na povezanost niske razine antioksidativnih vitamina A (beta-karoten), E i C, kao i vitamina B kompleksa (osobito folne kiseline) s cervikalnom displazijom kod HPV infekcije. Iz istog razloga se savjetuje povećati unos antioksidativnih vitamina i folne kiseline u prehrani.

*
Kod moje partnerice je dijagnosticiran HPV (čekamo daljnje rezultate za točan tip), a i ja sam se naručio za test. Zanima me na koji način se kod muškaraca liječi HPV?


*
Za razliku od žena, HPV ostavlja daleko manje posljedica kod muškaraca, osobito visoko rizični tipovi (16,18). Ako se radi o infekciji nisko rizičnim tipovima (6, 10,11) s kliničkom slikom kondiloma, slijedi liječenje kondiloma. U protivnom, ukoliko nema nikakovih simptoma, bez obzira na to da li će se izolirati i koji tipovi HPV-a, nije potrebno nikakovo liječenje. Ako je intaktan imunološki sustav, slijedi spontani "clearance" virusa. Iz istog razloga, dobro je u slučaju izolacije virusa obratiti pozornost na zdravu prehranu, smanjenje stresa i općenito "ugodnu dnevnu rutinu". Ovo su naime, osnovne smjernice za jačanje i pravilnu funkciju imunološkog sustava.

*
Dijagnosticiran mi je HPV visokog rizika te se liječim interferon vaginaletama. Ginekologica mi je rekla da se i partner mora liječiti isto 2 mjeseca s interferon kremom. Da li je potrebno da se on toliko liječi ili može manje?


*
Većina znanstvenika se danas slaže u tome da muške partnere u slučaju pacijentica s HPV infekcijom i promjenama u PAPA testu, nije nužno liječiti ukoliko nemaju subjektivnih tegoba, čak i u slučaju kada je kod njih HPV pozitivan. Kako se kod HPV infekcije radi prije svega o problemu imuniteta (iz istog razloga se liječite interferonskim vaginaletama), te kako je imunološki odgovor kod muškaraca snažniji, to u slučaju HPV infekcije kod muškaraca dolazi do spontanog clearance virusa i spontanog izlječenja.

Ipak, slično kolposkopiji koja se radi kod žena, kod muškaraca čije partnerice imaju promjene u PAPA testu i HPV infekciju, bi trebalo načiniti peniskopiju. Ovu pretragu obavljaju liječnici dermatovenerolozi.

Izvor
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Nokia the best
Kondilomi

Kondilomi, papilomi, warts, polne bradavice, sve su imena za veoma neprijatnu virusnu i polno prenosivu bolest. Veoma su neprijatni zbog teškog lečenja, gotovo nemogućnosti da se potpuno uklone, kao i mogućnosti da pređe u kancer.

Uzrok nastanka

HPV (Humani Papiloma Virus) izaziva ovu bolest prianjajući za epitelne ćelije kože i sluzokože najčešće genitalnog regiona (vagine, anusa i penisa, ređe kože testisa). Virus ceo svoj životni ciklus završava na površini (sluzo)kože pa se ne može dijagnostikovati analizom krvi. Postoji preko 80 identifikovanih papiloma virusa koji prouzrokuju nekoliko različitih vrsta bradavica kod ljudi: kožne, plantarne, ravne i laringealne papilome a 30 izaziva polne kondilome. Klasifikovani su po brojevima i većina je bezazlena po pitanju prelaza u rak.

HPV-16, 18, 31, i 45 stvaraju ravne i skoro nevidljive bradavice koje mogu postati maligne dok HPV-6 i 11 predstavljaju najčešće uzročnike kondiloma, lako su uočljivi i ne izazivaju rak. Smatra se da prelaz kondiloma u rak zahteva prisustvo drugih štetnih faktora kao što su zaraženost herpes simpleks virusom, loš imunološki status i pušenje. Vreme inkubacije, dakle vreme od infekcije do pojave bradavice može trajati od mesec do godinu dana.

HPV se prenosi seksualnim putem čak i blagim dodirom dve sluzokože, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na dete gde novorođenče često biva inficirano i dobija laringealne papilome (kondilomi u grlu). Osim polnih sluzokoža u teoriji su opisani i kondilomi na usnama i u usnoj duplji kao posledica oralnog seksualnog odnosa sa zaraženom osobom ali je ova pojava u praksi dosta retka. Moguće je i širenje kondiloma po telu, tj. prenošenje virusa sopstvenim rukama sa svojih bradavica na neinficirana mesta. Smatra se da osoba koja je jednom zaražena kondilomima nikada ne može potpuno da se oslobodi virusa već samo posle lečenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica.

Klinička slika

Nalaze se najčešće u anogenitalnoj regiji, kod muškaraca na prepucijumu, frenulumu, sulcusu coronariusu penisa, na orificijumu uretre (otvor uretre) a kod homoseksualaca na penisu, anusu i donjem delu rektuma (dokle dospeva polni organ pri penetraciji). Kod žena se najčešće nalaze na zadnjem zidu vestibuluma vagine, velikim i malim usnama, perineumu, ređe u vagini i portio vaginalis uteri.

To su obično mekane, izdužene papilomatozne tvorevine, često na peteljci, sa karfiolastom površinom, beličaste ili ružičaste boje. Moguća je sekundarna infekcija, maceracija i krvavljenje, kada se oseća specifičan miris. U početku su mali, kasnije mogu narasti i biti vrlo voluminozni.

Preobražaj kondiloma u rak grlića materice najčešći je kod žena kojima ova bolest i zadaje najviše problema zbog teške pristupačnosti bradavica za lečenje, inficiranosti kanala kroz koji prolazi beba i činjenice da posto su kondilomi bezbolni dugo budu neprimećeni u dubini vagine.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, histoloških, ultrastrukturnih i imunoloških ispitivanja.

Lečenje

Lečenje kondiloma je individualno. Moze biti iscrpljujuće i dugotrajno, neretko uključuje hiruršku intervenciju, a može biti i kratko i bezazleno. Ako se bradavice nalaze na površini polnih organa i ako nisu veće od zrna graška moguće ih je lečiti tzv. krioterapijom odnosno "spaljivanjem" tečnim azotom. Ova metoda je bezbolna i ponavlja se na svaka 3-4 dana do nestanka bradavica kada se radi test sirćetnom kiselinom radi provere preostalih mikrolezija. Nekada je dovoljno 2-3 puta otići na terapiju tečnim azotom i sve promene nestanu a nekada lečenje potraje i do godinu dana, pa se savetuje apstinencija od svakog polnog kontakta tokom lečenja jer bilo koje trenje inficiranog mesta dovodi do rasipanja virusa.

Metoda za nešto upornije, takođe spoljne kondilome je 0.5% rastvor podophilotoxina (podomin), tečnosti koja se stavlja na bradavicu. Koriste se i rastvori trihlorsirćetne kiseline kao i 5-fluoracil krem. Laser je dobar metod kojim se uglavnom rešavaju unutrašnji kondilomi -vaginalni i rektalni.

Sve navedene metode leče samo manifestacije HPV a ne bave se uzrokom, samim virusom. Novija istraživanja su u smeru pravljenja vakcine i korisćenja interferona lokalno u terapiji kondiloma.

S obzirom da obolevaju uglavnom mlade osobe, veoma je važno da bez obzira koju od navedenih metoda lečenja primenimo, ne dolazi do značajnijeg oštećenja tkiva i da je reproduktivna funkcija potpuno očuvana. kondilomi se često nalaze kod trudnica i tada pokazuju ubrzano širenje, zbog pada imuniteta i drugih okolnosti pogodnih za širenje infekcije. Lečenje mora da se sprovodi u toku graviditeta, bez obzira na starost trudnoće. Tokom cele trudnoće moguće je raditi laserske vaporizacije kondiloma vagine i vulve, a u slučaju izraženih promena i grlića materice. Ukoliko na grliću materice nema ozbiljnijih kondilomatoznih promena, koje nemaju tendenciju brzog širenja, laserska vaporizacija grlića materice radi se 15-20 dana pre termina porođaja, bez rizika za majku i plod.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Nokia the best
Jos malo o ovome...

Kondilomi ili polne bradavice su polno prenosiva bolest. Izgledaju kao malecka ispupčenja; kod devojaka se mogu naći u vulvi, u vagini, na grliću materice (ređe) i na "dlakavom" delu, a kod dečaka na penisu, u kanalu i na "dlakavom" delu. Po izgledu ih je često prilično teško razlikovati od uobičajenih ispupčenja koja se mogu naći u tom predelu, ili od, recimo, iziritirane sluzokože, tako da je za otkrivanje kondiloma neophodan ginekolog, a često i specijalistički pregled (kolposkopija) na nekoj od ginekoloških klinika (tamo idete tek ukoliko vas vaš ginekolog tamo pošalje).

Kondilome uzrokuje humani papiloma virus; neki tipovi ovog virusa su glavni uzročnici raka grlića materice - ono što se uglavnom ne spomene jeste to da virus koji izaziva rak ne izaziva kondilome. Sami kondilomi neće vam izazvati nikakve probleme - ne peku, ne svrbe, uglavnom ih i ne primetite. Ipak, da se zaraza ne bi širila dalje (a već je poprimila razmere epidemije), treba ih skloniti. Kod nas se najčešće uklanjaju laserom; operacija traje nekoliko minuta, radi se pod anestezijom, ima vrlo malo krvi, a istog dana idete kući.

Kako se prenose? Često polnim odnosima, ali neretko i na druge načine. Mogu se preneti i nekim vrstama petinga (maženja), preko klozetske šolje... Ni lekari nisu sigurni kako se sve prenose, ali polni odnos uopšte nije neophodan da biste se zarazili - nije redak slučaj da mlade devojke (na primer, od 16 godina) koje nikad nisu imale odnose imaju kondilome. Kondom pruža samo delimičnu zaštitu, jer se kondilomi mogu pojaviti na onim delovima koje kondom ne pokriva. Potpune zaštite nema - najbolje što možete da učinite jeste to da pazite na zdravlje (pravilno se hranite, vežbate, činite sve što možete da biste ojačali imunosistem), pa da ne podlegnete virusu.

Razume se, ukoliko jedan od partnera ima kondilome, trebalo bi da se i drugi pregleda (momci se pregledaju na nekoj od klinika za kožna i venerična oboljenja, gde idu sa uputom lekara opšte prakse).

Vaš momak/muz ima kondilome, a vi ih nemate. Da li to znači da vas je prevario? Ne. Inkubacija virusa (period od trenutka ulaska virusa u organizam do pojave kondiloma) može trajati nekoliko meseci, pa i godina - nema načina da se pouzdano sazna od koga je vaš partner dobio kondilome, ako ih je uopšte dobilo polnim putem. Pored toga, dešava se da muškarci nose u sebi virus, ali se kondilomi nikad ne pojave (mnogo češće se pojavljuju kod devojaka nego kod dečaka), tako da ne možete znati da li i vi imate virus u sebi, ali je pojava kondiloma izostala.

Šta se radi ako on nema kondilome, a moguće je da u sebi nosi virus? Ne može da se uradi ništa. Virus se ne može odstraniti iz organizma; samo se kondilomi (spoljna manifestacija virusa) mogu ukloniti. Ipak, ako kondiloma nema, smatra se da je virus latentan (uspavan); mogućnost zaraze je znatno smanjena. Takođe, prilično je retka (mada ne i nemoguća) zaraza kondilomima putem oralnog seksa.

Imale ste kondilome i operisale ih; možete li ih ponovo dobiti? Da. Uklonjeni su kondilomi, a virus je ostao, doduše, "uspavan", u vašem organizmu. Ako vam opadne imunitet, kondilomi se lako mogu ponovo pojaviti - uopšte nije neophodno da vam ih ponovo neko prenese. Zato pazite na zdravlje - to je jedino što možete da učinite.

Nije baš neka uteha, ali evo: povremeno možete čuti da se čini kao da je kod nas epidemija kondiloma - ako slušate razgovor majke i njene prijateljice, a one ne primete da ste tu, možete čuti nešto tipa "u našoj firmi svaka treća-četvrta žena ima kondilome". Međutim, nije takva situacija samo kod nas - u celom svetu, izgleda da svaka treća-četvrta osoba bar jednom dobije kondilome.

Kondilomi se jos nazivaju i papilomi, warts, polne bradavice i HPV!

Kondilomi nisu nesto zbog cega treba da panicite ali jesu nesto sto morate da lecite savesno. Nisu neizlecivi i po zivot opasni, izuzev ako se ne lece i ne prate, ali su jednostavno dosadni. U drzavnoj ustanovi mozete leciti kondilome besplatno ali odmah se nadajte mogucem dugom tretmanu. Ako izaberete privatnog lekara necete mnogo skratiti lecenje, a mnogo ce vas kostati u zavisnosti od velicine i zapustenosti bradavica.

Budite iskreni i zastitie svog partnera od kondiloma a imajte na umu da je mozda proslo godinu dana od infekcije virusom do bradavica i da ste u medjuvremenu zarazili sve sa kojima ste imali nezasticen sex. Kondom je prilikom seksualnog kontakta jedina zastita od kondilima (pravilna upotreba kondoma se podrazumeva). Gumica mora pokrivati celu regiju zarazenosti bradavicama.

U toku trajanja lecenja oboleli ne bi trebalo ni da masturbiraju jer rasprsuju virus po sluzokozi a to produzava lecenje

Dakle kondilomi se prenose seksualnim putem i blagim dodirom dve sluzokoze, kao i sa majke na dete!

Smatra se da osoba koja je jednom zarazena kondilomima nikada ne moze potpuno da se oslobodi virusa vec samo posle lecenja gubi manifestacije istog, dakle virus je prisutan ali celularna imunost mu ne dozvoljava da se ispolji u vidu bradavica.

Lecenje traje dugo i na kraju zavrseno nekom vrstom ''spaljivanja'' kondiloma.
Proces spaljivanja dugo traje ako se kondilomi na vreme ne otkriju. Brzo se sire ( ipak su na vlaznom podrucju). Mogu se cak preneti i na usnu duplju (rukama, oralnim putem...) Muskarci ih cesto nose a da se ne vide tako da se devoje zaraze a da ne znaju ni kako. Redovnim pregledima se mogu otkriti na vreme i na vreme ih spreciti...ali oni se nikad potpuno ne ístrebe´uvek ostaju u organizmu i kad osete povoljnu teritoriju oni se opet pojave..

Kada se vec pojave, skidaju se hirurskim putem iliti spaljivanjem. Ali, to se ne skida samo jednom, vec postepeno.. Naporno je, ali se isplati.. Za sprecavanje dobijanja kondiloma dobri su prezervativi, higijena, redovna provera vas i vaseg partnera, ne cesto menjanje partnera.. Mnogi ljudi i ne znaju da ih imaju (jer nisu vidljivi) i mogu vas tako zaraziti.. Takodje vam doktor moze prepisati tablete koje sprecavaju nastanak kondiloma.. ali to morate popricati sa ginekologom, nikako na svoju ruku..

Virus kondiloma je aktivan u organizmu sest meseci do godinu dana posle uklanjanja kondiloma bilo kojim putem. Tokom tog perioda, mora da je jaca imunitet, da se pazi kakav se ves nosi, sve sto se tice higijene te bolesti je pod posebnim akcentom. Takodje treba da se pazi na ishranu. Ne sme da bude naglih promena u organizmu jer one znaju da poljuljaju imuni sistem. Ako se kondilomi tokom tog perioda ne vrate, taj virus se nece ponovo aktivirati. Medjutim, uvek je moguce pokupiti novi.

kondilomi se psaljuju to je najlaksi nacin za oba partnera, seksulanog odnosa nema najbolje oko mesec dana, naravno masturbacija se podrazumeva da se ne koristi, postoje lekovi kji pomazu da se oni sto pre manifestuju drugu put, jer drugo spaljivanje ih resava bar u 80 %slucajeva a lek ih podize iz koze sa svim svojim korenom, laserski se radim uz totalnu ili lokalnu anesteziju tretman kod privatnog doktora je od 8.000 do 15 .000 dinara, nepreporucuju se odlasci u narodni front ili visegradsku tamo se radi radio talsima i to je bolnije za oporavak

dizanje imuno sistema, zdrav zivot, pamucni ves, i svest o tome da virus imate i da ako ste zena, 99 posto cete svoje dete roditi carskim rezom
imacete vise predispozicija za rak grlica materice
ako ste muskarac , malo ce vam poljuljati ego nista vise

svest kod muskaraca i zene treba da bude prisutna, ako ne zelite decu upotreba kondoma, ne mogu zamisliti da svojoj novoj devojci ne kazete da imate virus da ga nosite u sebi
ili vasem muskarcu
ako zelite decu onda savet od ginekologa kako i sta
nije sve tako crno ako razumno pristupite problemu, on je samo virus a vi treba da budete na prvo mesto covek, odgovorni za svake vase buduce poteze

Kondom ne zasticuje od HPV infekcije koje izaziva kondilome.
Posto se HPV ne prenosi telesnim tekucinama vec kontaktom tela (dodirom koze), a kondom ne pokriva predele oko genitalija, kondom, kao i bilo koje drugo sredstvo kontracepcije je prakticno nekoristan.
Za sada jedina zastita je uzdrzavanje od sexa!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
 :oops: evo pisem prvi put neznam kako funkcionira ovaj forum ali imam jedno pitanje!
naime muce me male grudi pa sam pomislila da pocnem terapijom nekih hormona,pa me zanimaju nuspojve inace nisam sklona dlakama tj. svijetle su mi,svijesna sam da ce mi se ciklusi poremetiti ali evo sto me konkretno zanima:hoce li mi narasti grudi?
btw. cula sam da hormoni povecavaju sansu za dobitkom raka dojke?
Hvala unaprijed!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia the best
Kobni kofein

Kafa i napici sa kofeinom povećavaju rizik od spontanog pobačajaSvakodnevno uzimanje visokih doza kofeina tokom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja, pokazala je studija objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je potvrdila rezultate prethodnih istraživanja.

Trudnice bi trebalo da „razmisle o tome da prestanu da konzumiraju pića koja sadrže kofein", pišu autori studije objavljene u poslednjem izdanju Američkog dnevnika za akušerstvo i ginekologiju. Naučnici upozoravaju trudnice da bi u ranom stadijumu trudnoće trebalo da izbegavaju kofein, čak i u umerenim količinama, jer on povećava rizik od pobačaja.

Autori studije pratili su 1.063 trudnice tokom dve godine i utvrdili „da postoji pojačana veza između kofeina i spontanog pobačaja, jer je istraživanje prvi put pratilo samo trudnice koje su nastavile da konzumiraju pića s kofeinom", piše u studiji. Žene koje su konzumirale najmanje dve šoljice kafe dnevno ili pet limenki gaziranog pića s kofeinom, što znači 200 miligrama kofeina dnevno, imale su dvaput veće izglede za spontani pobačaj od žena koje uopšte nisu unosile kofein u organizam. Kod žena koje su uzimale manje od 200 miligrama kofeina dnevno opasnost da izgube plod bila je još uvek 40 odsto veća od žena koje su potpuno izbacile kofein.

Istraživači kažu da se opasnost od spontanog pobačaja povećava upravo zbog kofeina, a ne zbog drugih hemijskih sastojaka kafe, jer unošenje kofeina u organizam putem drugih pića kao što su čaj, gazirana pića ili topla čokolada ukazuje na povećanu opasnost od spontanog pobačaja, zaključuje studija.

Trenutna granica koju ministarstvo zdravstva preporučuje trudnicama je 300 miligrama kofeina na dan ili četiri šoljice kafe. Međutim, ginekolog Pet O'Brajen savetuje ženama da se u prvih 12 nedelja trudnoće suzdrže od kofeinskih napitaka.

- Prvih 12 nedelja vrlo je ranjivo vreme za dete. Tada se događa najviše pobačaja - objasnio je O'Brajen.

U proseku, jedna od pet trudnoća u Britaniji završava se pobačajem, što je oko 250.000 žena godišnje. Postoji više uzroka pobačaja, ali najčešći su starosna dob majke, ranija istorija pobačaja i neplodnost. Kofein nikada nije bio smešten na listu rizika, ali mnoge studije su ga povezale s tim.

Izvor: Press
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
Nokia the best
Godišnje od raka materice oboli 1.400 ženaVlada Srbije trebalo bi uskoro da usvoji nacionalni program za prevenciju lečenja grlića raka materice i smanjenje broja obolelih žena od te bolesti, po kojoj je naša zemlja na prvom mestu u Evropi. Po usvajanju programa, besplatnim pregledima biće obuhvaćeno oko 2,3 miliona žena starosti izmedju 25 i 69 godina.

Program će sprovoditi Udruženje ginekološke onkologije Srbije, Udruženje za kolposkopiju i patologiju grlića materice, Društvo Srbije za borbu protiv raka i Klinički centar Srbije, i druge zdravstvene institucije i nevladine organizacije u našoj zemlji.

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice oboli oko 1.400 žena a umre oko 500, što znači da u proseku svakog dana obole četiri, a umre jedna žena.

Rak grlića materice je izlečiva bolest uz dobru preventivu, ali se, nažalost, većina žena javi ginekologu u poodmakoj fazi bolesti.

Stručnjaci ukazuju da je važno menjanje svesti žena uz insistiranje na ličnoj odgovornosti prema sopstvenom zdravlju i skrining koji podrazumeva pregled zdravih osoba koje nemaju simptome bolesti, jer se time značajno smanjuje rizik od oboljevanja.

Metode ili postupci u prevenciji raka grlića materice obuhvataju uklanjanje, ili svodenje na minimum, postojećih faktora rizika za nastanak karcinoma.

Najznačajniji postupci obuhvataju izbegavanje ranog stupanja u polne odnose i većeg broja seksualnih partnera, kontraceptivnu zaštitu primenom prezervativa, redovno održavanje seksualne higijene i lečenje genitalnih infekcija.

Posebno je bitno sprovođenje redovnih ginekoloških pregleda jednom godišnje, sa kolposkopskim pregledom i uzimanjem Papanikolau citološkog brisa.

Papanikolau test je jednostavna i bezbolna metoda kojom se pregledaju ćelije dobijene brisom sa grlića materice. Test ukazuje na eventulanu upalu, prisustvo patoloških ili ćelija grlića materice.

Preporučuje se da se test radi od 10 do 20 dana posle početka menstrualnog ciklusa, a pre testa nije preporučljivo imati seksulani odnos, koristiti vaginalne lekove i lokalna kontraceptivna sredstva.

Ginekolozi ističu da se rak grlića materice razvija polako u periodu od dve do 10 godina i da mu, po pravilu, prethode prekancerozna stanja koja se stručno zovu intraepitelijalne neoplazije.

Kod kasnijih uznapredovanih ili invazivnih stadijuma izlečenje se može očekivati kod 30 odsto obolelih žena.

Žena najčešće u prvim fazama raka grlića materice nema nikakve simptome, ali kada bolest uzme maha, kao prvi simptomi mogu se javiti krvarenje, produženo menstrualno krvarenje ili krvarenje posle menopauze.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
Peckanje i bolovi tijekom spolnog odnosa

Odgovore na pitanja kao što su koja je kontracepcija najbolja, koliko često treba raditi papa test, koji su simptomi i znakovi infekcije HPV-om te niz drugih pitanja iz područja ginekologije, možete pronaći na našem portalu. Naime, čitateljima tportala jednom tjedno stručne odgovore i savjete pruža doktor Ivo Balenović, specijalist ginekologije i porodiljstva.Poštovani, tijekom seksualnih odnosa često doživljavam peckanje i bolove na spolnim organima. Zanima me koji je uzrok i trebam li se zabrinuti zbog toga?

Odgovor ginekologa:

Dyspareunia je bol u predjelu spolnih organa žene tijekom ili nakon spolnog odnosa. Ona može biti trajna ili povremena, odnosno primarna ili sekundarna.

Primarna počinje s prvim spolnim iskustvom, a sekundarna se javlja kasnije.

Uzroci mogu biti različiti. Infekcije (najuspješnije se liječi antibioticima), nedovoljna vlažnost rodnice (primjena lubrikancija), manjak estrogenih hormona (lokalna ili sistemska estrogenska nadomjesna terapija).

Daljnji uzroci mogu biti anatomske anomalije (kratka rodnica, stenoza rodnice, neelastičnost), kao i određene bolesti (endometrioza, tumori u maloj zdjelici, miomi, itd).

Psihički uzroci dispareunije su najčešći. Obično su posljedica odgojnih poremećaja, traumi (silovanje) i drugih psihičkih poremećaja. Liječenje takve dispareunije je složeno i zahtijeva interdisciplinarni pristup – ginekolog, psihijatar, psiholog.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
Ginekolog odgovara na vaša pitanja

Ukoliko vas zanima koja je kontracepcija najbolja, koliko često treba raditi papa test, koji su simptomi i znakovi infekcije HPV-om te niz drugih pitanja iz područja ginekologije, odgovore ćete odsad moći potražiti na našem portalu. Naime, čitateljima tportala će stručne odgovore i savjete pružati doktor Ivo Balenović, specijalist ginekologije i porodiljstva.

Pitanje čitateljice:

Donedavno sam imala redovite mjesečnice, no odjednom su se počele pojavljivati u nepravilnim mjesečnim razmacima. Inače nemam nikakvih drugih simptoma, trebam li se zabrinuti?

Odgovor ginekologa:

Nepravilna krvarenja iz maternice najčešći su problem u ginekološkoj praksi. Uzroci su mnogobrojni, od hormonalnih poremećaja i nenormalnosti reprodukcijskog sustava do uzroka koji nisu povezani sa spolnim sustavom. Ona krvarenja za koja ne postoji uzrok u spolnom sustavu niti izvan njega zovemo disfunkcijska krvarenja. Ona se najčešće javljaju u adolescenciji i perimenopauzi, dok se normalna menstruacija javlja svakih 22 do 35 dana i traje tri do sedam dana.

Najčešći uzroci disfunkcijskih krvarenja u doba adolescencije su: anovulacije, sindrom policističnih jajnika, gojaznost, gubitak tjelesne mase, poremećaji štitnjače, hiperprolaktinemija, šećerna bolest i stres.

Kod žena u perimenopauzi zbog smanjene funkcije jajnika dolazi do porasta učestalosti anovulacijskih krvarenja. U generativnoj dobi žena nepravilna krvarenja mogu biti posljedica neodgovarajuće funkcije žutog tijela koje nastaje nakon izbacivanja jajne stanice (ovulacija), a njegova hormonska funkcija traje od 12 do 14 dana. Ukoliko je funkcija žutog tijela slaba, nastat će poremećaji krvarenja.

Svakako biste trebali otići ginekologu da se naprave osnovne hormonalne pretrage.

Izvor: Tportal
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije


Zodijak
Pol
Poruke 17257
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.12
mob
Nokia the best
Vodim ljubav - vodim računaU opštoj populaciji svako mora da prepozna svoju ulogu, jer abortus ne sme da bude metod kontrole rađanja

Imate fenomenalnog dečka, ljubavni život vam je na zavidnom nivou, ali koliko u stvari brinete o svom zdravlju i planiranju porodice? Iako se hvale da su veliki ljubavnici, u Srbiji malo ljudi vodi računa o reproduktivnom zdravlju. Zabrinjava podatak da u našoj zemlji modernu zaštitu od neželjene trudnoće kao što su kontraceptivne tablete, spirala i kondom koristi tek svaka peta pripadnica nežnijeg pola. O jačem polu da i ne govorimo! Malo je seksualno aktivnih muškaraca koji za vreme intimnih odnosa praktikuju da koriste prezervativ.

- Godišnje se u Srbiji izvrši između 150.000 i 200.000 namernih prekida trudnoće, pri čemu je 90 odsto žena koje se odluče na abortus u braku. Međutim, najviše zabrinjavaju maloletničke trudnoće. Sve više je dece koja u završnim razredima osnovne škole stupaju u seksualne odnose, a što ima za posledicu šest do sedam hiljada devojaka mlađih od 18 godina koje izvrše abortus - ističe dr Katarina Sedlacki iz Republičkog centra za planiranje porodice.
Prema njenim rečima, u Srbiji četvrtina roditelja ne zna za seksualne aktivnosti svoje dece. Dok neki roditelji znaju i ponašaju se pasivno, samo preostala četvrtina njih se interesuje i razgovara o tome sa decom. Tim lekara ginekologa Info centra na sajtu njnjnj.21dan. com, ističu da je najvažnije da se mladi interesuju i da pokušavaju da saznaju kako da se pravilno zaštite od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje Ana Mitrović je istakla da u opštoj populaciji svako mora da prepozna svoju ulogu jer, kako je navela, abortus ne sme da bude metod kontrole rađanja. Kampanju portala 21dan. com pod sloganom „Vodim ljubav - vodim računa“ podržale su mnoge javne ličnosti, koje su ujedno i njeni promoteri između ostalih Svetislav Goncić, Sloboda Mićalović, Ana Sofrenović, Danijela Štajfild kao i Vanja Bulić, Branislav Trifunović...

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 20
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 13. Jul 2024, 04:15:00
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.1 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.