Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 01:22:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 40
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto volim NATO?  (Pročitano 47525 puta)
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Nešto drugo sam ja hteo da kažem. Ko što je tebe tukao Nato, tako je Rus tukao Mađara. Tebe opet nije hteo da bije, jer si Srbin. E kad budete shvatili tu razliku između zapada i Rusije, prestaćete više da izigravate budale.

Nije tačno, ni jedno ni drugo. Niti je Rus tukao Mađara zato što je Mađar, niti je NATO nas tukao zato što smo Srbi. I mi i Mađari, u svoje vreme, nismo poštovali propisana pravila igre i narušavali smo određen sistem vrednosti i pravila ponašanja u međunarodnoj zajednici.  I zato smo dobili golem ćutek i jedni i drugi, naravno svako je dobio od svog "kapoa".

Jedina razlika između nas i Mađara je da su oni naučili svoju lekciju i više ne istrčavaju pred rudu i ne narušavaju pravila koja poštuju svi ostali mali evropski narodi.
Sistem vrednosti? WTF? Ta mi je floskula najveća enigma. Kakve vrednosti, kad ti sam kažeš da su kulirali paljenje naših manastira, jer smo mi palili po Bosni. Ispade da je oko za oko, zub za zub sistem vrednosti. Onda ni Sloba nije pogrešio kad je 91. reko ubi, pali, ruši da im vratimo deo dugova iz drugog svetskog rata.

Očigledno ne shvataš suštinu. Mađarska je bila deo Varšavskog pakta tj. bila je deo komunističkog sistema vrednosti i svojom pobunom ugrozila je (nametnuta) pravila ponašanja i funkcionisanje međunarodnog socijalističkog poretka. Zato je kažnjena.

Sa druge strane, početkom devedesetih u Evropi je uspostavljen jedan novi sistem vrednosti i međudržavni poredak. Neću sad da zalazim u suštinu tih vrednosti, ali je jasno da je Srbija potpuno iskočila iz tog načina promišljanja i zaštite državnih i nacionalnih interesa. Mi smo se opredelili za vanvremeni, 19-to vekovni način rešavanja legitimnih nacionalnih pitanja i zato smo kažnjeni.

Prosto, u današnjoj Evropi nacionalna pitanja mogu se rešavati samo u okvirima šireg međunarodnog konsenzusa i prihvatanjem i implementacijom standarda o poštovanju zajedničkih vrednosti (o ljudskim i manjinskim pravima itd), obavezujućih za sve zainteresovane strane. To pogotovo važi za male zemlje i narode, a primena sile u međunarodnim odnosima rezervisana je samo za par najjačih i vojno nedodirljivih zemalja kao što su SAD, Rusija, eventualno Kina i to je to.
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 41361
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
Nekako je to to
IP sačuvana
social share
Ako te uhvati bes ako stojis ti sedi,ako sedis ti lezi,ako lezis ti se polij vodom,voda ce da odnese tvoj bes...

Svest nije samo materijalna manifestacija, potrazi na interenetu

Dzoni, ne budi Kristal.

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02

Nešto drugo sam ja hteo da kažem. Ko što je tebe tukao Nato, tako je Rus tukao Mađara. Tebe opet nije hteo da bije, jer si Srbin. E kad budete shvatili tu razliku između zapada i Rusije, prestaćete više da izigravate budale.

Nije tačno, ni jedno ni drugo. Niti je Rus tukao Mađara zato što je Mađar, niti je NATO nas tukao zato što smo Srbi. I mi i Mađari, u svoje vreme, nismo poštovali propisana pravila igre i narušavali smo određen sistem vrednosti i pravila ponašanja u međunarodnoj zajednici.  I zato smo dobili golem ćutek i jedni i drugi, naravno svako je dobio od svog "kapoa".

Jedina razlika između nas i Mađara je da su oni naučili svoju lekciju i više ne istrčavaju pred rudu i ne narušavaju pravila koja poštuju svi ostali mali evropski narodi.
Sistem vrednosti? WTF? Ta mi je floskula najveća enigma. Kakve vrednosti, kad ti sam kažeš da su kulirali paljenje naših manastira, jer smo mi palili po Bosni. Ispade da je oko za oko, zub za zub sistem vrednosti. Onda ni Sloba nije pogrešio kad je 91. reko ubi, pali, ruši da im vratimo deo dugova iz drugog svetskog rata.

Očigledno ne shvataš suštinu. Mađarska je bila deo Varšavskog pakta tj. bila je deo komunističkog sistema vrednosti i svojom pobunom ugrozila je (nametnuta) pravila ponašanja i funkcionisanje međunarodnog socijalističkog poretka. Zato je kažnjena.

Sa druge strane, početkom devedesetih u Evropi je uspostavljen jedan novi sistem vrednosti i međudržavni poredak. Neću sad da zalazim u suštinu tih vrednosti, ali je jasno da je Srbija potpuno iskočila iz tog načina promišljanja i zaštite državnih i nacionalnih interesa. Mi smo se opredelili za vanvremeni, 19-to vekovni način rešavanja legitimnih nacionalnih pitanja i zato smo kažnjeni.

Prosto, u današnjoj Evropi nacionalna pitanja mogu se rešavati samo u okvirima šireg međunarodnog konsenzusa i prihvatanjem i implementacijom standarda o poštovanju zajedničkih vrednosti (o ljudskim i manjinskim pravima itd), obavezujućih za sve zainteresovane strane. To pogotovo važi za male zemlje i narode, a primena sile u međunarodnim odnosima rezervisana je samo za par najjačih i vojno nedodirljivih zemalja kao što su SAD, Rusija, eventualno Kina i to je to.
Ma idi ... sad si mi otkrio toplu vodu. Nisu tu nikakve vrednosti u pitanju, nego podela interesnih sfera i međunarodni poredak koji određuju velike sile. Od prvog srpskog ustanka Srbija ima granice koje su joj određivale velike sile, al svejedno si za njih prvo morao  i da ratuješ. Mogao je i Hrvat da računa na takav "sistem vrednosti", al je opet Špegelj prošvercovo kalašnjikove. Mora bato malo da se zapne i vojno, ako oćeš da velike sile uopšte uzmu tvoj slučaj u razmatranje. Što bi inače Šiptar pravio OVK, mogao je da sačeka da mu Amerikanac sve završi i i milina?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20

Ma idi ... sad si mi otkrio toplu vodu. Nisu tu nikakve vrednosti u pitanju, nego podela interesnih sfera i međunarodni poredak koji određuju velike sile. Od prvog srpskog ustanka Srbija ima granice koje su joj određivale velike sile, al svejedno si za njih prvo morao  i da ratuješ. Mogao je i Hrvat da računa na takav "sistem vrednosti", al je opet Špegelj prošvercovo kalašnjikove. Mora bato malo da se zapne i vojno, ako oćeš da velike sile uopšte uzmu tvoj slučaj u razmatranje. Što bi inače Šiptar pravio OVK, mogao je da sačeka da mu Amerikanac sve završi i i milina?

Upravo o tome ti pričam. Velike sile kreiraju međunarodne odnose i nameću određena pravila ponašanja. Ko prekrši uspostavljene norme, dobije po nosu. Kratko i jasno.

Sam kažeš da su Srbiji uvek granice određivali veliki igrači spolja, i to je tačno. Srbija je uvek bila drugorazredni igrač, čak i kad se odlučivalo o srpskim nacionalnim interesima. Običan pion u kompleksnoj igri velemajstora.

Poenta je da ne može Srbija da kreira međunarodne odnose i da nameće sopstvena pravila i vrednosti drugima. Prema tome, ako je odlučeno da raspad višenacionalnih komunističkih država ide prema zatečenim administrativnim granicama, i to pravilo je važilo bez izuzetka za Čehoslovačku i za SSSR, onda mora da važi i za SFRJ. Ako su Rusi ćutali i ostavili 25 miliona svojih sunarodnika van granica Ruske Federacije, šta ima Srbija da pametuje.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02

...
Poenta je da ne može Srbija da kreira međunarodne odnose i da nameće sopstvena pravila i vrednosti drugima. Prema tome, ako je odlučeno da raspad višenacionalnih komunističkih država ide prema zatečenim administrativnim granicama, i to pravilo je važilo bez izuzetka za Čehoslovačku i za SSSR, onda mora da važi i za SFRJ. Ako su Rusi ćutali i ostavili 25 miliona svojih sunarodnika van granica Ruske Federacije, šta ima Srbija da pametuje.
To se slažem. Čim su velike sile, uključujući i Rusiju priznale RH u današnjim granicama, tu je bio kraj priče o menjanu avnojevskih granica do daljnjeg. Nego sam ja razumeo da govoriš o ovim "evropskim vrednostima" o kojima drve DS i LDP.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.20
Nego sam ja razumeo da govoriš o ovim "evropskim vrednostima" o kojima drve DS i LDP.

Pazi ovako, ne postoji poredak (unutrašnji ili međunarodni) koji u svojim temeljima nema određeni sistem zajedničkih vrednosti obavezujućih za sve.

Tako postoje i "evropske vrednosti", što bi bio skup normi koje su u osnovi EU i svih njenih članica pojedinačno. To su sekularizam, politički pluralizam, demokratski sistem vlasti i tržišna ekonomija, kao i visok stepen individualnih ljudskih prava i sloboda, naravno i visok stepen zaštite grupnih i manjinskih prava.

U međudržavnim odnosima, "evropske vrednosti" podrazumevaju nenasilno rešavanje eventualnih sporova, uz poštovanje postojećih državnih granica u okviru kojih se traži kompromisno rešenje, ukoliko je u pitanju neki iredentistički ili separatistički problem.

Nigde ne piše da svaka zemlja mora da baštini ove vrednosti, to je slobodni izbor, recimo Belorusija i Vatikan su evropske države koje imaju sasvim suprotne sisteme vrednosti od navedenih, ali ni Belorusija ni Vatikan ne ugrožavaju svoje susede i nisu izvor nestabilnosti u (svom) regionu, pa naravno nisu sankcionisane na način na koji je prošla Srbija.

Znači, čak i ako neka država ne baštini "evropske vrednosti" na unutrašnje-političkom planu, u međunarodnim odnosima mora da se povinuje i uskladi sa postojećim poretkom.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 41879
Zastava Рума, Србија
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
ni Belorusija ni Vatikan ne ugrožavaju svoje susede i nisu izvor nestabilnosti u (svom) regionu, pa naravno nisu sankcionisane na način na koji je prošla Srbija.
Значи Србија је фактор нестабилности у региону и угрожава суседе?? Која глупост!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Једна стара радост - Зора Новог дана

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6599
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat
Ne radi se o tome da nema idolopoklonika medju pristalicama pro-zapadne politike, jednostavno radi se o
interesima i to je to. Eh, da i nema dovoljno glupih.

A sta bi ti sa tom presudom ? Hm, sa jedne strane ne priznajes Hag, a sa druge bi hteo da se sudi sad bivsem
predsedniku USA, po komandnoj odogovornosti za koju takodje tvrdis da je izmisljotina, kada se sudi tvojim herojima po tom osnovu.

Велиш интереси, Станиславе.
А виђу, мој интерес је држава на узима мени 6%, него Делти 5% али не на добит, него на комплетан капитал. Мој интерес је да фирма у којој радим остане државна. Мој интерес је да АНАЛитичари не трубе како сам привилегован, јер сам студирао оно што се тражи, а не оно што "волим" (тога иначе скоро да и нема кад радиш за другог, односно зарађујеш) и спремао сам дипломски три месеца да бих добио препоруку. А то је све некако против неолибералне парадигме, коју гура, рецимо и НАТО.
За оно другом пасусу много бре знаш о мени. Па закључујеш како је мислим. Ја бих да Амери мало осете селективну правду. Дакле, да буде окренуто против њих. То што се у Хагу не суди њима по командној одговорности је аргумента да тај суд не ваља.
А постоје и нематеријални интереси. Рецимо гушт. А много тога је у суштини само гушт, да не улазим у свакодневне детаље. Рецимо да бих жртвовао одлазак на море да видим Чеду Јовановића у сузама Smile
IP sačuvana
social share
У свом срцу он чува путеве мира, али ипак држи своје оружје у приправности... То је живот самураја, начин на који зарађује своју одећу, храну и заклон; при том се његово срце одмара, а он је спреман да на дуге стазе отплаћује своје обавезе према господару и свој дуг према родитељима...
Наша храброст у рату плашила је странце. Нас странци никада нису поробили, нити су нам одузели земљу.
Јамага Соко
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Žena
Poruke 1223
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
mob
Apple iPhone 5
Citat: Duh Sekire
2. Зато што знам да само тераш контру националнијим који су, и поред свег труда управе, на овом форуму и даље већина
Па ти си парцијално Мађар, не знам коме ти причаш о "националном."

Мој интерес је да фирма у којој радим остане државна.
Да ли је то зато што ћеш одмах да летиш с посла чим власници скапирају да овде дангубиш њиховим парама?

Citat
Мој интерес је да АНАЛитичари не трубе како сам привилегован
Услуга твог предузећа је нула, и ти би одавно био на народној кухињи да држава не дере остале грађане кроз порез да би ти уделила

« Poslednja izmena: 06. Apr 2009, 15:21:40 od Jaguar b. p. »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

In the Beginning was the Command Line

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 6758
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.8
mob
Samsung Galaxy IIs
Citat
Ne radi se o tome da nema idolopoklonika medju pristalicama pro-zapadne politike, jednostavno radi se o
interesima i to je to. Eh, da i nema dovoljno glupih.

A sta bi ti sa tom presudom ? Hm, sa jedne strane ne priznajes Hag, a sa druge bi hteo da se sudi sad bivsem
predsedniku USA, po komandnoj odogovornosti za koju takodje tvrdis da je izmisljotina, kada se sudi tvojim herojima po tom osnovu.

Велиш интереси, Станиславе.
А виђу, мој интерес је држава на узима мени 6%, него Делти 5% али не на добит, него на комплетан капитал. Мој интерес је да фирма у којој радим остане државна. Мој интерес је да АНАЛитичари не трубе како сам привилегован, јер сам студирао оно што се тражи, а не оно што "волим" (тога иначе скоро да и нема кад радиш за другог, односно зарађујеш) и спремао сам дипломски три месеца да бих добио препоруку. А то је све некако против неолибералне парадигме, коју гура, рецимо и НАТО.
За оно другом пасусу много бре знаш о мени. Па закључујеш како је мислим. Ја бих да Амери мало осете селективну правду. Дакле, да буде окренуто против њих. То што се у Хагу не суди њима по командној одговорности је аргумента да тај суд не ваља.
А постоје и нематеријални интереси. Рецимо гушт. А много тога је у суштини само гушт, да не улазим у свакодневне детаље. Рецимо да бих жртвовао одлазак на море да видим Чеду Јовановића у сузама Smile

Ja kao neznam nista o "preduzecu" u kome radis  Smile. Radno vreme je oko 8 sati, ali nedeljno.
Usluge koje to "preduzece"  pruza su ne nula, nego ispod nule.

Inace pravnika i ekonomista ima jako mnogo u Srbiji, ako nisi znao.

Znam kako se dobija radno mesto u opstinskim upravama...  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Vi mora da ste od baba culi o kuratosti Rusa, cim ih ne vadite iz usta...

Sumnjivo je to...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 16 17 19 20 ... 40
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 26. Sep 2025, 01:22:59
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.057 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.