Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 20:40:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 53 54 56 57 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto verujete u boga?  (Pročitano 117826 puta)
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50016
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24

Religija može uzrokovati atrofiju mozga

Vjera može otvoriti vaš um ali isto tako može uzrokovati da se vaš mozak smanji na različitim razinama, sugeriraju znanstvenici.

Znanstvenici na Duke Medicinskom Fakultetu iz SADa, tvrde da su otkrili poveznicu između religioznog prakticiranja i promjenama na mozgu odraslih osoba.

Studija publicirana u „open-access“ znanstvenom žurnalu Public Library of Science ONE, je ispitivala 268 ljudi u dobi između 58 do 84 godine o njihovim religijskim grupacijama, spiritualnim praksama i životnim promjenama uzrokovanim religijskim praksama. Promjene u obimu njihova hipokampusa, dijela mozga koji je povezan sa učenjem i memorijom, su pračene uz pomeć snimanja sa MRI-jem, u periodu od 2 do 8 godina.

Protestanti koji se nisu identificirali kao „ponovno rođeni“ su imali mane atrofije u mozgu unutar hipokampusa za razliku od onih koji su se identificirali kao „ponovno rođeni“ Protestanti, Katolici ili dio bilo koje druge religiozne grupacije. Frekvencija upražnjavanja vjere nije imala ikakvih promjena na rezultatima, dok učesnici koji su se izjasnili da prolaze kroz religiozna iskustva su imali veće atrofije od onih koji nisu prolazili kroz takva iskustva.

Iako mozak ima tendenciju da se smanjuje sa godinama života, atrofija hipokampusa je povezana sa depresijom i Alzheimerovom bolešću.

Autori studije Amy Owen i David Hayward, su rekli da promjene nisu objašnjene sa bilo kojim drugim faktorima koji utječu na atrofiju hipokampusa, kao što su: starenje, edukacija, depresija ili velilina mozga.

Preuzeto prevedeno sa ...

=======================================================

Kao sto vidis izaziva. Moze izroditi bolest ... to laganje samog sebe, izaziva atrofiju mozga.

Odavno veću glupost nisam pročitao. "Istraživanje" je ravno onome po kome su korisnici Internet Explorer-a ispodprosječno inteligentni... dok oni sa Operom imaju IQ preko 150...  
« Poslednja izmena: 23. Dec 2011, 21:41:21 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0a2
mob
Sony xperia
Ma da, sve sta ne ide u prilog je glupost. Smiley
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Chrome 16.0.912.63
mob
Nokia 6220
Pa dobro, religija je kao video igrice. Teoretski, pospesuje kreativnost, tera na apstraktno razmisljanje i tako. U praksi, tezi da napravi bolida od coveka. Ovo "tezi" sam napisao cisto da se ogradim  Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
 Bez obzira da li ide nekom u prilog ili ne , ono sto je glupost je glupost .

Ja nisam religiozan i taj tekst me uopste ne uzbudjuje , ali daj neka ljudi sami procene da li ima nesto sto vredi u tom tekstu (istrazivanju  Smile).
Imao sam prilike da se druzim sa nekim ateistima kojima je mozak tako atrofirao , da su ovi sa grand parade u odnosu na njih suva inteligencija.

Evo sad skoro , skupilo se drustvo , cirkali smo pivo , i sad ja bezveze pitam jednog decka (koga znam onako iz vidjenja) , da li veruje u nesto,........... e sad necu da opisujem i prepricavam kako je tekao razgovor , uglavnom zazalio sam sto sam ga to pitao. Inace tip je ateista , koji ima neke ideje za perpetuum mobile masine , motore na vodu , itd.... , pa posto sam ja dipl.ing. grandmaster masinstva resio je da mi iznese svoje ideje ,......,msm spasavaj se ko moze . Jedan drugi je pak vernik do koske , sam je dao sebi tu titulu i kad on pocne da reseta sa njegovom pricom mene pocinje da hvata panika , i vec smisljam kako da zbrisem.....
Ti ekstremi koji idu u jednu ili drugu krajnost , i ne ostavljaju mogucnost za nesto drugo su jako zanimljivi za posmatranje.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0a2
mob
Sony xperia
Jos jednom potvrdjujete da se vidi samo ono sta se zeli videti. Svi gledate i obracate paznju na:

Citat
Vjera može otvoriti vaš um ali isto tako može uzrokovati da se vaš mozak smanji na različitim razinama, sugeriraju znanstvenici.

ali nikako na

Citat

Sem toga, da li je neko obratio paznju kojim uredjajem je radjeno istrazivanje ? Da li hocete reci kako na MRI-u rade idioti koji blage veze nemaju ?

Ti sada Sovo pokusavas uporedjivati i navoditi kako su relevantniji ta dvojica, za koje sam kazes da bezis od njih i da oni oponiraju svojim ludostima ono sta su utvrdili tokom istrazivanja ?

Ako nema nista znacajno, sa tvoje tacke gledista, to ne znaci da zaista nema.

Utvrdjeno je nekoliko stvari.

Indikativno:
Citat
Frekvencija upražnjavanja vjere nije imala ikakvih promjena na rezultatima, dok učesnici koji su se izjasnili da prolaze kroz religiozna iskustva su imali veće atrofije od onih koji nisu prolazili kroz takva iskustva.

Zna se vec sta moze da utice na smanjenje ali se tvrdi da nije do toga:
Citat
Iako mozak ima tendenciju da se smanjuje sa godinama života, atrofija hipokampusa je povezana sa depresijom i Alzheimerovom bolešću.
Autori studije Amy Owen i David Hayward, su rekli da promjene nisu objašnjene sa bilo kojim drugim faktorima koji utječu na atrofiju hipokampusa, kao što su: starenje, edukacija, depresija ili velilina mozga.

I na kraju krajeva, nesto sto je praceno 2-8 godina, korisceno u istrazivanju nije relevantno kao tvoja dva drugara ?

Ti kao inzenjer masinstva, ne pratis masine u toku rada i njihove perfomanse kroz neki vremenski period kako bi utvrdio mane u odnosu na poznate cinioce ?

Olako donosite sud da li je nesto glupost ili ne. Bas olako.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50016
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Ma da, sve sta ne ide u prilog je glupost. Smiley

Ne što ne ide u prilog, već što nema veze sa mozgom.

Zašto to kažem? Dodji u Bosnu, uzmi x pravoslavaca, katolika i muslimanma... i opeć ćeš moći uraditi slično istraživanje po kome bi svi mi kako ne bi zatupili, morali da pređemo na islam.

Meni su takve stvari prosto smiješne. To što slijepo vjeruš  svemu tome, jeste tvoja "zlatna krava", tvoj problem. Nema vajde tvrditi da je suprotno... Međutim, ja na ovo gledam kao na zabavni članak koji nema veze sa ozbiljnom naukom. Nije nikakva tajna da se nauka zloupotrebljava. Otiđite na bilo koji ateistički sajt i bićete zatrpani ovakvim tekstovima.
« Poslednja izmena: 23. Dec 2011, 23:49:43 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
 Sve je moguce gospodine Ligth , da ne duljimo , i da ja ponovo ne ocenim nesto kao glupost (prejaka rec) , tu su linkovi pa ko ima vremena i  zanima neka cita :

Amy D. Owen

R. David Hayward

i naravno neka sam donese misljenje o tome , u tome i jeste draz cele te stvari. Ja na to gledam kao sto sam vec rekao.
« Poslednja izmena: 23. Dec 2011, 23:59:57 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 9.0a2
mob
Sony xperia
@Magic Master

Uzmi ljude koji ne rade i ne razmisljaju nista drugo vec samo jedno, pa vidi koliko im je razvijena memorija. Kako ne shvatas, da sto se manje mozak koristi to je nerazvijeni. Kada bi znao da se ucenjem stvara novi splet neurona ne bi to pricao. Ruke, noge ako ne koristis, atrofiraju misici. Ako samo lezis, propadnu bubrezi. Mislis da je s mozgom drugacije ?

Da verujem slepo, ne verujem. Vec jednostavno kada vidim nekog ko donosi sud iz fotelje za nesto sta je radjeno 8 godina, a nije ni prismrdeo tamo ... i jos prica o zloupotrebi nauke, kao da niko to ne zna, a u stanju je do besvesti braniti zloupotrebu religije.
I ne samo braniti vec sigurati u mnogo sto sta a isto nije prismrdeo, pa jos kao vernik da mi prica o slepom verovanju. Zapitaj se prvo ko slepo veruje i u sta.

====================================

Odlicno gosn Sovo, pa sada uporedite stvari. Koliko su relevantni ?

Zivi vi meni bili.  Smile
« Poslednja izmena: 24. Dec 2011, 00:10:19 od lightsoft »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 2051
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.60
 Hvala g-ne Light , ja cu sad poceti istrazivanje o tome kako su korisnici Linux-a vise spremni za nove ideje i eksperimentisanje od prosecnog korisnika Windowsa . Na kraju cu jos izvesti statistiku da 90 posto vernika koristi upravo Windows , nakon toga cu zakljuciti da je prema tome jasno da  kako su doticni mentalno inferiorni u odnosu na korisnike Linuxa. Jos kad bi zivio u Americi i dobija platu za tako nesto , stvarno bih uzivao u tom poslu.

Kako je dobro tim Amerima , biti PhD , drzati jedan cas nedeljno , i baviti se nekim istrazivanjem za koje si jako dobro placen.
« Poslednja izmena: 24. Dec 2011, 00:26:32 od sova9072 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Superstar foruma

Чувајте Љубав !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 50016
Zastava Босна
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Samsung Galaxy S24
Uzmi ljude koji ne rade i ne razmisljaju nista drugo vec samo jedno, pa vidi koliko im je razvijena memorija. Kako ne shvatas, da sto se manje mozak koristi to je nerazvijeni. Kada bi znao da se ucenjem stvara novi splet neurona ne bi to pricao. Ruke, noge ako ne koristis, atrofiraju misici. Ako samo lezis, propadnu bubrezi. Mislis da je s mozgom drugacije ?

Опште познате чињенице. Али какве то има везе са контекстом о коме се говори? Први пут чујем да су само атеисти ти који редовно уче, док вјерницима атрофира мозак. На први поглед изгледа као неслана шала, а сада видим да се све то доживљава озбиљно. Отиђи на било који факултет па види колико има атеиста а колико има вјерника... Упореди богословски са било којим "атеистичким" факултетом, и погледај резултате.

« Poslednja izmena: 24. Dec 2011, 00:41:29 od Magic Master »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 53 54 56 57 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 12. Sep 2025, 20:40:34
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.