Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 23:06:07
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 50 51 53 54 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zašto verujete u boga?  (Pročitano 118085 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
Mislim da ce covek biti u problemu svake vrste, na planetarnom nivou, sve dok (tj ako) ne objasni i dokaze svoje poreklo, zasto i kako smo ovde gde smo. Mi kroz istoriju, a i danas vrlo olako donosimo zakljucke, vrlo lako lupamo etikete jedni drugima (bolestan, nenormalan, lopov, dobar, los, picka, lud, narkoman). Ovo sto se desava oko nas, problemi koje vidimo, je posledica naseg neznanja, a ne mozemo upoznati sebe sve dok ne otkrijemo nase poreklo. Ne mozemo suzbiti problem ako ne znamo uzrok problema. U suorotnom se vrtimo u krug, kao i do sad.
Do tada mozemo da poboljsamo neke stvari.

Sve dok covek ima pisane zakone, to znaci da ne zna kako da se izbori sa problemima. Pisani zakoni su slabost uma, odnosno trenutna nemogucnost nauke da objasni covekovo ponasanje.

Isus nije rekao nista nerzumljivo. rekao je samo ono sto je bio milost. govorio je kao covek.
Kako uopste covek moze da se "moli Bogu"? Kako uopste moze da mu se obraca? Ja to zovem-ego problem. Molitve upucene Bogu su u stvari problemi sa egom. Kakvog uticaja ima "God bless America" ili "Bog cuva Srbe"?? Kako uopste neko zna koga Bog blagoslovi odnosno cuva? Kakvog uticaja ima molba smrtnog bica upucena Tvorcu? Sta je to sto On ne zna, a mi znamo, ako uopste mozemo da pricamo na ovom nivou?

Citat
umro i vaskrsao na krstu.
Po Bibliji, Bog je dao (zrtvovao) svog jedinog sina za spas covecanstva. Medjutim Isus je, kao sto i sam kazes "vaskrsao", pa gde je tu onda zrtva?
« Poslednja izmena: 09. Dec 2011, 18:43:23 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Mislim da ce covek biti u problemu svake vrste, na planetarnom nivou, sve dok (tj ako) ne objasni i dokaze svoje poreklo, zasto i kako smo ovde gde smo. Mi kroz istoriju, a i danas vrlo olako donosimo zakljucke, vrlo lako lupamo etikete jedni drugima (bolestan, nenormalan, lopov, dobar, los, picka, lud, narkoman). Ovo sto se desava oko nas, problemi koje vidimo, je posledica naseg neznanja, a ne mozemo upoznati sebe sve dok ne otkrijemo nase poreklo. Ne mozemo suzbiti problem ako ne znamo uzrok problema. U suorotnom se vrtimo u krug, kao i do sad.
Do tada mozemo da poboljsamo neke stvari.

Sve dok covek ima pisane zakone, to znaci da ne zna kako da se izbori sa problemima. Pisani zakoni su slabost uma, odnosno trenutna nemogucnost nauke da objasni covekovo ponasanje.

Isus nije rekao nista nerzumljivo. rekao je samo ono sto je bio milost. govorio je kao covek.
Kako uopste covek moze da se "moli Bogu"? Kako uopste moze da mu se obraca? Ja to zovem-ego problem. Molitve upucene Bogu su u stvari problemi sa egom. Kakvog uticaja ima "God bless America" ili "Bog cuva Srbe"?? Kako uopste neko zna koga Bog blagoslovi odnosno cuva? Kakvog uticaja ima molba smrtnog bica upucena Tvorcu? Sta je to sto On ne zna, a mi znamo, ako uopste mozemo da pricamo na ovom nivou?

Citat
umro i vaskrsao na krstu.
Po Bibliji, Bog je dao (zrtvovao) svog jedinog sina za spas covecanstva. Medjutim Isus je, kao sto i sam kazes "vaskrsao", pa gde je tu onda zrtva?
dobro si primetio zz zakone,to govori da smo u problemu i cak drzave to moraju resiti tako,kamoli Bog dok smo u grehu.
  za Isusa i zrtvu. da li bi ti detetu koje se davi odmah skocivsi u vodu pomogao da spasis sina ili bi vikao spasioca kilometar daleko da obavi svoj posao. ili bi mu samo bacio praznu gumu i viknuo duvaj to i spasi se.
   ako bi Bog poslao spas od smrti ljudskom rodu a da Isus ne vaskrsane onda kakav je to spas od smrti? kaka je to zrtva. on je umro i vaskrsao tako smo spaseni.
    problem je sto ljudi i covek nece da veruju u tu spasonosnu zrtvu. to je kao kad covek drzi jedan kraj konopca i mota ga k sebi,a onda slusa sebe i tudje predloge te izgubiv strpljenje odbaci dalji posao na metar dva od drugog kraja kanapa.
  vredi li da ja pitam prirodu ko ju je stvorio ili stol? to ce da cuti. ne govori. ali ako pitam majstora ili Tvorca oni ce da progovore. no,covek nece dapita Tvorca bar da pokusa da pocne motati kanap s jednog kraja,da prvo veruje Boga pa da pita,vec to odbaci i dobije neveru.mir tebi.i svima.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 387
OS
Windows 7
Browser
Opera 11.52
a to sa religijama vec sam rekao,fals uvek podrazumeva original.

ah da, ovo je klasican argument jehovinih svedoka,  sad znam ciji si Smiley
Inace prilicno slab argument. Kopije su kaznjive zakonom, a kvalitet kod originala je ocigledan i ne moze da se poredi.   Sto se ne moze nikako primeniti na religije. Nit je ocigledno koja religija je najkvalitetnija/najbolja,  nit Bog kaznjava nekog zbog falseva i kopija  (hocureci svi podjednako ginemo i umiremo)
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
Koji sad kromanjocni? Pričamo o homo sapiansu. Skelet čoveka od pre recimo 70000 godina je identičan tvom i mom, što znači da smo anatomski potpuno isti kao naši ljudski (ne kromanjonski ili neki drugi) preci. Ista lobanja-isti mozak-iste intelektuale predispozicije.

Ovo što je Aleks okačio nisu bajke već zvanični podaci iza kojih stoje ozbiljni naučnici. Jedino ovo o skeletima u Izraelu nije još potpuno ispitano. Većinu ostalog možeš naći u školskim i fakultetskim udžbenicima.
Skelet ne cini coveka onim sto jeste. Covekoliko bice od pre 7000 godina ( koje nije imalo rec/duh/svest ) i vise
ne postoji. Podaci o procesu koji covek nije doziveo se zovu - teorije. Ako ti zelis da prihvatis neciju pricu kao nesto sto si ti doziveo to je tvoje stvar, ja ti ne kazem da je to pogresno i da ti ne bi trebao da tvrdis da to jeste tako.
Kao sto sam vec rekao radi se o trzistu informacija na kojima ljudi koje ti nazivas "ozbiljni naucnici"
za novac prodaju price o kostima koje pronadju.
Citat: pakodazna
Upravu si, pa tebe ceka vecan zivot, raj....sta ces ti na ovoj planeti, tebe ceka duhovno blagostanje.... zasto cekati 50-60 godina  Smile Smile Smile
Nikada nisam rekao nista slicno ovome sto meni pokusavas da pripises, pa se sam sebi smejes..
Citat
Kazes argumenti, pa cekamo odgovor,  kada tacno dobijamo dusu...prilikom zaceca ? dok smo jos embrioni ? posle porodjaja ? u prvoj godini ? posle krstenja ? Kada tacno....naravno bilo bi lepo i neki dokaz   Smile, moze i na engleskom  Smile Smile Smile  Vidim spominjes neki duhovni gen ....molim dokaz za te tvrdnje  Smile
Trazio sam argument za tvoju tvrdnju da meni treba "strucna pomoc".
Dusa je osecaj prisutnosti koji se biblijski odnosi na bica koja imaju krv i disu. Embrion jeste bice koje ima osecaj prisutnosti koji postoji dokle god ga to bice ne izgubi.
Dokaz duse/zivota su sva ziva bica koja postoje.
Duhovni gen se pojavio rodjenjem coveka koji ga je prvi imao i prvi poceo da pise reci koje su predstavljale to sto postoji.
Citat
Samo jedna stvar, kada sledeci put pocnes da lupetas, i javno pokazujes koliko si neobrazovan....pokusaj da budes jasniji, sta konkretno tebe muci sa teorijom evolucije ( osim sto si verovatno ponavljao razred, zbog biologije  Smile ), prelazni fosili pa dokaza ima milion, moras da svatis da nismo jedini  na ovoj planeti....ima dokaza u vezi sa razvojem viseceliskoih organizama, prelaz od vodozemaca do reptila, od reptila do sisara, zatim ogroman broj dokaza u vezi sa evolucijom biljaka....sta konkretno tebe muci ? Imas li neke svoje teoreme, super....ali maJstore iznesi DOKAZE  Smile

Ili care da se nemucis previse, pravac Ostrog...provedes zivot u molitvama ( sta ces lepse ), sta ce tebi uzasni produkti koje su naucnici smislili ( tv, www, mob, komp....), dovoljna je molitva, post da sebi obezbedis vecan zivot  Smile Smile Smile Smile
Ne lupetam nego ti lupetas ( neargumentovano me lazno optuzujes za lupetanje ) o onome sto sam rekao.
Za tebe "obrazovanje" predstavlja mogucnost memorisanja i ponavljanja onoga sto se od onoga sto se "obrazuje" ocekuje da memorise i ponovi.  Za mene je to sto ti nazivas - "obrazovanjem" samo necija mogucnost memorisanja i ponavljanja onoga sto se mora memorisati i ponoviti.
Bilo da je to ucenje napamet "lekcija" iz biologije ili memorisanje matematickih formula kojima se resavaju matematicki problemi.

Zar ne vidis da je to "obrazovanje" i religijsko "obrazovanje" identicno razlika u ljudima koji od toga zive je u njihovim nazivima " dobro placeni naucnik " ili " dobro placeni svestenik ".
Citat: Alex616
Problem sa eyepheelYU je sto nema osnovno znanje ,ne verujem da ima zavrsenu srednju skolku .

Covek ne moze da shvati i razume elementarne stvari .

Pokusao sam primera radi da mu objasnim da su Atomi i Molekuli raznih elemenata od kojih se sastoji njegovo telo ,poput gvozdja ,kalcijuma ,magnezijuma i drugih , postojali u ovom Univerzumu mnogo pre postojanja
naseg sunca ,planeta oko njega i uopste zivota na zemlji .

Ali On to jednostavno ne moze da razume .

Lupeta o nekoj mrtvoj materiji i o tome kako zivot dolazi samo iz zivota ,kopletno preskacuci proces
stvaranja koji nastaje kombinacijom sjedinjavanja najprostijih elemenata u vise slozene.
Za mene ne postoji nikakav problem, i ne sumnjam da si ti osoba koja ima problema.
To sto ti nazivas "znanjem" nije znanje, nego pozitivan stav prema necijim teorijama.
Znanje se odnosi na ono sto covek dozivljava i sto koristi da bi nastavio da dozivljava.
Jedinu korist od bajki koje ti pricas ovde imaju oni koji su ih tebi i tebi slicnima prodali za novac.

A kada sam ja to pobijao cinjenicu da elementi koji se nalaze u ljudskom telu nisu postojali pre nego se pojavio zivot na ovoj Planeti ?!?

Mrtva materija u kojoj se ne nalazi zivot - ne postoji ?!? U svemu sto postoji nalazi se zivo bice ?!?
Zivot zivog bica ne dolazi iz drugog zivog bica ?
Ja lupetam ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Sta se iza brda valja?

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5667
OS
Windows 7
Browser
Chrome 15.0.874.121
dobro si primetio zz zakone,to govori da smo u problemu i cak drzave to moraju resiti tako,kamoli Bog dok smo u grehu.
Potreba, koju jos uvek imamo za pisanim zakonima, nam govori da jos nismo civilizovani. Kada termin "ljudska prava" budu nacin zivota, a ne pisani zakoni i druge budalastine kojima se ne radi nista drugo do mlati slama, drzave (odnosno drzavne institucije, kakve danas poznajemo) nece ni imati potrebu da postoje u obliku u kom postoje danas. Drzavne institucije: policija, sudstvo, agencije za sto kuraca, vojna sila, banke, menadzeri, politicari, religija, sve to gubi smisao kada covek dostigne nivo-civilizovan.

Citat
  za Isusa i zrtvu. da li bi ti detetu koje se davi odmah skocivsi u vodu pomogao da spasis sina ili bi vikao spasioca kilometar daleko da obavi svoj posao. ili bi mu samo bacio praznu gumu i viknuo duvaj to i spasi se.
Daj coveku ribu i nahranices ga, pokazi mu kako da peca i naucices ga da zivi.

Citat
   ako bi Bog poslao spas od smrti ljudskom rodu a da Isus ne vaskrsane onda kakav je to spas od smrti? kaka je to zrtva. on je umro i vaskrsao tako smo spaseni.
Pa nema zrtve : ) A u Bibliji se tvrdi da ona postoji, koliko ja znam!?

Citat
    problem je sto ljudi i covek nece da veruju u tu spasonosnu zrtvu. to je kao kad covek drzi jedan kraj konopca i mota ga k sebi,a onda slusa sebe i tudje predloge te izgubiv strpljenje odbaci dalji posao na metar dva od drugog kraja kanapa.
  vredi li da ja pitam prirodu ko ju je stvorio ili stol? to ce da cuti. ne govori. ali ako pitam majstora ili Tvorca oni ce da progovore. no,covek nece dapita Tvorca bar da pokusa da pocne motati kanap s jednog kraja,da prvo veruje Boga pa da pita,vec to odbaci i dobije neveru.mir tebi.i svima.
Da li si siguran da zelis vecni zivot? Brate, smorio bi se k'o zmaj! : )
Odemo tako mi, kada vreme dodje : ) u npr Raj (to je po ucenju, vrlo lepo mesto) i onda pogledamo na ovu nasu planetu Zemlju i vidimo sta se sve desava. Da li bi ti bio srecan u Raju? Mislim da ne bi. Kako se onda tvrdi da je to mesto vecnog mira?

Bog je, koliko znam, zbog svadje sa andjelima (Pali Andjeli), neke od njih i proterao iz Raja. Ako On nije uspeo tamo da napravi red, kako onda ocekivati da ce napraviti red za Zemlji, medju sirotinjom rajom? : )
Znaci i to vrhunsko, savrsenstvo padne na tako niske grane i dopusti sebi da se posvadja? Pa to samo govori da je taj religijski Bog (nebitno koje religije, sustisnki su svi isto zamisljeni) stvoren po liku obicnog coveka-dzukca!
« Poslednja izmena: 10. Dec 2011, 13:37:03 od 85Kristal »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 75
OS
Windows XP
Browser
Chrome 15.0.874.106
I...? Koja je onda svrha vere?
Spas od smrti? Beg od straha od smrti?  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 4804
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
mob
Nokia Luvmya 520
I...? Koja je onda svrha vere?
Spas od smrti? Beg od straha od smrti?  Smile
Vera u Boga u covecanstvu ne postoji, postoje samo ljudi koji imaju verovanje u lazne bogove.
Jel znas za nekoga ko ne umire ( stari ) ?
Zar je moguce dokazati da neko nema strah od smrti ?
IP sačuvana
social share
Covecanstvo se deli na inteligentne bez laznog boga, i one sa laznim Bogom bez inteligencije.
Jewpiter
Prijatelj je covek koji tebe voli, a ne covek kojeg ti volis.
Jewpiter

How much cocaine did Charlie Sheen take ?         Enough to kill two and a half men.
Makros_Crni : " Dozvolio sam sebi da budem obmanjen. "
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Apple 
eyepheelYU

Citiram te

1."Dusa je osecaj prisutnosti koji se biblijski odnosi na bica koja imaju krv i disu.

2."Duhovni gen se pojavio rodjenjem coveka koji ga je prvi imao i prvi poceo da pise reci koje su predstavljale to sto postoji.

3."Znanje se odnosi na ono sto covek dozivljava i sto koristi da bi nastavio da dozivljava.

4."Jedinu korist od bajki koje ti pricas ovde imaju oni koji su ih tebi i tebi slicnima prodali za novac.

5."A kada sam ja to pobijao cinjenicu da elementi koji se nalaze u ljudskom telu nisu postojali pre nego se pojavio zivot na ovoj Planeti ?!?

6."Mrtva materija u kojoj se ne nalazi zivot - ne postoji ?!?

7." U svemu sto postoji nalazi se zivo bice ?!?

8."Zivot zivog bica ne dolazi iz drugog zivog bica ?

Zavrsen Citatat

Daj Novosadjane objasni malo bolje odakle to je ovo znanje ,odakle ti ove definicije ?,

jer nije bas najjasnije jel ti ovde nesto pitas ili tvrdis .

Kao ti tvrdis da si nereligiozan i da su sve religije i bogovi laz a verujes u termin duse koji nije dokazan .

Ti ocigledno verujes da je Svesnost coveka njegova dusa ,cija je to teorija i koliko je ona stara ?

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke leet
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 8.0
Potreba, koju jos uvek imamo za pisanim zakonima, nam govori da jos nismo civilizovani. Kada termin "ljudska prava" budu nacin zivota, a ne pisani zakoni i druge budalastine kojima se ne radi nista drugo do mlati slama, drzave (odnosno drzavne institucije, kakve danas poznajemo) nece ni imati potrebu da postoje u obliku u kom postoje danas. Drzavne institucije: policija, sudstvo, agencije za sto kuraca, vojna sila, banke, menadzeri, politicari, religija, sve to gubi smisao kada covek dostigne nivo-civilizovan.

Citat
Daj coveku ribu i nahranices ga, pokazi mu kako da peca i naucices ga da zivi.

Citat
Pa nema zrtve : ) A u Bibliji se tvrdi da ona postoji, koliko ja znam!?

Citat
Da li si siguran da zelis vecni zivot? Brate, smorio bi se k'o zmaj! : )
Odemo tako mi, kada vreme dodje : ) u npr Raj (to je po ucenju, vrlo lepo mesto) i onda pogledamo na ovu nasu planetu Zemlju i vidimo sta se sve desava. Da li bi ti bio srecan u Raju? Mislim da ne bi. Kako se onda tvrdi da je to mesto vecnog mira?

Bog je, koliko znam, zbog svadje sa andjelima (Pali Andjeli), neke od njih i proterao iz Raja. Ako On nije uspeo tamo da napravi red, kako onda ocekivati da ce napraviti red za Zemlji, medju sirotinjom rajom? : )
Znaci i to vrhunsko, savrsenstvo padne na tako niske grane i dopusti sebi da se posvadja? Pa to samo govori da je taj religijski Bog (nebitno koje religije, sustisnki su svi isto zamisljeni) stvoren po liku obicnog coveka-dzukca!
 starozavetne zrtve vise ne idu,savrsena zrtva je Isus. ko u tu zrtvu na krstu veruje ima zivot. u raju necemo imati brige,ni pogled na zemlju ni smrt ni bolest. Bog je sotonu zbacio i pale andjele zbog ponosa i slavoljublja. ono sto covek zasluzi toce i naplatiti. nema civilizovanog drustva koje moze bez zakona. sto je covek mudriji to vise zla kotrlja. evo ti japan cernobil,ljudi se radjaju sa deformitetima od kojis se kosa dize na glavi. sloboda i civilizacija nisu bas dobar apetit za buducnost.
a to sa religijama vec sam rekao,fals uvek podrazumeva original.

ah da, ovo je klasican argument jehovinih svedoka,  sad znam ciji si Smiley
Inace prilicno slab argument. Kopije su kaznjive zakonom, a kvalitet kod originala je ocigledan i ne moze da se poredi.   Sto se ne moze nikako primeniti na religije. Nit je ocigledno koja religija je najkvalitetnija/najbolja,  nit Bog kaznjava nekog zbog falseva i kopija  (hocureci svi podjednako ginemo i umiremo)

nisam jehovin svedok,ne pripadam crkvama vec Hristu. Biblija nije fals.ima li jedno prorostvo koje se nije ispunilo?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

"It is better to Burn Out then to Fade Awey "

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 5487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
MSIE8.0
mob
Apple 

Writen 200 BC .

1After this judgment they shall be astonished and irritated; for it shall be exhibited to the inhabitants of the earth.

2Behold the names of those angels. These are their names. The first of them is Samyaza; the second, Arstikapha; the third, Armen; the fourth, Kakabael; the fifth, Turel; the sixth, Rumyel; the seventh, Danyal; the eighth, Kael; the ninth, Barakel; the tenth, Azazel; the eleventh, Armers; the twelfth, Bataryal; the thirteenth, Basasael; the fourteenth, Ananel; the fifteenth, Turyal; the sixteenth, Simapiseel; the seventeenth, Yetarel; the eighteenth, Tumael; the nineteenth, Tarel; the twentieth, Rumel; the twenty-first, Azazyel.

3These are the chiefs of their angels, and the names of the leaders of their hundreds, and the leaders of their fifties, and the leaders of their tens.

4The name of the first is Yekun: (68) he it was who seduced all the sons of the holy angels; and causing them to descend on earth, led astray the offspring of men.

(68) Yekun may simply mean "the rebel" (Knibb, p. 160).

5The name of the second is Kesabel, who pointed out evil counsel to the sons of the holy angels, and induced them to corrupt their bodies by generating mankind.

6The name of the third is Gadrel: he discovered every stroke of death to the children of men.

7He seduced Eve; and discovered to the children of men the instruments of death, the coat of mail, the shield, and the sword for slaughter; every instrument of death to the children of men.

8From his hand were these things derived to them who dwell upon earth, from that period for ever.

9The name of the fourth is Penemue: he discovered to the children of men bitterness and sweetness;

10And pointed out to them every secret of their wisdom.

11He taught men to understand writing, and the use of ink and paper.

12Therefore numerous have been those who have gone astray from every period of the world, even to this day.

13For men were not born for this, thus with pen and with ink to confirm their faith;

14Since they were not created, except that, like the angels, they might remain righteous and pure.

15Nor would death, which destroys everything, have effected them;

16But by this their knowledge they perish, and by this also its power consumes them.

17The name of the fifth is Kasyade: he discovered to the children of men every wicked stroke of spirits and of demons:

18The stroke of the embryo in the womb, to diminish it; (69) the stroke of the spirit by the bite of the serpent, and the stroke which is given in the mid-day by the offspring of the serpent, the name of which is Tabaet. (70)

(69) The stroke…to diminish it. Or, "the blows (which attack) the embryo in the womb so that it miscarries" (Knibb, p. 162).
(70) Tabaet. Literally, "male" or "strong" (Knibb, p. 162).

19This is the number of the Kasbel; the principal part of the oath which the Most High, dwelling in glory, revealed to the holy ones.

20Its name is Beka. He spoke to holy Michael to discover to them the sacred name, that they might understand that secret name, and thus remember the oath; and that those who pointed out every secret thing to the children of men might tremble at that name and oath.

21This is the power of that oath; for powerful it is, and strong.

22And he established this oath of Akae by the instrumentality of the holy Michael.

23These are the secrets of this oath, and by it were they confirmed.

24Heaven was suspended by it before the world was made, for ever.

25By it has the earth been founded upon the flood; while from the concealed parts of the hills the agitated waters proceed forth from the creation to the end of the world.

26By this oath the sea has been formed, and the foundation of it.

27During the period of its fury he established the sand against it, which continues unchanged for ever; and by this oath the abyss has been made strong; nor is it removable from its station for ever and ever.

28By this oath the sun and moon complete their progress, never swerving from the command given to them for ever and ever.

29By this oath the stars complete their progress;

30And when their names are called, they return an answer, for ever and ever.

31Thus in the heavens take place the blowings of the winds: all of them have breathings, (71) and effect a complete combination of breathings.

(71) Breathings. Or, "spirits" (Laurence, p. 87).

32There the treasures of thunder are kept, and the splendour of the lightning.

33There are kept the treasures of hail and of frost, the treasures of snow, the treasures of rain and of dew.

34All these confess and laud before the Lord of spirits.

35They glorify with all their power of praise; and he sustains them in all that act of thanksgiving; while they laud, glorify, and exalt the name of the Lord of spirits for ever and ever.

36And with them he establishes this oath, by which they and their paths are preserved; nor does their progress perish.

37Great was their joy.

38They blessed, glorified, and exalted, because the name of the Son of man was revealed to them.

39He sat upon the throne of his glory; and the principal part of the judgment was assigned to him, the Son of man. Sinners shall disappear and perish from the face of the earth, while those who seduced them shall be bound with chains for ever.

40According to their ranks of corruption shall they be imprisoned, and all their works shall disappear from the face of the earth; nor thenceforward shall there be any to corrupt; for the Son of man has been seen, sitting on the throne of his glory.

41Everything wicked shall disappear, and depart from before his face; and the word of the Son of man shall become powerful in the presence of the Lord of spirits.

« Poslednja izmena: 11. Dec 2011, 08:17:34 od Alex616 »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 50 51 53 54 ... 71
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 23:06:07
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.056 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.