Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 17:24:20
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 119 120 122 123 ... 158
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Zanimljive logicke pitalice + resenja  (Pročitano 818194 puta)
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol
Poruke 7242
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.18
Svaki razbojnik dobije jedan broj od 1 do 10 ili da bude razumljivije od 10 do 1.
Svaka flaša dobije svoj binarni kod (koji se formira s desna na levo, zato ovo gore).

razbojnik       10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
flaša  1:           0 0 0 0 0 0 0 0 0 1 - i pije je samo razbojnik br. 1
flaša 100:         0 0 0 1 1 0 0 1 0 0 - i piju je 3, 6 i 7
flaša 1000:       1 1 1 1 1 0 1 0 0 0 - i piju je 10, 9, 8, 7, 6 i 4  i tako dalje.
Ako umre onaj sa brojem jedan skroz desno pišemo jedinicu, a ako ne 0.
I tako za svakog razbonika, u njegovu kolonu upišemo 1 za smrt ili 0 za nastavak robije.  Smile 
Na kraju se dobija binarni kod flaše.
E sad...koliko je to kapi i da li će neko od njih da se otruje alkoholom, ostavljam autoru. Smiley
A i kako će kralj da služi otvoreno vino i kakvog će ukusa vino biti...to nek misle gosti. Smiley
I šta ako neki zatvorenik umre od straha, ili bolesti?

I dajte nešto sa forom, trikom ili tako...kome je još do matematike?  Smile
« Poslednja izmena: 13. Apr 2011, 23:56:11 od Predragoon »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6357
OS
Windows 7
Browser
Chrome 10.0.648.204
stavi u spojler to jebote..

nije ni bitno posto niko nece tako resavati..  Smile
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 12:24:30 od markoi93 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

pĆelica

Zodijak
Pol Žena
Poruke 49554
OS
Windows 7
Browser
Opera 10.61
mob
Nokia 
kasno je sad,slika se urezala Smile
IP sačuvana
social share
Najbolje se osjećam među jednostavnim ljudima pred kojima mogu da odbacim svoje oklope, da zaboravim komplekse i opreznost, s kojima mogu da se smijem, da kažem sve što mislim, ne plašeći se da će me pogrešno razumjeti
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 271
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0
Predragoon je dao tacno resenje,  Smile kao sto sam napisao u zadatku potrebno je najelementarijie poznavanje odredjene oblasti tj. binarnog koda.

Prvo Predragoon, niko se nece otrovati alkoholom, svaki od 10 razbojnika popice po 1 kap iz 500 flasa tj. popice po 500 kapi vina. Posto pijem propolis kapi slucajno znam da je 90 kapi 1ml, dakle 500 kapi je jedna rakijska casica. Od toliko vina niko se nece otrovati osim ako je vino u flasi koju je probao otrovno.  Smile

Za osobe koje se ne razumeju u binarni kod misilm da je red da objasnim o cemu se radi na konkretnom primeru, jer ovo sto je Pedragoon napisao ni ja ne bih shvatio da ne poznajem binarni kod.

Razbojnike cemo oznaciti sa A, B, C, D, E, F, G, H, I, J. Flase cemo oznaciti sa 1, 2, .... 1000.

Samo jedan covek moze da testira uspesno 2 flase tj. 2 na prvi stepen kombinacija:

1    2
A   0    X 

da bi testirao 2 flase dovoljno je da popije kap iz flase 2. Ispod flase 1 upisao sam nulu jer iz nje nije pio, a simbol X ispod flase 2 ozncava da je iz nje popio kap. Imamo 2 moguce kombinacije:

1. Ako ostane ziv otrov je u flasi 1 iz koje nije pio.
2. Ako umre otrov je u flasi 2 iz koje je popio kap.

Dva razbojnika A i B testiraju 2 na kvadrat, tj. 2x2=4  kombinacije tj. flase:

1    2    3     4
A    0    X    0     X       
B    0    0    X     X

Opet nula ispod flase iz koje ne pije i X ispod flase iz koje pije, razbojnik A popije kap iz flase 2 i iz flase 4, rabojnik B popije kap iz flase 3 i flase 4.
Imamo 4 kombinacije resenja:

1. Ako oba razbojnika prezive otrov je u flasi 1 iz koje nije pio ni jedan ni drugi.
2. Ako umre samo razbojnik A otrov je bio u flasi 2 jer je samo on pio iz flase 2.
3. Ako umre samo razbojnik B otrov je bio u flasi 3 jer je samo on pio iz flase 3.
4. Ako umru i A i B onda je otrov u flasi 4 jer su iz nje pili i jedan i drugi.

Tri razbojnika A, B i C testiraju 2 na kub ili 2 na 3 stepen tj. 2x2x2=8  kombinacije tj. flase:

1   2   3   4   5   6   7   8
A     0   X   0   X   0   X   0   X
B     0   0   X   X   0   0   X   X
C     0   0   0   0   X   X   X   X

ponovo svaki razbojnik popije po jednu kap iz polovine ukupnog broja flasa tj. iz 4 flase onako kako sam oznacio A iz flasa: 2, 4, 6, i 8. B iz flasa: 3,4, 7 i 8. C iz flasa: 5, 6, 7 i 8.
Sada imamo 8 mogucih kombinacija resenja:

1. Ako sva trojica razbojnika prezive otrov je u flasi 1 iz koje niko nije pio.
2. Ako umre samo razbojnik A otrovj je u flasi 2 samo je on pio iz nje.
3. Ako umre samo razbojnik B otrov je u flasi 3 samo je on pio iz nje.
4. Ako umru A i B otrov je u flasi 4 iz koje su bili samo njih dva.
5. Ako umre samo razbojnik C otrov je u flasi 5 samo je on pio iz nje.
6. Ako umru A i C otrov je u flasi 6 iz koje su pili njih dva.
7. Ako umru B i C otrov je u flasi 7 iz koje su pili njih dva.
8 Ako umru sva tri razbojnika otrov je u flasi 8 iz koje su svi uzeli po kap.

Sa 4 razbojnika ima 2 na 4ti stepen, tj. 2x2x2x2=16 kombinacija i tako dalje do
10 razbojnika koji daju 2 na 10ti stepen tj. 2x2x2x2x2x2x2x2x2x2=1024 kombinacije.

Dakle 10 razbojnika mogu da testiraju ne 1000 nego 1024 flase, 11 razbojnika bi testirali 2048 flasa.

Mozda deluje komplikovano za pracenje, ali to su zapravo binarni brojevi, samo sto se oni ne pisu sa X-evima nego sa 0 i 1. Ja sam koristio X za flasu iz koje se pije umesto 1 da tu jedinicu ne bi brkali sa oznakom za flasu.

Dakle dovoljno je ispisati brojeve od 0 do 999 u binarnom obliku.

To je Predragoon napisao ali po Markovom komentaru da niko nece tako resavati shvatio sam da nije bas objasnio razumljivo za one koji ne znaju binarni kod, nadam se da je moje objasnjenje mnogo lakse shvatljivo.  Smile
IP sačuvana
social share
Rohirrim Charge
Forth, and fear no darkness! Arise, arise, Riders of Theoden! Spears shall be shaken…
Shields shall be splintered... A sword-day, a red day... and the sun rises! Ride now!
Ride now! Ride! Ride for ruin...and the world's ending! Death! Death! Death!
Forth Eorlingas!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Jedan je Ilic kapiten!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3722
Zastava Hafnarfjörður, Iceland
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Sagem xg6
Znam ovo iz srednje. Radismo ga za ocenu.  Smile
IP sačuvana
social share
"Za stolom se vode često razgovori prazni, bledi a teren je pravo mesto da se vidi ko šta vredi." - Dusko Radovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 6357
OS
Windows 7
Browser
Chrome 10.0.648.204
znam sta je binarni kod, al nikad mi ne bi palo na pamet da resavam preko njega..  Smile zato sam i rekao da niko nece tako resavati  Smile

IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
Nokia 2630
lele,lele,lele.....dajte nesto bez matematike nije svrha zivota u tome  Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share

Rat je kad beli ljudi šalju crne da uzmu žutim ljudima zemlju koju su uzeli od crvenih.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Jedan je Ilic kapiten!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3722
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Sagem xg6
Aj kad neces matematicke onda ovako:

Dodje mali Pera kuci a uciteljica mu dala domaci. Kaze on mami i tati da je dobio 4 broja. Jedinicu, trojku, cetvorku i sesticu. Mali Pera cetvrti razred i n'ume da stepenuje, korenuje a i limesi mu ne idu od ruke pa mora sve da odradi sabiranjem, oduzimanjem, mnozenjem i deljenjem a moze i zagrade da mece. Cilj je da dobije broj 24 a da svaki broj iskoristi samo jednom. Aj nek' neko bude ljubazan da pomogne Peri...

--------------------------------------

Jos jedan dok nisam zaboravio.

Bila Milojka da bere visnje. I nabrala bas puno, malo pomogli unuci, malo komsije. Uze cediljku pa met'e da cedi sok. Nacedi ona punu kofu od 12 litara. Radojka sedila kuci i cekala da joj ova dade pola posto je vocnjak kupljen  po pola, neko prebijanje bilo, ne znam, u svakom slucaju Radojka treba da dobije 6 litara tog soka. A jes' dobar kad se razredi i zaseceri. I tako donese Milojka punu kofu al' Radojka ima dve kofe, jedna od 8 litara, druga od 5. A nisu imale litrometar za sok od visanja da odmere kade je po pola podeljeno.
Kako ce pomocu ti' triju kofa Radojka i Milojka da odmeru da u kofi od 8 litara, jer je li u onu od 5 me moz' da stane, bude 6 litara za Radojku?
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 21:50:00 od Đofreza_in_da_haus »
IP sačuvana
social share
"Za stolom se vode često razgovori prazni, bledi a teren je pravo mesto da se vidi ko šta vredi." - Dusko Radovic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 84
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.16
mob
Nokia 2630
A ovo ne spada u matematiku   Smile....a,cekaj!6 puta 4 jeste 24,da li moraju da se iskoriste svi brojevi??
IP sačuvana
social share

Rat je kad beli ljudi šalju crne da uzmu žutim ljudima zemlju koju su uzeli od crvenih.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Jedan je Ilic kapiten!!!

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 3722
OS
Windows XP
Browser
Chrome 10.0.648.204
mob
Sagem xg6
A to i mali Pera zna.  Smile

"Cilj je da dobije broj 24 a da svaki broj iskoristi samo jednom"
« Poslednja izmena: 14. Apr 2011, 21:51:32 od Đofreza_in_da_haus »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 119 120 122 123 ... 158
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 28. Avg 2025, 17:24:20
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.088 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.