Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 15:13:35
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: zameniti g-4 i orla sa mig-27?  (Pročitano 13341 puta)
Veteran foruma
Svedok stvaranja istorije

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
I to bilo to vezano za pominjanje političara...  Smile Vratite se na tehničko pitanje.

Da ponovim- ovo što vidimo Orla nije trebalo tako da izgleda. Meni je drag ali je prilično osakaćen u odnosu šta je trebalo da bude. U svakom slučaju uklapa se u našu industriju, počev od motora koga pravimo pa do svega ostalog. Nema veze da ga MiG-27 može zameniti, on je u prvom redu jednomotorac i kao takav nepodesan kao jurišnik. Kod Sovjeta je to drugačije, oni su imali doktrinu frontovskog lovca i to je u redu s obzirom na prostor i načelne planove ratovanja. Osim toga on je došao kao izveden od MiG-23, koji je lovac tako da je industrijski, rehnički i vojno sasvim ispravan korak. Lako do delova, lako do pilota, opravke i šta već.

Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Dejstvovali su sve do 1995. kako u Bosni tako i u Hrvatskoj (sa Banjaluckog aerodroma i sa Udbine) i imali su veoma veliki nalet, narocito u prve dve godine (91/92) i kao sto rekoh pokazali veliku zilavost na visestruke pogotke. Znam ljude koji su ih krpili, pa iz njihovih iskustava govorim.

1992 su dejstvovali do uvodjenja zabrane leta od strane NATO , a posle toga samo sporadichno (ne vishe od 15-ak borbenih letova G-4) . odredjenu zilavost jesu pokazali ,ali treba jasno reci da :

- nosivost ovog aviona je mala . ako se ne promeni pogonska grupa (tj motor  Smile ) a ugradi dodatna avionika ,bice josh manja .

- konfiguracija sa jednim motorom nije bash preporuchljiva za jurishnika ,kao shto je vec dosad milion puta prozvakavano  Smile

- zbog slabog motora i male tezine ,avion je loshe oklopljen - josh jedna mana za jurishnik .

---------------------------------------------

shto se tiche mig-27 , on je proizvod razmishljanja iz 60 -ih i 70-ih na temu da jurishnik treba da leti nisko u radarskoj senci i da treba da bude brz da bi ostavio shto manje vremena PVO.  koncepcija je pomalo zastarela uvodjenjem AWACS-a , doplerskih LD/SD radara na lovcima i radarski navodjenih topova ,pa taj avion nije doziveo vecu popularnost .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
I pored zabrane letova od NATO-a su leteli vrlo cesto, znam konkretno da su sa Udbine leteli u periodu 94-95 nekoliko desetina borbenih naleta, zbog cega su amerikanci bombardovali pistu (tom prilikom poginuo jedan podoficir koji nije hteo da ode u zaklon iako je bombardovanje najavljeno), ali je pista osposobljena i nakon tri dana su ponovo otpoceli borbeni letovi ka Bihacu.
G-4 i ne bi bio klasican jurisnik, iako je vec pokazao da moze i te kako da posluzi na ovim prostorima, ali bi bio dobra dopuna Orlu ( sto je bio i devedesetih) i mogao bi da posluzi kao trenazni avion i za buduci visenamenski borbeni avion.
Neko mi rece da je na aeromitingu u Ceneju koji je bio krajem maja, spiker komentarisuci let G-4 najavio modernizaciju u sklopu koje ce avion dobiti novi motor. Medjutim, ostaje nejasno da li to znaci nov model motora ili novoproizveden Viper 632, ili neku varijantu ovog motora (viper 680), ostaje da se vidi. Ja pretpostavljam da se nece ulagati u nove motore u smislu novog modela, vec ce to biti novoproizvedeni 632.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
I pored zabrane letova od NATO-a su leteli vrlo cesto, znam konkretno da su sa Udbine leteli u periodu 94-95 nekoliko desetina borbenih naleta

koliko je meni poznato , dejstvovali su vecinom J-22 , neshto sa udbine ,neshto sa mahovljana.

Citat
. Ja pretpostavljam da se nece ulagati u nove motore u smislu novog modela, vec ce to biti novoproizvedeni 632.

mi trenutno nismo u stanju da proizvodimo taj motor ,a da kupimo mozemo samo polovne ,poshto se vishe ne proizvode novi.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Posle 1992. na Udbini nije bilo Orlova, samo G-4 i G-2, kao i jedna jedinica PVO Kub i mislim da je bila i neka Zirafa tamo. Kada je pocela Oluja prvo su PVO unistili americki avioni,dok su G-4 i G-2 prebaceni u Banja Luku, ali da ne idem u off, o Udbini tih dana na drugoj temi.

Kada sam rekao novi 632, ovi u Bijeljini tvrde da imaju nekoriscenih motora i delova koji se koriste za remont postojecih motora.
Ako je istina to sto je spiker navodno rekao, onda bi to moglo znaciti i kupovinu novog motora (mozda 680, mislim da je njega jos uvek moguce nabaviti u RR) ili nekog novijeg (RR Adour ili sl.) ali to bi zahtevalo odgovarajuce modifikacije zmaja aviona narocito u repnom delu, novi motorski nosaci i sl.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Galeb G-4 M bilo odlično rešenje za jurišnika. Za naše područje dušu dao. Orao nikad nije bio ono što je trebao da bude kada je projektovan u samom početku.
zasto? meni je on uvek bio nekako i lepsi i bolji od G-4ke...  Smile

Orao je zamisljen kao lovac-bombarder, ali ga je zbog nemogucnosti nabavke licence za jaci motor (Orao je trebao da bude jednomotorac), zbog saradnje sa Rumunijom koja je bila u Varsavskom paktu (ali se pod Causeskuom izdvojila i kritikovala desavanja u Madjarskoj inace  ne bi dobili ni ovo), a zbog potreba politike morao je Britanski motor te smo dobili sta smo dobili.
Orao ima problem zbog nedostatka snage iako je bila planirana modernizacija pred raspad SFRJ sa radarom, modernizacijom po pitanju motora itd.
Izmedju razvoja novog Orla kako se nazivao jedan od projekata reprojektovanja aviona po novom zahtevima i Novog Aviona prevagu je odneo Novi Avion jer bi Francuzi ulozili najveci deo para i tehnologije razvijane za Rafal, dok bi istovremeno otkupili deo proizvedenih aviona za sebe, SFRJ oko 150 za sebe a zajedno bi ga ponudili na trzistu kao dopunu Rafalu koji je i  onda planiran kao skuplji proizvod. Novi Avion, alijas "bebi rafal", nazalost nikada nije poleteo, a koliko je bila dobra ideja vidi  se i po losoj prodaji odlicnog Rafala, koje jos nema upravo zbog visoke cene.

Inace, sve procene govore da bi Orao prevazisao Jaguara (koji je bio uzor i na koga lici) da je imao jace motore.
Problem sa nosivosti je iskljucivo problem motora. Kada bi se danas modernizovao novim motorima (vecina pasuje bez  vecih izmena zmaja jer je u startu planirano da bude sa vecim motorima ako se ukaze prilika), radarima i elektronikom, bio bi otprilike u rangu Kineskog JF-17 koji nije los avion, a inace bi po projekcijama bio bolji u dogfajtu od MIG-21 kada se pojavio. Manevarske sposobnost su odlicne, ali nema brzinu i snagu.
Najave sa VTI govore o produzetku radnog veka ne samo G4, vec i Orla, ali nazalost nema najave modernizacije Orla koji to sigurno zasluzuje.

MIG-27 je zastareo avion i doneo bi nam vise stete nego koristi. Treba videti kako ce se razvijati ekonomija i eventualno uzeti derivat Su-25 familije, ako ne to ima i drugih razumnih resenja a ne bacati pare za svasta.

MIG-29 mora da se menja, inace ovih 5 aviona nisu dovoljna. Ne znam kako Perica zamislja avijaciju, ali trebaju novi avioni, moderni sa novom avionikom (mozda neke nove verzije MIG ili Suhoja), a cinjenica je da MIG-21 ide u penziju - nema dovoljno potencijala za modernizaciju - Rumuni su pre 10 godina uhvatili zadnji voz, znaci dva MIG-29 ce morati da dezuraju (to znaci naoruzani i non-stop na pisti spremni za dejstva i jos vaznije NE LETE bez neke uzbune). Jedan MIG-29 je jos na remontu, sto znaci da bi nasa borbena avijacija sa preko 80 pilota morala da odrzava borbeni nalet pilota lovaca (kojih ima dosta i jednim delom trenutno lete na MIG-21) na 2 MIG-29, i da nove pilote obucava samo na jednom dvosedu, jaka logika nema sta...

Sve najave iz vojske i MO govore da ce se u toku godine zavrsiti studija za kupovinu novog aviona, a po zavrsetku krize ce se i raspisati tender. Jedino se jos ne zna broj trazenih aviona, broj je varirao u prici od 12-24, dok u poslednje vreme se ide na vece cifre od 16 navise.
Izgleda da ce broj zavisiti i od tipa aviona i njegove cene, jer planiraju da izdvoje 800 miliona evra, tj oko 80 miliona godisnje (i kod Rusa i Svedjana postoje kreditne opcije sa ofsetom, tj. povratnim ulaganjima u vrednosti kupovine, sto je dobro i za razvoj privrede, tj. kupis avion i dobijes oko milijardu USD investicija) nije mnogo, ako se racuna da bi Bugarima za cuvanje neba inace morali da placamo preko 120 miliona evra godisnje i to sa svega 2-3 aviona...

@ramon23
Postoje motori i za G-4 i za Orla koji bi bez vecih problema pasovali u postojece avione, ali izgleda da ovi na VTI nisu ni culi za njih.
« Poslednja izmena: 14. Jun 2009, 20:06:32 od stegonosa »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
Mozes li malo vise o tim motorima, narocito me interesuje za G-4, posto sam ovih dana malo trazio po netu ali nisam imao bas mnogo uspeha u potrazi.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 856
OS
Linux
Browser
Mozilla (jaunty)
Par inzenjera iz inostranstva (neki i radili na VTI u srecna vremena, dok svi sada rade u velikim svetskim kompanijama koje se bave proizvodnjom aviona) i mehanicara koji su odrzavali G4 i Orla, su napravili spisak sa mogucim resenjima, ali trenutno ne mogu da ga nadjem, imam ga negde - cim nadjem postavicu, znam da je preporucen jedan od honeywell- ovih motora koji se masovno proizvode, i iako su poreklom Americki odlicno pasuju i ne postoji zabrana izvoza a proizvode se i na Tajvanu (citaj slobodna prodaja za one alergicne na Amerikance i moguce sankcije), postoji slabija - manja varijanta za G4 i jaca za Orla. Kao i derivat ruskog AL-55 koji je prava bombona i sa kojim bi i Orao postao malo cudo (licencu za jednu od varijanti ovog motora su nedavno otkupili Indijci za veliki broj motora za njihov Medium - srednji trenazer).

Nadam se da cu naci kompletan spisak i kompletne karakteristike. Znam da neki od njih mogu da pasuju bez problema, neki traze izmenu uvodnika (veci protok vazduha iako po gabaritima odgovaraju), a neki repne sekcije, mada ne dramaticno. Sa nekim od njih bi G4 uz izmenu krila mogao da postigne nadzvucnu brzinu, a da ne pominjemo efekte po nosivost cak i da nema izmene profila krila. Sada potpuno naoruzani i optereceni G-4 jedva prebaci preko 500-600 km/h, sa novim motorom bi zaista postao drugi avion.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.11
To bi bio pun pogodak dugorocno za nase vazduhoplovstvo ukoliko bi se avion pojacao novim motorom resili bi smo pitanje trenaznog aviona, ne bi smo morali da kupujemo nista novo u narednih 20 godina, tako da bi samo trbalo gledati na opremanje te planirane eskadrile visenamenskih aviona. Sto se tice Orla, koliko sam shvatio kada im isteknu resursi idu na otpad, nece ih modernizovati. Steta za taj avion, ali na zalost ceo projekat je od pocetka bio problematican iz mnogo razloga, ne samo motori, vec i konstrukcija i povecana masa trupa itd.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Reign in Blood

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 20579
Zastava SRBIJA
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.64
stegonosa je mudro prozborio, a kolko ja znam naši su napravili mali zez u samom početku pa su nam britanci uskratili bilo kakve isporuke, znači ni elektronika a ni motor. To jeste da bi neke izmene morale da se rade za jednomotornu verziju al pogodnost je upravo u tome da se zadnji deo trupa skida i ne utiče na ostatak tako da bi osnovni zmaj ostao očuvan. Takođe uvodnici i oplata uvodnika ide na posebne okove pa ni to ne bi bilo teško da se uradi za novi motor. Mada opet to bi bilo nešto što bi radilo možda još deset godina a tada bi bio isto što i Breguet XIX 1941 godine.

Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 4 5 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Avg 2025, 15:13:35
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.