Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Registracijom prihvatate pravila foruma.
ConQUIZtador
banner
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Za iznošenje deviza na Kipar niko ne odgovara  (Pročitano 9750 puta)
Krajnje beznadezan


Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Nokia 6300
znači pare su propale?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
Šta je Velja Ilić tražio na Kipru

BEOGRAD - Narodna banka Jugoslavije je 2001. godine, na preporuku tadašnjeg ambasadora Velike Britanije Čarlsa Kroforda, angažovala englesku agenciju FIA (Forensic Investigative Associates) da pronađe novac koji je opljačkan i iz Srbije iznet na Kipar.

Mlađan Dinkić, u to vreme guverner NB, kaže za "Insajder" TV B92 da je Kroford, u vezi s tim imao sastanke s njim i premijerom Zoranom Đinđićem.

"Da se Vlada nije složila, ja ne bih na svoju ruku mogao da angažujem FIA. NBJ je platila njihovo angažovanje, nekih 200.000, 300.000 dolara, ali oni nisu ništa uradili. Donosili su neke informacije koje su bili samo tragovi. Uvek smo dolazili do tragova, a ne do cilja. I posle dva takva izveštaja, video sam da to nije korisno. Konsultovao sam se sa saradnicima i odlučili smo da raskinemo ugovor. Oni su se kasnije bavili nekim stvarima koje nisu imale veze sa NB. U međuvremenu ih je angažovao 'Japan Tobacco International' (JTI). To nije imalo veze sa nama", priča Dinkić.

FIA nije uradila ništa


Vladan Batić, tadašnji ministar pravde za "Insajder", međutim, kaže da niko u Vladi nije znao da je Dinkić angažovao FIA.

"Ta agencija se pojavljuje preko JTI. Oni su bili maska, pokriće za Dinkića. Vreme je pokazalo da je to jedna kriminalna organizacija. Prava uloga FIA bila je da protagoniše JTI u Srbiji i da istovremeno omalovažava i diskredituje Zorana Đinđića", kaže Batić.

Volf Minić, tadašnji glavni istražitelj FIA, potvrdio je za "Insajder" da je agencija u kojoj je radio u Srbiju došla na preporuku britanske vlade.

"Ja sam istraživao šverc cigareta u jugoistočnoj Evropi, van SCG. U to vreme imali smo još nekoliko ugovora različite vrste. FIA nikome nije odmogla. Samo je radila svoj posao. NB i cigarete nemaju nikakve veze", kaže Minić.

Nekoliko godina kasnije, navodi "Insajder", ispostavilo da je predstavnik FIA Volf Minić na sudu rekao da je po nalogu JTI inicirao duvansku aferu o kojoj je pisao hrvatski "Nacional", a u kojoj je Zoran Đinđić proglašen za najvećeg švercera. Zato se, navodi "Insajder", postavlja pitanje s kojom namerom je angažovana agencija FIA.

Britanska ambasada tim povodom uputila je pismo TV B92 u kome navode da oni svakodnevno pomažu u uspostavljanju poslovnih veza između Velike Britanije i Srbije, ali da britanska vlada i njeni predstavnici nikada ne učestvuju u odluci sklapanja ugovora.

"Moguće je da je prethodni ambasador predstavio agenciju FIA ljudima u Srbiji, ali takvo uspostavljanje kontakta ne predstavlja formalnu preporuku britanske vlade. O preporuci FIA ne postoji pisani trag, a bivši ambasador se lično toga ne seća", navedeno je u pismu britanske ambasade.

U martu 2001. godine, MUP Srbije kontaktirao je sa NBJ s molbom da se Velimiru Iliću organizuje put na Kipar. U to doba, kako navodi "Insajder", Ilić se hvalio "jakim vezama na Kipru s kojima može da pomogne u vraćanju novca koji su pripadnici Miloševićevog režima izneli iz zemlje". Početkom aprila, u pratnji dvojice predstavnika MUP i jednog službenika NBJ, Ilić je otputovao na Kipar.

Svađa

U to vreme, podseća "Insajder", došlo je do međusobnih optužbi između Ilića i Dinkića. Dinkić je tvrdio da Ilić hoće da uzme procenat, dok je Ilić tvrdio da je Dinkić preuzeo posao traženja para i da je sve iz nekog razloga stopirao.

"Ilić danas treba ili da prizna da je lagao kad je govorio da nije tražio proviziju od 10 miliona ili najmanje tri miliona dolara. Ako on danas ne demantuje sam sebe, jer je juče izjavio da nikada nije govorio o tim sumama, onda će policija da da izveštaj, odnosno oni koji su pratili Ilića, i time da potvrde da on sada ne govori istinu. Ili će, u suprotnom, pres služba NBJ objaviti službenu belešku gde to stoji crno na belo", objavio je "Insajder" raniju izjavu Dinkića.

Kiprani nisu hteli da pomognu

U poslednjoj emisiji "Insajdera", Dinkić, međutim, tvrdi da "nije rekao da je Ilić tražio proviziju".

"Evo šta je suština. Novac građana Srbije jeste iznet na Kipar. I mi smo pokušali da otkrijemo makar deo novca. U jednom trenutku javio se i Velja Ilić. Meni se tada javio Dušan Mihajlović i rekao: 'Ajde da mu omogućimo da ide'. Dali smo mu dva čoveka iz tima i on je otišao. Kasnije sam čitao izveštaj s puta, koji su potpisala dvojica pripadnika DB-a. Tamo piše da su sreli neke ljude na Kipru, koji su tvrdili da imaju dokumentaciju na bazi koje možemo naći gde je deo novca. Tvrdili su da je Tasos Papadopulos uništio dokumentaciju, a da su oni nekako to uspeli da reanimiraju, ali su tražili 10 miliona dolara za tu uslugu i unapred kaparu od tri miliona. Dakle, da im date kaparu da bi vam pokazali dokumentaciju u kojoj biste nešto videli. Ovi policajci koji su bili sa Ilićem, rekli su mi da misle da to može biti neozbiljno jer su mesec dana pre toga bili na Kipru i našli hrpu dokumentacije na osnovu koje nisu ništa mogli da urade", tvrdi Dinkić.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
 "Insajder" o najvećoj pljački građana Srbije
Država nije htela da traži pare na Kipru

Prema informacijama "Insajdera", spisak imena i sva dokumentacija o iznošenju para iz zemlje dostavljeni su Upravi za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK) i bila je poznata tadašnjem načelniku Mladenu Spasiću. Međutim, Josip Bogić, tada inspektor UBPOK-a, tvrdi za "Insajder" da se "nikada ni na sastancima ni na kolegijumima nije raspravljalo o tome da se vodi istraga o novcu na Kipru".

U to vreme, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Vuk Obradović otišao je da razgovara sa direktorkom "Beogradske banke" Borkom Vučić.

"Obradović me nije ispitivao. Nije bio nadležan da me ispituje, niti sam ja bila predmet ispitivanja takve vrste jer nisam ni imala krivičnu prijavu. Došao je da me posavetuje da pomognem... Pominjao je 12 milijardi. Hteo je da se to podeli narodu koji je opljačkan. Rekla sam mu: "Ako nađete te pare, znajte da to ne može da pripadne narodu, nego onome čije su pare, ili da konfiskujete." On je ozbiljno mislio da sam je iznela taj novac. To je i Dinkić pisao u stranim novinama da sam je iznosila pare u džakovima", priča Borka Vučić.

Novac na Kipar, navodi "Insajder", nije donošen u džakovima, ali jeste u koferima. To je još u junu 2002. godine potvrdio i zamenik direktora ekspoziture 048 nekadašnje "Popular", a danas "Laiki banke", Andreas Jakovu.

"Uplata keša vršena je na sledeći način: najčešće bi direktor ekspoziture 048 'Laiki banke' u Larnaki dobio telefonski poziv. Pozvao bi neko iz B.B. COBU i obavestio ga da će novac stići na aerodrom u Larnaki u određeno vreme. Ja ili moje kolege iz ekspoziture 048 odlazili bismo tada u kancelariju carine na aerodromu u Larnaki u zakazano vreme gde smo se sretali sa ljudima koji su unosili keš na Kipar. Koliko mogu da se setim, ove osobe su uvek bile Jugosloveni koji su dolazili letovima 'Jata' iz Beograda. Donosili su novac u dva do pet kofera, u zavisnosti od toga koliko su keša unosili na Kipar u određenom momentu. U početku, osobe koje su nosile novac imale su kod sebe priznanicu na kojoj je bio naveden iznos keša u koferima. Ove priznanice koristili su da popune carinske deklaracije. Kasnije su imali spisak novca u različitim stranim valutama koji je korišćen da bi se popunila deklaracija. Kada bi ispunili formular carinske deklaracije, jedna ili dve osobe koje su nosile keš bi ga i potpisale", pričao je Jakovu.

"Insajder" navodi da su na osnovu priznanica i carinske dokumentacije nadležne institucije mogle da utvrde koliko je novca izneto i koliko je položeno na određene račune. Imena nekoliko kurira koji su nosili novac identična su imenima zaposlenih u "Beogradskoj banci" u Beogradu i B.B. COBU na Kipru.

Kiparske carinske deklaracije ukazuju da su novac u brojnim prilikama pratili Zoran Marković, direktor u "Beogradskoj banci" i Slobodan Aćimović, pomoćnik direktora u B.B. COBU na Kipru. Formulari kiparske carine pokazuju da je u brojnim prilikama velike svote novca prijavio i Dragomir Stojković. Od marta 1998. do marta 1999. godine, Stojković je kiparskoj carini prijavio ukupno 453.063.376 nemačkih maraka. Taj novac uplaćen je na račun of-šor kompanije "Braunkort", jedne od osam koju je u vreme sankcija osnovala B.B. COBU.

Morten Torkildsen, finansijski istražitelj Haškog tribunala, dostavio je srpskim nadležnim instiucijama izveštaj o iznošenju novca na Kipar još 2002. godine. "Insajder" navodi da je dostavljeno više desetina hiljada bankarskih izvoda, sa svim transakcijama o osam državnih of-šor kompanija na Kipru, sve transakcije "Beogradske banke" na Kipru, ali i transakcije nekoliko privatnih firmi, za čije vlasnike je utvrđeno da su posredovali u nabavci vojne opreme za potrebe MUP-a Srbije i Vojske Jugoslavije. Tamo se, navodi "Insajder", nalaze i sumnjive bankarske milionske transakcije danas uspešnih biznismena, zavedene bez ikakve namene.

"Mi smo predali dokumentaciju. Posle toga ne bi bilo teško da se istraži dalje. Trebalo je samo poslati pisma sa zahtevima drugim zemljama da bi se dobila dokumentacija iz banaka. Korak po korak, došlo bi se do toga ko je stajao iza tih kompanija, ko je profitirao i šta se, u stvari, dogodilo sa tim novcem", smatra Torkildsen.

Rade Terzić, tadašnji okružni tužilac, međutim, potvrdio je za "Insajder" da je policiji predata izvesna dokumentacija, ali, kako on kaže, "tu nije bilo nikakvog ukazivanja da se radi o sumnjivim transakcijama".

Ostaje nejasno zašto se država nikada do kraja nije pozabavila opljačkanim novcem.

Dinkić smatra da je "nemoguće pronaći novac koji je završio na računima 50 zemalja".

"To prevazilazi moje mogućnosti. Kada me pitaju da li će taj novac ikad biti nađen, mislim da neće. Najveći deo tog novca je potrošen, ne postoji. Deo koji je ostao na računima nije na Kipru. To nikada neće biti nađeno, osim ako se policija ne bude angažovala i po nekom osnovu ispitala ljude direktno", kaže Dinkić.

Torkildsen, međutim, smatra da se od potrage za novcem odustalo iz jednog razloga.

"Oni to ne žele da istraže. Neću da spekulišem oko razloga. Vi saberite dva i dva. To su ljudi na važnim pozicijama koji su imali snagu da zaustave ovo. Znam samo da je istraga mogla da bude sprovedena", kaže Torkildsen.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
Iduće nedelje konačan izveštaj o kretanju novca i robe na Kipar
Inspektori proveravaju dokumenta

Prvi preliminarni rezultati ukrštanja podataka o kretanju novca i robe na relaciji Kipar-Srbija u prethodne dve godine pokazuju da je u većini slučajeva, reč o uvozu robe u Srbiju iz trećih zemalja, a ne sa Kipra, izjavio je za "Blic" Vladimir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu finansija.

Devizni inspektorat, Uprava za sprečavanje pranja novca i Poreska uprava, po njegovim rečima, intenzivno rade na ukrštanju podataka o robnoj i novčanoj razmeni sa Kiprom, a konačan izveštaj mogao bi biti gotov već naredne nedelje.

- Kada sve bude završeno, moći ćemo da kažemo da li je bilo zloupotreba ili ne. Prema onome što smo do sada pregledali, radi se o legitimnim poslovima. Kao što sam već rekao, većinom o uvozu iz trećih zemalja (uvoz sa Kipra učestvuje u toj razmeni sa svega nekoliko miliona dolara). Pretežno je reč o nafti iz Rusije, ali i robe iz Rumunije, Kine, Nemačke. Roba se uvozi u Srbiju, a plaća preko računa na Kipru. Nije reč samo o robi. Ima i plaćanja raznih usluga, propagandnih, saobraćajnih - kaže Ilić.

Kao što je "Blic" već pisao, Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije, izjavio je ovih dana da je podatak o milijardu dolara razlike između kretanja robe i kretanja novca na relaciji Kipar-Srbija u stvari iz redovnog izveštaja NBS o godišnjem prometu poslovnih banaka. Inače, ovaj dokument je nedavno prosledio Stejt department. Jelašić je takođe rekao da ga jako zanima hoće li oni koji ukrštaju podatke to i ukrstiti, ili će se čekati novi izveštaj američkog ministarstva spoljnih poslova.

R. Marković

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
Zašto su izneverena očekivanja da će opljačkane milijarde biti vraćene s Kipra
Istraga vodila do ljudi bliskih DOS-u

Od milijardu i po maraka, koliko se sumnja da je iz Srbije prebačeno na račune of-šor kompanija na Kipru, u optužnici koju je nedavno podiglo Specijalno tužilaštvo spominje se samo 100 miliona nemačkih maraka prikupljenih u Carini, saznaje "Blic".

Izvor "Blica" iz policije tvrdi da je mršav rezultat šestogodišnje potrage za opljačkanim novcem posledica straha da bi istraga mogla da odvede do ljudi bliskih nekadašnjem DOS-u, koji su se obogatili na isti način kao i Miloševićevi sledbenici.

- Kada je Dušan Mihajlović postao ministar policije, prihvatio je sugestiju pomoćnika iz Upravi krminalističke policije Miodraga Vukotića na koji način da se istražuje iznošenje para iz zemlje. Osnovna ideja je bila da se istražuju poslovi preko kojih je novac ulazio u zemlju i izlazio iz zemlje. Plan je bio da se povede krivičnih postupak zbog nezakonitih poslova i da posle okončanih sudskih presuda traži povraćaj novca - kaže izvor "Blica".

Isti izvor ističe da se planiralo da se ne prate samo poslovi državnih firmi, već i privatnih preduzeća.

- Ekipa UKP-a napravila je šemu po kojoj bi se istraživalo po takozvanom piramidalnom sistemu. Na vrhu je bio Slobodan Milošević i njegovi najbliži saradnici. Drugi nivo su činile državne institucije - banke, carina, javna preduzeća. Na trećem nivou su bili privrednci koji su u to vreme poslovali s inostranstvom i stekli bogatstvo za vreme sankcija. Četvrti nivo su bile manje firme koje su imale nekog udela u tim poslovima - objašnjava naš izvor.

U skladu s tim planom su podnete krivične prijave protiv Mihalja Kertesa i Miodraga Zečevića, bivšeg direktora "Franko - Jugoslav banke" u Parizu i "Jumbes banke" u Beogradu. Zatim je usledila krivična prijava 30. marta 2001. godine protiv Slobodana Miloševića, Jovana Zebića, Mihalja Kertesa, Nikole Šainovića i Radomira Markovića.

Naš sagovornik tvrdi da je podnošenje krivične prijave protiv Miloševića i njegovih saradnika bilo poslednje što je policija ozbiljnije uradila u ovom slučaju.

- Pod jakim pritiskom nekih ljudi iz DOS-a odlučeno je da policija prestane da se bavi iznošenjem para iz zemlje, i da se to prepusti komisIjama i agencijama - kaže izvor "Blica".

On dodaje da je komisija NBJ svoju aktivnost usmerila samo na novac koji su preko carinika izneli radnici DB-a, iako se znalo da je većina tih para potrošena na uvoz nafte, lekova, hrane i tome sličnog.

- Rezultat toga je bio da je treći nivo, odnosno veliki privatni preduzetnici, ostao netaknut. Od njih je samo Bogoljub Karić pozvan na odgovornost. Premijer Đinđić je insistirao nekoliko puta da se radi na tome i istraži do kraja, ali ga je deo DOS-a, kao i neki ljudi iz pravosuđa, stalno uveravao da je to teško i gotovo nemoguće - kaže naš izvor.

Situacija se nešto malo izmenila na početku akcije "Sablja" kada je ministar Mihajlović naredio timu iz UKP-a da se vrati starom poslu.

- Oni tada utvrđuju da je kroz šverc cigareta iz zemlje izneto više od milijardu maraka. To je bila akcija "Mreža", i to su oni ljudi iz treće strukture koji nisu uopšte dirani. Nažalost, ni rezultati "Mreže" nisu do sada iskorišćeni. Mislim da su sve akcije stopirane da se ne bi otkrilo da su neki biznismeni bliski DOS-u svoje imperije stvorili na isti način kao i Miloševićevi ljudi - kaže izvor "Blica".

Ekipa "Blica"

    Šta se navodi u optužnici


    Među optuženima za novčane malverzacije i iznošenje para na Kipar ostao je samo Mihalj Kertes, jer je drugooptuženi Jovan Zebić preksinoć preminuo.

    U optužnici se navodi da je šef kriminalne organizacije bio Slobodan Milošević, a da je pripadnik, osim Kertesa i Zebića, bio i Nikola Šainović protiv koga je postupak razdvojen zbog suđenja u Hagu.

    U prvom delu optužnice se navodi da je kriminalna grupa, sa Miloševićem na čelu, nezakonito prebacivala sredstva iz saveznog budžeta na račune velikog broja državnih preduzeća u SRJ.

    U drugom delu optužnice gde se spominje sto miliona maraka iznetih na Kipar, optužbe su konkretnije. Navodi se da je Kertes u periodu od 1994. do 2000. godine davao novac prikupljen sa carine ljudima iz SPS-a za potrebe te stranke, kao i pripadnicima DB-a za njihove potrebe. Navode se konkretni slučajevi kada je novac davao na ruke Nikoli Šainoviću, Urošu Šuvakoviću i pripadnicima DB-a.

    Prema navodima optužnice, Kertes je u periodu od šest godina, po naređenju Miloševića dao 115 miliona maraka, tri miliona dolara i 826 miliona dinara. Oko sto miliona maraka je poslato na račune of-šor kompanija na Kipar.

    Danica Drašković: Finansirana politička ubistva

    Danica Drašković, funkcioner SPO i urednica "Srpske reči", izjavila je da su novcem koji je iz Srbije iznošen na Kipar plaćana politička ubistva, poput ubistva njenog brata Veselina Boškovića i još tri člana SPO na Ibarskoj magistrali. Ona je u izjavi za "Dnevnik" optužila vlasti da i pored jasnih dokaza ne želi da pokrenu istragu kojom bi se u potpunosti rasvetlilo kako su trošene pare otete od građana Srbije.


Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
Stigle pare do Paname!
E. V. N., 19. mart 2007

KRAJEM devedesetih, kada su Evropa i Amerika odlučile da značajno pojačaju sankcije prema Srbiji, a posebno kada je postalo jasno da sukobi na Kosovu ulaze u tešku fazu, visoki funkcioneri bivšeg režima odlučili su da pojačaju svoje aktivnosti i poslovanje preko Kipra.
Iskustvo i razijena mreža firmi koje su se osnivale, a zatim gasile, brojni saradnici - strani državljani, uvek spremni da stave svoje ime na ugovor o osnivanju „of šor“ kompanija, osokolili su ih da otvoreno pregovaraju sa stranim državama. I to najpre sa onima koje su Srbiji i uvele embargo. Od njih je kupovano oružje i neophodna oprema za funkcionisanje Vojske i MUP.
Uprkos nastojanjima svih koji su istraživali fenomen iznošenja para iz Srbije, desetak godina kasnije jasno je da ni domaća ni svetska javnost neće saznati ko je sve učestvovao u tom lancu.

POSAO PREKO „ABRIDŽA“

Iako je nestala, kako u Beogardu i Larnaki, brojna dokumentacija vezana za poslovanje srpskih of šor kompanija na Kipru, neki tragovi ukazuju da je Srbija zaista preko ove zemlje trgovala, visoke provizije bi se sakrilo da je u pitanju državni posao.
Jedna od takvih „of šor“ firmi preko koje je išao veliki deo nabavke za MUP I VJ je „Abridž“, koju su još juna 1992. godine osnovali Beograđani Slobodan Rajh i Branko Jeremić. Oni su, pored Vesne Simatović, bivše supruge Frenkija Simatovića, u dokumentaciji navedeni i kao direktori.
„Abridž“ je organizovao snabdevanje opremom. Posle potpisivanja Dejtona, „Abridž“ je radio nabavke za MUP, a četiri do pet „of šor“ kompanija je „ostavljalo“ novac za te zalihe.
Kako je jedan od osnivača Slobodan Rajh rekao istražiteljima Haškog tribunala,“Abridž“ je prestao da nabavlja opremu za vreme bombardovanja i potvrdio je da, za urađen posao, dobio i nagradu MUP Srbije.
Većina poslova „Abridža“ išla je preko Helenik banke na Kipru, a samo od januara 1998. do juna 1999. godine ulaz i izlaz novca na računu „Abridža“ bio je 2,7 miliona dolara.
Osim računa u Helenik banci, „Abridž“ ih je imao i u „Federal bank of midl ist“, odnosno njihovoj filijali u Limasolu. Prema dostupnoj dokumentaciji, najveći deo plaćanja preko FBME vršen je ka izraelskim korporacijama koje se bave proizvodnjom oružja i vojne opreme.

OD IZRAELA DO NEMAČKE

Od decembra 1996. do marta 1999. godine „Abridž“ je prebacio 4,5 miliona dolara preko Helenik banke u Grčkoj i to na račune izraelskih firmi ELOP, „Afid“, „Noga lite“, „MDT protektive industris Izrael“, a otkriveno je i da je američkoj kompaniji „AM dženeral korporation“ plaćeno 1,2 miliona za nabavku 20 „hamvi“ vozila.
Transakcija koja je tipična za ove poslove je plaćanje od 14. maja 1997. kada je „Jugoimport SDPR“ transferisao 882.000 sa računa Anglo Jugoslovenske banke u Londonu na račun „Avridža“. Već 21. maja „Abridž“ plaća 706.500 dolara izraelskoj firmi „ELOP“. Prema zaključcima stručnjaka, razlika u sumama prilikom uplate i plaćanja Izraelcima je provizija „Abridža“.
I sa računa ove firme u Helenik banci plaćano je izraelskim firmama, a od januara 1998. do juna 1999. ušlo je i izašlo 1,8 miliona maraka i 11 miliona dolara. Na račun „Abridža“ od 27.6. 1995 do 24.2.1999. uplaćeno je sedam miliona dolara i 385 hiljada maraka, najviše preko „of šor“ firmi „Lamoral“, „Verikon“ i „Braunkort“.
Poslovanja preko Kipra idu i dalje, pa se u podacima pojavljuje i panamska kompanija „Nitrako“, čiji je direktor Kinez Jan Šukun. Na račun ove firme dolazile su pare od „Vantervesta“, „Braunkorta“ i „Lamorala“, ukupno 3,7 miliona maraka i 182.759 dolara. U ovom slučaju Hag je utvrdio da su plaćane robe i usluge, i to najmanje 10 plaćanja nemačkoj kompaniji „Hajman sistems GMBH“ iz Visbadena, koja je od 1993. godine deo „Reinmetal grupe“ koja se bavi bezbednošću.

RUSI I BUGARI
JEDNA od firmi u lancu, koji se pominje u haškom izveštaju, je „Aviatrend“, a vlasnici su Rusi Valeri Černi i Aleksandar Čečegelov. Valeri je poptpisivao dokumente u „Komercijalnoj banci Neftinvest bank“ Sofija i u „Kampein banker Ženeva“ u Švajcarskoj.
Černi je, ostalo je zabeležno u izveštaju, poznat i kao Viktor Vasiljevič Dudenkov. Povezan je sa nelegalnom trgovinom oružjem. U „Aviatrend“ novac su prebacivale „Anteksol“, „Braunkort“, „Lamoral“, „Neokom“, „Verikon“, i to ukupno 3,4 miliona dolara od 1.8.1997 do 4.2 1999. godine.

SPECIJALCI
Pretraživanjem po veb stranicama vidi se da je firma „ELOP“ lider u konstrukciji i proizvodnji elektroptičkih sistema za ratne operacije, lasera, termičkih infracrvenih sistema, „MDT protektive industris“ se bavi proizvodnjom oklopnih vozila, dok „Noga Lite“ prodaje opremu za noćne operacije.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.10
mob
Apple iPhone 6
Na kiparskim računima nije završio samo novac od carine

Milošević izneo i depozit Narodne banke Jugoslavije

Autor: M. I. | 20.03.2007 - 11:34

Na račune „Beogradske banke COBU“ na Kipru i još nekoliko naših banaka u inostranstvu početkom devedesetih godina je prebačen i depozit Narodne banke Jugoslavije (NBJ) u iznosu od oko 500 miliona američkih dolara, ali se još ne zna gde je i kako završio ovaj novac.

Pomenutu sumu depozita NBJ je, između ostalog, držala kod „Beogradske banke COBU“ na Kipru, „Anglojugoslav banke“ u Londonu, „Frankojugoslav banke“ u Parizu, „Jugobanke“ u Njujorku... Posle uvođenja sankcija našoj zemlji, NBJ je tokom 1993. i 1994. godine dala odobrenje ovim bankama da ceo njen depozit prebace na svoje račune. Nalog je izdat uz obrazloženje da tim parama treba da se podmire dugovi domaćih firmi prema pomenutim bankama.
Najviše para od depozita, u iznosu od oko 90 miliona dolara, slilo se na račun „Beogradske banke COBU“ na Kipru, koja je krajem osamdesetih godina osnovana kapitalom „Beogradske banke“. Preostali novac, od po nekoliko desetina miliona dolara, našao se na računima drugih banaka kod kojih je NBJ držala depozit.
Izvor „Blica“ blizak bankarskim krugovima kaže da se još ne zna kako su banke raspolagale tim parama i tvrdi da se ni dolar nije vratio u zemlju.
- Posle petooktobarskih promena nije izvršena kontrola aranžmana NBJ sa poslovnim bankama u inostranstvu, odnosno kontrola rada ovih banaka i plasmana sredstava od depozita. Ostala je nepoznanica da li su dugovi domaćih firmi prema poslovnim bankama bili izmišljeni ili stvarni i na šta su te pare potrošene - kaže naš izvor.

Najveća pljačka
Od 1992. do 2000. iz Srbije je prema nezvaničnim procenama izneto između pet i jedanaest i po milijardi dolara. Dostupna dokumentacija upućuje da jedan deo iznetog novca poticao od pljačke građana preko carine i budžeta , a drugi deo je bio iz nelegalnih tokova. Od toga je, kako se može zaključiti na osnovu podataka iz prikupljenih dokumenata, jedan deo potrošen na uvoz oružija i vojne opreme, nabavku lekova ili za isplatu plata i penzija u vreme sankcija. Međutim, sudbina nekoliko milijardi je i danas nepoznata. Postoje opravdane sumnje da je taj novac završio na nečijim privatnim računima.
Najviše novca u tom periodu je izneto na Kipar. Tamo su na račune osam of šor kompanija, koje je osnovala Beogradska banka, depnovani veliki iznosi deviza u kešu. Finansijski istražitelj Haškog tribunala Morten Torkildsen je u izjavi za „Insajder“ TV B92 rekao da je to bila najveća finansijska konstrukcija na kojoj je u svojoj karijeri radio.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
Apple iPhone 6
Šta curi sa Kipra?
G. Bulatović, 21. mart 2007

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju zadovoljna je, kako je u sredu potvrđeno “Novostima”, odlukom srpskih vlasti da već od četvrtka uđe u kontrolu svih srpskih firmi koje su poslovale preko Kipra, a koja je bazirana na informacijama koje je upravo OEBS dostavio američkom Stejt departmentu.
Već od četvrtka će u sva preduzeća, koja su radila sa ili preko ove mediteranske zemlje, početi da posećuju timovi koje čine devizni i poreski inspektori, ali i po jedan predstavnik Uprave za sprečavanje pranja novca.
Cilj je, kako “Novosti” saznaju, da se provere motivi rada srpskih firmi preko Kipra i da se odgovori na pitanje koje se, u izveštaju Stejt departmenta, više puno puta ponavlja. Koji su motivi da se roba koja ide u Srbiju u ovom obimu plaća preko Kipra?
Istraživanja koja su do sada sprovele srpske vlasti govore da u čitavoj konstrukciji vrednoj oko milijardu dolara ima onih koji preko Kipra izvlače dobit, odnosno koriste pogodnost što u ovoj zemlji nema poreza na dobit. Postoje i brojne strane firme koje Kipar koriste kako bi izbegli dvostruko oporezivanje, jednom u svojoj zemlji, a drugi put u Srbiji.
Međutim, ono što je simptomatično je što dve trećine pomenute milijarde dolara, tačnije nešto više od 600 miliona dolara iznosi ostvaren uvoz javnog, odnosno državnog preduzeća Naftna industrija Srbije.
Zato će timovi inspektora ovih dana posetiti i NIS, a sve kako bi od ovog javnog preduzeća na uvid dobili ugovore za poslove sa ruskim partnerima i kako bi se dobio odgovor: da li je izostanak direktnog uvoza nafte za potrebe srpskog tržišta zaista posledica uslovljavanja stranog partnera, kako inače ove poteze obrazlaže Naftna industrija Srbije.
Do sada obavljene analize govore da u Srbiju, preko Kipra, roba najčešće dolazi iz Ruske federacije, Kine, Poljske, Italije i Ukrajine.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi


I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
Apple iPhone 6
Kipar ima recept
G. B., 22. mart 2007

KOMBINOVANI timovi deviznih i poreskih inspektora, kao i nadležni iz Uprave za sprečavanje pranja novca kreću u kontrolu dokumentacije onih firmi koje su bile najdominantnije u uvozu robe sa Kipra - potvrđeno je u četvrtak "Novostima".
Prva na listi je, svakako, Naftna industrija Srbije koja, dominantno, preko ove zemlje kupuje naftu iz Ruske federacije. Podaci govore da je upravo ova državna firma sa najvećim iznosom, od oko 600 miliona dolara, zastupljena u onom što su OEBS i američki Stejt Department označili kao "mogućih spornih, odnosno opranih milijardu dolara" srpskog uvoza. Ono što je primetno, ako se uporedi spoljnotrgovinska razmena zemalja regiona, jeste da ni jedna država nema tako zastupljen uvoz sa Kipra, kao Srbija.
Analize srpskog uvoza sa Kipra govore i da ima dosta sitnijih transakcija koje se odnose na usluge konsaltinga, što, poznavaoci tokova "prljavog" novca, prepoznaju kao mogući put u pranju para. Međutim, pronalaženje "rupa u zakonu" koje mogu pokriti ove, nelegalne zarade, odavno je, posebno u Srba, razrađen i teško sudski dokaziv. Česta su, iz Srbije na Kipar, a koji je, iako je punopravna članica Evropske unije poznat kao jedna od retkih država u kojoj je porez na dobit nula, i seljenja kapitala. Primetno je i da je u oznakama srpskih transakcija neretko zastupljen i opis "vraćanja stranih kredita". Ono što je, međutim, jasno jeste da srpske vlasti u ovom poslu moraju da imaju punu pravnu pomoć svih nadležnih organa Kipra.
Međutim, dosadašnja iskustva sa prilično, za otkrivanje onih koji posluju preko njihove zemlje, "zatvorenim" kiparskim institucijama ukazuju da je moguće da i ovaj "slučaj Kipar" završi kao onaj devedesetih. Signali koji su povodom novog srpskog slučaja "Kipar" došli iz SAD, ali i Evrope govore da će se, ovoga puta, malo više angažovati u tehničkom smislu na otkrivanju - ko to i zbog čega odlazi baš na Kipar.
Firme koje su dominantne u obimu uvoza sa Kipra uglavnom tvrde da rad preko ovog mediteranskog ostrva nije njihova želja, već ugovorni uslov onih koji im prodaju robu. Inspektori će te navode proveriti i kroz kupoprodajne ugovore, ali je činjenica da rezultati istraživanja novog "kiparskog" slučaja mogu biti potpuni tek kada se umreže sa onim koje daju nadležne službe u Nikoziji.

Izvor: Novosti
IP sačuvana
social share
"Ne postoje pogresna skretanja. Samo staze za koje nismo znali da nam je sudjeno da njima hodamo." ~ Gaj Gavrijel Kej
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan


Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.11
mob
Nokia 6300
to su propale pare  i džabe ih traže.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 3
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: 24sata :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: ConQUIZtador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: Advokat Draganić :: MojaFirma

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.123 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.