Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 20:52:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

TotalCar: Pocetna | Vesti | Specijal | Video | Foto | Test | Akcije | Saveti | Moto
Idi dole
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: WRC - sezona 2010.  (Pročitano 23908 puta)
03. Dec 2009, 23:10:15
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Sitroen zove Kimija Raikonena




Svi su izgledi da će se Kimiju Raikonenu ispuniti dečačka želja da nastupa u reli šampionatu i to onom najznačajnijem, WRC.

Šampion u konkurenciji konstruktora za 2009. godinu, Sitroen, namerava da angažuje bivšeg šampiona Formule 1, Raikonena (30), koji je na kraju ove sezone izgubio mesto u Ferariju i od tada nije uspeo da pronađe angažman u ekipi sa šampionskim ambicijama, pa je oglasio da se povlači na godinu dana.

"Nije ništa potpisano i nisam pričao sa Raikonenom čak ni telefonom", rekao je šef Sitroenovog reli tima Olivije Kesnel za "Radio-France", ali je dodao:

"To je trenutno više od glasine, to je realna mogućnost".

On je potom dodao da je bivši as Ferarija "neverovatan vozač", koji "nije slučajno postao svetski šampion 2007. godine".

Iako vožnja bolida F1 na pisti i fabričkih automobila na nepristupačnim putevima širom planete nema gotovo nikakvih zajedničkih osobina, Kesnel ne sumnja da će se "Ledeni Finac" brzo prilagoditi. Raikonenov budući šef pomno je pratio njegov nastup na nedavnom finskom reliju.

"Ono što je tamo uradio bilo je zadiviljujuće", rekao je Kesnel. 



Šef Sitroenovog WRC tima dodao je da će Raikonenu ipak biti ponuđeno mesto u "juniorskom timu", koji predstavlja drugu postavu, iza zvaničnog tima fabrike, za koju voze svetski šampion Sebastijan Leb i Danijel Sordo.

Prelaskom u reli konkurenciju, Raikonen ne bi poništio i dalje važeći ugovor sa Ferarijem, koji ističe tek na kraju 2010. godine i po kojem mu je zagarantovana višemilionska plata.

Da je izabrao da pređe u neki drugi tim u Formuli 1, taj ugovor automatski bi prestao da važi, a ovako će Ferari na "teretu" imati Raikonena, kao i dvojicu vozača Felipea Masu i novajliju Fernanda Alonsa, zbog kojeg je Raikonen i sklonjen.

Za 2010. godinu do sada prijavila su se samo dva tima za Svetski reli šampionat (WRC), baš kao što je zbog svetske ekonomske krize bio slučaj tokom ove sezone. To su Sitroen i Ford. Ta dva proizvođača imala su pet timova tokom 2009. godine (Sitroen dva, Ford tri) i FIA se nada da će do početka nove sezone 14. februara u Švedskoj, još neki proizvođač prijaviti svoju ekipu.

Izvor: MONDO
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Raikonen vozi za Sitroen
u reli šampionatu




Bivši prvak F1 na novom zadatku


Bivši svetski šampion Formule jedan Kimi Raikonen potpisao je jednogodišnji ugovor sa Sitroenom i sledeće sezone će u Svetskom reli šampionatu voziti za tu ekipu, saopšteno je danas.

Raikonen je na kraju sezone u Formuli jedan napustio Ferari, a njega je u italijanskoj ekipi zamenio Fernando Alonso.

Finac je želeo da se vrati u Meklaren, ali je britanska ekipa potpisala ugovor sa šampionom Džensonom Batonom.
"Potpisao sam jednogodišnji ugovor sa Sitroenovom ekipom Red Bul Junior. Radujem se što ću početi sa testiranjem automobila i početku moje prve reli sezone", naveo je šampion Formule jedan iz 2007. godine u saopštenju.

Pored Raikonena, za tim Sitroena će sledeće sezone voziti Sebastijan Ogier. Pošto je potpisao jednogodišnji ugovor, Raikonen bi 2011. godine mogao da se vrati u Formulu jedan i to u ekipu Red Bula.
Raikonen je do sada vozio jednu trku u svetskom šampionatu, na reliju Finske za ekipu Tomi Makinen Rejsing, u fijatovom vozilu.

"Oduvek sam želeo da se tokom karijere takmičim u Svetskom reli šampionatu. Zahvaljujući Red Bulu imam priliku da vozim najbolji automobil u takmičenju Sitroen C4. Ovo je novo za mene, ali biće uzbudljivo", rekao je Raikonen.

Sledeće sezone Sitroen neće učestvovati jedino na reliju na Novom Zelandu, navodi se u saopštenju.

Autor: Beta | Foto:AP via blic.rs
« Poslednja izmena: 04. Dec 2009, 22:19:12 od bockoyogi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Kimi Raikkonen vozi za
Citroen Junior WRC tim




Bivši šampion Formule 1, nakon što je ostao bez angažmana u Formuli 1 za sezonu 2010, je potpisao ugovor sa Citroen Junior WRC timom za koji će nastupati u WRC sezoni 2010.

30-godišnji finski vozač, Kimi Raikkonen, je potpisao ugovor sa Citroen Junior WRC timom (od ove sezone ovaj tim se vodi kao drugi fabrički tim, a ne kao polu-fabrički tim) za koji će nastupati na 12 od 13 relija naredne sezone. Citroen Junior tim će propustiti nastup na WRC Novi Zeland.

F1 šampion iz 2007. godine i pobednik na 18 Velikih Nagrada je izjavio: "Potpisao sam jednogodišnji ugovor. Videćemo kako će ići." Rečito, kao i uvek.

Kimi Raikkonen će voziti aktuelnu generaciju Citroen C4 WRC reli automobila, a njegov suvozač će biti finac Kaj Lindstrom, koji je u prošlosti bio suvozač višestrukog WRC šampiona Tommi Makinnena. Sponzor Kimi Raikkonena će biti Red Bull, koji takođe sponzoriše i drugog vozača Citroen Junior tima - Sebastien Ogier-a.

Direktor Citroen Sport odeljenja, Olivier Quesnel, je rekao: "Nastavićemo da računamo na Sebastiena (Loeb) i Dani (Sordo) za odbranu šampionskih titula u sezoni 2010, ali ćemo povećati obim našeg angažovanja sa Junior timom. Sebastien Ogier je pokazao svoj potencijal prošle sezone, a sada imamo i Kimi Raikkonena u svojim redovima. Vrlo smo ponosni što je odabrao upravo Citroen. Tokom narednih nekoliko nedelja ćemo objaviti zvaničan plan Citroen Sport odeljenja za sezonu 2010."

Raikkonen je jedino dosadašnje iskustvo imao na ovogodišnjem WRC Finska, kada je zabeležio odlično 15. mesto u generalnom plasmanu nakon prvog dana relija, vozeći Abarth Grande Punto S2000. Nažalost, izletanje tokom drugog dana relija je označilo i kraj relija za njega. Pored tog relija, Raikkonen je učestvovao na još tri relija tokom ove sezone.

Posada Raikkonen/Lindstrom će prvi put testirati C4 WRC na Arctic Lapland reliju, prvoj rundi finskog reli šampionata, koji se vozi 28. januara 2010. Na istom reliju je Raikkonen debitovao kao reli vozač 2009. godine kada je završio kao 13. u generalnom plasmanu za volanom Fiat Abarth Grande Punto S2000. Pobedu na tom reliju je osvojio Mika Hakkinen u Mitsubishi Lanceru sa preko 7 minuta prednosti u odnosu na Raikkonena.

Raikkonen će tokom sezone 2010 primati Ferrari F1 platu, a kada se saberu primanja od Red Bull reli tima, Raikkonen će tokom predstojeće sezone zaraditi preko 30 milona USD što ga čini najplaćenijim WRC vozačem ikada.

Sa druge strane, Red Bull (za sada) odbija svaku špekulaciju da bi Raikkonen mogao da se vrati u F1 kao Red Bull vozač, umesto Mark Webbera, koji ima jednogodišnji F1 ugovor.

Petter Solberg je za zvanični WRC sajt izjavio da, po njegovom mišljenju, Kimi Raikkonen ima potencijal da prvu sezonu završi kao peti ili šesti u generalnom plasmanu.  U tipičnom maniru za Solberga, izjava je glasila: "Ako umete da vozite - umete. On (Kimi) je pokazao da ume, tako da ne vidim razlog zašto ne bi bio brz."

Autor: Nemanja Šarović - NacionalnaKlasa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Volkswagen:
Odluka o WRC do marta




Motorsport odeljenje Volkswagena će najkasnije do marta meseca doneti odluku o nastupu u WRC šampionatu od 2012. godine, kako navodi britanski časopis Motorsport News.

Direktor VW Motorsport odeljenja, Kris Nissen, veruje da je potrebno minimum 18 meseci za pripremu konkurentnog WRC automobila. On je, takođe, naveo da VW Upravni Odbor još uvek nije ubeđen da je angažovanje u WRC takmičenju dobar pravac za VW Motorsport.

Kris Nissen je izjavio: "WRC takmičenje je zanimljivo Volkswagen-u po više kriterijuma, ali i dalje to nije idealno. Razgovarali smo sa FIA i atkivnim fabričkim timovima u ovom takmičenju kako bi stekli bolji uvid u troškove nastupa.

Želeli bi smo da vidimo više fabričkih timova i maksimalno 12 relija po sezoni. Takođe, želeli bi smo da u kalendaru imamo legendarne relije, kao što je Monte Karlo. A verujemo da to i ostali proizvođači žele, samo je pitanje da li će FIA i ISC (promoter WRC) to i realizovati."

Nissen je dodao da bi Carlos Sainz mogao biti jedan od osnova budućeg Volkswagen WRC tima, kao test vozač. Nissen, takođe, navodi da bi automobil za WRC takmičenje verovatno bio Polo ili Golf, a ne Scirocco, kao što je to ranije bilo pretpostavljano.

Nissen je rekao i: "Od kako smo angažovali Carlosa, postigli smo značajne napretke. Od svih fabričkih vozača, on nam je najviše pomogao oko realizacije Race Touareg automobila. Sa druge strane, Carlos, se povukao iz relija i to ne zato što nije više mogao, već zato što više nije želeo da vozi. Moje je mišljenje da bi on bio idealan test vozač i koordinator tima, ali ne i vozač sa kojim bi ušli u WRC šampionat."

Izvor: Motorsport News via NacionalnaKlasa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Monster Team predstavio
dizajn bolida




Novoosnovani Monster World Rally Team objavio je prve slike bolida Ford Fiesta S2000, sa kojim će nastupati u Rally America Championschip. Dizajn predstavljenog bolida, biće "preslikan" i na bolid Ford Focus WRC, u kojem će nastupati Ken Block u Svetskom reli šampionatu...

Dizajn bolida zasniva se na beloj podlozi, koja je "prelepljena" crnom i zelenom šemom "Monster", sa logom DC Shoes i Dirt 2. DC Shoes je firma koja proizvodi odeću i obuću za vožnju skateboarda, a Ken Block je njen suosnivač. Kao što znamo, Dirt 2 je videoigra, čiji je Ken Block protagonista. 


 
Tim je potvrdio da će dizajn bolida Ford Focus RS WRC biti veoma sličan, ali će biti dodat i logo Stobart na vratima. Ken Block će sa suvozačem Alexom Gelsominom startovati na WRC takmičenjima u Meksiku, Turskoj, Portugalu, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji. Program u Severnoj Americi (u bolidu Ford Fiesta S2000) čine trke Sno*Drift, 100 Acre Wood, Olympus, Oregon Trail, STPR i New England Forest. Popularni X-Games se podrazumeva.
 


Izvor: AutoMagazin.rs
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Raikkonen prvi put za
volanom Citroëna C4 WRC




Prvak sveta u Formuli 1 iz 2007. godine, Kimi Raikkonen, u sezoni 2010. neće voziti Formulu 1, već će nastupati u Svetskom reli šampionatu. Nedavno je održan prvi test bolida Citroën C4 WRC, na privatnoj makadamskoj test stazi Citroëna, nedaleko od fabrike u Satory...

Blaga snežna površna bila je prava simulacija uslova u švedskoj. Mesec dana pred start uvodne trke Svetskog reli šampionata, Rally Sweden, Raikkonen je počeo pripreme za nastupe u bolidu Citroën C4 WRC. Prema informacijama iz tima, Finac je realizovao prvih 50 test kilometara.

"Tokom prve posete timu, veoma sam uživao. Bio sam veoma radoznao da vidim kako će automobil reagovati na promenu podešavanja. S nestrpljenje očekujem prvu trku." - izjavio je Raikkonen.

Podsetimo, prvi takmičarski start u bolidu Citroën C4 WRC, Finac će imati na domaćem Artic reliju, 28. januara, koji će mu biti odličan test za prvi reli WRC sezone, Rally Sweden.

Na internetu se pojavio i kratak video, ali na njemu se puno toga vidi:
 


Izvor: AutoMagazin.rs
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
« Poslednja izmena: 29. Jan 2010, 22:48:48 od bockoyogi »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Kimi Raikkonen izleteo
na reliju u Finskoj




U sklopu priprema za debitantsku WRC sezonu, šampion Formule 1 iz 2007 godine, Kimi Raikkonen, nastupio je u prvoj rundi Finskog reli šampionata.

Kimi Raikkonen (30) je potpisao ugovor sa Citroen Junior WRC timom (od ove sezone ovaj tim se vodi kao drugi fabrički tim, a ne kao polu-fabrički tim) za koji će nastupati na 12 od 13 relija naredne sezone. Citroen Junior tim će propustiti nastup na WRC Novi Zeland.

Finac će voziti aktuelnu generaciju Citroen C4 WRC reli automobila, a njegov suvozač je zemljak Kaj Lindstrom, koji je u prošlosti bio suvozač višestrukog WRC šampiona Tommi Makinnena. Sponzor Kimi Raikkonena je Red Bull, koji takođe sponzoriše i drugog vozača Citroen Junior tima - Sebastien Ogier-a.

Arctic Lapland reli (28.-30.1.2010)


Raikkonen je sjajno započeo prvi dan finskog Arctic Lapland relija zabeleživši drugo vreme iza Dani Sordoa sa 5,5 sekundi zaostatka. Nažalost, Kimi je već na drugom specijalnom ispitu izleteo i slupao svoj Citroen C4. Na sreću ni on ni njegov suvozač Kaj Lindstrom nisu povređeni, a uz pomoć gledalaca uspeli su da se vrate na put. Rezultat je ipak 15 minuta kašnjenja i 20 minuta kazne.



U izjavi za MTV3 Raikkonen je objasnio uzroke izletanja u svom maniru:

"Pogrešno sam razumeo suvozača što je uzrokovalo izletanju u snežnu bankinu. Tamo se našlo i drvo debljine noge, koje smo pokosili. Ovakve stvari se dešavaju. To je i razlog zašto smo došli ovde, da bismo zeznuli sve što se može zeznuti i naučili nešto iz toga. Takođe želimo sprečiti da se slične greške dešavaju u relijima koji dolaze."
 


Finska posada je očekivano nakon popravke automobila nstavila reli i drugi dan u nastojanju da se uigra pre početka reli sezone. 

Raikkonen i Lindstrom imaju još vremena da se razumeju do početka prvog WRC relija u Švedskoj, koji je na programu 11. februara. Očigledno je da će biti posebno bitno za Finca da spozna svoje i granice automobila ukoliko želi da ostvari rezultat vredan pomena i reputacije stečene u F1.



Autor: Nenad Mirković - NacionalnaKlasa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 16030
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Prvi testovi za Citroen DS3




Fabrički vozači Citroen Sport odeljenja, Sebastien Loeb i Dani Sordo su tokom januara imali priliku da tokom višednevnih testova na šljaci steknu prve utiske o novom reli automobilu Citroena - DS3 WRC.

Pored standardnog tandema reli vozača, za volanom DS3 WRC automobila je bio i test vozač Citroen Sport odeljenja, Philippe Bugalski.

Prvi testovi DS3 WRC automobila su voženi još jesenas, o čemu smo već i pisali. Sada su vozači, tokom petodnevnih testova na jugu Francuske, imali prilike da isprobaju DS3 na šljaci, a test automobil je umesto 1.6 litarskog turbo motora koristio 2.0 turbo iz C4 WRC, kome je snaga bila smanjena na nivo koji se očekuje od novog 1,6 litarskog motora.



Nakon testova, Sebastien Loeb je izjavio: „Ono što mogu da kažem je da se za volanom DS3 osećam dobro. Ovo je bio prvi pravi test, tako da je cilj bio da se što bolje upoznamo sa automobilom. Ja sam vozio tokom dva dana i bilo je veoma interesantno."

Izvor: extremrallye, foto: DS3spirit via NacionalnaKlasa
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Zodijak Aries
Pol
Poruke 42390
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Reli sezona počela pobedom Hirvonena



Finac Miko Hirvonen pobednik je relija u Švedskoj kojim je otvorena nova sezona Svetskog reli šampionata. Vozač Forda je trijumfovao ispred aktuelnog šampiona, Francuza Sebastijana Leba u Sitroenu, dok je treći bio Finac Jari-Mati Latvala za volanom Forda.



Sledeća trka Svetskog reli šampionata se održava u Meksiku od 5. do 7. marta.

Izvor: Sportska Centrala
« Poslednja izmena: 15. Feb 2010, 01:18:24 od Latifovich »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil Twitter
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 ... 7
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 19. Apr 2024, 20:52:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.091 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.