Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 22:25:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.

Napomena: Za sva pitanja u vezi kupovine novog hardware-a ili procene vrednosti i preporuke koristite - ovu temu

Spyware,sta je,kako radi,kako se zastititi? :: Kako rade mreze :: Burek Anti-virus software review :: Index tema koje ne treba propustiti

Idi dole
Stranice:
1 ... 106 107 109 110 ... 170
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Wireless mreze.  (Pročitano 605762 puta)
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Imam par pitanja u vezi kupovine opreme za wireless. U pitanju je moj komsija, drug, koji misli da se ja nesto mnogo razumem u wireless. Smile

Ima access point (predajnik) na oko 400, 500 m od kuce i ima opticku vidljivost. Antenu bi postavio na krov i ima nekih 10-ak metara do kompjutera. Provajder (zapravo ko zna koji posrednik) hoce da mu uvali neku polovnu opremu.

Koja antena bi mu odgovarala za tu udaljenost? On bi povezao dva kompjutera na taj wireless, od kojih jedan nema LAN ulaz (morao bi da ubaci mreznu karticu ili bi mogao neko USB resenje?). Ta dva kompjutera nemaju medjusobno opticku vidljivost, vrata, zidovi... (njih bi mogao da umrezi kablom).
Da li mu treba wireless ruter, modem ili kartica i koje da trazi?
Kakava resenja bi bila najbolja?
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
Zastava Restoran na kraju vaseljene
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
mob
Nokia 6630, valjda
Za krov: Ako je 400 - 500 metara, onda neka za krov kupi UBNT NanoStation. Zavisno za koji opseg mu treba (postoji za 2.4 i za 5.Smile. Mali je ima antenu u sebi i jako se lako podeshava (i dosta je pouzdan). Onda mu sa krova treba UTP ili FTP kabl (kako deo kabla ide napolje bolje mu je FTP outdoor). U kuci ima dva reshenja:
1. Wireless router. Tu bih mu preporuchio neki TP-Link koji ima oznaku extended range. Onda ce mu trebati i 2 wireless kartice za rachunare.
2. Kablovima, treba mu jedan 5 portni svich, moze opet TP-link, i 2 UTP kabla. I jedna mrezna kartica za rachunar.

Ovako se izvodi instalacija kako Bog zapoveda.

Sve ostalo je krpljenje i moze se desiti da ne radi kako treba. U sluchaju da hoce profi opremu za krov moze uzeti Mikrotik routerboard. RB411 je korisnichka oprema, ali treba da dokupi i antenu (ako je 400-500 metara onda panel antenu koja je ujedno i kucishte za mikrotika i netreba mu CFD kabl) i RB52 miniPCI WiFi karticu i PoE adapter i ispravljach. Panel antena ide na krov sa uredjajem. Oba uredjaja dobijaju napajanje preko UTP/FTP kabla kojim ide data transfer.
Shto se tiche unutrashnjeg razvoda, iste solucije vaze.

Napomena: Mikrotik je profesionalna stvar i potrebno je znanje TCP/IP protokola i osnove rutiranja kako bi se podesio. Opet sa druge strane obezbedjuje hardverski firewall, mogucnost deljenja protoka po IP adresama, mogucnost filtriranja saobracaja po portovima, po adresama, mogucnost preusmeravanja adresa i josh mnogo toga. WiFi je extra stvar ako se radi profesionalno, jer za razliku od ostalih nachina provajdinga interneta (osim optike) moze da da simetrichan transfer, recimo 2/2Mbts. Dobra oprema naravno nije jeftina.
« Poslednja izmena: 19. Sep 2009, 15:33:16 od lerr »
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Question everything.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 5329
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
lerr, druze, je l' moze to na srpskom? Smile
Ne treba mu nista profi, pogotovo ne nesto sto zahteva poznavanje mreza i mreznih protokola.

UBNT NanoStation je zapravo neka vrsta prijemnika sa podesavanjima, da li je u njemu i modem ujedno? Da li ce to biti dovoljno za 500 m daljine ili je ipak bolje neku antenu da stavi? Ako stavi antenu, hoce li moci samo sa switch-em to da izvede ili uz nju treba i wireless router?

Ovo za unutra mi je jasno, za router (u njega ide FTP kabli i ruter salje signale do oba kompa, odn. njihovih wireless kartica). Ne znam hoce li hvatati signale na oba racunara, jer su izmedju njih dva zida? Da ne kupi router i WiFi kartice, pa da ne moze. Mozda mu je bolje kablovima..

Za switch mi nije jasno..da li on samo deli protok ka racunarima ili sluzi istovremeno kao wireless modem? Od njega bi islo mreznim kablovima u racunare, to je ok..

Deljenje protoka po IP adresama, filtriranje saobracaja po portovima, po adresama...mislim da mu to ne treba za dva kucna racunara. Koliko znam, obican switch to odradjuje?!
IP sačuvana
social share
Deus ex machina.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 6630, valjda
UBNT NanoStation je ruter i modem, nazovi ga tako... Ako necesh da delish protok po IP adresama, tj ako ti je prema internetu 2Mbts a hocesh da jedan rachunar ima 1.5mbts a drugi 0.5mbts onda ti treba mikrotik, ako necesh to da radish onda ti je najbolja varijanta UBNT NanoStation jer bilo ko moze to da podesi, jer je web interfejs jako lak za razumeti. Znachi... na krov UBNT i to je to dole ja nekako verujem swichu u kablovima nego WiFi. Mogu i shemu da ti iscrtam samo mi se javi na PP.
IP sačuvana
social share
“The mind commands the body and it obeys. The mind orders itself and meets resistance.”
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 262
Zastava sivac
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Samsung 
Vidite ovako....imam adsl telekom i dobio sam access point Canyon povezao ga na ruter od adsl i sa lap topom sam se konektovao na njega bez problema I koristio internet ali problem je sto nemogu da udjem u podesavanje samog AP preko web browsera.(reset ne pomaze)Znaci nista nemogu da uradim sa njim,nemogu da ga iskoristim da ga zakacim na antenu i da koristim wirless mrezu posto nece da nadje nijedan Ap napolju. AP je nakacen na desktop masinu.
Valjda sam dobro objasnio

I jos nesto sam zaboravio da pitam..
Kako kompjuter prepoznaje AP Kao novi hardver ili ga uopste neprepoznaje posto ga nigde nevidim.
« Poslednja izmena: 21. Sep 2009, 15:24:18 od aleksxx »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Sea shepherd

Zodijak
Pol
Poruke 23472
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Vidite ovako....imam adsl telekom i dobio sam access point Canyon povezao ga na ruter od adsl i sa lap topom sam se konektovao na njega bez problema ali problem je sto nemogu da udjem u podesavanje samog AP preko web browsera.Znaci nista nemogu da uradim sa njim,nemogu da ga iskoristim da ga zakacim na antenu i da koristim wirless posto nece da nadje nijedan Ap napolju.
Valjda sam dobro objasnio
Kako si podesio mreznu konekciju na racunaru sa koga zelis pristupiti access pointu, i kojom adresom pristupas access pointu ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 262
Zastava sivac
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Samsung 
Pa isao sam na ad hoc (computer to computer) a za pristup sam koristio 192.161.1.1 ali tu uvek dobijem podesavanja od adsl rutera a kad iskljucim ruter i zakacim samo AP kucam istu adresu al nece da pristupi.

Izvinjavam se ako se nerazumemo meni je ovo novo oko mreza al trudicu se da objasnim sto bolje.
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

42

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 26656
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
mob
Nokia 6630, valjda
Hmmm nisi dobro objasnio ajd opet. Jel kapiram ja, imash telekomov adsl ruter koji ima wireless. Ti hocesh da se drugim ruterom zakachish za telekomov a rachunar na taj drugi ruter pa da tako koristish net?
Na netu pogledash koja je pristupna adresa za taj drugi ruter, moze da bude od 192.168.1.1 , 192.168.168.1
192.168.168.168 pa recimo UBNT-u je 192.168.1.20, moracesh da pogledash na sajtu. Druga stvar kad utvrdish koja mu je adresa onda samo jednim kablom prikljuchish njega i kompijuter (u ruter kabl ide u LAN port ako ih ima ako ih nema onda u WAN) mreznoj kartici rachunara namestish IP adresu da bude iz opsega na kojoj se nalazi taj ruter (ako IP rutera = 192.168.1.1 ti na mreznoj karti rachunara namestish 192.168.1.2)...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 262
Zastava sivac
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 3.5.1
mob
Samsung 
Zna znao da nisam dobro objasnio.Evo slika kako je povezano mozda ce biti lakse. I to sve tako funkcionise sa lap topom ja mogu na internet A najveci problem je sto kad zakacim AP na antenu on nevidi nijednu spoljasnu mrezu
drugar koji mi ga je dao rekao mi je da ima taj problem posto on koristi bezicni internet i da nemoze da udje u podesavanje samog AP-a.Znaci ja hocu da iskoristim taj AP da mogu da idem na internet preko wirelessa a adsl da mi je oslobodjen.Glavno pitanje je kako da udjem u podesavanje ovog AP-a

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

Untitled.jpg
(18.02 KB, 789x599)
IP sačuvana
social share

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma

Sea shepherd

Zodijak
Pol
Poruke 23472
Zastava
OS
Windows Vista
Browser
Internet Explorer 8.0
Zna znao da nisam dobro objasnio.Evo slika kako je povezano mozda ce biti lakse. I to sve tako funkcionise sa lap topom ja mogu na internet A najveci problem je sto kad zakacim AP na antenu on nevidi nijednu spoljasnu mrezu
drugar koji mi ga je dao rekao mi je da ima taj problem posto on koristi bezicni internet i da nemoze da udje u podesavanje samog AP-a.Znaci ja hocu da iskoristim taj AP da mogu da idem na internet preko wirelessa a adsl da mi je oslobodjen.Glavno pitanje je kako da udjem u podesavanje ovog AP-a

Manuelno podesi wireless karticu : IP adresa 192.168.2.10  Subnet Mask 255.255.255.0
Zatim u browseru idi na 192.168.2.1
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 106 107 109 110 ... 170
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 05. Avg 2025, 22:25:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.089 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.