Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 23:23:34
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Glasanje
Pitanje: Koje od predizbornih obecanja je ispunjeno?
objavićemo ugovore sa Fiatom i Etihadom
4.2%  (11)
ukinućemo pretplatu na RTS
5.3%  (14)
struja će biti jeftinija
3.8%  (10)
smanjićemo javni dug
5.7%  (15)
zaustavićemo partijsko zapošljavanje
4.5%  (12)
svaka biografija biće dostupna javnosti
3.8%  (10)
smanjićemo nezaposlenost
6.8%  (18)
pravićemo srpski Mercedes
4.5%  (12)
ukinućemo BusPlus
4.2%  (11)
biće 100 milijardi evra investicija
3.8%  (10)
izgradićemo fabriku čipova za Emirate
3.4%  (9)
izgradićemo kanal Dunav - Morava - Vardar - Egejsko more
3.8%  (10)
Dinkić će biti uhapšen
4.9%  (13)
Karić će u zatvor
4.2%  (11)
bolji život već 2014.
5.3%  (14)
primaću građane jednom nedeljno
4.2%  (11)
Siniša Mali neće biti kandidat za gradonačelnika
5.7%  (15)
nećemo smanjivati penzije
3.8%  (10)
donećemo zakon o poreklu imovine
3.8%  (10)
bolji život već 2016.
5.3%  (14)
objavićemo istinu o rušenju u Savamali
3.4%  (9)
neću se kandidovati za predsednika
5.7%  (15)
Ukupno glasova: 46
Idi dole
Stranice:
1 ... 105 106 108 109 ... 1346
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vucic - izmedju stida i straha  (Pročitano 1264251 puta)
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Ma Vucic je budaletina, doduse vesta u zamlacivanju naroda, cirkuzantskim predstavama itd, al kao politicar je qrac na biciklu. Osnovni je problem sto on nema alternativu, tj oni koji bi da ga zamene su u sustini isto govno. Smanjenje plata - vise investicija .... rezultati do sada nikakvi, al svi se tripuju da su neki veliki strucnjaci za ekonomiju ako ustanove da nam sleduju "bolne mere".
Profit se pravi koriscenjem nauke, snizavanjem troskova proizvodnje kroz dobra tehnoloska i organizaciona resenja...Dok to ne usvojimo kao prvi postulat ekonomije, od srpske ekonomije nema nista.
Nas privatnik ne moze da napreduje iako ga radnik kosta 300-400 evra, a privatnik na zapadu moze iako ga radnik kosta i do 10 puta vise. Sta to znaci. Pa znaci da je nas privatnik dileja za biznis, al je u ovom naopakom sistemu uspeo nekako da dodje do kapitala. I sta sad kaze Vucic, a pricali su i svi drugi pre njega od 5. oktobra. Pa kaze da su to dobri i sposobni ljudi, al ih drzava suvise opterecuje Smile
Kako ga opterecuje kad placa radnika i po 10 puta manje od kompanija na zapadu? Sta bi kao rasterecenje bilo dovoljno, ukidanje plata, kuluk ...evo nek kazu. Mozda da radnici pocnu da placaju gazdama sto su im dali posao Smile
Javni sektor definitivno jeste u qrcu, al ni privatni nije bolji. Zasto, kako ... to je vec malo duza tema. I dok neko to i ne kaze, nista od tih tzv reformi. Brate, ako ne mozes da radniku platis 400-500 evra platu i srpski porez koji je jedan od najmanjih u Evropi, onda i nisi za biznis. Lepo na biro i da zivis od plate kao i drugi koji za biznis nisu sposbni ili zainteresovani. Ne da se sad satire ceo narod da bi se sacuvalo nezasluzeno steceno bogatsvo "jadnih srpskih privatnika kojima drzava zivi na grbaci".
« Poslednja izmena: 14. Avg 2014, 14:46:53 od Srebrni Letač »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Nisam mudar, samo tiho pricam

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 8856
Zastava
OS
androidNepoznat
Browser
Opera 11.10
mob
Nokia 6220
Jel gleda neko ovo sad, ocesljao se kao Hitler Smile
IP sačuvana
social share
Баш још једна бенефиција тренирања у јавности, поред очитих бенефиција по физичко здравље, је управо развијање курцобоље за мишљење других...
Pogledaj profil Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Бог чува Србију!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 3973
Zastava Beogard
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.16
mob
Samsung S8 Plus
 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
mob
Sony xperia
Vučić: Ne menjamo poziciju prema Rusiji, ne ugrožavamo put ka EU

Srbija svoju poziciju prema Rusiji neće menjati, izjavio je u intervjuu za današnje "Večernje novosti" premijer Aleksandar Vučić i dodao da je uveren da to neće ugroziti naš evropski put.

On je, takođe, uveren da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 pregovora sa Evropskom unijom još u toku ove godine.

"Srbija je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju i naš posao je da istrajemo, jer je to najbolje za naše građane. Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš evropski put", rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata, i predsednik Vlade je rekao da će Srbija uvek poštovati stavove drugih.

"Ali narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, biće i sutra", istakao je premijer.
Povodom mogućnosti da Brisel prekine evrointegracije ako Srbija ne okrene leđa Moskvi, on ističe da se Srbija nalazi na evropskom putu, voljom svojih građana i da će taj put nastaviti.

"Neke stvari smo već uradili, ali mnogo obaveza je pred nama i uveren sam da ćemo imati snage da te obaveze ispunimo i Srbiju uvrstimo u red moderno uređenih evropskih zemalja", napomenuo je premijer.

Upitan da li mu je ruski predsednik Vladimir Putin obećao neke konkretne ekonomske beneficije ako se ne priključimo sankcijama EU, Vučić kaže:
"Naš razgovor je bio otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucenjivati Rusiju. Ali naravno, razgovarali smo svim našim poslovima, o svim evropskim pitanjima koja vezuju dve zemlje i uveren sam, napravili dobar temelj za povećanje naše saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenje građevinskih industrija dveju zemalja. Odnos sa predsednikom Putinom je iskren i bez tajni ili bilo kakve zakulisne politike".

Povodom spekulacija da će Berlin tražiti da Srbija ne ometa prisustvo Kosova u UN, da bi počelo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer ukazuje da "u Srbiji uvek ima mnogo spekulacija".

"Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Verujem u reč Angele Merkel i siguran sam da će Srbije otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine". Upitan da li ćemo biti prinuđeni da prodamo "Telekom" i može i EPS uskoro da dobije strateškog partnera, on je rekao da zemlja nema problem sa likvidnošću i ne mora ništa da prodaje, dodavši da je privatizacija "Telekoma" dobra za Srbiju, a ne bilo kakav iznuđeni potez.

Povodom Železare Smederevo, on je rekao da se razgovara sa više kompanija i traži najpovoljnije rešenje.

Na pitanje postoji li u Vladi saglasnost da Milan Beko preuzme "Železnice Srbije", uz sugestiju da je ministarka Zorana Mihajlovicjh navodno organizovala neku vrstu sabotaže u "Železnicama" da Beko ne bi došao, Vučić je rekao da takve glasine uopšte ne komentariše.

"Nepošteno je što u Srbiji niko ne meri rezultate, već je sve svedeno na lični odnos... Na krijem da nemam ličnih simpatija prema srpskim tajkunima, ali sama veoma zainteresovan da rezultati srpskih železnica budu dvostruko ili trostruko bolji. Za mene, politika nije marketing, već rezultat i postizanje cilja", rekao je Vučić.

On je, upitan da li se već za pola godine može očekivati rekonstrukcija Vlade, rekao kratko: "Posle šest meseci procenjivaćemo nase prolazno vreme".

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
mob
Sony xperia
Vučić za “Novosti”: Poštujem strance, ali u Srbiji oni neće odlučivati

Premijer Srbije o delikatnoj spoljnopolitičkoj poziciji naše zemlje, odnosima sa EU i Rusijom, ekonomskim izazovima, ključnim projektima i učinku vlade

SRBIJA je ozbiljnom i odgovornom politikom potvrdila svoju nezavisnost i suverenost u odlučivanju i naš posao je da istrajemo jer je to najbolje za naše građane. Zato svoju poziciju prema Rusiji nećemo menjati i uveren sam da to neće ugroziti naš evropski put.

To, za „Novosti“, poručuje premijer Aleksandar Vučić, koji je proteklih meseci izložen pritiscima Zapada da se i naša zemlja pridruži sankcijama protiv Kremlja. Na pitanje da li naša zemlja zaista može da ostane po strani u vrtlogu novog hladnog rata, predsednik Vlade odgovara:

- Uvek ćemo poštovati stavove drugih. Ali, narod nas je birao da sprovodimo politiku srpskih interesa, a ne interesa stranih zemalja. To je naš odgovor danas, biće i sutra.

* Može li da se desi da Brisel prekine evrointegracije Srbije ili da nam ponovo uvedu vize ako ne okrenemo leđa Moskvi?

- Srbija se nalazi na evropskom putu, voljom svojih građana, i taj put ćemo nastaviti. Neke stvari smo već uradili, ali mnogo obaveza je pred nama i uveren sam da ćemo imati snage da te obaveze ispunimo i Srbiju uvrstimo u red moderno uređenih evropskih zemalja. Uveren sam da niko nema nameru i želju da zaustavlja Srbiju na njenom evropskom putu, a uvođenje viza za naše građane nije realno i neće se dogoditi. Mi Evropu poštujemo, želimo da budemo njen deo, ali tražimo da se poštuje glas Srbije i da sačuvamo svoj nacionalni identitet i integritet. Ništa više od onoga što su svi drugi dobili.

* Bili ste nedavno kod Putina. Da li vam je obećao neke konkretne ekonomske beneficije ako se ne priključimo sankcijama EU?

- Naš razgovor je bio otvoren i prijateljski. Srbija nije i ničim neće ucenjivati Rusiju. Ali, naravno, razgovarali smo o svim našim poslovima, o svim ekonomskim pitanjima koja vezuju dve zemlje i uveren sam, napravili dobar temelj za povećanje naše saradnje na energetskom planu, u oblasti izvoza naših poljoprivrednih proizvoda, kao i unapređenju građevinskih industrija dveju zemalja. Odnos sa predsednikom Putinom je iskren i bez tajni, ili bilo kakve zakulisne politike.

* Šta je još potrebno da Srbija uradi da bi počelo otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU? Spekuliše se da će od nas Berlin tražiti da ne ometamo prisustvo Kosova u UN...

- U Srbiji uvek ima mnogo spekulacija. Berlin to nikada nije tražio od Srbije. Verujem u reč Angele Merkel i siguran sam da će Srbija otvoriti poglavlja 32 i 35 još u toku ove godine.

NE SMETA DAČIĆEVA AMBICIJA

* SMETA li vam javna ambicija Dačića da bude novi šef države?

- Ne. To je njegovo pravo i politička ambicija. Stranka koju vodim i ja lično zadovoljni smo poslom koji obavlja predsednik Nikolić i u tome ćemo ga podržavati i u budućnosti.

* Da li je ulazak Srba u kosovski parlament naše indirektno priznavanje takozvane države Kosovo?

- Naravno da nije.

* Ima li istine u spekulacijama da je predsednik Nikolić zastupnik proruske struje u državnom vrhu, a da ste vi otvoreniji za saradnju sa Zapadom?

- Predsednik Nikolić i ja dobro sarađujemo i zajednički oblikujemo našu spoljnu politiku. To je politika Srbije, a ne politika bilo koje strane sile.

* Jeste li mu zamerili što letuje u Bodrumu, a ne u Srbiji?

- Ne znam gde letuje, ali mislim da je predsednik u prethodnom periodu dobro i odgovorno obavljao svoj posao.

* Hoće li biti smanjenja penzija i povećanja PDV? Je li izvodljiv Vujovićev koncept po kojem je za krpljenje rupe u budžetu neophodno da plate i penzije budu deset odsto niže?

- Naš koncept je da napravimo zdravu srpsku državu, posebno, zdravu privredu. Zato smo doneli neke od važnih reformskih zakona, ali mnogo toga je tek pred nama. Sve to radimo da bismo 2016. i 2017. godine imali veliki privredni rast, da dramatično smanjimo nezaposlenost i da narod počne da živi bolje. Danas imam samo jednu poruku za sve ljude, a to je da ćemo na sve načine štititi najsiromašnije slojeve stanovništva.

* Da li ćemo biti prinuđeni da prodamo „Telekom“ i može li EPS uskoro da dobije strateškog partnera?

- Nemamo problema s likvidnošću i nismo prinuđeni bilo šta da prodajemo. Mislimo da je privatizacija „Telekoma“ dobra za Srbiju, a ne bilo kakav iznuđen potez.

* Jesu li zamrli pregovori sa američkim „Esmarkom“ o sudbini Železare i da li su sada Rusi najbliži našoj čeličani?

- Ne. Razgovaramo sa više kompanija i tražimo najpovoljnije rešenje. Nije jednostavno, ali smo apsolutno posvećeni, pre svega, očuvanju radnih mesta, ali i pokretanju proizvodnje koja bi umnogome doprinela rastu bruto domaćeg proizvoda.

* Kakva sudbina čeka oko 50.000 radnika u preduzećima u restrukturiranju, ako ne dobiju partnere?

- Ti ljudi su ostavljeni na cedilu od svih prethodnih vlada. Naš je posao da tamo gde je moguće pronađemo strateške partnere, brinemo o budućnosti radnika, a tamo gde ne postoji biznis kejs, da isplatimo otpremnine i sprečimo dalje gubitke za državu. To je odgovorno ponašanje.

* Kako ćete rešiti problem tajkuna, poput Miškovića,

Bogićevića, Đurića, Perčevića, Žunića, čije firme su se prezadužile kod domaćih banaka, a ne mogu da vraćaju kredite niti da plaćaju radnike i poreske obaveze?

- Svaki od pomenutih slučajeva je priča za sebe. Te probleme će banke rešavati teško, a što se države tiče, mi ćemo se potruditi da njena imovina i efektive budu, koliko god je moguće, zaštićene.
REŠIĆEMO PITANjE RUDNE RENTE

* MOŽETE li da se izborite da se poveća rudna renta od tri odsto koju sada plaća NIS, a koja je višestruko niža nego u Rusiji?

Zadovoljan sam razgovorima koje sam imao sa Putinom i Medvedevim i nadam se da ćemo neke stvari u budućnosti, kao prijatelji, umeti da rešimo na nešto povoljniji način za Srbiju, baš kao što nam je ruska strana izašla u susret po pitanju „Južnog toka“.

* Postoji li u Vladi saglasnost da Milan Beko preuzme

„Železnice Srbije“? Navodno, Zorana Mihajlović je organizovala neku vrstu sabotaže u „Železnicama“ samo da on ne bi došao na čelo firme...

- Takve glasine uopšte ne komentarišem. Nepošteno je to što u Srbiji niko ne meri rezultate, već je sve svedeno na lični odnos. Voleo bih kada bi ljudi u našoj zemlji donosili sud o nekome na osnovu cilja i rezultata koji su pred nekoga postavljeni, a ne na osnovu ličnih simpatija. Uzgred, i ne krijem da nemam ličnih simpatija prema srpskim tajkunima, ali sam veoma zainteresovan da rezultati srpskih železnica budu dvostruko, ili trostruko bolji. Za mene, politika nije marketing, već rezultat i postizanje cilja.

* Koliko su dobri prognozeri oni koji na mestu novog ministra privrede vide Kori Udovički, Željka Sertića ili Milenka Dželetovića?

- Ne znam.

* Stiče se utisak da ništa u državi ne može da se uradi bez vas - bilo da je reč o poplavama ili sređivanju stanja u sportskim klubovima... Je li to loše po sistem, ali i po vas?

- To nije istina, a takva priča loša je i za Srbiju i za mene.

* Hoće li biti smene ministara već za pola godine? Može li se očekivati rekonstrukcija vlade?

- Posle šest meseci procenjivaćemo naše prolazno vreme.

“BEOGRAD NA VODI“ NIJE FATAMORGANA

* KAKO odgovarate na optužbe da je „Beograd na vodi“ vaša predizborna fatamorgana? Vaši protivnici ukazuju na propale projekte koje je Muhamed Alabar imao u bivšim sovjetskim republikama i Indiji...

Ne znam šta je fatamorgana, ali smo bar jednu prelepu zgradu, velikim novcem, i to tuđim novcem, uspeli da rekonstruišemo, i to je danas, nesumnjivo, najlepša zgrada u Beogradu, a ti koji sve što je za Srbiju dobro kritikuju, govore više o sebi nego o nama. U svakom slučaju, kraj 2016. nije tako daleko, pa ćemo moći da sagledavamo rezultate.

* Ima li šanse da napravite dogovor sa SVM i LSV i tako srušite Bojana Pajtića u Vojvodini?

- Gotovo uopšte se ne bavim dnevnom politikom i političkim strankama, a Bojan Pajtić je više od deset godina na čelu pokrajinske vlade i nisam siguran da je narod impresioniran njegovim rezultatima, ali to je pitanje za neke druge ljude u Srpskoj naprednoj stranci.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Доживотни оптимиста :))P

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1605
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 31.0
mob
Samsung 
На позив Александра Вучића премијер Албаније Еди Рама у септембру у посети Београду

категорија Србија / дана 26/08/2014 у 5:26 часова /

БEOГРAД – Премиjер Aлбаниjе Eди Рама допутоваће у септембру у званичну посету Србиjи, што ће бити прва званична посета високог албанског званичника Београду после 70 година, обjавио jе лист Данас.

Позиваjући се на кабинет албанског премиjера, Данас пише да jе позив председника Владе Србиjе Aлександра Вучића за посету Београду стигао у Tирану и да само преостаjе да се одреди тачан датум посете.

Данас, у издању од уторка, подсећа да jе Рама требало да посети Београд пре пола године, али jе та посета одложена након расписивања ванредних, мартовских избора у Србиjи.

Eди Рама ће бити први премиjер Aлбаниjе коjи посећуjе Србиjу после седам децениjа. Последњи пут jе у Београду био Eнвер Хоџа 1947. године, и то као гост Jосипа Броза Tита и ондашње jугословенске федерациjе, наводи лист.

У недавном интервjуу Данасу Рама jе изjавио да наjзначаjниjа тема за разговор са властима у Београду jесте посматрање региона као заjедничког тржишта, а као проблем с коjим се може суочити током разговора навео jе разлике Београда и Tиране у вези са Kосовом.

“Aлбанска влада неће заступати некакав патерналистички став у односу на Kосово. За нас jе Kосово држава равноправна са другим државама у региону. У нашим разговорима са Београдом, када се будемо дотакли те теме, ми ћемо инсистирати да се Kосово третира као засебан субjект, што оно и jесте у суштини. У сваком случаjу, нема разлога да Aлбаниjа говори у име Kосова”, казао jе тада Рама.

Танјуг

преузето са
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Superstar foruma

Nista

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 82508
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.143
Vučić u Berlinu traži pare za prugu Beograd-Bar

Delegacija Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem tokom boravka u Berlinu tražiće podršku za infrastrukturne projekte među kojima je i modernizacija i izgradnja pruge Beograd - Bar.

Kako Danas saznaje, Vučić i crnogorski premijer Milo Đukanović će u Berlinu, gde učestvuju na konferenciji o Zapadnom Balkanu, pokušati da dobiju podršku za modernizaciju i izgradnju pruge Beograd-Bar, jer se pretpostavlja da postoji interes evropskih partnera za realizaciju tog projekta.

"To bi bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, već i države centralne Evrope - Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način bi se otvorio novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana - luka Bar", ocenili su za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Sagovornici Danasa naglašavaju da se ne radi samo o dobijanju sredstava za realizaciju projekata, već i o predlaganju i traženju političke podrške koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za neke strateške projekte u oblasti infrastrukture.

"Ti projekti treba da su regionalno značajni, da pomažu razvoj Zapadnog Balkana, ali da su i važni samoj Evropskoj uniji", smatraju sagovornici lista.

Prema Danasovim izvorima, očekuje se da Srbija ponudi i neke projekte sa Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom i sa Makedonijom.

Kako je najavljeno, u fokusu će biti teme pomirenja, rešavanja preostalih konflikata i ostvarenje ekonomske saradnje.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovao je danas u Berlin, dan pre početka konferencije o Zapadnom Balkanu i odmah će se sastati sa potpredsednikom nemačke vlade i ministrom ekonomije Zigmarom Gabrijelom. Sledi susret sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a zatim je predviđena večera sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i regionalnim liderima, navodi Danas.

Prema rečima Danasovog sagovornika iz Berlina, koji je hteo da ostane anoniman, ovo će biti prvi put posle dugog niza godina da lideri zemalja Zapadnog Balkana odlaze u centre moći da pričaju, o zajedničkom zivotu sa evropskim drzavama", a ne da 'primaju packe' ili rešavaju probleme kao posledice ratova.

Izvor: Blic

Ovo mi priznajemo na neki nacin drzavu Kosovo  Smile Smile
IP sačuvana
social share
"Narod je glup, a sad se buni zato što je glup. Pa ne možeš i biti glup i bunit' se što si glup."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Muškarac
Poruke 19906
Zastava Šabac , Srbija
OS
Windows 7
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Sony 
Sad kad krenu vozovi prosečno 54km/h da postanemo sređena država bre..  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 2747
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 31.0
Postujem strance, ali oni u Srbiji nece odlucivati  Smile
Zato na prozivku americkog ambasadora daje izjavu u kojoj 3 puta naglasava da Srbija priznaje teritorijalni integritet Ukrajine ukljucujuci sa Krimom, al je reko ostrim tonom, da biraci steknu utisak kako on postrojava ambasadora, a ne obrnuto sto se u stvari desilo.  Kazem odlican cirkuzant. Ucilo to od Seselja 15 godina, iako je Seselj za Vucica i Tomu moralna gromada.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Administrator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.9.4
Browser
Chrome 36.0.1985.143
mob
Apple 15
Premijer reagovao burnije od Nikole Pašića
| BOJAN PAJTIĆ, PREDSEDNIK DS

Da nije bilo novinskih napisa naslovljenih "Kako je Vučić smirio Evropu", možda me konferencija za medije premijera Vučića ne bi ničim izazvala. Kao i obično, ta mešavina patetike i samohvale zasluživala je samo nepažnju. Ipak, posmatrano zajedno s neumerenom podrškom dela medija, to opet postaje propagandna akcija i dovoljan razlog da Premijeru postavimo jedno važno pitanje: kada će gospodin Vučić prestati da ponižava državu i građane?

Premijer je na aide-memoire Evropske unije reagovao burnije nego Nikola Pašić na telegram austrougarske vlade. Sazvao je konferenciju za štampu na kojoj je novinare i javnost Srbije podvrgao dugotrajnom "ja pa ja" tretmanu, koji se na koncu mogao svesti na samo jednu rečenicu - Vlada Srbije neće dodatno stimulisati izvoz srpskih proizvoda u Rusiju i neće Rusiji nametati sankcije. Rečju, Vlada neće raditi ništa. Jednočinka za medije bila je suvišna, ali je Predsedniku Vlade neko rekao da jedan aide-memoire i jedna rečenica odgovora na njega mogu da budu dobar povod za jačanje rejtinga. Problem je u tome što jačanje njegovog rejtinga postaje skupo i za državu i za narod. Cenu njegove popularnosti plaćamo dostojanstvom.

Aide-memoire je neformalni dokument. Obično ga razmenjuju diplomatske delegacije kada jedna drugoj nude polaznu tačku ili nezvanične predloge tokom pregovora. Odgovarajući zvanično na nezvanični dokument, gospodin Vučić je ponizio građane Srbije, jer je očigledno računao na to da građani pojma nemaju šta je aide-memoire i koliko nivoa protokola Premijer sujetom preskače. Osim što je time Evropskoj uniji ubedljivo demonstrirao šta misli o građanima Srbije, on je svojim nastupom uvredio i državu. Jer na aide-memoire ozbiljna država ne odgovara konferencijom za štampu Predsednika Vlade, nego činovnik u Ministarstvu spoljnih poslova pozove telefonom kolegu u Briselu. Sve iznad toga je besmisleno.

Kad je već hteo da javno progovori na temu nezahvalnog položaja naše države u evro-ruskom samokažnjavanju sankcijama i kontrasankcijama, Vučić je, kao srpski premijer, zbilja imao šta da kaže. Ali nije smeo.

Prvo, Premijer je mogao da naše partnere u Evropi podseti na to koliku je štetu naša država pretrpela zbog sankcija, jer oni znaju ponešto o tome. Posle tako bolnog i preskupog iskustva, Srbija zaista nikome ne bi trebalo da nameće bilo kakve zabrane. Politiku sankcija treba osuditi uvek i svuda, jer ona donosi nemerljivu štetu obema stranama i vodi ka otvorenom sukobu. Mi to znamo. Preživeli smo to. Imamo puno pravo na takav stav.

Drugo, gospodin Vučić je mogao da primeti da su se sankcije EU i kontrasankcije Rusije naročito umnožile posle tragičnog obaranja malezijskog putničkog aviona. Možda je trebalo diskretno i ponizno, kako samo on to ume, da pita dokle je stigla istraga o tome. Mogao je da primeti da su optužbe na račun jedne strane bile preglasne, a da su potom potpuno utihnule. Kad je već bio pred novinarima, Premijer je mogao da spomene javnosti da su slične optužbe već dovele do rata. Kasnije se ispostavilo da su dokazi bili lažni, ali bilo je kasno: neistine je životom platilo skoro milion građana jedne drevne države. Tome bi valjalo dodati - a ko bi to mogao bolje od Vučića - i negdašnju optužbu o sto hiljada leševa na Kosovu, koja se, srećom, pokazala neistinitom. Ipak, jednu zemlju je to skupo koštalo - više od tri hiljade života. Zato je Vučić, samo da se setio, trebalo na pres-konferenciji da kaže da je Srbija veoma oprezna kada su u pitanju jasne optužbe mutnih dokaza, pa nije sklona da na njih brzopleto reaguje. Valja nas razumeti.

Treće, kad je već bio tako hrabar i otvoren, Vučić je mogao da istakne kako je Srbija bila unesrećena ne samo velikom štetom od sankcija i bombardovanja (vodio je politiku koja je tome išla u susret, pa bi umeo da obrazloži), već i poplavama. Takvoj državi, koja je pred bankrotom i ima najveći budžetski deficit u Evropi, svaki dolar od izvoza poljoprivrednih proizvoda znači mnogo, neuporedivo više nego drugim evropskim državama čiji se proizvođači uveliko bune zbog posledica politike sankcija. Zato je mogao da zamoli da mu neko objasni koliko to može biti strašno kada bi se procenat udela Srbije u ruskom uvozu hrane povećao sa niskih 0,2 odsto na niskih 0,3 odsto. A i to jedva.

Međunarodni odnosi se previše ne opterećuju moralnim načelima, a međunarodno pravo se na kraju svede na odnos snaga. To je tako otkad je sveta i veka, pa od isterivanja pravde u spoljnoj politici male države uglavnom nemaju mnogo koristi. Vučić je tu lekciju valjda naučio dok je izigravao smelog borca protiv EU i Amerike. Baš zato je na svojoj pres-konferenciji loše odigrao pogrešnu predstavu. Evropski aide-memoire, naime, nije bio povod da se još jednom bezuslovno saglasimo s nečim, nego upravo prilika da Evropska unija građanima Srbije pokaže razumevanje za situaciju u kojoj se nalazimo i za sve što smo preživeli. Što zbog naših promašaja, što zbog tuđih pogodaka. Umesto što se teatralno poklonio, gospodin Vučić je trebalo da traži malo empatije. I dobio bi je. Manje nego što je mi imamo za Evropu, a više nego što Vučić misli da kao narod zaslužujemo.

Politika Aleksandra Vučića nije dobra politika zato što je pred svetom pokoran, a kod kuće građane tera na pokornost. Što je tamo sitniji, ovde je silniji. A narod to prepozna i kaže: dobar sluga, rđav gospodar.

Zato je ovo bila priča o dostojanstvu.

Koliko nam ga je ostalo?

I na koji način tu mrvu najbolje da upotrebimo?

Izvor: B92
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 105 106 108 109 ... 1346
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 24. Avg 2025, 23:23:34
nazadnapred
Prebaci se na:  
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.