Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 14:35:40
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije rastura T-55ice?  (Pročitano 41186 puta)
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
dali je moguće nešto poput munje na šasiji T72?
u  kojem smislu da li je moguće? generalno? ili da li je moguće u srbiji napraviti? odgovor na oba pitanja je pozitivan.
meni osobno je munja bila veliko iznenađenje i to u smislu zašto nije rađena na t72/m84 podvozju?
to je već pitanje odnosa  države srbije  i firmi koje su , bar nazivno nositelji "namjenske" proizvodnje.
inače, kao što je iz munje vidljivo to nije nikakva mudrost. ukloni se kupola i doda inžinjerijska oprema po želji. dakle nema razloga (osim financijskih vjerojatno) da se munja ne radi na podvozju bilo kojeg tenka
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
izvinite ,ali to shto prichate o topovima su besmiclice . postojale su modifikacije tenkova koje su koristile i vece kalibre od 140 mm i to josh u ww2 (dodushe vishe kao artiljerijska orudja ,a ne kao protivoklopni topovi ) . napomenucu samo chuvene su-152 ,isu-152 i hummel ... svi ovi dizajni su bili relativno uspeshni ... da ne pominjem sturmtiger koji je ispaljivao projektile kalibra veceg od 300 mm.

inache , mnogo je lakshe stabilizovati top u superstrukturi ,nego u kupoli ,bash iz razloga shto sila reakcije moze da bude rasporedjena na celu masu vozila . takodje SUV na ovakvim vozilima je jednostavniji (nema kompenzacije okretanja kupole ) .

očito si previše impresioniran ww2 literaturom da bi trezveno razmislio o mogućnostima i cijeni stavljanja 140mm ili većeg kalibra topa na t55. ja sam fino u jednom od prethodnih postova iznio samo dio potencijalnih problema, kasnije je i daleko stručniji vlado 16 iznio svoje mišljenje, pa neću više o tome. osim što ću reći da je gotovo sve moguće napraviti, ali uz odgovarajuću cjenu. pitanje je da li nešto opravdava uložena sredstva.

što se tiče hummela, on je samohodni top, i nastao je namjenski kao samohodni top. dakle, haubica 150mm nije nikad bila zamišljena za pretvaranje hummela u super ubojicu tenkova.
sturmtiger? precizno njemački kristalizirana hitlerova ludost. no, također mu nije bila namjena protuoklopna borba već uništavanje zgrada u bliskoj borbi (cjeli niz hitlerovih umotvorina od brumbara preko sturmtigera pa do porscheovog vozila za prolazak i rušenje zgrada na šasiji tigera b bespotrebno su vezale resurse ionako lipšuće njemačke industrije, da ne spominjem mausa, kava i slične bedastoće.

i na kraju, pričaš o superstrukturi. na zadnjem dijelu t55 je-motor. montaža superstrukture zahtijevala bi redizajn podvozja i izmještanje motora u prednji dio vozila(pod pretpostavkom da se radi o minimalno oklopljenoj, dodavanje težeg oklopa neminovno bi vodilo novom motoru i transmisiji). da li ti to zvuči kao nešto jeftino?

@kgb: - moguće je, ali je pitanje u kakvom je stanju podvozje tih t72 koje se "izbacuje" sumnjam da bi ih škartali da su imalo ispravni ili da ih se može dovesti u ispravno stanje. ili ipak? ovo je balkan, tu je svašta moguće...

hummel je pravljen na shasiji pzkwIV , su-152 na shasiji kv-1 , isu-152 na shasiji is-1 odnosno 2, su-122 na shasiji t-34 i.t.d. ... mozemo da razgovaramo i o t-12 i t-19 koje su koristili amerikanci ,ali poshto vi za njih verovatno niste chuli Smile Smile

inache ,shta god mi mislili o sturmtigeru ,on je postojao i funkcionisao ,shto pokazuje da je chak i toliki kalibar moguce  uspeshno  smestiti  u shasiju tenka .

shto se tiche vlade - moram da kazem da sam se razocharao u njega posle ovih nebuloznih izjava da je nemoguce staviti top od 140 mm na shasiju t-55 Smile Smile

sva ova vozila koja pominjem su bila jeftinija za proizvodnju od osnovnog tenka sa kupolom od koga su nastali . takodje veliki broj njih je imao nizu sileuetu i vecu oklopnu zashtitu od osnovnog tenka
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
A na osnovu kog prakticnog iskustva ti mozes da tvrdis suprotno od vlade? i nije rekao da je nemoguce vec neprakticno i sumnjive funkcionalnosti.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
pa na osnovu toga shto su takva i slichna vozila pravljena od svih vrsta zastarelih tenkova koji su bili "u vishku" .  Smile koliko mi je poznato ,amerikanci su do skoro koristii neke modifikacije tenka m-60
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
A ti si u tome ucestvovao kako? koje je tvoje licno iskustvo, tj. kolika je tvoja expertiza na ovom polju?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 140
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.5
opet ti je promakao smisao mog posta. kao očito i smisao prethodnih postova u kojima je prilično argumentirano   izneseno stajalište o neisplativosti avanture 140mm topa na t55. zato ću sam sebe citirati:

"ja i dalje tvrdim da je priča o ugradnji 140mm topa na t55  znanstvena fantastika.(zapravo sam o tome nešto čuo samo u ovoj temi).

zašto?
prvo- vrijednost samog 140mm topa, ako je uopće komercijalno dobavljiv višestruko premašuje vrijednost tenka t55.
drugo-sumnjam da srpska/bilo koja vojska posjeduje u operativnoj uporabi 140 mm top i strjeljivo, dakle javlja se problem logističke prirode- sama nabava doknadnih topovskih cijevi te strjeljiva za fantomski 140mm top. znači- uvođenje potpuno novog kalibra.
treće-sup za takav top
četvrto- zbog konstrukcije tenka t55 nemoguće je postaviti top 140 mm u "nadgradnju" na tenk bez preinake tijela tenka, što bi prouzročilo dodatne troškove te znatno povećalo siluetu tenka.
peto- ta nadgradnja sa famoznim 140mm topom bi zahtijevala nekakav oklop što za sobom povlači potrebu i izmjene motora i transmisije i vodi u nove troškove.
i tako dalje i tako dalje..  na kraju bi rezultat bio slijedeći: uz ogromna uložena sredstva dobilo bi se koncepcijski zastarjelo vozilo (bez kupole) velike siluete i sumnjive borbene vrijednosti, uz nesumljivo velike troškove održavanja takvog "bastarda" sklepanog od raznoraznih djelova."

ovo tko je za što čuo je smiješno i na razini osnovne škole, pa neću o tome, ali rečenica poslije, citiram  "inache ,shta god mi mislili o sturmtigeru ,on je postojao i funkcionisao ,shto pokazuje da je chak i toliki kalibar moguce  uspeshno  smestiti  u shasiju tenka" govori o tome da  nisi čitao prethodne postove s razumijevanjem. naime, nitko ne dvoji o mogućnostima postavljanja 140mm topa na t55 šasiju,  niti je  itko rekao da je to nemoguće, samo se dovodi u pitanje SMISAO I ISPLATIVOST takve tehnički i tehnološki iznimno zahtijevne avanture.

na kraju opet ističem da se drugi svjetski rat i uvjeti vojne  proizvodnje u tom razdoblju ne mogu smatrati referencom za 2007 godinu, dakle 62 godine poslije. dosta toga se promjenilo.
i u hrvatskoj se 1991-1995 svašta krpalo i proizvodila svakakva skalamerija, koja je u ratu služila svrsi, čak se pokazala i dobrom ali to nije bio razlog da se proizvodnja nakon rata nastavi.
opet kažem, test isplativosti, koji se postavlja kao presjek troškova nabave(u ovom slučaju preinake) i operativnih troškova kroz životni vijek vozila t55 sa topom 140mm ne može proći.
p.s. bilo bi mi drago da pobiješ točke 1-5 koje sam iznio kao dokaz neisplativosti hipotetske ugradnje 140mm topa na t55, kao i protuargumente vladi, u kojeg si se "razočarao" (što si ti, njegov mentor, pa si razočaran što nije u stanju primijeniti mudrosti koje si mu prenio, a pogotovo me zanima što je to u njegovim izjavama nebulozno), kojima bi ti pokazao isplativost takve konverzije.
« Poslednja izmena: 29. Jul 2007, 23:33:49 od azem »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
 cena t-55 ~ 50 000 US$
cena topa oko 200 000 US$ (izvedeno iz cene topa od 120 mm sa leo2 ,ako bi se koristili domaci topovi (topaz i sl) cena bi bila daleko manja )
ugradnja - ni ovo ne bi ishlo vishe od 200 000 $ (mada bi cena bila daleko manja u stvari) .ovo se moze videti iz cene proizvodnje munje ,modifikacije t-55 h i slichno .

sve u svemu za manje od 0.5 miliona dolara bi se dobilo vozilo koje pod odredjenim uslovima moze da parira vishe-milionskim tenkovima ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Topaz je kalibra 100mm. Uvodjenje novog kalibra kao sto je 140mm je suvise skupo za nasu ekonomiju, a da ne govorimo o problemima logisticke prirode. Tih pola miliona je bolje uloziti u modernizaciju M84 gde bi se dobio moderan tenk kojem niko u regionu a i sire ne bi mogao da parira jos dugo vremena. Sredstva kojima nasa zemlja raspolaze a namenjena razvoju i reorganizaciji vojske su suvise ogranicena da bi se ulazilo u jedan rizican poduhvat sa neizvesnim rezultatom (mada je ocigledno da bi rezultat bio porazavajuci).
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Internet Explorer 5.01
da zajebo sam se, topaz jeste 100 mm . govorilo se o nekom novom topu od 130 mm ali se od toga odustalo izgleda  ...

elem ... 140 mm je kalibar buducnosti .chak i ako ulozimo po  0.5 miliona dolara u modernizaciju t-72 ,oni ce ipak biti iza modernih zapadnih tenkova ,bash zbog losheg topa od 125 mm (o tome sam pisao vec milion puta  Smile) mi cemo morati da predjemo na taj kalibar hteli - ne -hteli .
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
O tom po tom, nama je bitno da od ovoga sto imamo napravimo nesto sto ce biti funkcionalno i jeftino za odrzavanje, a opet dovoljno moderno da moze da parira ostalim vojskama u regionu, sa M84 to svakako mozemo, T-72 onih 50-ak komada sto imamo ce biti izbaceni iz razloga koje je vlada naveo na nekoj od prethodnih stranica, mislim da se ticu logistike i odrzavanja. Moderni zapadni tenkovi ne bi bili ispred tako modernizovane M84 koja bi bila modernizovana na standard slican T-90, s tim sto ne znam gde si video da se trenutno koristi top od 140mm. Ja znam da se radi na tome ali za sada niko ne koristi operativno takav top na nekom tenku, barem ne koliko je meni poznato.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 10 11 13 14 ... 22
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 14:35:40
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.041 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.