Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 07:47:59
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vojska Srbije kupuje BTR-90  (Pročitano 44019 puta)
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
 na kosovu transporteri ne mogu da se upotrebljavaju u vecoj meri (osim u metohiji) - peshadija mora da se bori "peshke" ,tako da su potrebnije druge stvari - nove AP ,snajperi , bolja zashtita vojnika (shlemovi,prsluci) , i.t.d.

takodje ,vishe bi se isplatila nadogradnja postojecih tenkova ,nabavka jurishnih helikoptera , mobilne artiljerije ,boljih sistema veze ...

... u principu mnoge stvari su vaznije nego oklopni transporteri ,a pogotovo je preteran broj od 200 ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
vidi,ja obozavam rusku vojnu tehniku,takodje m/islim da je i najbolja u vecini kategorija,ali ne slazem se da je BMPT jaci(ubojitiji) od nekog mbt... Smile sjajan je,oinovativan,ali mislim da nije jaci od mbt , da nama trenutno ne treba.
inace,Ukrajinci su napravili nekoliko verzija BTR-80...od svih zemalja nekadasnjeg Varsavskog pakta,oni su posle Rusije,i najjaci u delu oklopnih jedinica vojske...stalno izbacuju neke nove modifikacije,modele,projekte...
BTR-3 je solidan,BTR-4 je sjajan projekat,mada ne znaj da li ce ga plasirati i za koga.ono zanimljivo jeste da se BTR-90 vodi kao Pesadijsko borbeno vozilo,dok se BTR-94 i dalje vodi,kao i svoji prethodnici,kao oklopni transporter,a svi su nastali od istog vozila...jos jedan od brojnih razloga zasto mi se svidja BTR-80...praktican i efikasan...
takodje,evo skica vecine BTR modela i modifikacija u Rusiji...
BTR-T i BMP-T se ni u kom slučaju ne mogu porediti sa tenkovima. Oni su projektovani i zamišljeni da funkcionišu u sadejstvu sa tenkovima. BTR-T koristi "tijelo" tenka T-55 dok je BMP-T konvertovan iz T-72. Napravljeni su da pružaju podršku kako pješadiji tako i tenkovima, u urbanim i ruralnim sredinama. S obzirom da su ih Rusi projektovali za borbu protiv Čečena prvenstveno(a poučeni negativnim iskustvima sa BTR-80 koji su Čečeni lako mogli da probiju) mislim da bi itekako dobro poslužili na Kosovu. Na njih se naravno "kače" ERO tako da bi to moglo da bude savršena kombinacija sa postojećim M-84. Sa druge strane BTR-90 i ostala vozila koja se pominju u tenderu, prvenstveno zbog debljine njihovog oklopa nisu napadana već vozila koja treba da primaknu vojsku što je bliže frontu(a ne da idu u proboj istog). Svakako da bi valjali ali kao što bf_109_g_6 reče, najviše za Irak, Avganistan ili nešto treće.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Pa koliko sam ja shvatio nase jedinice su razbijale uporista OVK najvise upotrebljavajuci oklopne transportere u sadejstvu sa pesadijom i uz podrsku artiljerije, tako da mi se to cini kao logican izbor.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Hronicar svakodnevice

nisam ljubitelj moderatora....grrrr

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 629
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
mob
SonyEricsson z1010
da vidis kako bi tek razbijale da imamo BMP-T...2x30mm jebe kevu...mada mislim da istu ulogu moze da igra nas BOV 20/3 ali BOV ima preslab oklop...dok BMP-T je u osnovi tenk bez jakog topa...samim tim sto mu je skinuta kupola olaksan je za bar 15tona i samim tim povecana pokretljivost i smanjena potrosnja...i naravno 2x30,2x12,7,7,62,i 4xataka...su vise nego dovoljno da od abramsa,leo2 ili chalanger-a napravite masnu fleku na bojistu...mislim da je za siptare dobra Shilka...shilka ima kakav-takav oklop ali zato 4x23mmGSh....uh to je keva za unistavanje zive sile... Smile Smile Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Edit by Anea: Maksimalna dozvoljena velicina slika u potpisu je visina: 60pix, sirina: 468pix i velicina 20KB
Pogledaj profil Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6300
hmm, koliko ja znam na Kosmetu se '99 koristila taktika T-55 + M-80A + Praga/BoV-3/ZSU-57 + BoV/BRDM-2, jer su BVP M-80 sami bili preslabi, te im je trebao tenk, a tu je dovoljan T-55, ali je T-55 slab na mnoštvo pešadije te su tu dodavali Pragu to jest BoV-3 ili u retkim slučajevima ZSU-57 a kao podrška išli su i BRDM ili BoV.
današnje stanej je ovako: T-55 su izbačeni, a M-84 uopšte nije za borbu sa gerilom, onda  Prage, ZSU-57 i BOV-3 su takođe izbačeni te nam ostaju samo BRDM-2, BOV, M-80 i BTR-50 koji su jednostavno preslabi za borbu protiv gerilaca bez podrške tenkova i samohodnih protivavionskih topova. E sad ja bi najradije one odbačene T-55 ili pretvorio u BTR-T ili jeftinije ako je moguće skinuti top i nakačiti Šiljku 4/23mm.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Zasto 84-ka nije a t-55 jeste dobar za podrsku oklopnim transporterima prilikom borbe sa gerilom?
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Hronicar svakodnevice

Zodijak
Pol
Poruke 609
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
@KGB i mene ovo isto zanima Smile
Zasto 84-ka nije a t-55 jeste dobar za podrsku oklopnim transporterima prilikom borbe sa gerilom?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 15472
OS
Windows 98
Browser
Opera 9.20
 M-84 je suvishe skup tenk da bi se rizikovao u borbi sa gerilom ,a oklopna zashtita mu nije toliko veca od t-55  Smile.

inache , ni BTR-T ni BMP-T nisu na spisku za kupovinu ,dzabe se palite ...  Smile

kreteni iz MO kupuju lake oklopne transportere koji nam nisu potrebni , umesto da razvijaju domacu munju od shasije T-55 koja bi nam mnogo bolje posluzila ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol
Poruke 228
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
              Cela familija BTR-a (60, 70, 80 i 90) ima jednu ozbiljnu manu: vrata za ukrcano
odeljenje su sa strane ! Ko misli da je to sitnica, neka zamisli situaciju kada ga transporter
doveze do linije fronta. Umesto da izadje na zadnja vrata kao kod vecine vozila te namene
a gde je zasticen samim vozilom, u ovom slucaju cim kroci napolje naci ce se pod vatrom.
              Ima li neko komentar ?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Dođoh, videh, osvojih!

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 10979
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.24
mob
Nokia 6300
@KGB i mene ovo isto zanima Smile

mislim da M-84 kao i tenkovi familije T-72 imaju osetljiviju kupolu od T-55, a i stvarčice koje su kod T-72(M-84) usavršenije nego kod T-55 nisu od velikog značaja u borbi protiv gerile kao što su značajnije u borbi protiv tenka. jednostavno treba samo nešto što može da lako uništi neku kuću gde su se sakrili teroristi ili jednostavno samo da ih uplaši. što se tiče Munje, ona je VIU bojle rečeno inženjerijsko vozilo, nije nešto jako naoružano, mogli su da nabace i ERU a i nije toliko ista kao i Archizarti (ili kao se više zove onaj izraelski OT na bazi T-55). Munja je super ideja i svaka čast nejnim konstruktorima jer je na njenoj bazi bi moglo mnogo što šta da se napravi, ali ona je kao i M-84AB1, i Nora B52K, i Vidra, i većina stvarčica koju Jugoimport pokušava da proda kuvajtu, Burmi, Angoli i zemlajma III sveta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 15
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 09. Sep 2025, 07:47:59
nazadnapred
Prebaci se na:  
Upozorenje:ova tema je zaključana!
Samo administratori i moderatori mogu odgovoriti.
web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.