Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 14. Mar 2025, 14:12:21
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 42 43 45 46 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vile i mitoloska bica u Srbiji  (Pročitano 173071 puta)
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
Ja iz hobija trazio nesto o slovenskoj mitologiji, inace sam krajnji zaludjenik kad je mitologija u pitanju, i nadjem ove ekstra price! Pa eto, reko da se uclanim i da podelim i ja neke smo sam cuo.    

Ova prica me je malo najezila kad su mi prvi put rekli.  Neki momak je bio kupio neku stariju i malo oronulu kuci, pa je renovirao da bi se uselio sa zenom i malom cerkom.    
Prvih nekoliko dana je sam tu nocio, i kaze da mu se ponekad ucini da cuje kako place neka beba, ali posto je sujeveran a i ponekad ume da popije malo nije ni obracao paznju na to.  Nekoliko dana kasnije njegova zena i cerka su se uselili, i pocne i zena da mu se budi tokom noci i kao da cuje da place beba, jako tiho, ucini joj se kao da jeca pa prestane, i tako neko vreme.  Mislili su da se cuje vetar ili neke macke ili sta vec pa su ignorisali to sve do jedne noci kada se momak produbio i osetio neku jezu, opet cuo to isto ali mnogo glasnije i ustao da vidi ste je to.  Usao je u dnevni borak i zgranuo se kad je u mraku video da njegova mala cerka cuci pored utikacnice, gleda u nju i govori "Tata ona place".    
Te noci su odmah presli da spavaju kod prvih komsija i ispricali im to, na sta mu je komsija rekao da se i njemu bilo nesto ucinilo.  Sledeceg jutra taj momak je pozvao popa da osvesta kuci i od tad se nista nije desilo.     

U ovoj drugoj prici neka devojka je isla sa svojima u selo da vide kucu, imanje i to, bakuta joj je bila preminula nedavno pa tu vise niko nije ziveo.  Kuca je bila (klise) pored groblja naravno.  Ostali su tu noc da prespavaju jer je bila neka oluja i gadno nevreme a put je tezak i neprohodan.  Te veceri se njima, navodno ucinilo kako nesto zavija placuci oko kuce.  Mislili su da je to vetar ili neki pas.  Legli su da spavaju i ta devojka se te noci probudila jer je cula kako nesto grebe po staklu prozora pored njenog kreveta, pogledala je i videla odraz od necega na prozoru, kaze da je bilo naslonjeno na prozor, cula je kako place i zavija sablasno, i da je bilo dlakavo, mislila da joj se prividja.  Ujutru je to rekla njenima koji joj nisu poverovali, i onda je njen otac video duboko izgrebane drvene okvire oko prozora.  Eto!

Al ova treca mi je najgora! Bio sam sa drustvom na nekom 18-om rodjendanu kod neke drugarice u vukendicu na selu.  Zurka pocela u podne (leto), ima i bazen, rostilj, uglavnom bilo ekstra sve dok neki ortaci nas petoricu nisu zeznuli za prevoz.  Ima oko 20km do grada odatle, a 8km zemljanog puta kroz neke sume i livade, preko 3 groblja do izlaska na glavni put.     
Bilo je vec negde oko 23h-24h i tri ortaka kazu da ce da ostanu da spavaju tu sa slavljenicom, njenim bratom i jos nekima koji nisu bili u stanju da se pomeraju  :D, a ja i jedan moj ortak odlucimo da krenemo peske i da pokusamo da stopiramo ako nesto naidje (zasto smo krenuli peske ja stvarno ne znam! Alkohol valjda).  Uglavnom krenuli mi polako, posle sat vremena prosli vec ta prva dva groblja i neke sume i kako smo prolazili pored tog treceg groblja koje je svo oronulo, zapusteno, sa nekom satrulom kucom, ambaraom ili sta je vec bilo pored, cujemo nesto u polju pred.  U tom trenutku nam vec ne bi svejedno i mi se malo nervozno okrenemo da skontamo sta se cuje, i vidimo kako nesto ide prema nama jako brzo kroz neko rastinje i travuljinu.   Cujemo kako nesto zavija i lomi ka nama i odjednom su dva nasa pripita ortaka, koji su bili ostali u vikendici, iskocila na put vristuci, ja sam se zaledio na mestu a moj ortak je ceo upao u neke koprive pored puta.  :D

Ja licno ne verujem u ove stvari al kad krene nesto slicno da ti se dogadja nije ti svejedno, zapita se covek.     Smile                   
« Poslednja izmena: 06. Mar 2011, 19:20:49 od 10malihgusara »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22684
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Interesantno je koliko je zapravo malo folklora ostalo u Srbiji  Smile
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Al ova treca mi je najgora! Bio sam sa drustvom na nekom 18-om rodjendanu kod neke drugarice u vukendicu na selu.  Zurka pocela u podne (leto), ima i bazen, rostilj, uglavnom bilo ekstra sve dok neki ortaci nas petoricu nisu zeznuli za prevoz.  Ima oko 20km do grada odatle, a 8km zemljanog puta kroz neke sume i livade, preko 3 groblja do izlaska na glavni put.     
Bilo je vec negde oko 23h-24h i tri ortaka kazu da ce da ostanu da spavaju tu sa slavljenicom, njenim bratom i jos nekima koji nisu bili u stanju da se pomeraju  Smile, a ja i jedan moj ortak odlucimo da krenemo peske i da pokusamo da stopiramo ako nesto naidje (zasto smo krenuli peske ja stvarno ne znam! Alkohol valjda).  Uglavnom krenuli mi polako, posle sat vremena prosli vec ta prva dva groblja i neke sume i kako smo prolazili pored tog treceg groblja koje je svo oronulo, zapusteno, sa nekom satrulom kucom, ambaraom ili sta je vec bilo pored, cujemo nesto u polju pred.  U tom trenutku nam vec ne bi svejedno i mi se malo nervozno okrenemo da skontamo sta se cuje, i vidimo kako nesto ide prema nama jako brzo kroz neko rastinje i travuljinu.   Cujemo kako nesto zavija i lomi ka nama i odjednom su dva nasa pripita ortaka, koji su bili ostali u vikendici, iskocila na put vristuci, ja sam se zaledio na mestu a moj ortak je ceo upao u neke koprive pored puta.  Smile

Ja licno ne verujem u ove stvari al kad krene nesto slicno da ti se dogadja nije ti svejedno, zapita se covek.     Smile                   

Slicna stvar se meni desila. Dobro, bar pocetak je isti...
1. Maj, uranak... Kod ortaka u kuci u brdu. Bilo je oko 3 sata izjutra, a svi (njih 10ak) su vec legli kud koji, neko na pod, po trojica u jedan krevet, neko se docepao dvoseda... Uglavnom, prasnjavi tepih mi nije delovao primamljivo kao postelja i resio sam da prosetam do kuce, koja je udaljena 15ak km. Put je vodio, nizbrdo, kroz cetinarski sumarak, pa dalje u ravnicu kroz jedno selo, posle kog me je cekalo jos jedno brdo (citaj: precica), koje bukvalno gleda na ravnicu u kojoj je moje selo. Mesec su, naravno, zaklonili oblaci, pa sam morao da koristim mobilni kao baterijsku lampu gde je to bilo neophodno. Put (moj put) je samo donekle pratio zemljani put koji se spustao niz brdo. Naravno, mogao sam da pratim taj put, ali bi mi se put oduzio jos dodatnih 5km, pa mi je znana precica posluzila. Za tili cas sam se spustio i kroz mrak se polako vec naziralo selo, kroz koje sam morao da prodjem. Prijatnu tisinu su prekinuli psi, koje je svaka kuca morala da ima zbog šakala, koji neretko silaze sa susednog brda. Ispracen lavežom pasa, produžio sam seoskim putem, gde sam morao da skrenem kroz polja i livade do zemljanog puta, koji je vodio preko brda i kojim je bilo najlakse proci. Cekalo me je jos par kilometara hoda do ulaska u šumu, gde je sam uspon i pocinjao. Usled nedostatka mesecine, a samim tim i bilo kakvog izvora svetla, morao sam ponovo da upalim svetlo na telefonu. Šuma je bila gusta i nepregledna. Zbog rastinja koje je bukvalno pravilo živu ogradu oko puta, nisam mogao ništa da vidim. Bližilo se jutro i sa svih strana se čula pesma ptica. Na brdu su nekada bili vinogradi, koji su napusteni i umesto njih je polja prekrivalo gusto rastinje. Na pola puta sam naisao na bogomoljiste. Za one koji ne znaju, to je drvo kruške ili hrasta, pod kojim se proslavljaju seoske slave (bogomolje). Na kamenu je stajala ikona Sv. Marka. Obrisao sam ikonu maramicom i nastavio dalje. Sa leve strane se nalazila napuštena kuća, u kojoj se za vreme rata skrivao jedan od pripadnika četničkog pokreta.  Dotični četnik je 1944. ubijen u ovoj kući, zajedno sa jednom petočlanom porodicom, čiji je bila kuća. Odlučio sam da obiđem dvorište, pošto tu nikada pre nisam ulazio. Vrata od kuće su bila razvaljena, a prozori poskidani. Niko tu nije živeo već 60 godina. Pošto nigde nisam žurio, odlučio sam da obiđem i samu kuću. Unutrašnjost kuće je bila puna paučine, koju sam zaobilazio ili skidao zahvaljujući svetlu sa telefona. U hodniku je bilo 3 ulaza, na 2 nije bilo vrata, a na 3. su bila samo naslonjena.. Unutra nije bilo nikakvog nameštaja. Pažljivo sam sklonio vrata sa jednog od ulaza i svetlo uperio unutra
u jednom ćošku je stajala nekakva ponjava (ćebe), a na sred sobe je bio stari krevet, pun pticijek izmeta i ko zna koječega. Vrata sam naslonio na zid i prišao ormaru, koji je stajao uz sam prozor, kao da je pomeran. Polako sam odskrinuo vrata i uperio lampu unutra. Pored par krpa, unutra nije bilo ničega. Promaja je brijala kroz kuću i rešio sam da odem, pre nego nahvatam upalu pluća. Vrata sam vratio kako sam ih zatekao i krenuo sam ka izlazu. Tada sam skapirao da pauci rade i noćnu smenu, jer mi se paucina lepila za rukave, lice, kosu... U jednom trenutku, kada sam skidao paucinu iz kose, začuo se prasak. Jebena vrata. Nisam ih lepo naslonio. Ma ko ih jebe. Za nešto više od pola sata sam već bio kući. Pouka? U mraku nema ničega. Sve je u glavi. Ili u priči. Ako se neko zajeb'o da celo ovo čita u nadi da će naići na neki paranormalni fenomen... Jebiga.
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Nokia E72
Al ova treca mi je najgora! Bio sam sa drustvom na nekom 18-om rodjendanu kod neke drugarice u vukendicu na selu.  Zurka pocela u podne (leto), ima i bazen, rostilj, uglavnom bilo ekstra sve dok neki ortaci nas petoricu nisu zeznuli za prevoz.  Ima oko 20km do grada odatle, a 8km zemljanog puta kroz neke sume i livade, preko 3 groblja do izlaska na glavni put.     
Bilo je vec negde oko 23h-24h i tri ortaka kazu da ce da ostanu da spavaju tu sa slavljenicom, njenim bratom i jos nekima koji nisu bili u stanju da se pomeraju  Smile, a ja i jedan moj ortak odlucimo da krenemo peske i da pokusamo da stopiramo ako nesto naidje (zasto smo krenuli peske ja stvarno ne znam! Alkohol valjda).  Uglavnom krenuli mi polako, posle sat vremena prosli vec ta prva dva groblja i neke sume i kako smo prolazili pored tog treceg groblja koje je svo oronulo, zapusteno, sa nekom satrulom kucom, ambaraom ili sta je vec bilo pored, cujemo nesto u polju pred.  U tom trenutku nam vec ne bi svejedno i mi se malo nervozno okrenemo da skontamo sta se cuje, i vidimo kako nesto ide prema nama jako brzo kroz neko rastinje i travuljinu.   Cujemo kako nesto zavija i lomi ka nama i odjednom su dva nasa pripita ortaka, koji su bili ostali u vikendici, iskocila na put vristuci, ja sam se zaledio na mestu a moj ortak je ceo upao u neke koprive pored puta.  Smile

Ja licno ne verujem u ove stvari al kad krene nesto slicno da ti se dogadja nije ti svejedno, zapita se covek.     Smile                   

Slicna stvar se meni desila. Dobro, bar pocetak je isti...
1. Maj, uranak... Kod ortaka u kuci u brdu. Bilo je oko 3 sata izjutra, a svi (njih 10ak) su vec legli kud koji, neko na pod, po trojica u jedan krevet, neko se docepao dvoseda... Uglavnom, prasnjavi tepih mi nije delovao primamljivo kao postelja i resio sam da prosetam do kuce, koja je udaljena 15ak km. Put je vodio, nizbrdo, kroz cetinarski sumarak, pa dalje u ravnicu kroz jedno selo, posle kog me je cekalo jos jedno brdo (citaj: precica), koje bukvalno gleda na ravnicu u kojoj je moje selo. Mesec su, naravno, zaklonili oblaci, pa sam morao da koristim mobilni kao baterijsku lampu gde je to bilo neophodno. Put (moj put) je samo donekle pratio zemljani put koji se spustao niz brdo. Naravno, mogao sam da pratim taj put, ali bi mi se put oduzio jos dodatnih 5km, pa mi je znana precica posluzila. Za tili cas sam se spustio i kroz mrak se polako vec naziralo selo, kroz koje sam morao da prodjem. Prijatnu tisinu su prekinuli psi, koje je svaka kuca morala da ima zbog šakala, koji neretko silaze sa susednog brda. Ispracen lavežom pasa, produžio sam seoskim putem, gde sam morao da skrenem kroz polja i livade do zemljanog puta, koji je vodio preko brda i kojim je bilo najlakse proci. Cekalo me je jos par kilometara hoda do ulaska u šumu, gde je sam uspon i pocinjao. Usled nedostatka mesecine, a samim tim i bilo kakvog izvora svetla, morao sam ponovo da upalim svetlo na telefonu. Šuma je bila gusta i nepregledna. Zbog rastinja koje je bukvalno pravilo živu ogradu oko puta, nisam mogao ništa da vidim. Bližilo se jutro i sa svih strana se čula pesma ptica. Na brdu su nekada bili vinogradi, koji su napusteni i umesto njih je polja prekrivalo gusto rastinje. Na pola puta sam naisao na bogomoljiste. Za one koji ne znaju, to je drvo kruške ili hrasta, pod kojim se proslavljaju seoske slave (bogomolje). Na kamenu je stajala ikona Sv. Marka. Obrisao sam ikonu maramicom i nastavio dalje. Sa leve strane se nalazila napuštena kuća, u kojoj se za vreme rata skrivao jedan od pripadnika četničkog pokreta.  Dotični četnik je 1944. ubijen u ovoj kući, zajedno sa jednom petočlanom porodicom, čiji je bila kuća. Odlučio sam da obiđem dvorište, pošto tu nikada pre nisam ulazio. Vrata od kuće su bila razvaljena, a prozori poskidani. Niko tu nije živeo već 60 godina. Pošto nigde nisam žurio, odlučio sam da obiđem i samu kuću. Unutrašnjost kuće je bila puna paučine, koju sam zaobilazio ili skidao zahvaljujući svetlu sa telefona. U hodniku je bilo 3 ulaza, na 2 nije bilo vrata, a na 3. su bila samo naslonjena.. Unutra nije bilo nikakvog nameštaja. Pažljivo sam sklonio vrata sa jednog od ulaza i svetlo uperio unutra
u jednom ćošku je stajala nekakva ponjava (ćebe), a na sred sobe je bio stari krevet, pun pticijek izmeta i ko zna koječega. Vrata sam naslonio na zid i prišao ormaru, koji je stajao uz sam prozor, kao da je pomeran. Polako sam odskrinuo vrata i uperio lampu unutra. Pored par krpa, unutra nije bilo ničega. Promaja je brijala kroz kuću i rešio sam da odem, pre nego nahvatam upalu pluća. Vrata sam vratio kako sam ih zatekao i krenuo sam ka izlazu. Tada sam skapirao da pauci rade i noćnu smenu, jer mi se paucina lepila za rukave, lice, kosu... U jednom trenutku, kada sam skidao paucinu iz kose, začuo se prasak. Jebena vrata. Nisam ih lepo naslonio. Ma ko ih jebe. Za nešto više od pola sata sam već bio kući. Pouka? U mraku nema ničega. Sve je u glavi. Ili u priči. Ako se neko zajeb'o da celo ovo čita u nadi da će naići na neki paranormalni fenomen... Jebiga.

Ja sam se zajebao....  Smile
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Krajnje beznadezan

Ko pre devojci, sam u nju upada

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 11140
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Mozilla Firefox 4.0.1
mob
Samsung Galaxy S10
I ja  Smile
IP sačuvana
social share
Isterajte zlo iz žena. Uterajte im dobro!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.60
mob
Nokia krntija
I ja.  Smile

Prvi post mi je u temi pa ću reći da sam sklon da poverujem u postojanje, kolko sam pročitao do sada a to je oko pola teme, opisanih natrpirodnih bića.

Obzirom da verujem u Svevišnjeg, onda je nekako logičan sled stvari da verujem i u drugu stranu novčića.

Što se nekih priča tiče pošto vidim da je to praksa na temi, ne znam ih mnogo niti sam čuo neku svežu već duže vremena, al se sećam jedne koju mi je pričao ortak pre par godina.

Zapadna Slavonija, okolina Siska. Srpkinja se vraćala kući po mesečini, ne sećam se odakle niti kojim je dobrom išla, to uostalom nije ni bitno.

Vraćala se preko nekih njiva prečicom i došla do tromeđe, mesta gde su se tri njive graničile. Odjednom dobije udarac po leđima, kao bičem. Ona padne, pa ustane ali dobije novi udarac. Ona se okrene, nigde nikog oko nje. Počne da vrišti i zapomaže i opet ustane da krene da beži ali opet dobije udarac i ponovo padne. Počne da dobija intezivne i učestale udarce još dok je na zemlji... na kraju više nije znala šta će, nije mogla ni da ustane da krene napred, nigde nikog oko nje nije bilo i onako dok je ležala na stomaku i trpela udarce po leđima, kroz plač počne da se moli Svetom Georgiju, svecu koga njena porodica slavi. Posle minut, dva, udarci su prestali. Ona je ustala i nekako se dovukla kući.

Dva dana kasnije je otišla kod lokalne vračare da je pita da li ona može da pretpostavi šta joj se desilo. Pokaže joj to mesto, ali se nisu usudili da stanu ponovo na njega. Vračara uoči da je to mesto gde se graniče tri njive i kaže joj da to mogu biti samo vile. Znate već da vole raskršća i slično i da se tu okupljaju i prave večeru. To je upravo vračara rekla ženi  - zgazila si im na sto na kojem su večerale il šta već... i tako ih naljutila. Da se nije pomolila svom svecu verovatno bi je tukle do smrti.

Inače žena je prababa jednog od mojih najboljih ortaka, koji je do "Bljeska" živeo u tom selu. Za tu priču mu je ispričala njegova baba, njena ćerka koja je i dan danas živa. Prababa je umrla nedugo posle rata.

Uglavnom, pitao sam njegovu babu, koja je jako fina žena, još uvek nije senilna niti izlapela, kad sam bio jednom kod njih kući u vezi sa tim i jel to istina i žena se kune da je tačno i da je svojim očima videla ožiljke na njenim leđima.
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Istinite price su uglavnom takve  Smile
Ja sam odrastao pored Morave, a cesto sam i noci provodio pored nje. Cuo sam razne price, ali nikad nista nisam ni video ni cuo. Cesto sam i vario i piJo, a opet nista. Ne znam da l' da probam sa esidom  Smile
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Vidi-Meni-Visi

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6005
Zastava Beograd
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
mob
HTC One V
Pouka? U mraku nema nicega Smile Smile

Moja pouka je, ako 10 ljudi legne da spava, lezi sa njima bice mesta Smiley hahah
IP sačuvana
social share
Pa ja ne znam sta da stavim vise ovde, sve mi sklanjaju! Smile
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.80
Retko sta je ostalo od tog folklora i vecinom se svodi na urbane legende.

Imam ja jednu pricu koja mi je baba pricala ranije: (ne znam lepo da ispricam ali probacu.  Smile )

Umorni putnik je igrom slucaja gostovao kod jednog coveka kome se toga dana rodilo dete. Dete je spavalo u krevetcu u kuhinji i putnik nije mogao da spava pa se proseta. Tada vide oko deteta 3 vile kako proricu sudbinu detetu. Jedna ce "bice lep i stasit momak", druga "bice vredan i radan" a treca "na dan svoga vencanja ce skoncati u ovom bunaru u dvoristu". Cuvsi to covek se prenerazi i vrati se na spavanje. Ujutru, pre nego sto ode, ovaj sto mu se rodilo dete ga pita:

- "Da li imas neku zelju pred put?" a on ce:

- "Imam i malo je cudna ali obecaj da ces da me poslusas." Ovaj rece "U redu" a putnik ce njemu:

- "Da zazidas ovaj bunar u dvoristu."

I tako i bi.

Vreme je prolazilo i dete je postalo vredan i radan covek, stasit za zenidbu. Nasao je devojku i imali lepo vencanje sa sve satrom. Sve se to zavrsilo fino i mladozenja i mlada krenuli na spavanje. Ujutru su nasli mladozenju kako se samo presamitio mrtav preko zazidanog bunara.  Smile

E sad, ne verujem toliko u te price ali smatram da postoji nesto. Vecina tih prici je nesto sto se prepricava sa kolena na koleno pa se rasirilo po narodu. Tako da, nije iskljuceno da se sve to zaista desilo nekome nekada.  Smile
« Poslednja izmena: 05. Jun 2011, 02:48:21 od marko 284 »
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 28353
Zastava
OS
Nepoznat
Browser
Chrome 11.0.696.71
mob
Nokia krntija
Jaooojjj ovo je strasno Smile sva sam se najezila dok sam citala Smile... pocela da citam na poslu i cim stigla kuci posle vecere nastavila da citam... Smile Cudno je to da sve sto se desilo tim ljudima (koji ocigledno nemaju razloga za laz cak i izbegavaju da pricaju o tim dogadjajima) sam prisluskivajuci razgovore odraslih kao mala vec cula  Smile  "nema niceg" a uvek se jedne te iste pojave prepricavaju u svim krajevima Smile
Poznajem puno slicnih prici o ljudima kojima se desavalo da im zivotinja odgovori ili da osete neki neobjasnjiv teret na ledjima... cuju muziku ili vile i beze glavom bez obzira od njih (komsija je bukvalno izglavio vrata na kuci, prosao je kroz zatvorena vrata na staroj bakinoj kuci koja je bila bliza od njegove bas zbog zivotinje koja je ponavljala sve sto bi joj on rekao (koza neka je bila u pitanju) godinama su mu se posle tog rugali  Smile ali je on pre prvog mraka bio kuci ako je izlazio sam) ... Secam se i puno prica koje mi je baka pricala... Mozda ste je i culi ali cu vam ispricati tuznu pricu o sudjenicama onako kako su je meni pricali... Smile

U nasem kraju se ranije uvek ostavljalo mesto ili obrok u kuci za putnika namernika...nije bilo prevoza kao sada tako da se desavalo da ljudi danima hodaju da bi stigli  da zavrse neki posao ... ljudi su bili gostoljubivi i delili su i komad suvog hleba koji su imali misleci da ako dobro cine dobro ce im se vratiti...
Tako je jednom prilikom coveka koji je krenuo nekim poslom noc sa hladnim vetrom i kisom zatekla u nekom selu... Svratio je u dvoriste jedne male oronule kuce u kojoj su ukucani bili veseli i zamolio ih za mesto gde bi mogao da prespava bar na suvom ako ne u toplom... Domacin koji mu je otvorio vrata ga je pozvao u kucu rekavsi mu da ce spavati u kuci nije bogat nema soba ali i u hodniku je toplo nece mu dati da spava na hladnom sada kad mu se zena upravo porodila i ima malog sina naslednika... Putnik je cestitao domacinu koji je sa njim podelio malo hleba koje se zadesilo u kuci i otisli su na spavanje, on sa suprugom i novorodjenim sincicem u toj maloj glavnoj prostoriji a gost u hodniku iza vrata...
U neko doba noci (kako je taj putnik kasnije pricao) vrata su se sama otvorila i u kucu su usle tri prelepe ali hladne i bezosecajne "zene" (ne znajuci da u kuci osim domacina i njegove zene ima i neplaniranog putnika iza vrata) prisle su kolevci u kojoj je bila beba i pocele da sapucu prepiruci se... Jedna je pricala "Bice lep, pametan i uspesan ali bolesljiv" druga je govorila "Ne, ne bice jak, zdrav ali mu nista od ruke ici nece" treca (najstarija kako se putniku cinilo) podigne ton i glasno kaze  "Ne bice lep, pametan, jak, zdrav, svaki korak ce mu se pozlatiti, kuca u kojoj se rodio procvetati, ali ce se na dan svoje svadbe u bunaru u dvoristu udaviti" sve tri se slozise sa ovim i nestadose... Jadan covek nije verovao svojim ocima sta je video, pokusao je spavati ali mu sna nije bilo, sa prvim petlovima budi se domacin i ispraca svoga neplaniranog gosta uz izvinjenja da ga nema cim ponuditi za dorucak jer su beda na sta ce njemu putnik  u par reci odgovoriti "Ne brini se domacine, tvoja kuca ce procvetati, sinu ce ti se svaki korak pozlatiti, sve ce mu od ruke ici ali moras nesto da mi obecas da na dan svadbe tvoga sina pozoves i mene u goste" domacin sav u neverici ipak zapamti ime  prezime i selo iz kog ovaj putnik dolazi i obeca mu da ako sve bude onako kako je on rekao pozvace ga na svadbu svog sina...
Godine su brzo prolazile, nekih 20ak kasnije na kapiju coveka koji je bio putnik pojavi se lep jak i umiljat mladic i sa njim domacin koji je ugostio ovog coveka pre 20 godina dosli su da ga zovu na svadbu...Putnik kaze da ce biti prisutan... Dosao je dan svadbe, putnik se vrati u selo u kome je davno jednom prenocio ali mu je bilo tesko da prepozna domacinstvo, od one male jednosobne oronule zgradice u istom dvoristu je bilo puno lepih novih zgrada, puno izobilja, gostiju i u to vreme retkost bunar na sred dvorista... Kada je to video on zamoli domacina da mu donese najjace daske koje ima u dvoristu sto domacin i ucini, covek  zamoli da uzmu vode koliko im je potrebno, uzme daske i zakuje santrac na bunaru... Svadba je bila predivna, kolo se igralo po dvoristu, ali svaki put kad bi mladozenja vodio kolo ono bi islo oko bunara... Putnik je sve to posmatrao i mislio u sebi "Nece moci da se ispuni" ... sve dok u jednom trenutku mladozenja ne skoci na santrac uhvati se za grudi legne i ostane na mestu mrtav... Slavlje se pretvorilo u plac i kuknjavu a domacin pridje putniku i pita da mu objasni.. covek sav u suzama mu sve isprica i kaze da ga je zato i zavetovao da ga pozove na svadbu mislio je da moze da spreci sudbinu... Ali ocigledno... od nje se ne moze pobeci...  Smile
IP sačuvana
social share
onaj kome nije do drkanja bolje neka se bavi politikom
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 42 43 45 46 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 14. Mar 2025, 14:12:21
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.