Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 13:44:39
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 36 37 39 40 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vile i mitoloska bica u Srbiji  (Pročitano 179619 puta)
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 27
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Danas sam prvi put naisao na ovu temu i u jednom dahu sam procitao sve postove tako da sam jos uvek najezen...
Imam i ja jednu pricu, koja je mozda malo off topic, ali za nju glavom garantujem da je istinita, a i verujem da ce retko koga da ostavi ravnodusnim.
Roditelji moje majke, moji baba i deda su ljudi sa sela, koji su nakon sto su se "uzeli" dosli u grad Krusevac i sagradili kucu u kojoj i sada zivi moja porodica. Po prici moje majke, baba i deda su u pocetku su ziveli skladno, baba je rodila majku, ziveli su tesko, ali srecno. Moj deda je bio stolar, u to vreme nije ni bilo savremenih masina tako da je to bio jako tezak posao, gde su radili svo troje, cak i moja majka kao 15-ogodisnja devojcica. Nedugo posle toga deda pocinje da ima sve vishe posla, kupuje masine, zaposljava radnike, zaradjuje mnogo vishe, ali povucen porokom, pocinje da vara moju babu sa raznim zenama, a nju da maltretira i fizicki i psihicki. To je trajalo jako dugo, 30-40 godina i za to vreme mja baba je bila pretucena, pocupani su joj pramenovi kose i jos mnogo odvratnih scena, koje ne bih da pominjem, jednom recju moj deda je odvratan covek, prema meni nije bio nikada, ali sve te situacije mi je pricala majka, tako da naravno da joj verujem. To je trajalo do septembra 99. godine kada je moja baka preminula od tromba. Nekoliko dana posle toga, deda nije mogao nocima da spava, za nekoliko situacija mi se i poverio, u snu je cuo njen glas kako mu se dere, sto u zivotu nikada nije uradila, zbog toga se probudio i poceo da luta u mrcnoj sobi i navodno i dalje cuo njen glas iz mraka. To ga je podstaklo da i pre 40 dana od smrti moje babe pozove svestenika na osvestenje kuce. Posle toga se manje zalio na te "posete", a i u medjuvremenu je uspeo da se vishe puta posvadja sa mojim roditeljima i tako smo ziveli u istom dvoristu, a nismo razgovarali. Moja majka je na nagovor svog kolege otisla u selo odakle je njen kolega kog neke zene "vracare", koja je u sutini jedna duhovna zena koja odrzava lokalnu crkvu i poseduje "talenat", pa ne mogu reci ne gledanje sudbine, ali u svakom slucaju je rekla neke stvari koje nije nikako mogla da zna, niti bas to da pogodi, a da nije prevarant svedoci to da ne trazi novac za nadoknadu, vec ako zelite mozete darivati bilo sta za crkvu, ne mora novac, moze cak i heklana sustikla. Prosle godine kada je moj deda jednog jutra zakucao na nasa vrata, zaleci se da je bolestan i da vishe ne moze sam da se brine o sebi i moji roditelji su istog trenutka pritrcali da mu pomognu i odveli ga kod lekara. Lekar je konstatovao niz ozbiljnih oboljena unutrasnjih organa i nije proteklo dugo on je bio na samrti i kukao je od bolova, sve dok jedno popodne nije pao u komu i posto je vec lezao u bolnici, receno nam je da nema leka vec da lezi kuci i ceka smrt. Moji roditelji i ja smo bili u sobi sa njim tog popodneva i gledali ga nemocni da mu pomognemo kako se njegove grudi polako sire i suzavaju od teskog disanja, sve dok jednog trenutka nisu stala i par trenutaka posle toga iz usta je izasao beli plamicak dima koji se dize nagore i na nekih pola metara od glave je nestao. Sahranili smo ga po svim obicajima i nije proslo dugo, a u kuci smo poceli da primecujemo senke i kretanje vazduha u potupo zatvorenoj prostoriji. Inicirana tim dogadjajima moja majka je pozvala istu onu zenu kod koje je bila i pitala je sta da radi, da li da osvesta kucu ili da zakuca drvene krstice u sobama, na sta je ona rekla "on je bio los covek i to ce moci samo do 40 dana da luta kucom, njega ni zemlja nece (ovo naglasavam za kasnije dogadjaje), a sto se krstica tice, nema potrebe, vec su tamo". Naravno moja majka nije razumea ni to sa zemljom, niti sa krsticima, pa smo otac i ja napravili nekoliko malih krstica i krenuli da ih zakucamo. Kada smo podledali pazljivo iznad svakih vrata smo ugledali krstice iste velicine, pravih linija, tacno na sredini vrata, koji se neverovatno jasno vide. A i tih dana moju majku je zvala nasa kuma iz Beograda i rekla da je sanjala mog dedu kako joj govori "Zasto sam ja ovde, ja nisam trebalo da budem ovde i kazi Raduli da sam jako ljut sto mi nije dosao. Taj Radula je brat moje babe za kog moja kuma nikada nije ni cula, a kamoli videla ili upoznala, a on stvarno nije dosao na sahranu mog dede. A sada ono sto sam gore napomenuo, od smrti mog dede je proslo godinu i 8 meseci, a zemlja na grobu nije ni najmanje ulegle, tj da je sanduk pukao i prekrio telo zemljom i tako sada ljudi umiru, i zemlja sleze posle mesec-2 dana, a na grou moga dede, zemlja stoji nepomicno.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Neverovatno bas, ali deluje istinito...evo jos malo mojih
Pre par godina padne meni na pamet jedna stvar, a to je da u mojoj familiji sa majcine strane sve zenska deca. Mama ima nas tri, tetka dve, ujak nijedno....pa cak i mi sve sestre do skoro samo zensku decu imamo... Zadesim se kod maminih jednom i izlozim familiji to moje razmisljanje. Zapitam zasto je to tako, jako mi je cudno... Kad baba se odvazi i pocne da prica pricu... Smile
Kada se ona udala za dedu dosla je u njegovu kucu kao prva nevesta posle mnogo vremena. Ranije su uglavnom bile zene koje su dovodile na miraz muzeve posto nije bilo brace iz pokolenja u pokolenje... Davno nekad neka pametna stara komsinica u selu joj govorila: ''Gledajte Ruzo idite iz one kuce dok je vreme, ne valja to...'' Nikada joj konkretno nije rekla nesto vise... Baba cuje pricu kako je nekad poceta ta kuca da se gradi, gradili je neki Bugari. Nikako da sagrade kako treba, sve sto sagrade za dan za noc se srusi. Neki od njih (pametnjakovica Bugara) predlozi da se izmeri senka nekog zenskog celjadeta stapom, pa da se stap ugradi u zid. Tako i ucine i uspesno zavrse gradnju. Ne biva mnogo poboli i umre to devojce. Po babinim recima bila je to neka dedina rodjaka sa majcine strane, dodje mu ako se ne varam tetka. Ta porodica je inace bila nekad jako imucna u kraju. Niz brdo je krenulo kada neki naslednik, pored sila zemlje (nekad se to mnogo cenilo) i stoke nije mogao da ima decu. Sta ce on primi u kucu svoju svastiku i pasenoga, koji su bili jako siromasni sa puno dece. E posle se radjala samo zenska deca do mog dede, pa moja majka tetka i ujak koji je poslednji muskarac sa dedine strane(koji na zalaost pored sve svoje lepote i pameti u svoje vreme nije uspeo da zasnuje zivot sa zenom svog zivota, pa se propio). Zamolila sam ih sve ako nista drugo da se pomole u crkvu kada idu i da upale svecu za nesrecnu devojku, bar toliko... Sretna sam sto je neko vreme posle toga rodjen decak mojoj sestri od tetke...
Znam ja da pol deteta zavisi od muskarca i jos sto sta, ali me ova prica pogodila, pa sam (i mnogi drugi) poverovala da sve to mozda ima neke veze sa onim sta nam se desava....  Smile
IP sačuvana
social share
Siromah nije onaj ko malo ima, vec onaj ko previse zeli...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Koliko praznoverja, da covek ne poveruje.  Smile
IP sačuvana
social share
Тврд је камен за онога ко на њему спав'о није,
jа сам рођен на камену зато камен мекан ми је.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Blago tebi kad verujes da je ovo sve praznoverje... i sama u sto sta nisam verovala, dok nisam cula ubedljive price bliskih ljudi...trudim se da verujem da za sve postoji prirodno objasnjenje, ali mi ne ide...ne dozvoljava mi nesto u glavi da poverujem da svi lazu jos iz starina, pocevsi od mog pradede pa na dalje...  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Clan u razvoju

Zodijak
Pol
Poruke 27
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
Prijatelju, ja imam 20 godina, tako da nisam ni verski zatucan, niti nepismen, pa da sve objaznjavam kroz nadprirodne pojave, bio sam odlican djak i sada sam zavrsio prvu godinu ekonomije za 9.4 prosekom, tako da se moze reci da sam normalan mladic. Ali isto tako znam sta sam doziveo i video, tako da ako nisi "praznovernik", obidji neku drugu temu, niko te nije pitao za komentar.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Nesto doziveti ne znaci uvek da se to i desilo, "oci su stare varalice".  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa covece nisu jedino culo oci, moja majka je dozivela jednom davno kad je legla da spava teret  na sebi kako je pritiska i gusi do te mere da je precrkla ziva i vise nikada ne gasi svetlo kad ide da spava, zatim je cula muziku nocu pre smrti pradedine(a kazu da hoce to da se cuje pre necije smrti). Pri tom moja majka je zena lav po karakeru, veliki borac i jedna osoba koja je jako jako prisebna i stabilna u svakom smislu. Takodje je cula jos i neke stvari, ali nikada nista nije videla, ali zato je njen brat, moj ujak za celu porodicu. Ja koja sam inace ogroman skeptik jednostavno ne mogu da se slozim sa tobom da su ovo sujeverja, jer verujem dragim ljudima. Ima i puno ljudi koje znam koji su noci isli i po sumi i svuda, ali nikada nista nisu videli.
Moj otac koji je inace labilna licnost, pa mogu da verujem i da mu se prikazalo, video je (mama mi pricala) kada se vracao kuci jednom ogromnu zmiju koja mu se obratila i rekla da mu je prijatelj i vodila ga na vrh planine na mesto gde se one okupljaju takozvani 'zmijski splet' i nijedna nije htela da ga ujede. Nedugo posle moj tata je poceo da prica cudne price i da deluje nenormalno, pa je na kraju zavrsio na psihijatriji. Ostalo mi je u secanju kako mi se sav ozaren hvalio kako njega zmije nece da ujedu kako su prijatelji  Smile Muke su moju majku poterale i po vracarama protiv kojih sam ja izricito i uvek sam kritikovala majku sto ide. Sta bi joj rekle sem da je nesto nagazio...
Drugo bio je jako vezan za svoju majku koja se bila propila reativno rano, a on je ostajao sam sa njom kuci i patio. Ona je kao mlada majka izgubila dete u prvim mesecima zivota, koje je bilo musko i bilo jako lepo, umrlo je iz cista mira... Svi se slazu da to nikada nije mogla da preboli do kraja, tim pre sto u ta vremena nisu se vodila racuna o deci previse, kao sto se to cini danas, terali su je da radi kao i moju majku (kaze mama kazu 'pusti ga neka place, nista nece da mu fali'). Secam se i njenih prica (iz jedne pozitivne faze bez alkohola) kako neko drma kvaku na spoljnim vratima, kao hoce da otvori, a ne moze, a vrata u stvari otkljucana, pa kako se kuca zatrese(ta inace stara kuca je bas sablasna i sama sam imala prilike da se uverim). Jednom je vracajuci se od svojih videla cetiri vile na nekoj glavnoj raskrsnici i jedna se izdvojila i rekla joj da ja moje obelezje (imam na uvu nesto u obliku mindjuse) ne trebam nikome da pokazujem. Kada je baba umrla bio je to veliki sok za sve posebno za tatu pre svega zato sto se ubila popivsi esenciju. Meni nije ni malo lako sve ovo sto pisem ovako otvoreno, ali mi je nekako i lakse. Ubila se u nekoj fazi kada smo svi mislili da je o.k. Tata je od tada pao u krevet i samo mu se spava. Jadna moja majka ode kod vracare koja joj kaze da ima jak 'otkup' on, a ja slabiji i pozove na ceremoniju otklanjanja. Ostro sam bila protiv toga jer ne verujem vracarama ali me naravno mama ubedila. Inace ja sam se osecala super. Skupili smo se na nekoj reci, bilo nas je dosta, pre zalaska sunca, bila sam bas mrzovoljna pa nisam ni pratila pazljivo desavanje. Inace tata je godinama posle toga bio u nekoj teskoj fazi i mislim da nikada nece uspeti da ostane sasvim 'cist'.
« Poslednja izmena: 18. Okt 2009, 19:11:17 od Andemona »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Бог чува Србе.

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2032
Zastava Pančevo
OS
Windows 7
Browser
Opera 9.80
Pa i nisam mislio samo na oci. Pod znacima navoda je citat, koji uopsteno pokazuje na nesigurnos culno dozivljenog. A tvoja prica kada se proanalizira upravo pokazuje, da se uvek radi o osobama koje su iz ovih ili onih razloga, kako ti rece, nestabilne a i zivite ocigledno pod uticajem takvih verovanja i prica.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
ti ocigledno volis da analiziras. samim tim ti neke stvari nisu dozvoljene.
pusti nas da uzivamo u nasoj paranoji.  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Gacko pametnjakovicu 'ajd malo uci me... nisu sve osobe oko mene nestabilne, to su bili samo otac i baba, dok je moja majka zena i po kao i dobar deo ljudi koji su doziveli slicne dogodovstine. I jos nesto, ne zivimo uopste pod uticajem bilo kakvih prica, ja sam od mojih udaljena jako puno, a i nema takvih slucajeva samo u mojoj porodici. Sta hoces da kazes hajde pozivam te, da su svi koji su nesto videli nestabilne licnosti ili kojim slucajem lazu. Zar je moguce da se pokaze nesto nekome u vise delova Balkana i kako objasnjavas to da svi eto to nesto opisuju slicno?  Smile Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 36 37 39 40 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 15. Sep 2025, 13:44:39
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.