Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 15:37:28
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 34 35 37 38 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vile i mitoloska bica u Srbiji  (Pročitano 179198 puta)
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
Вампир је митолошко биће које је настало у словенској митологији, посебно на Балкану и у Украјини. Вампиром се сматра дух умрлог или леш кога је оживео зао дух или ђаво. На слику повратника-вампира који пије или сиса крв можда су утицале и грчке Ламије.

Опште је позната чињеница да је вампир једина реч из српског језика која је општеприхваћена у свим светским језицима.

У разним деловима словенског света вампир се назива и другим називима: вукодлак, лампир, лапир, вједогоња, једогоња, а најчешће - упир. Из ове последње може сазнати порекло речи вампир. Наиме, стари Словени су, као и већина старих народа, сматрали да ће, ако се тело мртвог човека не спали, његова душа остати заувек заробљена на овом свету и никад неће наћи мира. Зато су своје мртве подвргавали "третману" у коме су их спаљивали на великој ломачи и тако их испраћали у "вечна ловишта". Међутим, дешавало се (нарочито за време ратова или великих болести), да се тело неког страдалника уопште не пронађе и не испрати како доликује, што је, наводно, доводило до тога да несрећник убрзо почиње да устаје ноћу и убија људе. Све док се, не нађе неко ко ће га "почастити" глоговим коцем.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80

---

Вукодлак (познат и као ликантроп или човек-вук) је митолошко биће, и представља човека који се у ноћи пуног месеца претвара у вука. Верује се да има способност брзог зацељивања рана и да га могу убити једино сребрни меци.

Порекло вукодлака

Још у шаманизму, јавља се тежња за стварањем духовних веза између човека и различитих животиња. Сви народи су имали неку животињу за тотемску, за коју су веровали да од ње потичу. Многим народима је вук био тотемска животиња: Неури, Срби, итд.

Грчки песник Овидије, у својој књизи Метаморфозе, забележио је легенду о аркадијском краљу Ликаону који прави гозбу у част Зевса, али припремљену од људског меса и због тога га Зевс претвара у вука.[1] По имену краља Ликаона, и легенди о краљу Ликаону и Зевсу, настаје и појам ликантропија.
Псоглав, Нирнбершка хроника (1493.)

Према грчком историчару Херодоту, постојао је народ Неури који су живели у близини Скита (отприлике на територији данашње Пољске) и којих су се Скити плашили јер су веровали да су то вукодлаци.

За Псоглаве, расу људи са главом пса, се верује да су били људождери. Од тог народа потиче и свети Кристофер[2].

У нордијском фолклору још постоје легенде о ратницима Берзеркерима. Пре него што ће отићи у битку, ратници су се облачили у медвеђе и вучје коже, по чему су и добили своје име које на старом нордијском језику управо то и значи - људи који су обучени као медведи. Када се ратник обуче у кожу медведа или вука, веровао је да је дух те животиње улазио у њега и да је постајао та животиња. Током битке, упадали су у транс током ког се никога нису плашили, нису осећали никакав бол, добијали су надљудску снагу и никада се нису хтели предавати.[3]

Један византијски цар је описао да си се Берзеркери у борби борили као дивље, неустрашиве звери.[4]
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%BA
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Evo jos jedne posebne price, pricala mi je majka. Neki njen drugar vracajuci se nocu kuci, taman kad je prolazio nedaleko od mesta gde se ljudima cesto prividja po nesto, osetio je odjednom kao da nesto pada kroz drvece u smislu da ga neko gadja, tj. zasipa necim. Imao je utisak da na sve strane oko njega pljuste kamenice, pobeg'o je glavom bez obzira onako prestrasen. E sad to mozda i ne bi bilo cudno toliko, da ja slucajno ne cuh slicnu pricu (od druge osobe), koja se jako davno odigrala na istom mestu. Razmak u godinama izmedju dogadjaja je otrilike 50 godina. Oba ucesnika su pobegli prestravljeni.
Koliko god se trudim da verujem da se sve moze objasniti, nekako mi ne ide  Smile
IP sačuvana
social share
Siromah nije onaj ko malo ima, vec onaj ko previse zeli...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia E72
Вампир је митолошко биће које је настало у словенској митологији, посебно на Балкану и у Украјини. Вампиром се сматра дух умрлог или леш кога је оживео зао дух или ђаво. На слику повратника-вампира који пије или сиса крв можда су утицале и грчке Ламије.

Опште је позната чињеница да је вампир једина реч из српског језика која је општеприхваћена у свим светским језицима.

У разним деловима словенског света вампир се назива и другим називима: вукодлак, лампир, лапир, вједогоња, једогоња, а најчешће - упир. Из ове последње може сазнати порекло речи вампир. Наиме, стари Словени су, као и већина старих народа, сматрали да ће, ако се тело мртвог човека не спали, његова душа остати заувек заробљена на овом свету и никад неће наћи мира. Зато су своје мртве подвргавали "третману" у коме су их спаљивали на великој ломачи и тако их испраћали у "вечна ловишта". Међутим, дешавало се (нарочито за време ратова или великих болести), да се тело неког страдалника уопште не пронађе и не испрати како доликује, што је, наводно, доводило до тога да несрећник убрзо почиње да устаје ноћу и убија људе. Све док се, не нађе неко ко ће га "почастити" глоговим коцем.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D1%80

---

Вукодлак (познат и као ликантроп или човек-вук) је митолошко биће, и представља човека који се у ноћи пуног месеца претвара у вука. Верује се да има способност брзог зацељивања рана и да га могу убити једино сребрни меци.

Порекло вукодлака

Још у шаманизму, јавља се тежња за стварањем духовних веза између човека и различитих животиња. Сви народи су имали неку животињу за тотемску, за коју су веровали да од ње потичу. Многим народима је вук био тотемска животиња: Неури, Срби, итд.

Грчки песник Овидије, у својој књизи Метаморфозе, забележио је легенду о аркадијском краљу Ликаону који прави гозбу у част Зевса, али припремљену од људског меса и због тога га Зевс претвара у вука.[1] По имену краља Ликаона, и легенди о краљу Ликаону и Зевсу, настаје и појам ликантропија.
Псоглав, Нирнбершка хроника (1493.)

Према грчком историчару Херодоту, постојао је народ Неури који су живели у близини Скита (отприлике на територији данашње Пољске) и којих су се Скити плашили јер су веровали да су то вукодлаци.

За Псоглаве, расу људи са главом пса, се верује да су били људождери. Од тог народа потиче и свети Кристофер[2].

У нордијском фолклору још постоје легенде о ратницима Берзеркерима. Пре него што ће отићи у битку, ратници су се облачили у медвеђе и вучје коже, по чему су и добили своје име које на старом нордијском језику управо то и значи - људи који су обучени као медведи. Када се ратник обуче у кожу медведа или вука, веровао је да је дух те животиње улазио у њега и да је постајао та животиња. Током битке, упадали су у транс током ког се никога нису плашили, нису осећали никакав бол, добијали су надљудску снагу и никада се нису хтели предавати.[3]

Један византијски цар је описао да си се Берзеркери у борби борили као дивље, неустрашиве звери.[4]
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%BA

hm...  Smile
IP sačuvana
social share
...kažu da imamo još samo par godina za nas...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Очистимо Србију !

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 42084
Zastava †  Србија 011
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.5,
moje prosto misljenje:

vampir nastaje od umrlog coveka/zene. (u americkim filmovima je to kao zarazno i td)
vukodlak je ziv covek/zena.

e da, imamo i kultni stari film "Leptirica". (ako nekom trebaju linkovi, pp).
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Sto se grbo rodi, vrijeme ne ispravi!

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 1427
Zastava ~/Belgrade\Serbia\Europe\Earth
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0.14
mob
Apple 
 Smile gledao sam leptiricu..  Smile
IP sačuvana
social share
.: nema granica ljudskoj gluposti :.
Pogledaj profil GTalk Skype

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
Zastava Stanujem u... u... ulici... tu gore, gore, kod... kod... Ma, menjaju imena ulica, nikad ne znam gde stanujem!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia E72
moje prosto misljenje:

vampir nastaje od umrlog coveka/zene. (u americkim filmovima je to kao zarazno i td)
vukodlak je ziv covek/zena.

e da, imamo i kultni stari film "Leptirica". (ako nekom trebaju linkovi, pp).

koji su toliko puštali kad smo bili klinci u vreme kada smo to mogli normalno da gledamo...i mnogi imaju traume od tog filma Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Neunistiva...

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 66
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Moj deda je jedno veliko srce, posto sam skolske raspuste provodila kod njega, podno Zeljina (takodje i deo detinjstva) secam se da sam ga uvek zapitkivala, da mi prica sta se kome prividjalo nocu...Kaze on meni ''ma nema nista, ja sam sto put is'o nocu i kroz sumu, pa nikad nista nisam video'' a ja ''a je li deda, a to sto se cuju vrisci i plac nocu u lestaku (to je mala leskova sumica, kroz koju protice zacetak Rasine)? Moj dobri deda ''a to, pa nista to''. Ja ga gledam Smile ''kako nista, ljudi pricaju, culi su''. Tu se on odvazi i isprica mi sladecu pricu:
Jednom davno, (kako pocinju sve bajke, sto ovde nije slucaj) vreme oko prvog svetskog rata neki njegov dalji rodjak imao dva sina. Majka im umrla rano, pa stariji cim se zamomcio resi da se ozeni (i sami znate obicaje tog vremena). Ozeni se on mladicom iz siromasne kuce, koja mu prve godine rodi kcerku. Ubrzo nastaje Prvi svetski rat i zahvata mladjeg brata, koji je bio na odsluzenju vojnog roka (ako se ne varam koji je trajao u ono vreme 3 godine). Ubrzo potom i stariji brat mora da ode u rat... mlada zena ostaje sa svekrom i detetom. Braca se nikad nisu vratila iz rata, niti bilo ko zna gde im gresnima kosti pocivaju, tako da nisu ni sahranjeni po obicajima ( ja radoznala dodjoh do informacije da su ili bar jedan od njih zavrsili u Austriji na frontu, ali ko ce znati koliko je ta informacija validna). Otac im sagradi krajputase, koji ako se ne varam (nisam dugo tamo bila) i dalje stoje. Elem, mlada zena ne mogavsi da se vrati roditeljima, ostane sa kcerkom tu i sazivi se sa svekrom (ovo ne moram da crtam, znate sta znaci). To je bila javna tajna u selu ( a znate kakvo je selo). Kazu ko zna koliko dece je izrodila sa svekrom, koju su bacali u taj lestak (brrr koza mi se jezi), ne mogavsi da izadju svetu na oci (a svet je znao). Kaze deda koliko se puta nocu samo cuo vrisak deteta (joj Boze gde ce im dusa). Poslednje dete koje su rodili ostave u zivotu, pretpostavljam jer je bilo musko. Taj covek kasnije je postao najomrzeniji covek u selu, ne zbog toga sto je rodjen iz gresne veze, vec zato sto je jednostavno bio zao. Zvali su ga Kopiljak, sudio se sa svima redom, onoj svojoj sestri po majci (ko ce razaznat sta su po ocevoj liniji) je pokusavao na sve moguce i nemoguce nacine da preotme imanje. Deda kaze da je ona bila jako dobra i plemenita zena. Ja sam prvo mislila da je mozda on bio takav zbog osecaja odbacenosti prema svetu, pa se mozda tako i svetio, deda kaze ne, i rodjenog sina je pokusao da zakolje...deca su mu dobri i vredni ljudi (dve kcerke, dva sina). Takav zao je i umro vecito se vukuci po sudnicama sa gomilama papira... Dakle da se vratim na pricu tj. njen kraj eto objasnjenja kricima koji se kad-kad cuju nocu jos uvek tamo, puno ljudi ih je culo medju njima i moja majka, ja hvala Bogu nisam. Svi veruju da su to krici nesrecne dece, kojima je bez predumisljaja oduzeto pravo na zivot.
IP sačuvana
social share
Siromah nije onaj ko malo ima, vec onaj ko previse zeli...
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Oboleo od T.T. Sindroma

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 11474
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.62
mob
Nokia E72
To kao u TT Sindromu  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 308
Zastava Belgrade
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.5.3
Najezio sam se,ne znam zasto me nesto tera da citam ove price kad ne volim osecaj jeze Smile
IP sačuvana
social share
I’m just a regular everyday normal motherfucker…
I don’t have a girlfriend my hand’s my only lover
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

ಠ_ರೃ

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 3824
Zastava Ratkovac - Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.63
Imam nesto novo, tacnije, bolje informacije o necemu sto sam ranije ispricao. Prica nije iz mog kraja, vec sa juga Srbije, iz nekog sela u okolini Nisa, cijeg se imena ne mogu tacno setiti. Kazu da se jedno vreme, sredinom osamdesetih, tacnije, procestilo opsedanje nekrstenih decaka uzrasta od 12-15 godina.
U staroj, blatom ozidanoj kuci, zivela je jedna porodica od 5 clanova, deda, otac, majka i 2 deteta, od kojih je jedno bilo musko, cini mi se da mu je Todor bilo ime, i jedna devojcica od 5 godina. Iako je Todor bio jedva tinejdzer, morao je i sam da nadnici da bi izborio opstanak. Kod gazde je bio prinudjen da radi sve poslove, od odrzavanja stale do ciscenja WCa, pa je tamo odlazio u 6 ujutru, a vracao se kasno u noc. Jedne noci, kada se vracao sa posla, primetio je da su mu se dlanovi na rukama otudjili i da ga je umor saterao do te mere da je jedva hodao. Sta se tacno desilo na uzbrdici ispred njegovog sela i danas se nagadja. Nekako se dovukao kuci i srusio se na kucnom pragu. Obzirom da mu je otac radio van sela, sacekala ga je majka sa dedom i odmah ga smestila u krevet. Delovao je umorno, pa su ga pustili da odspava malo. Posle pola sata "sna" Todor se probudio i poceo da se znoji i da vise koliko je mogao. Prvo je vristao, a kasnije je krenuo da prica nepovezano. Postoji vise verzija o tome sta im je tacno rekao, a svaka je vezana za uzbrdicu ispred sela, gde postoji samo jedna napustena stracara ogradjena trulim stubovima od drveta. Najaktuelnija je prica da ga je tom prilikom opseo demon, mada neki govore da ga je ujelo neko paranormalno bice, drekavac valjda, u svakom slucaju, dlanovi su mu bili otekli, a ruke su mu se do ramena oduzele. Sledeceg dana nije mogao da ustane iz kreveta. Istog jutra ga je posetio lokalni doktor, koji nije imao blagog pojma o cemu se radi. Tog popodneva je opet zaspao, ali je ovog puta u snu izgovarao neke nepovezanosti. Uvece ih je posetio svestenik, jer su posumnjali da je rec djavoljem delu, ali on je ubrzo otisao, govoreci da on nije doktor, vec teolog. Kasno nocu se zaculo lupanje svuda po kuci i deda ga je zatekao kako lebdi iznad kreveta, ponovo pricajuci nepovezane price. Uplasen, odmah je pozvao svestenika na ciji ulazak u kucu je decak pao u krevet i krenuo ponovo da vristi. Kazu da su mu se oci zacrnele i da je pistao kao besan ris. Posle je samo cutao i gledao u plafon, dishuci kao posle maratona. Kada mu je svestenik prisao, ponavljao je "Odlazi! Odlazi!" i ponovo vristao koliko je mogao. Kazu da se onda sve po kuci treslo, i da su se culi koraci pred vratima, kao i tupi udarci o vrata. Na prozoru su se pojavile 2 siluete neljutskog izgleda i gorucih ociju. Todor je jos jace vristao, a siluete su stajale nepomicno. Posle nekog vremena, vrata su se sama od sebe otkinula, a 2 stvora usla na njih. Svi su se razbezali kud koji. Majka se zakljucala u spajz, a svestenik i deda pobegli kroz zadnja vrata. Jedna kreatura je krenula za njima, ispustajuci vrisak slican onom koji je Todor ispustao. Kako su kasnije opisali, rec je bila o psu, koji je umesto koze imao krvave kraste po celom telu, ali je bio velicine sarplaninca, mozda cak i veci. Kazu da je trcao za njima na naizmenicno na 2 i 4 noge. Kada su zamakli u polje, stvor se vratio ka kuci, a ovi su se sakrili. Prema svedocenjima majke, cula je 2, pa zatim 3 sinhronizovana vriska od kojih se ledila krv u zilama. Ona se provukla kroz prozor i sama pobegla u polje. Ujutru su se vratili cim je svanulo, a u kuci su zatekli decaka sa ispucalom kozom oko ociju kako lezi nepomicno. Disao je. Svestenik se tada odrekao parohije, a prica se i da se ubiJo ubrzo zatim. Tog jutra su kapci i podocnjaci krenuli da crne i da smrde, dok u ocima vise nije imao zenice, a beonjaca je postala siva. Kazu da je spavao sa otvorenim ocima, mirno, kao da se nista nije desilo. Todora je tog jutra odvela hitna pomoc i vise se nije vratio ziv kuci. Kazu da se slicna stvar desila i u bolnici, zbog cega je odluceno da se predozira nekim lekom, kako bi ga ubili. Pricu su kasnije ispricali njegovi, a prica se i da su se iste stvari desile na jos par mesta u Srbiji i Bugarskoj...
« Poslednja izmena: 12. Okt 2009, 22:34:39 od Skiner_X »
IP sačuvana
social share

┌─┐
┴─┴
ಠ_ರೃ
┌─┐     ┌─┐
┴─┴     ┴─┴
ಠ_ರೃ     ಠ_ರೃ
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 34 35 37 38 ... 50
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 08. Sep 2025, 15:37:28
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.079 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.