Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li biste dobrovoljno dali krv?
Ne
7.8%  (10)
Da, vec sam davao/la i uradicu to ponovo
45.7%  (59)
Imam nameru da dam u najskorije vreme
21.7%  (28)
Rado, ali frka mi je od igle
24.8%  (32)
Ukupno glasova: 129
Idi dole
Stranice:
1 ... 7 8 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vasih 5 minuta... neciji ceo zivot!  (Pročitano 41249 puta)
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 284
Zastava SRBIJA
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
dao sam 13 puta i iz pomenute priče predhodnika da ne ponavljam i ja mučno je ne dam više ni kap
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Plašim se igle ko djavola i nisam jedini.
O tome se ne priča a to je glavni razlog što ljudi ne daju krv.Kad sam jednoj doktorki rekao to ona mi je odgovorila-ma daj,šta ima da se plaše..
Glup odgovor.Umesto da javno malo rasplaše ljude oni isključuju mogućnost da je strah od igle(koji niko neće da prizna od muških)-glavni razlog.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 441
Zastava ZEMUN
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.20
mob
Nokia N73
Drage moje burekdzije, pozivam vas da se pridruzite nasoj akciji i osvojite vredne nagrade i bude humani u isto vreme  Smile Smiley  

Dana 6. jula 2007(petak) u 12h Kabeza daje krv na trgu i tako se ukljucuje u akciju "Tvojih pet minuta... Neciji ceo zivot" Smile
Imamo punu podrsku Instituta za trasfuziju krvi Srbije i RTV B92.

Kabeza se potrudila da svaki deseti/a koji/a taj dan da krv dobije Besplatan rafting Tarom 4 dana u nasoj organizaciji Smile

i to nije sve

Svaki/a peti/a koji u petak da krv dobice Kabeza majcu Smile

ni to nije sve....   Smile

Svako ko bude dao krv 6. jula dobija VIP status na sledecoj Kabeza zurci i ne placa ulaz Smile

ni to nije sve Smile

Od instituta za transtuziju krvi srbije dobijate Lunch paket + majca sa oznakom vase krvne grupe Smile

eeeeee, jos nije gotovo sa poklonima....  Smiley

O ostalim iznenadjenjima cete biti obavesteni Wink 

Ako ovo gore :roll: nisu dovoljni razlozi da dodjete na trg u petak, i jos uvek imate neku zabludu, evo odgovorana najcesca pitanja:
Citat
  Smile  Ko može dati krv?
Sve zdrave osobe muškog i ženskog pola starije od 18 a mlađe od 65 godina.
  Smile Šta davalac dobija?
Lekarski pregled. Saznanje o svojoj krvnoj grupi. Zadovoljstvo da je
nekome pomogao. Sigurnost da će u slučaju potrebe i on dobiti pomoć.
 Smile  Koja količina krvi može da se pokloni?
Trinaesti deo ukupne količine krvi u organizmu ili 7,70%.
 Smile Koliko se često krv može dobrovoljno dati?
Muškarci na 3 meseca. Žene na 4 meseca.
 Smile Koliko traje postupak davanja krvi?
U proseku do 30 minuta ( podrazumevajući: popunu upitnika, kontrolu hemoglobina, pregled kod lekara, sam postupak davanja krvi i zahvalni obrok).
Samo davanje krvi traje 3-5 minuta.
 Smile Kako se pripremiti za davanje krvi?
Posebna priprema nije neophodna. Dovoljno je da smo zdravi.
Dozvoljeno je i može se uzeti lakši obrok.
 Smile Kakav je postupak davanja krvi?
Prvo: Popuniš upitnik i prođeš lekarski pregled – traje kratko.
Drugo: Daješ krv – traje oko 5 minuta.
Treće: Znaš da si nekome spasio život – traje celog života.
 Smile Kako da se ponašaš?
Pre davanja krvi:
Posebna priprema nije potrebna.
Tokom davanja krvi:
Opusti se, potpuno je bezopasno.
Posle davanja krvi:
Ništa posebno, popij sok, čaj ili vodu...
 Smile Kako se ponašati posle davanja krvi?
Uobičajeno. Važno je uneti dovoljno tečnosti.
Bar dva sata ne zapaliti cigaretu.
Najmanje 6 sati nakon davanja krvi nije preporučljivo:
voziti teška teretna vozila, raditi na visini i pored nezaštićenih mašina.
 Smile Da li je potrebno 2 dana odmarati posle davanja krvi?
Ne.

Vidimo se na trgu Smile Pokazimo da mozemo da oborimo svaki rekord Smile

« Poslednja izmena: 27. Nov 2007, 14:13:22 od Anea »
IP sačuvana
social share
Edit by canelane: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Razocarali ste me Smile Linkovao sam jednu humanitarnu akciju i vi ste sklonili link... vama na cast Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Mens sana in corpore sano

Zodijak
Pol Žena
Poruke 373
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 6233
Plasim se igle, ali onog trenutka kad se ''oporavim'' od tog straha, idem da dam krv!
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Scorpio
Pol Muškarac
Poruke 7726
Zastava Banja Luka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.4
Ja sam jos mlad ali imam zelju....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

[AFF] [ZLOK@$]

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 6833
Zastava Apatin
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.7
mob
Nokia E75
Dajem krv vec nekih desetak godina i imam dosad oko tridesetak davanja,nebojim se igle,imam zelju da pomognem nekom kome stvarno treba krv ali ponasanje kakvo mozete dobiti od medicinara vas samo demoralisete da odustanete od davanja krvi,nekada je bilo da nakon deset davanja dobijete povlasticu da neplacate participaciju i neke osnovne stvari u medicini,a nakon vise davanja bi trebalo da imate skoro veci deo povlastica ali od toga nazalost nema nista,jednom prilikom kad sam se prehladio bas onako zesce i bas morao da odem kod lekara doziveo sam bas neprijatno iskustvo,nakon pregleda i prepisanih lekova odem da se to overi i sada sestra nakon overe mi se obraca da platim tamo neku sitnu cifru,ja  pokazem lepo knjizicu i plastificiranu potvrdu u kojoj stoji da sam visestruku davalac krvi i da sam oslobodjen toga,kad sam to pokoazao sestra je pocela da uzasno jako galami i vice na mene u fazonu sta si ja to umisljam,da to mogu da okacim macku o rep ili da obrisem dupe sa time,nije bio problem da to platim ali takav stav medicinskog radnika me je toliko iznervirao da godinu dana nisam dao krv ali sam onda opet nastavio i ako znam da nedaj ti boze meni slucajno zatreba ko zna dali cu uopste dobiti,jer ponasanje lekara prevazilazi sve granice normalnog i ljudskog ponasanja.
IP sačuvana
social share
Edit by shone83: Linkovi i bilo kakvi drugi reklamni elementi nisu dozvoljeni u potpisima korisnika!
Pogledaj profil GTalk Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 230
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.23
mob
Nokia n70
Ja sam nedavno dao prvi put i mislim da nije strasno, od sada cu redovno da dajem.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol
Poruke 1228
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
dajem krv svaka tri meseca...
Prijavio sam se nalistu davalaca po pozivu...
ali sam zato dobio bez problema krva kada je trebala mom prijatelju...
u svakom slucaju treba davati..
IP sačuvana
social share
"This is paradise, I'm tellin' ya. This town like a great big pussy jus' waitin' to get fucked."
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Apple 15
Ako radite opštu analizu krvi pre intervencije jedite slobodno
Uputstva pre davanja krvi
Autor: CDC/JS | 27.11.2007 - 06:00

Laboratorijski pregled krvi pacijenta je jedan od najvažnijih pokazatelja stanja organizma i može da ukaže na neku skrivenu bolest ili na to koliko je već dijagnostifikovana bolest uznapredovala ili se pak povlači.

Postoje različite vrste analiza krvi. Jedna od najčešćih je opšta analiza krvi da bi se ustanovila krvna slika. Tom analizom se određuje broj crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), belih krvnih zrnaca (leukocita) i pločastih ćelija (trombocita). U zavisnosti od toga da li je rezultat nekih od njih suviše visok ili nizak, može se dijagnostifikovati zapaljenski proces, anemija, virusna infekcija, bolesti imunološkog sistema ili srca. Krv se vadi iz vene ili prsta i pacijentu je dozvoljeno da pre izlaska iz kuće nešto pojede, dakle to nije analiza koja se radi „našte srca“.
Biohemijska analiza krvi pokazuje prisustvo određenih supstanci u krvi: šećera, belančevina itd. Krv se uzima samo iz vene i obavezno našte srca. Lekari čak preporučuju da se posle 20 časova veče uoči analize ništa ne jede i ne pije, osim vode. Jer ako ste večerali slaninicu ili neki drugi gurmanluk, imaćete povećane vrednosti masnoća u krvi, to jest holesterola i triglicerida. Isto tako, ako pre izlaska iz kuće popijete makar kafu s malo šećera, neminovno će doći do promene sadržaja glukoze u krvi i analiza neće biti tačna.
Dobar lekar će obavezno uzeti u obzir pol pacijenta i njegovo fiziološko stanje. Na primer, kod žena se za vreme menstruacije povećava sedimentacija (brzina taloženja eritrocita - a to je pokazatelj infekcije ili upalnih procesa u organizmu) i smanjuje broj trombocita. Dakle, krv treba vaditi kad kritični dani prođu. Osim toga, krvna slika se u idealnim uslovima radi kad je čovek odmoran jer u slučaju nerviranja i fizičkog napora neki pokazatelji mogu da se promene i ne odražavaju pravo stanje.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 6232
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0
Ja sam do sada dao 7 puta, od toga 3 puta u zadnjih godinu dana
i planiram da to radim svaki put kada se organizuje akcija kod nas u gradu, ako mi zdravlje to dozvoli.
Na žalost, kod nas se akcije organizuju 3 puta godišnje, inače bih davao i 4 puta.
Da se razumemo, ni ja ne volim igle,ali jednostavno zavrnem rukav i ne gledam.
Prošle godine čak mi je i pozlilo, ali ne odustajem.
Mislim da ljudi ne treba da rade to zbog kojekakvih beneficija već iz humanosti,
ali u svakom slučaju podržavam neki vid nagrade jer se ipak prikupi velika količina krvi
i od takvih koji je daju zbog slobodnih dana na poslu ili neke druge lične koristi.
Naravno, postoji čitav niz problema zbog kojih ljudi odustaju od daljeg davanja krvi
i na tome bi se dalo poraditi, pričam ovo iz ličnog iskustva, pošto sam civilnu službu odradio
u Crvenom krstu pa sam imao prilike da čujem svakakve žalbe.
Konkretno, meni se desilo da sam u avgustu 2006-e, 2 sata čekao na nogama da dođem na red
po nesnosnoj vrućini u zagušljivoj prostoriji, čovek treba da bude pomalo mazohista
da to istrpi. Tada mi je i pozlilo nakon davanja. Ipak sreću i ispunjenost time daje je taj čin
nekome možda spasio život ništa ne može da zameni.

Inače, ja sam iz Svilajnca i uskoro bi trebalo da se održi akcija DDK u našem gradu,
najverovatnije 26-og decembra u prostorijama "Centra za kulturu", zgrada starog bioskopa
pa bi, ako neko od sugrađana ili komšija čita ovo, mogao i da dođe.

Voleo bih i da ljudi iz susednih gradova obaveštavaju kada se kod njih održavaju akcije DDK.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 7 8 10 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.077 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.