Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Glasanje
Pitanje: Da li biste dobrovoljno dali krv?
Ne
7.8%  (10)
Da, vec sam davao/la i uradicu to ponovo
45.7%  (59)
Imam nameru da dam u najskorije vreme
21.7%  (28)
Rado, ali frka mi je od igle
24.8%  (32)
Ukupno glasova: 129
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Vasih 5 minuta... neciji ceo zivot!  (Pročitano 41358 puta)
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.6
mob
Apple 15
Davaoci krvi ne treba da plaćaju participaciju

Studentkinja Slavica M. (25) dobila je na Studentskoj poliklinici uput da uradi analizu krvi na alergene u Institutu „Torlak“. Veoma se neprijatno iznenadila kada je saznala da takva analiza košta čak 2.000 dinara po alergenu. Nije pomogla ni činjenica da je do sada 12 puta bila dobrovoljni davalac krvi.

Dr Dragan Ilić, direktor Studentske poliklinike, objašnjava da je pomenuta studentkinja platila ovu uslugu jer ne spada u one na teret Fonda.

- Plaćaju se lekarska uverenja na zahtev pacijenta, kao i 300 dinara za lekarski pregled za upis na fakultet ili useljenje u studentski dom. Pregled mora da plati i student koji nema overenu zdravstvenu knjižicu. Kada je reč o studentima dobrovoljnim davaocima krvi, za njih važe ista prava kao i za druge davaoce - kaže za „Blic“ dr Ilić.

Doborovljni davaoci krvi koji su krv dali deset i više puta, što znači i studenti, oslobođeni su plaćanja participacije u roku od 12 meseci nakon svakog davanja krvi, s tim da oslobođenje od obaveze plaćanja participacije ne važi za lekove za neke lekove i za medicinsko-tehnička pomagala i implantate.

Dr Vasilije Antić, pomoćnik ministra zdravlja, objašnjava da po Zakonu o zdravstvenom osiguranju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, to jest osobe koje su oslobođene participacije, dobrovoljni davaoci krvi koji su krv dali više od deset puta. Participaciju ne plaćaju ni deca do 18 godina, trudnice i studenti na redovnim studijama do 26. godine.

- Za sve ostale važi participacija koja se plaća od 20 do 100 dinara, u zavisnosti od intervencije. Postoje i operacije, kao što je ugradnja kuka, gde se plaća deset odsto od cene ugradnog materijala i kreće se od 10.000 do 30.000 dinara - ističe dr Antić.

I. Mišković

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia ne znam
Sa koliko god najmanje moze da se da??
IP sačuvana
social share
Jumanji[b][/b][i][/i]
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Proud to be Serb!

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 1403
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.7
mob
SonyEricsson T630
18, наравно. Постојало је раније нешто и са 17, али уз одобрење родитеља, не знам да ли то још увек стоји.
IP sačuvana
social share

Срби за Србе, хуманитарна организација за помоћ породицама са пуно дечице

Свака битка најпре добија и губи у срцу
Живојин Мишић
Да се осети велико добро, треба најпре познавати мала зла.
Жан Жак Русо
Чудно је, како је мало потребно да будемо срећни и како нам често, баш то мало недостаје
Иво Андрић
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Pocetnik

Zodijak
Pol
Poruke 7
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
Zavisi. Pre nego sto krenu da te "cede", prvo se to proveri... Mada se to obicno proverava "odokativno"...  Smile U principu, konkretno, za onoga koji daje je potpuno svejedno da li je malokrvan ili ne, posto sam pojam malokrvnosti ne odredjuje kolicinu krvi u ogranizmu, vec samo kolicinu hemoglobina i eritoricta.
 Smile

Nikako se ne proverava odokativno !!! Test sa Bakar sulfatom (bocice sa plavom tecnoscu) je nesto sto se koristi u celom svetu. A time se dobija rezultat nivoa gvozdja u krvi, tj. da li neko moze da da krv, jer se ono najsporije nadoknadjuje posle davanja krvi.  Smile

www.transfuzija.org.yu\xA0 Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Mozilla ImageShackToolbar
mob
Apple 15
Otkazuju se operacije zbog nestašice krvi

U svim hirurškim bolnicama u Beogradu operacije koje nisu hitne biće otkazane zbog minimalnih rezervi krvi. Zbog ove nestašice, narednih dana zbrinjavaće se samo vitalno ugroženi bolesnici koji krv moraju da prime kako bi im život bio spasen, saopštavaju u Institutu za transfuziju krvi Beograd.

- Svaka hirurška bolnica ima plan i program operacija i shodno tome, Institut za transfuziju priprema onoliku količinu krvi kolika je potrebna. Kada se desi da su rezerve krvi na minimumu, a takva je trenutna situacija, sve hirurške operacije moraju biti odložene. To su najčešće ortopedske, kardiovaskularne operacije. Takvi pacijenti su planirani, ali nisu vitalno ugroženi, zbog čega otkazivanje intervencije za njih nije opasno po život - objašnjava za „Blic“ Zorica Vučićević, pomoćnik direktora Instituta za transfuziju krvi Beograd.

Narednih dana, nastavlja ona, zbrinjavaće se samo oni pacijenti kod kojih je primena krvi neophodna radi spasavanja života. To su ljudi koji krvare zbog bolesti ili povreda.

Sa druge strane, postoje intervencije pri kojima nije potrebna transfuzija. Te operacije, kao što je operacija slepog creva ili kamena u bubregu, odvijaće se prema planu i programu.

Da bi se situacija normalizovala, dnevno treba prikupiti 350 jedinica krvi. Ovih dana, prikupljeno je dvostruko manje krvi nego što je potrebno. Zbog toga, u Institutu za transfuziju pozivaju građane da dođu u Institut, u Ulicu Svetog Save 39 u Beogradu, svakog radnog dana od sedam do 19 sati i da daju krv. U Institutu podsećaju građane da krv mogu da daju i u specijalnom transfuziološkom autobusu na Trgu Republike svakog radnog dana od 11 do 16 sati.

- U suštini, u celom svetu je broj davalaca krvi u padu. Sa druge strane, kod nas su se privatizovala preduzeća u kojima je bilo mnogo davalaca krvi. Sada imamo privatne firme čiji vlasnici zabranjuju radnicima da u toku radnog vremena izađu i daju krv. U takvim firmama više ne postoji stimulacija za takve radnike - ističe dr Vučićević.

S. Todorović

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Leo
Pol
Poruke 7732
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Šta vredi, ja bio, al nece mi uynu, imam high pressure...  Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

God is busy, may I help you?

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 41441
Zastava Beograd, Srbija
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Apple iPhone 3Gs
Apel bolnica: Krvi je premalo!

Institut za transfuziju krvi Srbije saopštio je da su rezerve krvi na minimumu i da se zbog toga zbrinjavaju samo hitni slučajevi a zakazane operacije odlažu.

Gordana Antuljeskov iz tog Instituta rekla je agenciji Beta da su rezerve krvi samo na jednodnevnom nivou.

Ona je rekla da zbog nestašice krvi ne postoji mogućnost za optimalno zbrinjavanje svih pacijenata i dodala da se sve planirane operacije na koje pacijenti čekaju i po nekoliko meseci, kao što su kardio vaskularne ili ortopedske, pomeraju.

Kao jedan od razloga nestašice krvi ona je navela pojavu gripa i brojnih respitatornih infekcija.

Antuljeskov je apelovala na gradjane svih krvnih grupa od 18 do 65 godina da dodju u Institut ili u autobus instituta koji je postavljen na Trgu Republike i daju krv.

Prema njenim rečima muškarci mogu krv da daju četiri puta godišnje, a žene tri puta.

Ona je rekla da je minimalna dnevna potreba krvi za Beograd 350 do 400 jedinica, a da bi dnevna optimalna rezerva trebala da bude 1.000 jedinica.

Izvor: MTS-Mondo
IP sačuvana
social share
"Ponekad mi se čini da je najupadljivija odlika liberalizma, koja ga odvaja kako od konzervativizma tako i od socijalizma, stanovište da moralna uverenja u vezi sa ponašanjem koje se neposredno ne upliće u zaštićeno polje drugih osoba ne opravdavaju prinudu."

Friedrich Hayek
Pogledaj profil WWW GTalk Skype Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 407
Zastava Novi Sad
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.4
mob
Nokia 6131
Mozda je tema vise za deo foruma posvcen zdravlju, ali s obzirom na hronican nedostatak krvi u bolnicama, zbog cega se odlazu operacije (izmedju ostalog), mislim da je "sebicnost" dobrog dela populacije po pitanju transfuzije krvi postala socioloski problem.

Dakle, da li ste nekada dali dobrovoljno krv? Hocete li to uciniti opet? Ako niste, zbog cega?

Imam vec 20 godina, a nisam davao krv! Vidjao sam na faksu vec 2 puta plakate da dolaze na faks da uzimaju krv, ali imam neki strah od toga tj. neprijatno se osecam kad mi vuku krv!

Ali sada sam resio da sledeci put kada dodju, ima da odem tamo i da dam krv, pa makar crk'o! To sto cu ja dati krv, meni ne predstavlja problem, a nekome je to sansa da nastavi zivot!

Trebali bi svi koji su sposobni za to da daju krv, mozda ne shvataju znacaj toga u pravom smislu dok oni ili neko njima blizak ne dodje u situaciju da mu ta necija krv ocajnicki zatreba... To je moj primer!
IP sačuvana
social share
PHP scripts written by me never has bugs. It just develops random unexpected features.
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

hehe

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 98
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.1
mob
SonyEricsson K800i
Gledajte to ovako. Narocito vi koji se bojite. I ja nisam razimisljao o tome koliko je vazno dati krv. Naravno sve do onog trenutka kada mi nije zatrebala, ne licno meni ali mojoj zeni. Pomislite da ce mozda i vama ili nekoj vam dragoj osobi zatrebati krv. I ako ne zbog drugog razloga onda zbog toga odite i savladajte strah tih desetak minuta.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Poznata licnost

Siempre contra la corriente ;)

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 2634
Zastava na izvoristu informacija!
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.02
mob
Samsung e730
Zavisi. Pre nego sto krenu da te "cede", prvo se to proveri... Mada se to obicno proverava "odokativno"...  Smile U principu, konkretno, za onoga koji daje je potpuno svejedno da li je malokrvan ili ne, posto sam pojam malokrvnosti ne odredjuje kolicinu krvi u ogranizmu, vec samo kolicinu hemoglobina i eritoricta.
 Smile

Nikako se ne proverava odokativno !!! Test sa Bakar sulfatom (bocice sa plavom tecnoscu) je nesto sto se koristi u celom svetu. A time se dobija rezultat nivoa gvozdja u krvi, tj. da li neko moze da da krv, jer se ono najsporije nadoknadjuje posle davanja krvi.  Smile

www.transfuzija.org.yu\xA0 Smile

To je meni i bilo najčudnije, pošto mi eritrociti nikada nisu bili preko 4,1, a kapljica je uvek padala na dno bočice.  Smile
A što se tiče ostatka pregleda, zaista je odokativan... osim merenja krvnog pritiska, kada se dobija egzaktan rezultat, ostatak pregleda čini osluškivanje pluća, i to prilično kratkotrajno (barem u mojih dosadašnjih 5 slučajeva  Smile)
IP sačuvana
social share
Credidi me felem vidisse!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.096 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.