Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uzeli mi dete jer sam objavila njene slike na Fejsbuku!  (Pročitano 2487 puta)
13. Sep 2013, 16:48:34
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Chrome 16.0.912.77
mob
Apple 15
Uzeli mi dete jer sam objavila njene slike na Fejsbuku! (FOTO)
Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci oduzeo je hraniteljki Srbijanki Marković dvogodišnju Jovanu i ukinuo joj licencu o hraniteljstvu, između ostalog, jer je okačila devojčicine slike na Fejsbuk

Foto: Facebook/Vratimo malu Jovanu
Hraniteljka Srbijanka Marković (45) još ne može da se oporavi od šoka nakon što joj je Centar za socijalni rad u Smederevskoj Palanci  pre svega nedelju dana na prevaru oduzeo dvogodišnju Jovanu, koja je u njenoj porodici od rođenja.

Iako niko nikada nije imao zamerki na njen rad, Srbijanki je ukinuta i licenca o hraniteljstvu, a kako od nje saznajemo, kao jedan od glavnih razloga za nasilno oduzimanje devojčice navedeno je, između ostalog, i to što je postavila Jovanine fotografije na Fejsbuk!

- Nigde u zakonu ne piše da je zabranjeno stavljati fotografije članova porodice na Fejsbuk! Ne mogu da verujem čime se sve služe ne bi li isterali ono što su naumili – počinje priču za Telegraf Srbijanka, dodajući da je posebno potresao način na koji joj je mala Jovana 2. septembra oduzeta.

Foto: Facebook/Vratimo malu Jovanu
Sve se, prema njenim rečima, odigralo za svega nekoliko minuta i to na prevaru.

- Socijalna radnica Tanja Šabić pozvala me je da sa Jovanom dođem na razgovor. Nisam ni slutila koje su im namere. Čim smo seli da razgovaramo, Jovanu su odveli u drugu prostoriju pod izgovorom “da nam ne smeta” – počinje priču Markovićeva: - Umesto da se poigraju s njom, kako su rekli, oni su je ugurali u automobil i odvezli – ko zna gde! Kad samo pomislim da je odvedena u haljinici i sandalama u kojima se zatekla bez svoje omiljene flašice, srce me zaboli!

Da priča bude gora, devojčica je u tom trenutku bila i bolesna. Dijagnostikovani su joj laringitis i urinarna infekcija, a novi hranitelji kod kojih se, prema Srbijankinim rečima, nalazi nisu je vodili kod lekara. U to se uverila svojim očima.

Foto: Facebook / Vratimo malu Jovanu

- Pod izgovorom da će je dati na usvajanje, nadležni iz Centra za socijalni rad odveli su je u drugu hraniteljsku porodicu. Pritom sam saznala da je “novi roditelji” nisu vodili na dalje lečenje. Naime, nakon što sam odnela rezultate Jovaninoj doktorki, bacila sam pogled na devojčicin karton i videla da je niko nije dovodio kod lekara. Kasnije sam u Centru za socijalni rad saznala da joj nisu otvorili ni novu zdravstvenu knjižicu – priča potresena Srbijanka, inače majka dvoje odrasle dece, 20-godišnje Teodore i 18-godišnjeg Vladimira, koji su, takođe, u šoku nakon svega što se dogodilo.

Pored toga što već ima dvoje dece, iz CSR-a su joj objasnili kako ne može da usvoji malu Jovanu ni zbog toga što se “previše vezala za devojčicu”.

Srbijanka pak smatra da su rešili da joj oduzmu dete jer im se zamerila i nema dlake na jeziku.

Foto: Facebook / Vratimo malu Jovanu

- Zamerila sam se radnicima centra jer sam htela da usvojim Jovanu, a oni su više nego očigledno hteli da je daju svojim prijateljima! – priča Srbijanka, dodajući da se sve vreme borila sa nadležnima i da maloj Jovani dozvole da viđa svoje biološke sestre i brata. Hraniteljka se čak žalila i Ministarstvu za socijalni rad, međutim, svi su okretali glavu od nje.

Svi osim prijatelja koji su pokrenuli akciju na Fejsbuk stranici “Vratimo malu Jovanu”. Isto je nazvana i peticija koju je već potpisalo više od hiljadu građana, a koju porodica Marković namerava da prosledi Osnovnom javnom tužilaštvu u Smederevskoj Palanci.

U nameri da dobijemo i drugu stranu priče, nismo uspeli.

- Žao nam je, ne možemo da komentarišemo taj slučaj. Direktorka i svi nadležni otišli su na službeni put u Beograd – objasnila nam je kratko radnica na centrali Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci.

(Katarina Vuković)

Izvor: Telegraf
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Sertifikovani hejter i negativac

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32361
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Fejsbuk je tako kul.

Twitter takođe.

Citat
Čim smo seli da razgovaramo, Jovanu su odveli u drugu prostoriju pod izgovorom “da nam ne smeta”

Džukele.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

Americki patriota

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 75692
Zastava
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
I-mate 30 Pro
 Smile
IP sačuvana
social share
ni bog ne prasta sve...

celavi oces cokoladicu...
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Gom Džabar

Zodijak Cancer
Pol
Poruke 22686
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Srbija!
IP sačuvana
social share
Србочетничко комунистички фашиста.

Koљем по кућамa.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.66
И усвајање иде преко везе... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Legenda foruma

Frankly, my dear, I don't give a damn.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 45679
OS
Windows
Browser
Chrome 29.0.1547.57
Steta je ako se dobro brinula o detetu da joj ga oduzmu i daju nekom drugom bez obzira koji je razlog. Stvarno steta...
IP sačuvana
social share

"Oni koji su vešti u borbi, ne obuzme ih bes. Oni koji su vešti u pobedi, ne obuzme ih strah.
 Zato mudri pobeđuju pre borbe, dok se neznalice bore da bi pobedili"
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

S=T=O=P=======✈ =C=H=E=M=T=R=­A=I=L=S ===========✈

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 17945
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 23.0
Кад прочитам овакав ужас пожелим ни да не постојим јбт...

Нисам никакав депресивац и остала *рања али често помислим како једва чекам да одем са овог говњивог света пуног неправде и ужаса. Богу хвала и то ће се једном десити.
IP sačuvana
social share
The Arrivals

Радио Снага Народа
Инфоратници Против Новог Светског Поретка
Гнев Србије
Окупациона Хроника
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
CQ Moderator
Jet set burekdzija

Ja sam zvezde.

Zodijak Scorpio
Pol Žena
Poruke 5594
Zastava ...
OS
Windows 7
Browser
Chrome 29.0.1547.66
mob
Qtek 666
Па ви наставите да качите слике своје деце на фејс... Smile
Шалу на страну, нису јој због тога одузели дете, те зајебанције око хранитељства су опасне и морају се строго поштовати. Нешто друго је у питању, сигурно.
IP sačuvana
social share
Ako ništa ne tražiš, ono što ne tražiš, naći će tebe.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Mac OS X v: 10.8.4
Browser
Safari 536.30.1
mob
Apple 15
Pa, jeste.. nekome se mala dopala...

IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 23.0
mob
LG Nexus 5
Ako je za verovati mojoj koleginici, koja je iz Smederevske Palanke, mada je zenama tesko verovati zbog slicnih prica po novinama, doticna je trazila da je mala zove mama, a i kad je uzeta na cuvanje je upoznata sa tim da ce biti kod nje dok se ne pojavi neko ko ce je usvojiti. Kaze da je dovodila rodbinu deteta, dal bracu i sestre i pricala im kako je njihova majka odvratna ili sta vec.

Fejsbuk u celoj prici nema apsolutno nikakve veze. Tj, ima, da se zaprepaste narodne mase ali samo to. Kada se pri tome doda i to da drzava preko veze daje decu mocnicima, prica dobija sasvim kul smisao. Ono kao: "Gospodo, imam na lageru par klinaca, ocete preko veze da vam uvatim jedno da gajite?"

Da, ima i ovde:

Devojčica oduzeta iz hraniteljske porodice

U Smederevskoj Palanci zbog pravnih začkoljica, malena J. J. još jednom ostala bez doma i porodice. Hraniteljki rečeno da je posesivna i da je pomešala ulogu hranitelja i roditelja.

Srbijanka MarkoviĆ (45) iz Smedereva postala je hraniteljka pre dve godine, kada je u njen dom pravo iz porodilišta stigla tek rođena J. J. koje se biološka majka odrekla posle porođaja. Srbijanka tvrdi da su joj u Centru za socijalni rad Smederevska Palanka nenajavljeno i na prevaru devojčicu oduzeli, kao i licencu, uz obrazloženje koje je, kako ona tvrdi, prepuno neistina!

- Pozvana sam na razgovor u vezi sa zbrinjavanjem deteta, a pre toga usmeno sam obaveštena da će uskoro ići na usvajanje - kaže Srbijanka. - Devojčicu su bez objašnjenja izveli iz kancelarije, kao što su radili i ranije, da se poigraju sa njom. Ništa nisu rekli, nisam znala da je vode od mene. A mene su odveli kod direktorke, gde su bila dva policajca i radnici Centra. Uručili su mi rešenje da mi ukidaju licencu o hraniteljstvu, uz obrazloženje da više nisam podobna, dodavši da je dete već kod drugih hranitelja.

Hraniteljstvo je u ovom slučaju ukinuto jer „nije u najboljem interesu deteta“, gde su se socijalni radnici pozvali na „lična svojstva hranitelja“, na osnovu Porodičnog zakona (član 117) i Pravilnika o hraniteljstvu (član 29). U rešenju se navodi da kod hraniteljke „u strukturi ličnosti dominira preterana samouverenost, nefleksibilnost, da se ponaša posesivno u odnosu na maloletnu J. J. i da je pomešala ulogu hranitelja i roditelja“.

- Za dve godine je nisu obišli nijednom, a kada sam pitala zašto, rekli su da znaju da svoj posao obavljam kako treba. Sada mi uzimaju licencu iz suprotnih razloga, a obrazloženje je gomila laži - tvrdi Srbijanka.

Centar još navodi da je Srbijanka „manipulativna i promišljena, jer je usmeravala dete na bliskost sa bratom i sestrama bez dozvole CZSR“.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, navode da žalba hraniteljke do petka nije stigla. Takođe, kažu da je ovakav način prekida hraniteljstva po zakonu.

- Centar za socijalni rad uvek može da prekine hraniteljski smeštaj ako proceni da dalji boravak deteta u toj porodici ugrožava njegov najbolji interes i nesmetan rast i razvoj. Može bez pripreme dete izmestiti, ukoliko se proceni da je to u njegovom najboljem interesu - navodi Dragan Vulević, načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite.

Vulević kaže da o konkretnom slučaju, zbog zaštite podataka o ličnosti, ne može da govori, ali da će, kada stigne žalba, u drugostepenom postupku ispitati slučaj i doneti odluku u roku od 60 dana.

Izvor: Novosti

Elem, porodicni zakon u prilogu:

II PRESTANAK HRANITELJSTVA
Načini prestanka hraniteljstva
Član 121

(1) Hraniteljstvo prestaje:
1. kada dete navrši 18. godinu života;
2. kada dete stekne potpunu poslovnu sposobnost pre punoletstva;
3. kada dete bude usvojeno;
4. kada umru dete ili hranitelj;
5. raskidom hraniteljstva.
(2) Hraniteljstvo se može produžiti najkasnije do navršene 26. godine života deteta ako se dete redovno školuje.
(3) U slučaju smrti hranitelja, lice koje je sa njim živelo u istoj porodičnoj zajednici ima prvenstvo prilikom zasnivanja novog hraniteljstva.

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

*
porodicni zakon.doc (345.5 KB)
« Poslednja izmena: 15. Sep 2013, 22:39:41 od Crowz »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2  Sve
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.09 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.