Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 10:23:09
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Uskoro nuklearna elektrana u Kostolcu  (Pročitano 26947 puta)
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
ma koji ce nam nukleraka jos americka zar nije dovoljno njihovg priajteljstva uzimanjem Kosova jos bi da grade nuklearke
nek truju svoju djecu
da,nego daj rusku! Smile
  ma ko kaze daj Rusku

ma nemoj tako Ceki druze  Smile Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Evo sta kazu nemci na tu temu:
Citat
Germany split over green energy

Germany's ambitious plan to phase out nuclear power by 2020 while also reducing its reliance on fossil fuels has made it a leader in efforts to fulfil the Kyoto protocol.

But critics are now predicting an energy crisis.

Germany's government is hoping that abandoning its reliance on coal - which currently accounts for around half of the country's power needs - will cut carbon dioxide emissions by 40% compared with 1990 levels, well below what is required in Kyoto.

But the country is also, crucially, abandoning its nuclear programme - planning to phase reactors out completely by 2020. Some in the industry - including advocates of renewable energy - have called this a "contradiction".

"It is a fact that nuclear plants work without CO2 emissions," Petra Ullman, of energy company Eon - which runs a number of nuclear power stations - told BBC World Service's One Planet programme.

"In a year, in Germany we save 170 million tonnes of CO2 by using nuclear power plants. If we shut down the nuclear power plants, the only alternative is coal."

Radical proposals

The architect of Germany's radical energy strategy is the government's Environment Minister, Juergen Trittin.

He has already outlined the proposals to the EU.

"We are on a strategy to phase out nuclear, to raise the share of renewables, and to increase the efficiency of fossil power plants," he said.

"We understand that this makes it possible that in the year 2020, when we have phased out nuclear, we will have been able to reduce greenhouse emissions by 40% compared with 1990."

Under the current legislation, each of Germany's 19 reactors will be phased out on its 32nd birthday - at which point it is closed.

The first one - the Stade nuclear reactor near Hamburg - has already shut and is awaiting decommissioning.

To replace the energy demands, the government is proposing to boost its already considerable investment in wind power.

Germany already produces 40% of all the world's wind power, and the hope is that by 2010, wind will meet 12.5% of German energy needs.

The country has 16,000 wind turbines, mostly concentrated in the north of the country, near the border with Denmark - including the biggest in the world, owned by the Repower company.

It is called the 5M - short for 5 megawatts - has a 126m diameter, and the one turbine has the ability to power 4,500 households.

Repower hopes it is a prototype for offshore farms.

Postponement call

However, Dr Fritz Vahrenholt, Repower's chairman, has called for a postponement of the nuclear closure programme.

"It is not very prudent to close the actual nuclear power plants we have," he told One Planet.

"Thirty-three percent of the electricity produced is nuclear.

"My proposal is to postpone the phasing out of nuclear power plants for five or eight years - which gives us the opportunity to develop really competitive renewable energy."

He also said there was "majority" support for this proposal amongst ordinary Germans, arguing that "I think there is an awareness that we cannot afford such a stark decrease in nuclear power."

And he believes every government will have to face the problem of rising electricity costs.

"If you stick to this plan of shutting a nuclear plant every year, the only result is more imports," he said.

Cost concerns

Professor Wolfgang Pfaffenberger of the Bremen Energy Institute is sceptical about the potential for wind power.

"The specific problem is that you cannot always have the wind when you need the energy," he argued.

"That's why at the moment more than 15% of our capacity is wind power - but it produces only 3% of our energy.

"So we have to build up an enormous over-capacity - which adds to our cost."

Stade nuclear power plant
The Stade nuclear plant was shut in November 2003

Dr Pfaffenberger points out that an average kilowatt from wind costs 10 cents, whereas the average cost of electricity on the market is only about one-third of this.

He conceded there is potential to expand use of natural gas - but this is risky as Russia would be the main supplier, and could dictate the price.

However Mr Trittin dismissed these concerns.

"Ten years ago people told us that there would never be enough capacity to have a relevant share produced by wind - now the same people tell me we have too much wind, and have to export electricity because we have such a huge share of wind energy," he stated.

"So I can't take these arguments seriously."

He stressed he was "convinced" Germany would reach its target.

And he dismissed Dr Pfaffenberger's concerns about cost out of hand.

"He is wrong - simple," he said.

"To hear such arguments from people who haven't learned anything in the last half century - I am very calm on that."
Izvor: BBC News
« Poslednja izmena: 17. Nov 2007, 15:56:18 od ramon23 »
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
skorpi,
dobro me podseti na geotermalne vode koje su veliki potencijal Vojvodine -pre svega.
Cuo am za primer da oko Kikinde postoji vec nekoliko decenija geotermalni izvor sa vrelom vodom kojom bi moglo da se greje maltene celo podrucje. A voda i dalje samo otice u reku ili gde vec.
Nije upotrebljavana godinama a onda se privatnik setio da treba to iskoristiti i zapoceo gradnju banjskog kompleksa. napravio je sve -hotel sa pretecim sadrzajem a onda zamalo nije dobio dozvole- obogatice se za dzabe.
A poznata vam je i ona prica i ljudima iz okoline Obrenovca koji su busili geotermalne izvore na velikoj dubini a imaju najvece staklenike za prozivodnju ranog povrca.
A kada se gradio toplovod Kostolac - Pozarevca bilo je planirano da se izdvoje prikljuchci za sve zainteresovane za izgradnju staklenika. I umesto da se izskoristi ta topla voda ona i dalje ide samo u Dunav iz elektrane.
A nije iskorisceno punim kapacitetima sve to.
Ideja je ostala samo na papiru i nedovrsena u praksi.

U istrazivanjima se kaze da drzava Srbija treba da potpomogne sve one koji su zainteresovani da grade alternativne izvore energije.
kada se promeni postojeci zakon o energetici kazu -ministra resorni Popovic- da ce sve to biti povoljnije i bolje reseno i da se nada da ce onda vise ljudi biti zainteresovano za izgradnju mini elektrana, veternjaca, geotermalnih izvora energij4e ,...
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svakodnevni prolaznik

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 312
Zastava srbija
OS
Windows 2000
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Samsung galaxys I9000
A evo sta se desi kada neki cika pritisne pogresno dugme:

Fajlovi prikačeni uz poruku (kliknite na slike za punu veličinu)

c1.jpg
(17.67 KB, 600x396)
c2.jpg
(19.56 KB, 600x418)
c3.jpg
(24.6 KB, 600x341)
c4.jpg
(14.54 KB, 345x435)
c5.jpg
(32.6 KB, 600x423)
c6.jpg
(27.11 KB, 506x470)
c7.jpg
(58.5 KB, 600x407)
c8.jpg
(24.95 KB, 523x369)
IP sačuvana
social share
Tiho spustala se letnja noc na Cer, na tu gordu planinu.Cak i divlja zver gubila je smer  zbog cudnog straha da ce smetat cetama sto krecu se bez daha.Drini, Savi svuda gde je plac tamo hita britki srpski mac.Samo laki bat, niko nikog zvat te noci nece dok se vojska proplancima i brdima krece.Sve do mraka preko obronaka, svakog srce mori svakom vatra u grudima gori da se odmah bori.U toj zemlji gunja i opanka, gde su zore vecno crvene, nikad boj ne spi.A kad zito zri tada bez prestsnka svud se cuje pesma tanka, pesma od uranka
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Svedok stvaranja istorije

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 21103
Zastava Ту негде...
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.21
Citat
A evo sta se desi kada neki cika pritisne pogresno dugme:
Место замрзнуто у времену...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 6230
Nije Kikinda. Mislis Melenci?
Srbija je na geotermalnim vodama. Princip je vadjenje vrele vode, dogrevanje i aktiviranje turbina. Turbine su klasika. Za to ti treba dobra istrazicacka podloga. Tu su podaci vazni a mi ih nemamo.Busenja su veoma skupa, opremu ima samo NIS, a oni znas i sam da im na kraj pameti ne pada da buse u istrazivacke svrhe. Oni ugovaraju poslove napolju i tamo buse, ili jos buse za nepostojecu naftu kod nas.
Kazem nepostojeca, jer je ima malo i veoma se tesko vadi, pa je skuplja od uvozne.

Sto se tice zelene energije kod nas jeste vetar jedna od malih solucija, ali najvaznija je zemlja (biodizel, biogas i metanol)
Etanol se moze u velikim kolicinama vaditi iz melase (imamo mnogo fabrika secera) repe i ostalih fermentirajucih stvari (U uzoj  Srbiji krompir). Biodizel je majka za Vojvodinu. Zemlja gde uspeva sve sto je uljano: repica, suncokret, kukuruz i sve ostale stvari. Mesta gde je stocarstvo razvijeno je pogodno za biogas iz stajskog djubriva.

Imamo mi toga, da ne znamo, ali tu treba jako ozbiljna energetska istrazivanja, ne u pogledu proizvodnje koja je vec razradjena, vec infrastrukture za raspodelu. Veruj mi da ljudi iz ministarstava to manje pricaju od nas, jer im je prioritet prodaja nisa i elektrana, kao i zaposljavanje cobana, buregzdija i mladjih referenata od 60 godina na rukovodecim mestima. ( Iz cobanskih familija politicara na vlasti).

Problem je u tome, sto zelena energija je mogucnost uposljavanja stotine hiljada ljudi. Mogucnost privatizovanja svih tih vidova energije.
A sto se tice cene pa to je diskutabilno. Jedna je cena nafte u Libiji, gde je izvor a druga ta ista nafta na Beogradskoj pumpi.
Isto tako i zelena energija. Jedna je cena u Vojvodini gde ima zelenila a druga bi bila na Crnogorskom kamenu.
Sve to treba analizirati a narocito iskoristiti. Ako udjes u evropi nepripremljen, onda ce neko da kupi tvoj vetar, govna ili srugi skart, da napravi sve to i da ti proda gas iz sopstvenih govana plus pdv. Koliko nam je rukovodstvo zlo, ne bi me cudilo.

Nema dileme da je alternativna energija, koja se polako zove neprekidna, jer je obnovljiva buducnost i to veoma skora.
Planeta trosi za godinu dana kolicine nafte koje su se talozile 14 miliona godina.

Nuklearke su resenje za nas, na mestima gde imamo termoelektrane. Plase ljude radijacijama, a ne uce ih sta je to. radijaciju ima i ona najlon kesa, sto se raspada u zemlji, jer je ne bacas gde treba. Pa kako mi bacamo vise od hiljada kesa, veca je to radijacija za vreme raspada od zasticene nuklearke.

Pa svi ste ucili sta je vreme poluraspada i sta se dogadja.
Uranijum i plutonijum su samo jaci elemnti, ali poluraspadom se oslobadjaju isti alfa, beta, gama zraci iz svega sto trune i prelazi u drugu vrstu elementa. Samo u manjoj meri. Od uranijuma se da zastititi, ali od djubreta slabo.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 89
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Citat iz BBC-a samo potvrdjuje pricu o nuklearki kod Vukovara koja ce biti izgradjena nemackom kapitalom,a cela proizvodnja ce biti za EU,odnosno Nemacku. Zato ponavljam treci put da je cela prica postavljena od onih koji su ovde placeni da lobiraju za tu stvar jer treba prvo kod nas promeniti zakone,a u sledecih par meseci je u planu izglasavanje novog zakona o energetici u skupstini gde treba da se promene neke odredbe koje zabranjuju izgradnju nuklearki u Srbiji.Tacno da u Vukovaru nece biti nuklearka u Srbiji,da Srbija nece videti ni jedan evro od toga,ali ce se koristiri i nas Dunav............... Smile
Sto se tice toplovoda od Kostolca,slican projekat je postojao i od Obrenovca do Beograda,da se u Beogradu voda iz Obrenovca koristi za grejanje,veci deo tog postrojenja je izgradjen,ali sadasnji rezim ga je zatrpao jer bi time povezao sisteme,a cilj je nasu privredu raspoarcati na manje sisteme i tako lakse rasprodati.Inace ovih dana je u predizbornoj kampanji otvorena izgradnja mozsta izmedju Obrenovca i Surcina,koji postoji,samo sto ce cevi od pomenutog toplovoda biti zamenjene putnom ifrastrukrturom.
IP sačuvana
social share
Razmenjujuci pozitivnu energiju stvorimo perpetumobile!!!!
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3930
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
Gde si ti video Vukovar u onom citatu, tamo se prica o tome da se odustane od nuklearne energije u korist drugih izvora struje.
Zanimljiva mi je konstatacija za vetrogeneratore, gde se kaze da vetra nema stalno i da oni imaju kapacitete da proizvode 15% struje ta Nemacku, kada bi bilo stalno vetra, ali posto ga nema uvek, iskoriscena je svega petina te cifre, odnosno udeo je 3% u ukupnoj potrosnji.
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 12298
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.9
mob
Nokia 6230
Ljudi, ne treba vam mnogo pameti.
Ne bih da vas ubedjujem, ali ja sam od bas te struke i znam dosta problematiku.
termoelektrana je vece zlo od nuklearke. Kopas ogromne kolicine zemljista, odlazes na pepelistu, koji zauzima jos vece povrsine zemlje, to je zlo. Ali mi smo imali samo taj izvor. rekao sam da nemamo velik hidropotencijal, a izgradnja hidro je daleko skuplja od termo. Sredjivanje zemljsta i izgradnja akumulacionih jezera je veoma skupa. Isplati se gde imas prirodne tokove, recimo Morava za turbine bez velikih padova, ali sa velikom kolicinom protoka vode.(Kaplan turbine).
Najgora stvar je sadasnja vlast. Sve se svodi na prodaju necega sto nije njihovo, a nisu angazovani strucnjaci. to ce prodavati takvi kao velja svinjar i njemu slicni.
Ja vam ovog trenutka mogu dati spisak 200 energeticara iz Srbije koji rade napolju.Da ni ne razmisljam, samo bih izdiktirao. Mi smo imali veoma jak kadar, slobodno se moze reci svetski. Niko nista njih ne pita. Joca trafika, je dao najsazetije objasnjenje: sve po partijskoj liniji, dok ne procveta demokratija.
Tu nam se jako lose pise. Sve vam je jasno kad kazem: za rad vlasti prvi energeticar Srbije je postao pop, a podoban atleticar je postao ministar energetike. Sve je receno.
Hajde pogledajte samo ogromne siteme koji su pukli, abili svetski: Minel pukao, termoelektro zivotari, Energoprojekt prodavao Karicu tendere, da ne kazem koliko su rasprodali po Juznoj americi i Africi stranim firmama.
Strucni kadar se nosio sa englezima, svabama i amerima. Austrijanci, Spanci , Italijani su nam zaposlili sve sto imamo po bliskom istoku i severnoj africi.
Tamo gde smo mi bili carevi smo pukli. Sad smo sluge.
Kod nas ce se odlucivati u kancelarijama Joce trafike, Velje svinjara. Aminovace sve Ludi Konj modernog Kosovskog boja, nas vrli premijer, sve zmirkajuci i podesavajuci pantalone da mu ne spadnu.

Resenje za Srbiju su nuklearke, zelena energija, termalne vode, vodeni tokovi i toliko.
Zivi bili pa videli, nista od ovoga nece biti u sledecih 10 godina.
Dokle god budemo verovali da je Vatikan kriv sto svinjari vode Srbiju, do onda nema nista od razvoja energetike.
IP sačuvana
social share
Srbin je lud, Srbin je proklet. Jednom ga ubi, on hoce opet!!! :  Bora Corba.
Ne kradite. Vlast ne voli konkurenciju shkorpi
Trudnice,ja znam kako vam je Toma Nikolic
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Samo sport spaja ljude a politika ih razdvaja

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 10646
Zastava Srbija, svemir
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 2610
slorpi,
hvala na os[ravci o mestu koje je u stvari puno geotermalnih voda.
Inace ima nekoliko busotina u Branicevskom okrugu koje su "pune" nafte ali najvise ima gasa i geotermalne vode.
maltene jezera tople vode su ispod tih budotina. I busotine su zatvorene a niko se nije potrudio da pokusa da iskoristi taj energetski potencijal/
IP sačuvana
social share
"Ne vredi se nama boriti,mi isterasmo Turke, a nase nam age i begovi zasedose za vrat .Pobedismo i Nemce i Bugare, a nase nam ulizice slobodu opogane. Nista nam ne vredi kada mi sami dusmane radjamo-ne treba nam neprijatelj sa strane, lakeji ce upropastiti i opoganiti sve . "  Danko Popovic -Knjiga o Milutinu
Pogledaj profil GTalk

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 11 12 14 15 ... 23
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 20. Sep 2025, 10:23:09
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.235 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.