Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Upis u srednje škole ~ Osmaci polažu 18. i 19. juna  (Pročitano 100328 puta)
Supermoderator
Svedok stvaranja istorije

The Pretender

Zodijak Cancer
Pol Muškarac
Poruke 19013
Zastava Paradise City...
OS
Windows Vista
Browser
Opera 9.50
Srpski bez problema, danas matematika
Budući srednjoškolci koji su juče rešavali prvi test kažu da pitanja nisu bila teška. – Forum beogradskih gimnazija: Polovina đaka prepisuje

Pred jučerašnje polaganje testova (Foto B. Pedović)

U osnovnim školama širom Srbije juče su budući srednjoškolci rešavali test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Prema prvim podacima iz Ministarstva prosvete, prvi dan polaganja protekao je regularno i bez većih problema. Prema istim pravilima, osnovci će danas rešavati i test iz matematike.

Većina osmaka je u matične osnovne škole, gde se ispit polagao, došla sat pre početka ispita, a pola sata pre nego što će im biti podeljeni testovi strpljivo su čekali u učionicama da Zoran Lončar, ministar prosvete, izvuče jednu od pet ispitnih kombinacija. Nekoliko minuta pre 10 časova Lončar je u direktnom prenosu iz studija RTS-a izvukao ispitnu kombinaciju pod rednim brojem jedan, a tačno u deset sati 81.000 osmaka širom Srbije počela su da rešava test iz srpskog jezika i književnosti.

– Podsećamo osnovce da nema razloga za tremu, jer u srednjim školama ima 6.000 mesta više nego što ima osmaka. Preliminarni rezultati biće istaknuti u osnovnim školama u subotu, a konačni će se znati 25. juna – izjavio je Lončar prilikom izvlačenja kombinacije.

Osmaci su imali dva sata da reše 20 zadataka, ali đaci koji polagali ispit u voždovačkoj osnovnoj školi „Bora Stanković” počeli su da izlaze posle nešto više od sat vremena. Oni kažu da zadaci na testu nisu bili teški.

– Za onoga ko je učio bilo je lako. Uradila sam sva pitanja, malo više sam se namučila sa onim iz književnosti, dok mi je gramatika bolje išla. Prešla sam dva puta zbirku zadataka iz srpskog, ali to mi verovatno ne bi bilo dovoljno da nisam učila i ranije – kaže Dijana Banković, učenica ove škole, koja se nada dobrim rezultatima, jer želi da upiše ekonomsku školu za koju treba dosta bodova.

Dijana ne krije da je pre početka polaganja bilo treme, ali pošto je s drugarima „prebrodila” prvi dan ispita i videla kako to izgleda, veruje da će pri rešavanju testa iz matematike biti manje uzbuđenja.

– U učionicu smo smeli da unesemo samo pribor za rad, a dežurni nastavnici su bili strogi i pazili su da niko ne prepisuje. Međutim, od vršnjaka koji su polagali sa mnom, niko to nije ni pokušavao, tako da nijedan đak nije izbačen – objašnjava Dijana.

Njena drugarica Anđela Isaković opisuje da je polaganje prošlo odlično i da je vrlo zadovoljna kako je uradila test. Nije se, kaže, uplašila ni nastavnika iz drugih osnovnih i srednjih škola koji su vodili računa o tome da sve prođe u najboljem redu.

– Spremala sam se nekoliko meseci i odgovorila sam na sva pitanja. Mislim da mi je skoro sve tačno, ali brine me da pri pisanju odgovora nisam napravila neku pravopisnu grešku, jer se i zbog toga oduzimaju poeni – kaže Anđela.

Učinkom na prvom danu polaganja kvalifikacionog ispita zadovoljan je i Nikola Petrović, takođe đak ove voždovačke škole, ali napominje da je, osim tačnih odgovora, morao da pazi da ne izgubi bodove zbog drugih grešaka.

– Nismo smeli da podvlačimo ili precrtavamo odgovore, na šta su nas nastavnici upozorili. Od drugara koji su polagali sa mnom svi su se oslonili na svoje znanje i niko nije imao puškice ili slično. Uradio sam sva pitanja i nadam se maksimalnom broju bodova – priča Nikola.

Forum beogradskih gimnazija (FBG) oglasio se jučesaopštenjem u kojem navodi da je prošle godine prepisivanje na prijemnim ispitima za upis u srednje škole i gimnazije dostiglo 50 odsto. Dokaz za to je i činjenica da, prema analizi FBG-a, među 30 najboljih osnovnih škola u Srbiji po rezultatima ostvarenim na kvalifikacionom ispitu nema nijedne osnovne škole iz većih mesta u Srbiji, a najuspešnije su bile škole na jugu Srbije, u Preševu, Vranju, Tutinu i Novom Pazaru.

Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, upozorava i da su lane pojedini nastavnici pomagali osmacima da rešavaju zadatke, čitali im rešenja iz zbirke, pa čak ih i pisali na tabli. Sokić kaže da su njegovi saradnici koristili podatke Ministarstva prosvete, na osnovu kojih su uvideli da u pojedinim školama đaci koji imaju mali broj bodova po uspehu iz srednje škole osvajaju skoro maksimalan broj poena na ispitu, kao i da neke škole iz Srbije imaju mnogo bolje rezultate sa kvalifikacionog ispita od škola koje su po uspehu đaka daleko ispred njih.

– Bilo mi je drago kada sam video kako se paketi sa testovima dopremaju u škole, praćeni policijskim vozilom, kako niko ne bi video test pre početka polaganja ispita. Sistem polaganja je dobar, ali mislim da je zbog prepisivanja u ozbiljnoj krizi – rekao je Sokić.

On misli da kvalifikacioni ispit treba da se polaže u srednjim školama gde će testove ocenjivati profesori te škole, kao i da zadaci ne treba da se daju iz zbirki, jer ih osmaci uče napamet.

– Ministarstvo prosvete je dobilo nekoliko žalbi zbog prepisivanja na kvalifikacionom ispitu, ali do sada niko nije kažnjen zbog toga. Da bi se problem rešio, nesavesni nastavnici moraju da budu kažnjeni – smatra Sokić.

Nadležni u Ministarstvu prosvete kažu da će se povodom prigovora koje su izneli članovi Foruma beogradskih gimnazija oglasiti kada prođu kvalifikacioni ispiti.

Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Matematika je bila zajebancija,sve sam uradio i sve mi tacno...A iz srpskog cu da roknem pola boda zato sto sam napisao novi zavet a treba novi zavjet,i pogresio sam jos jedan primer...  Smile

Ukupno 99 bodova....  Smile
« Poslednja izmena: 19. Jun 2008, 12:53:06 od stefaneka »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1142
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung e250,Nokia N73
Kad izripaju rezultati prijemnog na netu?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 1
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Da li si saznao kad i gde na netu mogu da se vide rezultati?
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 1142
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
mob
Samsung e250,Nokia N73
Da li si saznao kad i gde na netu mogu da se vide rezultati?

Jok bre svi cute... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Memento Mori

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7891
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Srpski oko 18 cu imati a matematika oko 15 neam pojma... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Superstar foruma

valar dohaeris

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 51282
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0
Matematika je bila zajebancija,sve sam uradio i sve mi tacno...A iz srpskog cu da roknem pola boda zato sto sam napisao novi zavet a treba novi zavjet,i pogresio sam jos jedan primer...  Smile

auuu jbt kakav si ti streber  Smile
IP sačuvana
social share
Soy un hombre muy honrado
Que me gusta lo mejor
Las mujeres no me faltan, ni el dinero, ni el amor
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Jet set burekdzija

Memento Mori

Zodijak Capricorn
Pol Muškarac
Poruke 7891
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.0

auuu jbt kakav si ti streber  Smile
ma besno... Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Sagittarius
Pol Žena
Poruke 29778
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
mob
Nokia 
Ma sta, i treba da ima toliko bodova a ne da se brine gde ce da upadne, i to jos da bi na kraju upao u MOC... Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Jet set burekdzija

Zodijak Aquarius
Pol
Poruke 6942
OS
Windows Vista
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.14
Sad mi i stigla potvrda...Na prijemnom 20 iz mate, 19 iz srpskog, za vukovu 60 i sve ukupno 99.
A za 13. gimnaziju koju hocu da upisem treba 88,32 boda  Smile

Krivo mi bre za srpski zbog jednog zavjeta,a ne kako sam ja napisao zaveta,i glupog jednog primera u zadatku sa padezima mi ode ceo bod... Smile   Smile
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 9 10 12 13 ... 16
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.071 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.