Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Unutrasnje granice Federativne Narodna Republike Jugoslavije  (Pročitano 45207 puta)
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11;
mob
Samsung SGH-I560
Murinjo kakve su to paralele slaveniziran = croatiziran, vjera = narod. To ne stoji. U 19. vijeku dubrovačka intelektualna elita za sebe kaže da su Srbi.Kakva ti je ovo karta 1918 - 1920 hrvatska tad nije postojala.

ma koja intelektualna elita sebe smatra srbima u 19. stoljeću  Smile radi se o par pojedinaca kojim je u jednom trenutku srpstvo bilo prihvatljivo, ali naravno to nikad nije zaživjelo među većinom intelektualaca, a o običnom narodu da i ne govorimo.

slavenizacijom u 12. i 13. stoljeću, dotad latinski/romanski gradovi ulaze u hrvatski kulturni krug za sva vremena. od zadra, splita, do dubrovnika. to je nešto toliko očito i jasno da je o tome bespredmetno i raspravljati. e sad, druga je stvar što su ta tri grada, a posebice dubrovnik, centri slavenske kulture na ovim prostorima kroz najveći dio srednjeg vijeka, pa stoga privlačni i okolnim narodima (srbima, crnogorcima, bošnjacima itd.).

takva hrvatska nije postojala? to ti je trojedna kraljevina i takva je od austrijsko-ugarske nagodbe.

IP sačuvana
social share
You better watch out, You better not cry, You better not pout, I'm telling you why...

Bad Blue Boys are coming to town...

"Ja sam veliki prijatelj Hrvatske, to se nikada neće promijeniti." - Jorg Haider RIP
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

крв југа - душа истока

Zodijak
Pol
Poruke 1224
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Ja sam napisao da od 18 - 20 nije postojala, gledajući prthodnu kartu koju si postavio. Položaj Hrvatske u A-U monar. široka je tema pa ne bi sad o tom.
Hrvatski kulturni krug, možeš li mi to pojasniti ? Šta podrazumjevate pod tim.
- Pričati o crnogorcima i bošnjacima prije 20 vijeka nema smisla.
-Pa i Mavri Orbinu bilo je prihvatljivo još početkom 17 v. A vaš ( i naš ) P.R. Vitezović napisao je istoriju Srbije.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
mob
Samsung SGH-I560
Ja sam napisao da od 18 - 20 nije postojala, gledajući prthodnu kartu koju si postavio. Položaj Hrvatske u A-U monar. široka je tema pa ne bi sad o tom.
Hrvatski kulturni krug, možeš li mi to pojasniti ? Šta podrazumjevate pod tim.
- Pričati o crnogorcima i bošnjacima prije 20 vijeka nema smisla.
-Pa i Mavri Orbinu bilo je prihvatljivo još početkom 17 v. A vaš ( i naš ) P.R. Vitezović napisao je istoriju Srbije.

kako nije postojala od 1918.-1920. Smile ajde, molim te prouči malo povijest kraljevine i saznaj koje se godine uvode one oblasti, ponajprije da bi se hrvatska razbila.

što imam objašnjavati o hrvatskom kulturnom krugu? da njemu pripadaju, držić, marulić i lucić? ili što? pa u taj dubrovnika vlah (pravoslavac iz istočne hercegovine) kako su ih oni zvali jedva da je imao pravo ući u grad, a kamoli da se nastanjuju unutra. pročitaj dunda maroja za početak  Smile

zašto nema smisla pričati o crnogorcima prije 20. stoljeća? ili muslimanima? ali dobro, to je vaš interni problem. mislim na crnogorce naravno.

u čemu je problem s mavrom i pavlom? kad pričaš o njima, onda se kani nacionalističkog mitomanstva jer ti samo odmaže da shvatiš. a što? da srbi i hrvati prije sredine 19. stoljeća uglavnom i ne znaju za međusobne sukobe, da gledaju na sebe kao na bratske narode (pa nije ideja jugoslavenstva s marsa pala) bez obzira na vjeru. dubrovčani se sa sjetom sjećaju hrvatskog i srpskog kraljevstva jer su im turci za vratom s jedne strane, a s druge mlećani. da ne pričam da u 19. stoljeću hrvati imaju uglavnom simpatije prema srbiji, kasnije i crnoj gori. nacionalistička sranja se javljaju znatno kasnije.
« Poslednja izmena: 04. Feb 2008, 11:46:14 od murinhoo »
IP sačuvana
social share
You better watch out, You better not cry, You better not pout, I'm telling you why...

"Ja sam veliki prijatelj Hrvatske, to se nikada neće promijeniti." - Jorg Haider RIP
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 59
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
i gajimo simpatije i dan danas
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Poznata licnost

Zodijak
Pol
Poruke 3215
Zastava
OS
Windows XP
Browser
kad se radi o hrvatima uvijek su se dovodile u pitanje teritorije koje su najvećim dijelom bile naseljene hrvatima. tako i istra koja je uvijek bila većinski hrvatska, potom rijeka, pa dalmacija, pa međimurje, koje je 100% hrvatsko. a na drugoj strani se patilo za nekakvim podrinjem, srijemom i slično.

međutim, kad se sve povijesno sagleda dobro se i prošlo. istina da je boka nezakonito oduzeta od hrvatske, zatim i istočni srijem, ali bio je takav politički moment da to zapravo i nije bio predmet razgovora. srbi su u suštini dobro prošli. dobili su vojvodinu gdje nikad do 20. stoljeća nisu činili više od 1/3 stanovništva, dobili su istočni srijem, koji, iako je bio većinski naseljen srpskim življem, je u sastavu hrvatsko-slavonskog kraljevstva i gdje su spasili beogradov status glavnog grad, inače bi im danas hrvatska bila u zemunu i novom beogradu. ok, što se mene tiče, u redu, nek se to dalo srbima, ali ne u bescjenje. uvjet je trebala biti lojalnost srba u hrvatskoj, hrvatskoj državi. nažalost srbi i hrvati nisu bili skloni dogovorima, pa su na kraju svi ispušili, samo srbi za nijansu više. da srbi nisu podcijenili hrvate i da su se sporazumili kad je trebalo, ne bi bilo zadnjeg rata, ne bi bilo problema kosova, a možda bi se i komunizma spasili.

Kad pričaš o Vojvodini, tačno je da su Srbi činili trećinu stanovnika, ali Hrvati nikada nisu bili više od 10% stanovnika. Nikada, a u Hrvate računam i Bunjevce. Prema tome, Hrvatska ima pravo na Vojvodinu isto koliko Srbija ima pravo na Baden-Virtenberg.

Ista stvar za Boku. Boka nikada nije bila Hrvatska, kao ni Dubrovnik. Čak, tamošnje katoličko stanovništvo uopšte nije hrvatskog etničkog porekla, već je asimilirano u hrvatski korpus u poslednjih 200 godina. Kroatizacija Dubrovnika je počela 1815. godine, posle pripajanja tih oblasti AU monarhiji. Kroz istoriju, Dubrovčani sebe nikada nisu smatrali Hrvatima.

Što se tiče avnojevskih granica SFRJ, te granice su manje-više OK, po meni, donekle je ispoštovan etnički princip razgraničenja, a BiH je ostala kao tampon zona između dva ekstremizma, srpskog i hrvatskog.

pa gdje sam spomenuo da vojvodina treba biti dio hrvatske?  Smile to nema veze sa zdravom pameću. rekao sam da je vojvodina teritorijalni dobitak srbije jer do 1918., a zapravo 1945. baš nikad nije bila u njenom sastavu. čak se i obećavalo da će vojvodina biti jedna od republika, ali da ne idemo u detalje....

što se dubrovnika tiče, on je slaveniziran još u 13. stoljeću, prema tome kroatiziran. u boki su pak hrvati jedino autohtono stanovništvo, koji žive na tom području stoljećima. pravoslavci su tu dođoši s okolnih brda. jednostavno, tu hrvati nisu imali demografski rezervoar, kao srbi, pa su ju demografski izgubili, iako je u državu SHS, kao i kasnije u kraljevinu ušla u sastavu hrvatske.

Murinjo, citiraj mi jedan istorijski izvor (povelju ili slično) iz 13, 14 itd. veka gde piše da su dubrovčani (i bokelji) hrvati. Nećeš je naći, jer je termin Hrvat praktično nepoznat u tim krajevima sve do 18. veka. Inače, bosanski i raški vladari su Dubrovčane nazivali Vlasima, verovatno zbog Sv. Vlaha koji je zaštitnik Dubrovnika.

Dubrovčani su sebe kroz istoriju nazivali slovini, a svoj jezik slovinski. Kroatizacija dubrovčana počinje tek pripojenjem tih oblasti AU Monarhiji. Ista stvar je i za Boku i Konavle.

Katolici u Konavlima imaju narodni običaj sličan srpskoj slavi, a ti mi pričaš o "autohtonim" Hrvatima. Smile
« Poslednja izmena: 04. Feb 2008, 13:49:22 od zemunac22 »
IP sačuvana
social share
Nacionalizam je, pre svega, paranoja.  ~  Danilo Kiš (1935 - 1989)

Patriotism is the last refuge of a scoundrel.  ~  Samuel Johnson
Pogledaj profil GTalk Skype Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

крв југа - душа истока

Zodijak
Pol
Poruke 1224
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
http://sh.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEava_SHS
wiki nije nešto al poslužiće za ovu priliku. Gdje je tu Hrvatska osim kao dio države shs
- pravoslavac ne može u raguzu jer je pravoslavac a ne zato što je srbin, A dubrovnik je od doseljavanja Srba i Hrvata okružen Srpskim etnosom, pa kad je slaveneziran nije nikako mogao biti croatiziran.
- Nema problema sa njima spomenuosam ih kao primjer veličine srpskog imena u očima umnika tih vremena.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Ucesnik diskusija

Zodijak
Pol
Poruke 59
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 7.0
Obren Pjevović je navodno prvi Srbin koji je leteo po vasioni. Evo i slika. Tako su mene učili. Evo ovde stavljam jednu sliku na kojoj se vidi Obren kako posmatra vasionu sa svoje letelice koju je sam napravio.

http://img187.imageshack.us/img187/7527/prvisrbinuvasionifq5.jpg
IP sačuvana
social share
snaga udarca mi varira
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Jet set burekdzija

Zodijak Capricorn
Pol
Poruke 7487
Zastava
OS
Windows XP
Browser
E ovako naisao sam  na nekoliko tekstova u ninu koji govore o slicnim temama
Uglavnom nista eksplicitno bar ne jos, sto bi mogo da kazem evo vam transkripti tih sednica na kojima je ta i ta komisija donosila odluke i pravila granice
Ovde je neko spomenuo banovine kao uredjenje koje postojalo prije 1945
Ako ste kojim slucajem gledali sudjenje Seselju imali ste pirilike da cujete od jednog svedoka kako govori o tome kako su cetnici  Draze Mihajlovica organizovali jedan sabor na kome su pozvane razne stranke medju njima i razni predstavnici nekih naroda uglavnom Slovenci i Hrvati koji su imali ili bili u nekim partijama prije 1941 na kojima se odlucivalo o buducoj Jugoslaviji . Predlog Srba bio  je Jugoslavija koja ce prosiriti svoje granice na podrucije danasnje Austrije i Italije i time namiriti interese Hrvata i Slovenaca za zemljom i dati im banovine sa vecim stepenom autonomije  a sve ostalo ce biti Velika Srbija
E sad tamo su donesene neke deklaracije i td..
Sad komunisti su  dali svoj odgovor jer su se bojali da bi to proslo kod naroda jer je ideja prihvatljiva mnogim Srbima i Hrvatima i Slovencima a ostalih nacija i onako nema jer nikada nisu ni postojale .
Oni su ponudili svoj odgovor u smislu nove Juge sa federativnim republikama eto tako je nastala ideja bar svedok kaze tako.
Ono sto dalje znam jeste samo to da se komisija zaduzena za crtanje granica vodila i prema tome gdje su sve postojala narodna antifasiticka vijeca
A postojala su sto se tice Srbije u Vojvodini, na Kosovu , Makedoniji,Sandzaku,Crnojgori ( kazem Makedoniji jer do tada je to bila Juzna Srbija)
Onaj ko je bio u toj komisiji je i buduci prvi Titov disident znat vec ko. Sam je nacrtao granice izmedju Srbije i Makedonije i dao Makedoniji osnove da bude to sto jeste danas  ( iako a to i sami komunisti kazu tamo nije bila nikada izgradjena svijest o tome da postoji makedonska nacija  pa se racunalo da ce oni biti najbolji Jugosolveni)
planirao je da da i sandzaku autonomiju ali je odlucio da ga podjeli izmedju Srbije i Crne Gore
Zato je dao autonomiju Vojvodini i Kosovu bilo je planova o tome da zapadni dio Vojvodine pripadne Hrvatskoj pa da se tamo stvori autonomija na podrucju Slavonije ( Eh da je bar to moglo bez ovog dijela iz Srbije ) valjalo bi danas
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 2342
Zastava Croatia
OS
Windows XP
Browser
mob
Samsung SGH-I560

Murinjo, citiraj mi jedan istorijski izvor (povelju ili slično) iz 13, 14 itd. veka gde piše da su dubrovčani (i bokelji) hrvati. Nećeš je naći, jer je termin Hrvat praktično nepoznat u tim krajevima sve do 18. veka. Inače, bosanski i raški vladari su Dubrovčane nazivali Vlasima, verovatno zbog Sv. Vlaha koji je zaštitnik Dubrovnika.

Dubrovčani su sebe kroz istoriju nazivali slovini, a svoj jezik slovinski. Kroatizacija dubrovčana počinje tek pripojenjem tih oblasti AU Monarhiji. Ista stvar je i za Boku i Konavle.

Katolici u Konavlima imaju narodni običaj sličan srpskoj slavi, a ti mi pričaš o "autohtonim" Hrvatima. Smile

slovinski, ilirski i kako god je hrvatski. dubrovčani se nisu ravnali naspram hrvata i srba, nego naspram latina. za latina je sasvim svejedno kako ćeš ti zvati svoj jezik kad smo mi za njih ionako sclavi. dalje, dubrovčani govore o bratskoj dalmaciji, o istom narodu...e sad, jedino ako koljevka hrvatske države nije hrvatska. i treće, dubrovnik pripada zapadnom kultrunom civilizacijskom krugu, apsolutno po svemu, kao i boka, kao i cijela dalmacija i to je u cijeloj priči najvažnije. srbi i srpska kultura su dio istočno-bizantskog kulturno-civilizacijskog kruga. tko nešto zna o tome sve mu je jasno. to dvoje je nemoguće spojiti u jedno. zato srbi praktički nemaju renesansu, zato dubrovnik ne dopušta pravoslavcima nastanjivanje na njegovom teritoriju. jasno kao dan.

dubrovnik se nema što kroatizirat jer je on hrvatski grad, a buđenje nacionalne svijesti (što je nešto sasvim drugo) započinje u 19. stoljeću.

http://sh.wikipedia.org/wiki/Dr%C5%BEava_SHS
wiki nije nešto al poslužiće za ovu priliku. Gdje je tu Hrvatska osim kao dio države shs
- pravoslavac ne može u raguzu jer je pravoslavac a ne zato što je srbin, A dubrovnik je od doseljavanja Srba i Hrvata okružen Srpskim etnosom, pa kad je slaveneziran nije nikako mogao biti croatiziran.
- Nema problema sa njima spomenuosam ih kao primjer veličine srpskog imena u očima umnika tih vremena.

kad je slaveniziran, automatski je i kroatiziran jer se nalazi u hrvatskom etničkom prostoru. da je posrbljen, bio bi pravoslavni i ovisan o bizantu. zanemarivanje ovoga je suludo, jer to je upravo glavni razlog što danas imamo dva plemenska imena kao imena naroda i to upravo jedan za striktno pravoslavne, a drugi za katolike. da su svi iste religije, jedno od ta dva imena bi vjerojatno prevladalo (kao što su prevladali oni u odnosu na bog zna koliko drugih) kao narodno ime još prije bilo kakvih kraljevstva. jednostavno rečeno, povijest hrvata i srba su dvije različite povijesti, koje u suštini nemaju puno dodirnih točaka. što je vama bitno (kosovska bitka, stefan nemanjić, srpski ustanci itd.), nama apsolutno ništa ne znači, kao i obrnuto (kralj tomislav, krbavska bitka, urota zrinski-frankopana, ban jelačić itd.). prosto ko pasulj  Smile

pa normalno da će se sa sjetom sjećati srpske i hrvatske države i veličati ih, kad mu je na pragu turčin. ili ti misliš da je dubrovčaninu ipak turčin bliže  Smile
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1544
Zastava Zagreb-Rijeka
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 2.0.0.11
Citat: sasaborg
... kako su cetnici  Draze Mihajlovica organizovali jedan sabor na kome su pozvane razne stranke medju njima i razni predstavnici nekih naroda uglavnom Slovenci i Hrvati koji su imali ili bili u nekim partijama prije 1941 na kojima se odlucivalo o buducoj Jugoslaviji .
Predlog Srba bio  je Jugoslavija koja ce prosiriti svoje granice na podrucije danasnje Austrije i Italije i time namiriti interese Hrvata i Slovenaca za zemljom i dati im banovine sa vecim stepenom autonomije  a sve ostalo ce biti Velika Srbija
  Smile
Znaš u čemu je osnovna, glavna razlika između vas i nas, tj.naših politika ?

Mi tuđe nećemo ... koji će mi q.rac dijelovi Austrije, dijelovi Italije
Vratili smo Istru '45,  u kojoj je oduvijek većinsko hrvatsko stanovništvo, Zadar i otoke - i to je to
Kraj priče ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6 ... 24
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.076 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.