Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 08:29:19
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Napomena: Govor mržnje, uvrede i svako drugo ponašanje za koje moderatori budu smatrali da narušava ugled i red na forumu - biće sankcionisano.
Idi dole
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ukrajinska autokefalna pravoslavna crkva  (Pročitano 15530 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
 Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Kako hoces ali razmisli samo o tome koliko stanivnika ima ukrajina.
A koliko je pravoslavaca u albaniji a imaju autokefalnu crkvu.

Daj malo perspektive.
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Pa dobro, jest komplikovanije priča izpolitizovana.

Kao što i sama crkvena hijerarhija oduvijek prati političku podijelu moći.

Rusija ne da Ukrajincima pa ni vjersku nezavisnost jer tako gube povezanost sa tim narodom i uticaj.

A Carigrad je u nezavisnoj(da ispoštuju ukrajince) ili nezavidnoj(nemaju razloga da budu gordi) ili možda prozapadnoj (Grčka) orijentaciji
i time se prosto se razilazi.

...

Ja čak povlačim paralelu između Crnogorske Pravoslavne Crkve i možda nekadašnje Bosanske Crkve.

Sad se Crnogorska proglašava jeretičkom, a okreće se prihvatanju svih mogućih saveznika islama i katoličanstva kao moralnu podršku, kad već nemaju regularan legitimitet.
Možda se tako i u Bosni davno odigralo. Crkva Bosanska je prihvatila bogumile jer je i sama bila novi igrač bez puno samostalnog legitimiteta  Smile

Suština je da nisu ni Crnogorci ni Bosanci nekada, nisu pravi jeretici neki satanisti, samo nekanonska nova crkva koja se postepeno borila za legitimitet.

Bošnjaci vole da kuknjaju kako su ih jadne svi smatrali jereticima pa onda je isto kao da su uvijek bili muslimani. Nije to baš tako, ipak su bili iste vjere kao okruženje. Nego je pitanje vjerske hijerarhije.

Volim da povlačim paralele da se stvari i nisu toliko promjenile. Ljudi su ljudi iako se tehnologija promjenila.
« Poslednja izmena: 19. Dec 2018, 00:21:46 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Pa ustvari ima razlike. Recimo ti crnogorci. Za razliku od recimo makedonske crkve to je organizacija nekakvih raspopa koje niko od pravoslavaca ne ferma.

A bosanska crkva skroz jereticka. Inace bosna bila pod katolickom jurisdikcijom a kod katolika nema tih etnofiletistickih fora kao kod pravoslavaca. To je jedna crkva a na istoku kako se menjaju granice menja se i jurisdikcija, nastaju i nestaju crkve. Pocelo tako od bugarske patrijarsije tamo u desetom veku
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Slažem se za CG, možda malo imam želju da prejednostavljavam. Jesu amateri.

Tačno katolici su centralizovani prema papi, što je centralistički maltene ko kalifat (ne u nužno lošem smislu).

dalje off

Ali Bosna je komplikovanija. Zašto misliš da je skroz  jeretička?

Crkva Bosanska nije isto što i bogumilstvo. U pisanjima se vidi da navode sveto trojstvo, 12 apostole i 4 jevanđelja, kanonske stvari koje bogumilstvo odbacuje.

Iakoo se slažem da je bila više nalik na katoličku,
Ali eto npr. bila je ćirilična što nije potpuno katolički. Mada postoje i Rumuni koji su latinični pravoslavci pa jebajiga.

(Katolička) Jurisdikcija za Bosnu se premještala iz (otprilike) Ohridske, Dalmatinske, Mađarske,  nadležnosti, i kad su je kraljevi premjestili u samu Bosnu proglašena je jeretičkom.

Moj je dojam da su po Bosni više lovili jeretike i šizmatike dal ih je bilo 10-50%, nego što je čitava državna Crkva to bila.
« Poslednja izmena: 19. Dec 2018, 00:36:04 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
Ајде да се не правимо глупави...та борба да буду канонски признате је јако важна из једног јединог разлога, ако си канонски признат не може да делује друга канонски призната држава на твојој територији ако јој ти не допустиш...

Сутра да МПЦ или ЦПЦ добије аутокефалност први акт им је избацивање СПЦ са њене територије.

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Ne mogu sad dalje idem da spavam. Ali yuwarez, pomesao si dvdeset prvi sa srednjim vekom. Ima jos nasilja i politickih pristrasnosti drzave ali su se teokratije sem vatikana u evropi okoncale.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
yuwarez

Da, naravno.

Navodno su i Sloveni iz Velike Moravije razvili glagoljicu da bi kralj Svatopluk ograničio uticaj germanskih monaha u svojoj državi. Da se liturgija može čitati i na slovenskom jeziku nezavisno od latinskog.
I isto tako Bugari sa ćirilicom da ograniče rimske (Vizantijske) monahe.

Da nije bilo baš takvog separatizma, sloveni ne bi ni dobili svoja pisma, možda bi bili progutani tuđom pismenošću a time i identitetom, kao brojna druga neopismenjena plemena.

Sad su veliki identiteti formirani, ali eto još ima usitnjavanja moći a time i identiteta.
« Poslednja izmena: 19. Dec 2018, 00:45:21 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
Ne mogu sad dalje idem da spavam. Ali yuwarez, pomesao si dvdeset prvi sa srednjim vekom. Ima jos nasilja i politickih pristrasnosti drzave ali su se teokratije sem vatikana u evropi okoncale.

Друже тако су подељене православне цркве нема везе са средњим веком и теократијама... Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Sta briga drzavu kako su podeljene pravoslavne crkve? Nit je nedostatak kanonskog priznanja smetnja majedoniji da strpa ohridskog arhiepiskopa postavlhenog od srpske patrijarsije u zatvor.

A ta pravila se ionako ne postuju u americi npr uopste. U istim gradu imas nekoliko pravoslavnih crkvi
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 ... 5 6 8 9 ... 11
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Trenutno vreme je: 22. Sep 2025, 08:29:19
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.058 sec za 14 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.