Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Ugrožena reproduktivna prava  (Pročitano 8935 puta)
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 12623
Zastava
To je argument protiv onoga da se ubijaju ziva deca. Opet kazem, nas zakon je vrlo, vrlo, vrlo restriktivan...
Apsolutno me ne zanima kako je to udeseno u Americi.
Fetus od 10 nedelja ne moze da prezivi samostalno. Nije ziv.
To nisu nesrecni slucajevi, to je cista biologija i razlog zasto je zenski menstrualni ciklus na mesec dana...

Опет не видим како је то аргумент против да се убијају жива деца... Smile

То што нешто не може да преживи самостално није аргумент да то није живо.

Zasto? Pa ni tvoj spermatozoid nema srcanu radnju, kao ni fetus...

Мој сперматозоид ће остати сперматозоид и за три и за девет месеци, фетус то је етапа у развитку човека.

Значи нисмо мутави знамо да ће се фетус развити у будућег дечака или девојчицу ако не прекинемо тај процес као што знамо да ће беба бити одрастао човек ако не прекинемо тај процес.

Dete nastaje u momentu kada se rodi zivorodjeno. Menjaj zakon, ako ti toliko smeta, ali on u ovom ili onom obliku postoji vec 2000+ godina...

Као што рекох...дете настаје једино зачећем...можеш имати јајних ћелија колико хоћеш али без сперматозоида да оплоди ту јајну ћелију нема детета.

Дете не доноси рода...има оно неке етапе развитка и пре рођења... Smile

Vau... i to je sve sto si izvukao iz citavog mog teksta gde sam detaljno opisala kako je pitanje uredjeno u Srbiji... vau...
Previse transfera Wink

Не, то сам извукао из: Kao sto je dete tumor za manje vise bilo kog muskarca na Balkanu.

Уживела си се у улогу браниоца жена иако нигде нисам правио разлику мушкарац/жена него сам више пута рекао да су и жене и мушкарци подједнако неодговорни то јест одговорни.
« Poslednja izmena: 30. Mar 2018, 12:45:54 od YuWarez »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
mob
Apple 15
Citat
Опет не видим како је то аргумент против да се убијају жива деца...

Kako nesto sto ne moze samostalno da prezivi jeste zivo? Imas osobu koja je na vestackim plucima, bez mozdane radnje... iskljucis mu sve to i on je mrtav... Ali, eto... moralisanje nas dovodi do toga da se decenijama te osobe drze u stanju vegetacije...

Citat
Мој сперматозоид ће остати сперматозоид и за три и за девет месеци, фетус то је етапа у развитку човека.

U stvari, nece... posto se i oni dele tokom zivota muskarca... iznova i iznova... Jbt.. i to je zivo bice... po tvojoj teoriji

Citat
знамо да ће се фетус развити у будућег дечака или девојчицу

Znaci, nije decak ili devojcica, vec buduci... nije ziv...

Citat
Као што рекох...дете настаје једино зачећем...можеш имати јајних ћелија колико хоћеш али без сперматозоида да оплоди ту јајну ћелију нема детета.

Ili vestackom oplodnjom, kloniranjem, ubacivanjem genetskog materijala iz jedne celije u drugu... bla..bla...
Pa, opet.. tada nastaje oplodjena jajna celija, koja mora ili ne mora dalje da se deli, sta vise... kao sto sam napisala... u 1/3 slucajeva... ne razvije se dalje od zigota...

Citat
Не, то сам извукао из: Kao sto je dete tumor za manje vise bilo kog muskarca na Balkanu.

Уживела си се у улогу браниоца жена иако нигде нисам правио разлику мушкарац/жена него сам више пута рекао да су и жене и мушкарци подједнако неодговорни то јест одговорни.

Pa ti smatras da je za svaku zenu ili muskarca koji su za abortus fetus tumor. Kakva je to tek glupost.

Ne znas sve razloge zbog koga se svaka pojedinacna osoba odlucuju na abortus, a uostalom... abortus je star koliko i ljudska zajednica...

Ili i def. smatras da je seks isto sto i parenje...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Hladna matematika.. (malo gadno)

Filozofski -etički život nastaje spajanjem gameta u zigot, tj. spermića i jajne ćelije.
I nakon toga je tehnički ubistvo - oduzimanje života.

Ali očigledno, ubijanje djece sa viabilnim ali odvratnim i životno-skupim anomalijama (npr. anencefalija) ili prosto Daun sindrom, je takođe ubistvo.
Jer ako je pravo na život aposultna kategorija, onda ga i imaju i bizarni ili lowIQ životni oblici?

Malo hladnije - biološki možemo posmatrati život - embrion u zavisnosti od momenta i nivoa razvoja emocija i mozga.
To daje više etičkog prostora.
Tj. možemo slikovito posmatrati kao ubistvo različitih stupnjeva evolucije kroz koje bebili prolazi, maltene ubistvo crvića, ptice, gmizavca, sisara, ali na kraju odnosno i potencijalno čovjeka.

Izbor je svakako kompleksan.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Svedok stvaranja istorije

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
zanimljiva ideja.
naravno da je fetus ziv, samo jos nije osoba.   ali da li je i novorodjena beba osoba?

Citat
Опет не видим како је то аргумент против да се убијају жива деца...

Kako nesto sto ne moze samostalno da prezivi jeste zivo? Imas osobu koja je na vestackim plucima, bez mozdane radnje... iskljucis mu sve to i on je mrtav... Ali, eto... moralisanje nas dovodi do toga da se decenijama te osobe drze u stanju vegetacije...
imas i osobu na dijalizi
IP sačuvana
social share
Prebrodićemo mi sve jade,
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
(Btw embrion je do 11 nedelje pa je fetus.)

Tu se postavlja pitanje šta je živ (život)?

Da li je život bez srca, bez mozga, pošto se ti organi i ono što oni znače, ne razvijaju svi odjednom, nego od određenog vremenskog momenta.

Onda opet, u apsolutnom smislu i kongenitalne anomalije (od anencefalije, nedostatka velikog mozga) do Daun sindroma (osobe koje su čak funkcionalne za život, u neku ruku ajd čak i umiljate) su takođe život.
A ipak se većina odlučujemo da ih ubijemo.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
Tu se postavlja pitanje šta je živ (život)?

Da li je život bez srca, bez mozga, pošto se ti organi i ono što oni znače, ne razvijaju svi odjednom, nego od određenog vremenskog momenta.

naravno da jeste. pa i tumor je ziv zaboga. dise jede, raste.
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
tumor je živo tkivo ali ne organizam tj. biće kao etička kategorija,
nema nervni sistem, mozak, svijest, svjesno biće kao vrijednija etička kategorija.
I ne, tumor ne diše (a i ne jede) u potpunom smislu - čovjeka.

Mnoga tkiva se laboratorijski mogu održavati živim vječno.

Komarci i bakterije su saobrazniji život od tumora, pa nisu predmet poštede (osim kod Budista).

Embrion i fetus, se može posmatrati kao potencijal kompletnog života. I u tom smislu obavezno poštedijeti.

U određenim fazama razvoja embrioni su tkiva, bez mozga, bez srca, i to (nekome) daje prostora da ga odstrani.

Fetusi su već formirane naznake čovjeka i tada je uglavnom zabranjen abortus.
« Poslednja izmena: 30. Mar 2018, 14:14:57 od Slagvort »
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
tumor je živo tkivo ali ne organizam tj. biće kao etička kategorija,
nema nervni sistem, mozak, svijest, svjesno biće kao vrijednija etička kategorija.
I ne, tumor ne diše (a i ne jede) u potpunom smislu - čovjeka.

Mnoga tkiva se laboratorijski mogu održavati živim vječno.

Komarci i bakterije su saobrazniji život od tumora, pa nisu predmet poštede (osim kod Budista).

Embrion i fetus, se može posmatrati kao potencijal kompletnog života. I u tom smislu obavezno poštedijeti.

U određenim fazama razvoja embrioni su tkiva, bez mozga, bez srca, i to (nekome) daje prostora da ga odstrani.

Fetusi su već formirane naznake čovjeka i tada je uglavnom zabranjen abortus.
sve sto si napisao je naravno tacno, ali kolko sam shvatio ti ukazujes na neku dvosmislenost.
dvosmislenost je u nacinu oriscenja reci "zivo" ili "zivot"

svaka celija zivog bica dise, raste... ima metabolizam.. ali svaka celija nije zivo bice..
naravno.

onda bi smo mogli da se zapitamo da li je embrion deo majke, pre nego da li je ziv
« Poslednja izmena: 30. Mar 2018, 14:34:50 od dabisha »
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Krajnje beznadezan

Zodijak
Pol
Poruke 10425
Ma ne dvosmisleno, živo u potpunom smislu je život. I to je ono što nas etički obavezuje.
Različitih faza.

Ostalo sam već napisao.
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

Zodijak Pisces
Pol Muškarac
Poruke 23083
e sad te ne razumem.. zivo u potpunom smislu?

ako ima metabolizam itd zivo je u potpunom smislu. trava je ziva u potpunom smislu, krava je ziva u potpunom smislu. tumor je ziv u potpunom smislu. nije neziv, nije mrtav.

samo virusi su jos uvek na granici pa ne mogu da se odluce naucnici dal su zivi ili ne..

eticki su mi tek cudni. sve mi to deluje kao izmidljene nebuloze.
jednostavno ljudi sedite i recite, dogovorili smo se da vadimo decu iz utroba jer se drustvo slaze oko toga. jok, oni izmisljaju stepene toga koliko je nesto zivo. svasta. koliko je razvijen nervni sistem razumem. ali zivo je od zaceca. u punom smislu
IP sačuvana
social share
više se nećemo jadati,
ostvarićemo mi sve nade,
više se nećemo nadati.
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
1 2 3 5 6
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.062 sec za 15 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.