Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: U prazne vikendice useliti izbeglice!  (Pročitano 2099 puta)
11. Feb 2006, 15:58:33
Administrator
Capo di tutti capi

Underpromise; overdeliver.

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke Odustao od brojanja
Zastava 44°49′N - 20°29′E
OS
Windows XP
Browser
Opera 8.50
mob
Apple iPhone 6s
U prazne vikendice useliti izbeglice!
Humanitarac Dragan Lončar ima originalan metod da pomogne ugroženima i raseljenima

Kada se u svetu secikesa i zgrtača pojavi neko ko bi svoje davao, taj rizikuje da za njega kažu da nije baš najčistiji. Dragan Lončar (69) celog života drugima pomaže i na takve opaske ne se obazire. Tako je, nedavno, pokrenuo inicijativu da se sve napuštene vikendice po Fruškoj gori, uključujući i njegovu, ustupe izbeglicama i onima kojima nemaju krov nad glavom. Bar dok se ne snađu.

- Može čovek da pojede tanjir pasulja, može i dva, ali ne može pet, čak iako ima. Predlagao sam zato opštini Irig i Ministarstvu za kapitalne investicije da te kuće i imanja koja zvrje prazna otkupe i ustupe ugroženima. Ali, svi viču da nisu nadležni i da nemaju para. A to bi i za vlasnike bilo bolje, jer im ovako u kuće upadaju lopovi. A takvih napuštenih kuća ima širom Srbije. Ideja mi je pala na pamet kad sam u novinama pročitao potresnu ispovest Hedije Ibralić iz Janje kod Bijeljine. Hedijin najstariji sin Suad poginuo kod Brčkog, kao pripadnik Vojske Republike Srpske.

Ubili ga tokom rata muslimani, ali je sahranjen na muslimanskom groblju. Sada se njih četrnaestoro ukućana tresu od straha, jer im svi prete, zovu je "četnikuša" i viču joj da ga iskopa i nosi njegov leš preko Drine. I sad, umesto da joj Srbi pomognu i ponude joj neki smeštaj, oni ćute - priča Lončar, dugogodišnji dobrotvor koji je, kao ratno siroče, imao teško detinjstvo, ali kaže i da su mu mnogi pomagali. Opština Stari grad ga je na Pravnom fakultetu školovala, od nje je i stan dobio, a kad mu je pokojni sin oboleo od raka bubrega, država mu je platila lečenje u Švedskoj. Zato je, čim je stao na noge, rešio da se državi oduži i dobročinstvo vrati. Majke i oca se i ne seća. Detinjstvo je proveo po domovima za ratnu siročad.

- Jednom sam krenuo vozom da kupim neku robu i u povratku, na stanici u Sunji, vidim jednu staramajku kako se muči sa dva teška zavežljaja. Nije onda bilo direktnih linija, nego se svaki čas presedalo, pa joj ja još nekoliko puta pomognem. Kad je čula da sam siroče, rasplakala se i tražila mi adresu. Već sam mislio da me je zaboravila, kad jednog dana stigne njeno pismo i poziv da dođem kod nje u Beograd - opisuje Lončar susret sa svojim najvećim dobročiniteljem Mađaricom Ani, koja mu je za života bila kao prava majka.

- Uvek sam bio osetljiv na nepravdu, a problemi su počeli kad sam 1973. godine prešao na mesto Generalnog sekretara ONO. Sukobio sam se sa starešinom Veselinom Živkovićem, jer je, pored toliko ljudi koji nisu imali krov nad glavom, hteo da se sa sinom, preseli u petosoban stan. Na sastanku dobijem aplauz za kritiku, a posle nekoliko meseci pozovu me da mi kažu da sam proglašen za moralno-politički nepodobnog jer sam, navodno, odavao neke tajne šifre u kafani. Odmah mi je bilo jasno da je to osveta - seća se Lončar. Dve ga godine, kaže, nisu dirali, ali mu ni posao nisu davali. Redom se žalio, dok mu na kraju izrečenu meru nisu ukinuli.

- Posle sam tužio Živkovića vojnom sudu. On dobio tri meseca zatvora, a ja prebačen na mesto portira - priča Lončar, preturajući po fascikli sa obimnom dokumentacijom. Kaže, život ga je naučio da ima sve crno na belo, za svaki slučaj. Njegova je služba kasnije potpala pod nadležnost Okružnog privrednog suda, te je dobio posao u službi izvršenja. Tad je, zahvaljujući Ljubomiru Novakoviću, predsedniku suda, uzeo godinu dana neplaćeno i krenuo u Nemačku.

- Radio sam kao šanker i kuvar, posle godinu dana se vratio u Srbiju i onda 1985. definitivno prešao u Nemačku. Radio sam tamo, sve dok 1991. godine nije počeo rat. Pomagao sam i pre toga, ali tad sam osetio poriv da krenem u humanitarnu akciju - priča Lončar. Iz Hamburga je pomagao mnogima.

- Biljana Plavšić mi je 1994. godine bila gost, sedela kod mene u stanu i tražila pomoć za bolnicu. Trojicu ranjenika, koji su ležali u Zavodu za ortopedska pomagala, godinu dana sam izdržavao, a svoj lični faks i sto leksikona kriminalistike poklonio Ministarstvu pravosuđa Republike Srpske - nabraja Dragan Lončar samo neke od brojnih akcija.

Soba mu je puna zahvalnica, telegrama, knjiga i slika sa posvetom. Jedino na čemu je uvek insistirao bilo je da pomoć bude poštena i direktna, po sistemu "poznati darodavac - poznati primalac".
Aleksandra Klarić-Žak

Izvor: Glas Javnosti
IP sačuvana
social share
Pobednik, pre svega.

Napomena: Moje privatne poruke, icq, msn, yim, google talk i mail ne sluze za pruzanje tehnicke podrske ili odgovaranje na pitanja korisnika. Za sva pitanja postoji adekvatan deo foruma. Pronadjite ga! Takve privatne poruke cu jednostavno ignorisati!
Preporuke za clanove: Procitajte najcesce postavljana pitanja!
Pogledaj profil WWW GTalk Twitter Facebook

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Pa jel dade svoju vikendicu??? To bar moze, njegova je!!!
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 37017
Zastava Antofagasta
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.0.4
Utopisticka ideja
IP sačuvana
social share

Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows XP
Browser
Opera 9.0
mob
Apple 15
ma, ja mislim da je najbole ostaviti ih da pocrkaju u onim kolektivnim centrima...
vidite kako su svi smrdljivi, vasljivi i neradnici...
koga briga za njih... pa, oni su samo izbeglice... Smile
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Sad bi baki da svoju vikendicu proda po basnoslovnoj ceni, pa se dosetio izbeglica!! Nuto mudrijasa!! Takvi objekti se danas prodaju za bagatelu, zato sto su sustinski beskorisni. Izbeglicama treba smestaj tamo gde mogu i zaraditi za zivot (i na selu se moze zaraditi!!)

Moja porodica je pomagala izbeglicama, koliko smo mogli (i mi smo bili ugrozeni) i ja ih nikad nisam smatrao ljudima drugog reda. Malo je falilo da i ja postanem izbeglica!!!
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Zastava Unutrasnja strana vetra
OS
Windows 98
Browser
Mozilla
mob
Apple 15
pa, cek.. zar ono sto sam ja napisala nije prva reakcija dobrog dela ljudi koji zive u zemlji Srbiji...
vreme je da se nauci jedna cinjenica: biti izbeglica nije teska zarazna bolest... ako pogledate izbeglicu, necete umreti od toga... Smile

a, da su ljudi drugog reda.. jesu... bar kad su u pitanju prava...
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija

lepim plakate po gradu

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 5550
Zastava Beograd
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 6.0
Tzv. domaci su gradjani drugog reda, pa su onda izbeglice gradjani treceg reda...

Mnogi su imali iluziju da ce zadrzati status gradjana prvog reda, pa su i oni srozani na dno karakazana...

"Splav meduza" genijalna slika srpskog slikara!!!

"Privilegovani" imaju tu cast da krpe rupe na karakazanu, dok se i sami u njemu kuvaju (mentalitet!!!!)
IP sačuvana
social share
Izreci, pa se ispeci
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prvi Burek brak
Krajnje beznadezan

Nikad bolje

Zodijak Libra
Pol Muškarac
Poruke 14582
Zastava High
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 1.5.0.1
mob
Samsung S4
nesrecan je taj narod Smile
IP sačuvana
social share

Kakva bi tišina nastala kad bi ljudi govorili samo ono što znaju !
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.084 sec za 17 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.