Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 0 gostiju pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: U "kombiju smrti" bilo 54 iscrpljenih i gladnih imigranta  (Pročitano 921 puta)
24. Feb 2015, 14:15:58
Moderator
Capo di tutti capi

I reject your reality and substitute my own!

Zodijak Pisces
Pol Žena
Poruke Odustao od brojanja
Zastava Unutrasnja strana vetra
Browser
Safari 600.3.18
mob
Apple 15
U "kombiju smrti" bilo 54 iscrpljenih i gladnih imigranta

Tanjug   | 24. 02. 2015. - 13:10h |

U kombiju koji se rano jutros prevrnuo na autoputu kod Leskovca bila su 54 emigranta i vozač, izjavio je direktor Opšte bolnice Nebojša Dimitrijević.

On je kazao da su lekari bolnice zbrinuli 42 pacijenta od kojih je šest upućeno u Klinički centar u Nišu, a četiri su transportovana za Beograd.

Povređeni emigranti su iz Bangladeša, Alžira, Laosa, Kašmira, Sirije, Nigerije i Burme.

Pacijenti koji su ostali na lečenju u Leskovcu su uglavnom u stabilnom stanju.

- Na odeljenju ORL je smešteno osam pacijenata i moram da kažem da smo mi ovde postupili po pravilniku o masovnim nesrećama. Na hirurgiji je sedam pacijenata, na neurohirurgiji je šest, na otropediji četiri i na odeljenju urgentne medicine je sedam pacijenata. Šest pacijenata smo poslali za Niš a četiri za Beograd - kazao je Dimitrijević.

Načelnik hirurgije Jovica Vučković izjavio je da su svi lekari bili angažovani bez obzira da li im je bio radni dan i objašnjava da su imali velike probleme u komunikaciji sa povređenima, pošto ne znaju engleski.

Pored toga povređeni su bili bez hrane prethodna dva dana.

- Svi su pored teških povreda, bili iscprpljeni i gladni. Povređeni su spavali na stolicama na podu. Ono što mi je bilo najteže dok sam gledao pacijente nisam znao ko spava od umora, a ko je zaista teško povređen -  objašnjava Vučković.

Kombi potpuno uništen
Rukovodstvo leskovačke bolnice angažovalo je i epidemiološku službu koja će takođe pratiti stanje povređenih, jer kako je rečeno dolaze iz zemalja gde su registrovane neke epidemije.

Saobraćajna nesreća se dogodila na autoputu između leskovačkih sela Donje i Gornje Krajince jutros oko četiri sata, kada je kombi "Iveco" pun emigranata iznenada sleteo sa puta. Od siline udarca i prevrtanja, kombi je potpuno uništen.

Prema prvim informacija kombi je bio niških registarskih tablica a vozač je nakon nesreće iako povređen pobegao sa lica mesta.

Emigranti su na područje Srbije ušli iz Makedonije a prethodno su boravili u Grčkoj. Njihov cilj je bio da preko Mađarske uđu u EU.

Izvor: Blic
IP sačuvana
social share
“Pronašli smo se
na zlatnoj visoravni
daleko u nama.”
- Vasko Popa
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Veteran foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 36621
Zastava
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 35.0
mob
Sony xperia
Azilante Srbija leči do ozdravljenja

Ilegalni imigranti koji su doživeli saobraćajnu nesreću na auto-putu kod Leskovca polako se oporavljaju. Šest pacijenata pušteno iz bolnice, četiri najugroženija u Beogradu

ILEGALNI imigranti koji su u utorak povređeni u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Leskovca u stabilnom su stanju. Većina od 41 putnika iz kombija biće otpuštena iz bolnice u narednih nekoliko dana.

Policija je već preuzela šest osoba, četiri pacijenta sa povredom kičme poslata su na Institut za ortopediju Banjica u Beogradu, šest je poslato u Klinički centar Niš, dok se na odeljenjima hirurgije, neurologije, ortopedije i ORL Opšte bolnice u Leskovcu leče još 25 imigranta iz Bangladeša, Nigerije, Burme, Laosa, Sirije i Gane. Za vozačem kombija koji je pobegao sa mesta nesreće policija još traga.

Povređeni imigranti pričaju da su za put od makedonske do mađarske granice morali da plate i do 1.000 evra. O tome kako su prešli našu granicu ne žele da govore. Aziz Opam (34) je iz rodne Gane otišao pre tri godine, a u međuvremenu je živeo u Turskoj i Grčkoj.

- Krenuo sam u Španiju kod majke koja tamo živi 30 godina. U Barseloni imam i sestru i mnogo mi nedostaju, jer sam tamo živeo 12 godina. Rekao sam da ću im se javiti iz Beograda i verujem da su mnogo zabrinute iako ne znaju šta se dogodilo - priča Aziz, koji je put do srpske prestonice vozaču platio 550 evra.

Povređeni su insistirali da im daju stvari koje su imali na sebi, a iz postava i ušivaka su vadili sakriveni novac. Nakon višednevnog gladovanja u utorak su prvi put i jeli.

- Dobro se brinu o nama i veoma smo zahvalni osoblju bolnice - kazao je Kabir Šadu, sedamnaestogodišnji mladić koji je sam krenuo na put iz rodnog Bangladeša u Nemačku.

On je kod kuće ostavio nezaposlene roditelje, dva brata i sestru. Krenuo je sa strahom, ali i nadom da će uspeti da pomogne svojoj porodici.

- Bilo je strašno. Nismo mogli da dišemo u tom kombiju, a vozač je vozio kao da je lud. Odjednom smo počeli da se okrećemo. Imali smo sreće što smo stajali u sredini, pa su nas drugi zaštitili svojim telima - dodaje jedan Nigerijac.

Ni on ne priča gde je bio pre dolaska u Srbiju, ali se pretpostavlja da je većina imigranata provela od tri meseca do dve godine u Grčkoj, u nekom od centara za azilante iz koga su pobegli. A šta ih čeka dalje zavisi od toga da li će zatražiti azil u Srbiji ili ne.

- Ovi ljudi su uhvaćeni kao nelegalni migranti i svi imaju pravo na hitnu zdravstvenu zaštitu - objašnjava za "Novosti" Radoš Đurović, direktor Centra za pomoć i zaštitu tražilaca azila. - Ako odluče da traže azil u Srbiji, imaće pravo na zdravstvenu zaštitu kao i svi ostali građani naše države, sve dok potpuno ne ozdrave. Ukoliko ne budu zatražili azil, država Srbija, sa jedne strane, nema obavezu da ih leči dalje, ali poštujući Ustav i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Srbija se obavezala na to da je život neprikosnoven i da mora da zaštiti svaki život. Zato oni imaju pravo na lečenje sve dok im je život ugrožen. Srbija ima pravo i da kontaktira sa ambasadama njihovih zemalja, da ih eventualno deportuju u domovinu, ali samo ako je to za njih bezbedno.

NEĆE AZIL, ZAVRŠILI U ZATVORU

POSLE pružanja medicinske pomoći, šest imigranata odvedeno je pred sudiju za prekršaje, pošto su se izjasnili da ne žele azil u Srbiji. Kažnjeni su zbog ilegalnog prelaska granice, za šta je kazna od 5.000 do 50.000 dinara ili do 30 dana zatvora. Kako nisu mogli da plate, ostali su u zatvoru. Četvorica su iz Bangladeša i po jedan iz Nigerije i Sirije.

Preuzeto sa ...
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Legenda foruma

ja ko ja....

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 32096
Zastava pandorina kutija
OS
Windows XP
Browser
Opera 12.11
cuj nece azil u srbiji  Smile
IP sačuvana
social share
odmorit ces oci od moga pogleda na svijet...od svih stvari s kojim zivis ..koje  ne vidis ...a vidis ih sve....
cmokaaaaaaaaaaaa    Smile
Pogledaj profil

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supervizor foruma
Legenda foruma

Violence solves everything

Zodijak Aquarius
Pol Muškarac
Poruke 33826
Zastava Srbija
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 36.0
mob
LG Nexus 5
Kombi smrti. Smile Smile Smile

Blic. Smile

IP sačuvana
social share
Pogledaj profil WWW

Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Nova godina Beograd :: nova godina restorani :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Sudski tumač Novi Beograd

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.053 sec za 13 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.