A sto mislis da bi ti vesanje otislo???Meni su isto to rekli kad sam prelazio na ove 15" i da kucnem u drvo sve je ok. Inace moja fabricka dimenzija gume je 13" 155/80 a ja sad imam 15" 195/50.Tebi su fabricki tockovi maltene kao ovi moji sto sam sad stavio,tako da ladno mozes da skocis na neke 17" i da neosetis razliku,naravno osim tvrdoce kola...
A sto mislis da bi ti vesanje otislo???Meni su isto to rekli kad sam prelazio na ove 15" i da kucnem u drvo sve je ok. Inace moja fabricka dimenzija gume je 13" 155/80 a ja sad imam 15" 195/50.Tebi su fabricki tockovi maltene kao ovi moji sto sam sad stavio,tako da ladno mozes da skocis na neke 17" i da neosetis razliku,naravno osim tvrdoce kola...
pa ne bi bio problem da ja ne prelazim mnogo, al sa tako niskim gumama, i ovoliko rupa i 200 km dnevno, tesko da bi potrajalo...
Veruj mi da ti automobilu nebi bilo nista.Samo se drzi dozvoljenog odstupanja i obrati paznju na ET felne.Svi se zeznu pa felne kupuju na foru "e ove mogu da spakujem" svi gledaju dali mogu da stanu felne,a niko negleda koliki je Et felne i dali je odstupanje dozvoljeno.Meni odstupa nekih 2,5% a dozvoljeno mi je 4%.Ima neki program na netu koji to racuna,nemogu sad da se setim imena...
ET je o je velicina koja predstavlja rastojanje od ose (sredisnje linije po sirini felne) i mesta gde se felna montira na glavcinu. Ova dimenzija se izrazava u mm. Samo da napomenem da postoji negativan i pozitivan offset.
Svaki automobil ima definisano rastojanje izmedju tockova iste osovine i prilikom proracuna tj konstrukcije automobila ona imaju zancajnu ulogu za odredjivanje sila koje ce trpeti delovi ogibljenja i sasija, kao dejstvo tih sila u eksploatacionim uslovima. Pogresnim izborom offseta tj ET desice se da ove sile deluju na razlicitim mestima od predvidjenih proracunima sto moze dovesti do manje stabilnosti automobila, kao i do kraceg veka trajanja delova vaseg ogibljenja.
Fajlovi prikačeni uz poruku(kliknite na slike za punu veličinu)