Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Prijavi me trajno:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:

ConQUIZtador
nazadnapred
Korisnici koji su trenutno na forumu 0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.
Idi dole
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
Tema: Tragična sudbina zaštitnice životinja iz Bačke Topole!  (Pročitano 8450 puta)
10. Mar 2011, 11:41:45
Prijatelj foruma
Legenda foruma


Ko tebe kamenom, ti njega hlebom... starim 15 dana

Zodijak Leo
Pol Muškarac
Poruke 36573
Zastava Beograd
OS
UNIX
Browser
Opera 9.80
mob
HTC One
Tragična sudbina zaštitnice životinja iz Bačke Topole

B. Vučković - 10.03.2011. - 23:16

Etelka Merk, vlasnica privatnog azila za životinje, poginula je u požaru na salašu 166 na periferiji Bačke Topole, na kojem je sa petogodišnjim sinom brinula o 350 pasa i stotinak mačaka...
Zaštitnica životinja bila je sama na salašu jer je sina ostavila kod prijatelja, a požara je, prema prvim informacijama, najverovatnije izazvala sveća ili peć, jer je salašu zbog duga isključena struja.

BORBA - Prve komšije, udaljene kilometar od azila „Happy Animals Home - Haho”, primetile su dim i pozvale vatrogasce koji su se izborili sa stihijom. Onda su zatekli telo nesrećne žene. Njen prijatelj Predrag Jovanović pretpostavlja da je sveća prouzrokovala tragediju.
 - Ili možda peć. Etelki je bila isključena struja zbog duga od 45.000 dinara. Sin joj je u Bačkoj Topoli pošto nije mogla da plaća ratu za lizing, pa su joj oduzeli terensko vozilo kojim je jedino zbog nepristupačnog prilaza kući mogla do grada i nazad. Etelka ima i ćerku koja živi sa ocem u Beogradu, ali nijedno od njene dece još ne zna da je izgubilo majku - kaže Jovanović koji je prijateljici mnogo pomagao u njenoj borbi za opstanak azila.
Poznanici pričaju da je Etelka neposredno pre požara posetila prijatelje koji su hteli da joj pomognu oko pripreme za osmomartovsku priredbu u vrtiću.
 - Pronašli su je vatrogasci kod ulaznih vrata. Možda je pokušavala da izađe iz sobe, ali nije uspela. Vatrena stihija nije dospela do dela gde su smeštene životinje i one sada imaju hrane za najviše tri dana. Ali, šta će biti s njima, to niko ne zna. Etelka im je posvetila život, a nije imala podršku opštine, već je molila ljude da je voze traktorom, nadležne da joj ne isključe odmah struju i u svemu je uvek bila sama - kaže Jovanović.
Vojvođanska zelena inicijativa nedavno je uputila javni apel za pomoć privatnom azilu u Bačkoj Topoli. Etelka Merk rekla je tada za „Blic” da „iako komunalci pse lutalice sa teritorije Bačka Topola donose u njen azil, predstavnici lokalne samouprave ne žele da joj pomognu da prebrodi finansijsku krizu". Objasnila je tada da nije više bila u mogućnosti da plati račune, pomoćnike i stalnog veterinara.
 U opštini Bačka Topola kažu da „iako je polovina životinja pre 10 godina doneta po zatvaranju jednog beogradskog azila, posle smrti Etelke Merk biće učinjeno sve da psi ne budu gladni i da ne počnu da lutaju ulicama".

„Etelka je živela kao u paklu”
TUGA - Poznanici Etelke Merk kažu da je nesrećna zaštitnica pasa i mačaka iz Beograda došla da živi na salašu, na kom u početku nije bilo ni struje, ni vode. „Ona je akademska slikarka i nekoliko godina je držala časove likovnog vaspitanja. Prvih godina su je često posećivali prijatelji. Ali kasnije su se svi izgubili iz njenog života koji podseća na pakao", kažu poznanici.

„Ako mi isključe struju, doći će do katastrofe”
BRIGA - Ako mi isključe struju, može doći do katastrofe. Predlagala sam opštinarima da napravimo ugovor i da mi pomognu, jer su tri kompanije koje su me donirale zbog krize propale. Učinila sam mnogo za Bačku Topolu i radnici „Komgrada” mi stalno donose pse o kojima se brinem, radim puno s njima i za stotine sam našle udomitelje. Zakonski postoji osnov da mi mesne zajednice i opština pomognu, ali nema dobre volje - rekla je 22. februara za „Blic” Etelka Merk.

Izvor: 24 sata
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Moderator
Svedok stvaranja istorije

Izgledas mi kao lutkica iz Trsta ;)

Zodijak Gemini
Pol Muškarac
Poruke 15222
Zastava Puerto Pollo
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
HTC Wildfire S
Etelka Merk

Etela Merk


Pokojna Etela Merk sa životinjama


Saučešće.
IP sačuvana
social share

You sharpen the human appetite to the point where it can split atoms with its desire; you build egos the size of cathedrals; fiber-optically connect the world to every eager impulse; grease even the dullest dreams with these dollar-green, gold-plated fantasies, until every human becomes an aspiring emperor, becomes his own God...
...and where can you go from there? 

OPERATION: Smile
12 MAR 2012 | 16 MAR 2012
Pogledaj profil WWW
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Prijatelj foruma
Jet set burekdzija


Earth is full. Go home.

Zodijak Cancer
Pol Žena
Poruke 7755
OS
Windows 7
Browser
Mozilla Firefox 3.6.13
Baš mi je žao. Smile
IP sačuvana
social share
The root of all evil will die if not watered!
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
Ako zelite da saznate nesto vise o hrabroj zeni ETELI MERK pogledajte emisiju NapuŠTENCI koju je emitovla TV B92 Info u okviru Dokumentarnog TV serijala Zelena patrola na delu u produkciji Vojvođanske zelene inicijative
hxxp:|| www. b92. co. rs/info/komentari. php?nav_id=498084
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zodijak
Pol
Poruke 2
OS
Windows XP
Browser
Internet Explorer 8.0
link za emisiju Napuštenci je
hxxp:|| www. youtube. com/watch?v=2vWHR2gYu54
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Supermoderator
Legenda foruma


Always outnumbered, never outgunned.

Zodijak
Pol
Poruke 47481
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
Posle požara u azilu neizvesna sudbina oko 500 životinja

Svi su zabrinuti da ćemo ih uspavati a kada ih pitamo da li će da uzmu neke pse kod sebe – niko ne prihvata, kaže Atila Babi, predsednik opštine Bačka Topola



Bačka Topola – Prijatelji Etelke Merk, koja je u noći između ponedeljka i utorka u požaru izgubila život na salašu koji je pretvorila u Azil za pse, juče su pokušavali da spasu njene privatne stvari i slike smeštene u jednom od objekata na salašu. Gradsko komunalno preduzeće „Komgrad” takođe je prihvatilo da u narednom periodu njegovi radnici dolaze na salaš, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bačke Topole, kako bi hranili oko 500 pasa i mačaka. Predrag Jovanović, prijatelj preminule Etelke Merk će plaćati jednog radnika da jednom dnevnom izađe na salaš i obiđe pse. Sve su to, ipak, privremena rešenja.

U azilu hrane za sada ima dovoljno zahvaljujući ugovorima koji je Etelka Merk sklopila sa donatorima, tako da je upravo stigla i hrana iz lokalne mesne industrije „Topiko”. Međutim, niko za sada ne zna šta će biti za dve do tri sedmice kada se potroše zalihe hrane, pa je tako problem koji je bio zanemarivan poslednjih godina sada punom snagom grunuo na vrata opštine.

– Radnici „Komgrada” počeli su da prebrojavaju pse i mačke na salašu i mada još nisu završili pošto je prostor veliki izgleda da ima ukupno oko 500 životinja. Prema našoj računici za brigu o njima opštini Bačka Topola bilo bi potrebno devet miliona na godišnjem nivou, što je nemoguće obezbediti. Poređenja radi, za socijalna davanja na godišnjem nivou na raspolaganju nam je ukupno 15 miliona dinara – kaže za „Politiku” Atila Babi, predsednik Opštine Bačka Topola.

U njegovom kabinetu ne prestaju da zvone telefoni. Zovu predstavnici udruženja prijatelja životinja i raznih azila, interesujući se za sudbinu životinja u azilu preminule Etelke Merk.

– Svi su zabrinuti da ćemo ih uspavati, a kada ih pitamo da li će da uzmu neke pse kod sebe, niko ne prihvata. Uostalom, u Srbiji postoji tek jedan ili dva azila sa uredno registrovanom dozvolom, ostali su svi privremeni, što znači da ne ispunjavaju sve zakonske uslove – kaže Babi.

Još se ne zna šta je izazvalo požar, ali se pretpostavlja da je vatru zapalila sveća ili peć na koju se grejala Etelka Merk jer je na salašu nekoliko dana pre toga isključena struja zbog duga od 45.000 dinara, a nesrećna žena nije mogla da obezbedi novac za njegovu isplatu. Prijatelju preminule Merk, koji joj je pomagao da pošalje na desetine pisama u kojima moli za pomoć za opstanak azila, potpuno je jasno da će teško ići udomljavanje nekoliko stotina pasa. Ali, kaže, ni uspavljivanje nije jeftino – 4.000 dinara po psu.

– Etelka je godinama pse udomljavala u inostranstvu, godišnje i do 80 njih koji su odlazili u porodice u Francuskoj ili Engleskoj. Mnogi misle da je ona uzimala novac, a u stvari za njih je dobijala lekove i vakcine. Bila je istinski ljubitelj životinja, koji je živeo skromno i od azila nije pravio biznis – kaže nam Jovanović.

A. Isakov

 --------------------------------------------------------

Burazerović: Opština treba da zbrine pse i mačke

– Toliki broj životinja nijedno udruženje u našoj zemlji ne može da zbrine. Za brigu o prekomernom broju pasa i mačaka nadležna je lokalna samouprava, odnosno država. Po Zakonu o dobrobiti životinja opština je dužna da organizuje zoohigijensku službu, ali i prihvatilište. Ukoliko nema svoje, onda treba da angažuje neko od privatnih prihvatilišta. U ovom slučaju, koliko sam informisan, u pitanju je bilo partnerstvo opštine i udruženja za zaštitu životinja koje je prošle godine prekinuto – objašnjava Elvir Burazerović, predsednik Organizacije za poštovanje i brigu o životinjama ORKA.

Ova organizacija, po rečima našeg sagovornika, nema prihvatilište, pa samim tim ni mogućnost da preuzme ugrožene životinje.

– Možemo da pružimo drugu podršku lokalnim udruženjima koje se angažuju na terenu, pre svega u obezbeđivanju hrane, pri udomljavanju ugroženih životinja, ali i u pregovorima sa opštinom da se reši problem – kaže Burazerović.

Prihvatilište po Zakonu o dobrobiti životinja, kako objašnjava naš sagovornik, može da otvori svako fizičko i pravno lice koje ispuni određene uslove u vezi sa objektima, načinom držanja životinja, obezbeđivanjem sredstava za funkcionisanje prihvatilišta...

– Nažalost, Ministarstvo poljoprivrede nije donelo podzakonski akt koji preciznije reguliše uslove za osnivanje ovakvog prihvatilišta, tako da postoje samo načelne odredbe. U ovom trenutku postoji veliki broj „divljih” prihvatilišta koje osnivaju pojedinci. U njima su, uprkos dobroj volji tih ljudi, životinje na neki način zlostavljane – veliki broj pasa i mačaka smešten je na malom prostoru, često se ne mogu obezbediti hrana i redovna voda, a kamoli veterinarska pomoć – ističe Burazerović.

objavljeno: 11.03.2011.


Izvor: Politika
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


One for all,all for one

Zodijak Aries
Pol Muškarac
Poruke 1238
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
mob
SonyEricsson C902
Bog da joj dušu oprosti. Smile
IP sačuvana
social share


 Sons of Gondor! Of Rohan! My brothers. I see in your eyes the same fear that would take the heart of me. A day may come when the courage of Men fails, when we forsake our friends and break all bonds of fellowship, but it is not this day. An hour of wolves and shattered shields when the Age of Men comes crashing down, but it is not this day! This day we fight! By all that you hold dear on this good earth, I bid you stand, Men of the West!
Pogledaj profil Skype Facebook
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
Citat
Svi su zabrinuti da ćemo ih uspavati, a kada ih pitamo da li će da uzmu neke pse kod sebe, niko ne prihvata.

ово је кључно Smile

ето прилике за друга такса и остале хуманитарце да покажу своје велико срце и усвоје ове животиње
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

 Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Zvezda u usponu


R`N`R

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 1356
OS
Windows XP
Browser
Chrome 9.0.597.107
mob
Samsung d600
Lako je sad pricati o njoj kao o heroju, kako to da je se niko nije setio kad je pocinjala sa radom sa zivotinjama i kasnije kad joj je bila potrebna pomoc ipak  je ovo projekat koji zahteva (novcanu) podrsku drzave i dobru organizaciju. Ne moze se jedna osoba brinuti o 450 zivotinja sama.....
IP sačuvana
social share
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Udaljen sa foruma
Legenda foruma

Zodijak
Pol Muškarac
Poruke 44343
Zastava
OS
Windows XP
Browser
Mozilla Firefox 3.6.15
Citat
Ne moze se jedna osoba brinuti o 450 zivotinja sama.....

наравно да не може зато што је много више оних који се виртуелно баве заштитом животиња качећи клипове на јутјубу и пишући протестне говоре по форумима...а кад такви треба да усвоје неко керче или мацу нема их нигде Smile
IP sačuvana
social share
"Бицикл је за људе који не могу да приуште ауто."
                                               Џереми Кларксон

 Smile
Pogledaj profil
 
Prijava na forum:
Ime:
Lozinka:
Zelim biti prijavljen:
Trajanje:
Registruj nalog:
Ime:
Lozinka:
Ponovi Lozinku:
E-mail:
Idi gore
Stranice:
2 3 4
Počni novu temu Nova anketa Odgovor Štampaj Dodaj temu u favorite Pogledajte svoje poruke u temi
nazadnapred
Prebaci se na:  

Poslednji odgovor u temi napisan je pre više od 6 meseci.  

Temu ne bi trebalo "iskopavati" osim u slučaju da imate nešto važno da dodate. Ako ipak želite napisati komentar, kliknite na dugme "Odgovori" u meniju iznad ove poruke. Postoje teme kod kojih su odgovori dobrodošli bez obzira na to koliko je vremena od prošlog prošlo. Npr. teme o određenom piscu, knjizi, muzičaru, glumcu i sl. Nemojte da vas ovaj spisak ograničava, ali nemojte ni pisati na teme koje su završena priča.

web design

Forum Info: Banneri Foruma :: Burek Toolbar :: Burek Prodavnica :: Burek Quiz :: Najcesca pitanja :: Tim Foruma :: Prijava zloupotrebe

Izvori vesti: Blic :: Wikipedia :: Mondo :: Press :: Naša mreža :: Sportska Centrala :: Glas Javnosti :: Kurir :: Mikro :: B92 Sport :: RTS :: Danas

Prijatelji foruma: Triviador :: Domaci :: Morazzia :: TotalCar :: FTW.rs :: MojaPijaca :: Pojacalo :: 011info :: Burgos :: Alfaprevod

Pravne Informacije: Pravilnik Foruma :: Politika privatnosti :: Uslovi koriscenja :: O nama :: Marketing :: Kontakt :: Sitemap

All content on this website is property of "Burek.com" and, as such, they may not be used on other websites without written permission.

Copyright © 2002- "Burek.com", all rights reserved. Performance: 0.072 sec za 16 q. Powered by: SMF. © 2005, Simple Machines LLC.