Nikako da.mi odgovoris nam pitanje zasto mislis da je svemir nastao, a ne da postoji oduvek
Pa razlog je jednostavan.
Jer naše prostor-vrijeme ima svoj početak, kada je nastalo, a svemir ne može nastati bez prostora gdje će biti i vremena kada će biti.
Prostor ko pasulj!
To znači da idući vremenski unatrag nećemo beskonačno putovati, već ćemo doći u trenutak kada naše prostor-vrijeme nastaje, a prije toga nije bilo ničega od našega prostora i vremena, i to jako dugo vremena.
Upravo o tome i govori prva biblijska rečenica, "U početku...", koji se odnosi na sam nastanak našega prostor-vremena, a koji se dogodio kako sam rekao prije oko tisuća bilijuna zemaljskih godina.
Svemir je nastao tek znatno kasnije, kako sam rekao prije oko 799 bilijuna zemaljskih godina.
Dakle bilijuni i bilijuni zemaljskih godina su prošli prije nego je u našem prostor-vremenu nastalo bilo što što mi danas zovemo svemirom. Eto ukratko! Pozdrav
Ljudi i danas mogu da zive bez straha i mrznje ako mogu da shvate da nisu kreatori svoje sudbine nego su kreacije svoje sudbine, odnosno da nemaju odgovornost ili zaslugu za sve sto im se desava. Emotivni strah i mrznja su emocije koje su rezultat neshvatanja zivota.
Pa probaj si malo zamisliti kako bi to bilo da naše prostor-vrijeme (a time i sam svemir), nema početka, ajde. Pa ćeš vidjeti u čemu je problem.
To znači da idući unatrag nema trenutka kada ono postoji, jer uvijek postoji trenutak prije u koji je postojalo, i tako se možeš igrati s time i ništa nećeš dobiti, naprotiv.
Ako hoćeš dobiti prostor-vrijeme ono mora nastati. Ili se možeš pitati koliko sveukupno to prostor-vrijeme traje i što je bilo prije toga, na isto ti dođe.
A što je onda bilo prije toga nastanka, jer postoji uzrok nastanka, nije to beze veze nastalo, dapače!
To nisu lagana pitanja, ali istina o tome samo je jedna, i sigurno da nitko osim metafizike ne može na njih odgovoriti, jer je sve ostalo (kao fizika), ograničenooga dometa, i ne može tako daleko ići, dapače!
To sto nesto ne mozemo zamisliti ne znaci da ne postoji
Nije ovdje problem u tome što možemo ili ne možemo zamisliti, već da nam logika ali i zdrav razum govori da naše prostor-vrijeme kao i svemir ima svoj vremenski početak, da nema baš ništa u našem svijetu što zbilja i doslovno oduvijek postoji.
Naš svijet nije ni nelogičan a ni nerazuman, dakle možemo ga shvatiti, i to do kraja.
A shvaćanje svijeta započinje s time da se pitamo kako je sve ovo nastalo, od prostora i vremena pa nadalje sve do nas ljudi.
Treba se pitati ako želimo naći odgovore.
Einstein je lijepo rekao da nije pametan čovjek, nego da se samo voli pitati, i to mu je bilo dovoljno za teoriju relativnosti, sve nove spoznaje mogu samo na taj način, doći, nema drugoga.
« Poslednja izmena: 15. Jul 2017, 23:26:46 od teodor.francic »